Saturday, October 13, 2018

Σκόπια: Σε κώμα ο Σλάβος που είχε χτυπήσει τον αρχηγό αλβανικού κόμματος

SManalysis

Echedoros

Οκτώβριος 13, 2018.

Σκόπια.

Ο Στόγιαν Παβλέφσκι, ο άνθρωπος που φέρεται ότι χτύπησε τον Ζιγιαντίν Σέλα, επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς», στην λεγόμενη ‘αιματηρή Πέμπτη’, την 27η Απριλίου 2017, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, βρίσκεται σε κώμα στο κρατικό νοσοκομείο των Σκοπίων.


Ο Παβλέφσκι είχε καταδικαστεί για επίθεση εναντίον του Σέλα και βρισκόταν στο στόχαστρο των Αλβανών.


Πριν από είκοσι ημέρες ξυλοκοπήθηκε από τρία  ‘άγνωστα’ άτομα και οδηγήθηκε αιμόφυρτος στο Κρατικό Νοσοκομείο.

Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή και σύμφωνα με τη μητέρα του  δεν τρώει ούτε μπορεί να μιλήσει, σύμφωνα με ιστοσελίδα του Τέτοβο.

“Ειδικές Επιχειρήσεις” για τον Καμμένο από τις ΗΠΑ που “πυροβολεί” μέσω twitter

SManalysis

Από Π. Καρβουνόπουλος - 12/10/2018 Militaire

O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ , τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Joint Special Operations στην Αεροπορική Βάση Mac Dill . Ωστόσο φαίνεται ότι παρακολουθεί από τις ΗΠΑ, τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Αθήνα, για όσα δήλωσε για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και για το plan b για τα Σκόπια.

Με μηνύματά του στο twitter, o ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος απαντά σ΄ όσους άσκησαν κριτική, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο ΥΕΘΑ διευκρινίζει ότι δεν έχει συζητήσει αυτά τα θέματα με τον πρωθυπουργό και επισημαίνει ότι οι αμερικανικές βάσεις ήδη λειτουργούν.

Μέχρι στιγμής η αμερικανική παρουσία είναι ορατή καθημερινά στη Λάρισα, αλλά είναι επίσης γνωστό εδώ και πολλούς μήνες, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν πιο αισθητή τη παρουσία τους στην ελληνική επικράτεια. Γνωστό και πολλάκις δημοσιευμένο θα προσθέσουμε.

Συνεπώς ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει είναι μάλλον δυσανάλογος. Αν θέλουμε δε να προσθέσουμε και το στοιχείο του ρεαλισμού για τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση είναι και λίγο…αντιπαραγωγική.

Όσο για το λεγόμενο plan b για τα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε γιατί ο ΥΕΘΑ αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει, αλλά θα επισημάνουμε ότι ακούγεται πολύ βολικό για τις ΗΠΑ αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή των Σκοπίων.

Αλβανία: Η Αντιπολίτευση συνηγορεί σε δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής

SManalysis



Οκτώβριος 13, 2018. Echedoros

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι για την επιστροφή της θανατικής ποινής στην Αλβανία, είναι πρόθυμος να πάει σε δημοψήφισμα όταν το Δημοκρατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία.

Ο Μπάσα, χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στα ΜΜΕ,  μετά τα συλλυπητήρια για τη σφαγή στο Μάτιτ, ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα πρέπει να αποκατασταθεί ο νόμος για τη θανατική ποινή μετά από όλα αυτά τα σοβαρά γεγονότα που συγκλονίζουν την αλβανική κοινωνία, ο Μπέσα είπε:


«Αυτό είναι ένα θέμα που επαφίεται στους πολίτες της Αλβανίας, εγώ προσωπικά έχω τη βούληση να θέσω αυτό το ζήτημα στον αλβανικό λαό, ακόμη και σε δημοψήφισμα, όταν βέβαια αναλάβει την εξουσία το Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.


Σημειώνεται ότι από το 1995, όταν εντάχθηκε η Αλβανία στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει αποφάσεις δικαστικές  με θανατικές ποινές και στα μέγιστα των εγκλημάτων έχει αποδοθεί η ‘ισόβια κάθειρξη’.


Η τελευταία εκτέλεση ήταν το 1992 στο Φίερ, όπου δύο αδέλφια σκοτώθηκαν στο κέντρο της πόλης, όταν δολοφόνησαν και λήστεψαν τα πέντε μέλη μιας οικογένειας μεταξύ των οποίων και ένα μωρό.
Η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι ένας από τους κύριους στόχους της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


 Το 2013, οι υπουργοί Εξωτερικών 42 χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, υπέγραψαν διακήρυξη κατά της θανατικής ποινής, αλλά επί του παρόντος 52 κράτη δεν έχουν  υιοθετήσει τη σχετική διάταξη περί εκτελέσεων.


Η Λευκορωσία είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που διατηρεί τη θανατική ποινή.
Ενώ, ανάμεσα στις 52 χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει τη κατάργηση της θανατικής ποινής,  είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν (Lapsi. Al)

Εθνικής διάστασης απρέπεια κατά συρροή του Νίκου Κοτζιά

Image result for Υπουργός Κότζιας ΧιμάραSManalysis


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Κότζιας αγνοεί τον ελληνικό εθνοτικό παράγοντα στην Αλβανία. Υποστήριξε έντονα τις διαδηλώσεις στη Χιμάρα για δύο χρόνια και κατέληξε να πουλήσει τους Έλληνες και τις ιδιοκτησίες της Χιμάρα στα εθνικά συμφέροντα των Τιράνων. Επίσης, ο Υπουργός Κότζιας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κόριτσα, δεν συναντήθηκε με κάποιον Έλληνα πολίτη, εκτός από τους υπαλλήλους του αλβανικού Πρωθυπουργού Ράμα.



Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018,
Zougla


Οι δημόσιες καταγγελίες και η ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό του πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής και πρώην Υπουργού Γιώργου Σούρλα δεν έπιασαν τόπο. Ήταν στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού όταν επιτέλους η Ελλάδα κατάφερε μετά από 78 χρόνια να προβεί στην επίσημη ταφή των λειψάνων των νεκρών στο Αλβανικό Μέτωπο 1940-1941.

Αθήνα και Τίρανα είχαν φθάσει σε μία συμφωνία η οποία αναμενόταν με αγωνία από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων για την πατρίδα. Τότε, το καλοκαίρι του 2018 ενταφιάστηκαν 100 σωροί Ελλήνων στρατιωτικών που είχαν πρόχειρα ταφεί σε διάφορα σημεία του μετώπου. Με επιστολή του ο Γιώργος Σούρλας είχε καταγγείλει πως το Υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα είχαν, για άγνωστους λόγους, εξαιρέσει τα παιδιά και τους συγγενείς των νεκρών από την τελετή της ταφής στο κοιμητήριο της Κλεισούρας. Θα μπορούσε κανείς να αποδώσει την εξαίρεση στη γνωστή αμετροέπεια, αδιαφορία και συλλογική άγνοια η οποία διακατέχει την ελληνική γραφειοκρατία διαχρονικά.

Όμως το δις εξαμαρτείν προδίδει ενσυνείδητη συμπεριφορά. Μετά από αρκετούς μήνες οι ελληνικές αρχές στις 12 Οκτωβρίου προχώρησαν αιφνιδιαστικά στον ενταφιασμό των λειψάνων 573 πεσόντων στις μάχες κατά το Έπος της Αλβανίας. Μόλις 16 ημέρες πριν την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.



Για δεύτερη φορά το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, ο ίδιος ο Υπουργός Νίκος Κοτζιάς, η στρατιωτική ηγεσία του τόπου, η Πολιτεία στο σύνολό της αγνόησε τα παιδιά και τους συγγενείς των νεκρών. Τους κράτησαν μακριά από αυτόν τον ύστατο χαιρετισμό.

Οι νεκροί στρατιώτες του πολέμου δεν ανήκουν ούτε σε Υπουργούς ούτε σε Κυβερνήσεις ούτε σε γραφειοκρατίες κ. Κοτζιά. Ανήκουν στην Ιστορία αυτού του τόπου. Πρωτίστως όμως οι νεκροί αυτοί και τα λείψανά τους ανήκουν στις οικογένειες που τους στερήθηκαν και τους έστειλαν να προστατέψουν τα πάτρια εδάφη. Δεν υπάρχει πολιτικό χρώμα, δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές, δεν υπάρχουν προσωποποιημένες συμπεριφορές. Υπάρχουν στρατιώτες που πολεμούν για όλους τους υπόλοιπους.



Είναι η δεύτερη φορά κ. Υπουργέ που αγνοείτε το δικαίωμα των παιδιών και των συγγενών των νεκρών πολεμιστών του ’40 να παρίστανται στην τελετή ομαδικής ταφής. Πρόκειται για ιστορική απρέπεια της Πολιτείας που εσείς ως Υπουργός εκπροσωπείτε. Αναμένουμε εξηγήσεις αν υπάρχουν τις οποίες οφείλετε πρωτίστως σε όλους αυτούς που ανέμεναν δεκαετίες να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Διαβάστε την επιστολή του Γιώργου Σούρλα:



Φωτογραφίες από Epiruspost

Friday, October 12, 2018

Το ΥΠΕΞ έδωσε ελληνική υπηκοότητα στον αρχηγό της εθνικής Αλβανίας & υποστηρικτή της «Τσαμουριάς» Μεργκίμ Μαβράι!


Το ΥΠΕΞ έδωσε ελληνική υπηκοότητα στον αρχηγό της εθνικής Αλβανίας & υποστηρικτή της «Τσαμουριάς» Μεργκίμ Μαβράι!SManalysis

Την ίδια στιγμή απορρίπτει το δικαίωμα σε Έλληνες το γένος να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, όπως καταγγέλλουν εκατοντάδες Έλληνες Χιμαριώτες  και Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να φυλάσσουν Θερμοπύλες στην αρχαία αυτή εστία του Ελληνισμού.

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Pro News 


Eίναι αδιανόητο την στιγμή που δεν δίνεται η ελληνική υπηκοότητα στους Χιμαριώτες  και Έλληνες Βορειοηπειρώτες να δίνεται σε Αλβανούς μουσουλμάνους οι οποίοι είναι λάτρεις της «Τσαμουριάς» και «συγχαίρουν όλους τους Αλβανούς από την Τσαμουριά (…) έως το Πρέσεβο»

Όπως αναφέρουν αλβανικά δημοσιεύματα ο Μεργκίμ Μαβράι, μουσουλμάνος παίκτης της εθνικής ομάδας της Αλβανίας και γνωστός από την θητεία του στον Άρη, έλαβε ελληνικό διαβατήριο και μέσω του ‘Instagram’ αφού ανακοίνωσε το γεγονός έστειλε  ένα ‘ευχαριστώ’ στην Ελλάδα!

«Ο αμυντικός και αρχηγός της αλβανικής εθνικής ομάδας, Μεργκίμ Μαβράι έλαβε ελληνικό διαβατήριο. Ο Μαβράι δημοσίευσε φωτογραφία του διαβατηρίου, γράφοντας στην ελληνική γλώσσα: «Ευχαριστώ την Ελλάδα».

Η δημοσίευση έγινε στο ‘Insta Story’, αλλά στη συνέχεια διαγράφηκε από το προφίλ.»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παλαιότερα ο Μαβράι είχε γερμανικό διαβατήριο αλλά του αφαιρέθηκε γιατί η Γερμανία δεν επιτρέπει την διπλή υπηκοότητα.

 Το ευρωπαϊκό διαβατήριο βοηθά τους παίκτες της εθνικής ομάδας να κάνουν ελεύθερα μεταγραφές σε ομάδα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να θεωρούνται  ‘παίκτες εκτός Ευρώπης’, όπως αναφέρει η αλβανική εφημερίδα ‘Σέκουλι’.

Το ότι είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και του χορήγησε ελληνικό διαβατήριο. Όμως ο Μεργκίμ Μαβράι το 2016 δήλωσε με ανάρτησή του στο facebook τα εξής: «Από τα βάθη της καρδιάς μου συγχαίρω όλους τους Αλβανούς από την Τσαμουριά (…) έως το Πρέσεβο, όπου και αν βρίσκονται να έχουν χαρούμενο Μπαϊράμι»

Εδώ παραθετουμε το σχετικό αλβανικό δημοσίευμα


Δηλαδή το ΥΠΕΞ δίνει διαβατήριο σε κάποιον που υποστηρίζει το ζήτημα της Τσαμουριάς με δημόσιες δηλώσεις του.

Image result for ngrihet flamuri grek ne dhermi

Την ίδια στιγμή απορρίπτει το δικαίωμα σε Έλληνες το γένος να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, όπως καταγγέλλουν εκατοντάδες Έλληνες Χιμαριώτες  και Βορειοηπειρώτες που συνεχίζουν να φυλάσσουν Θερμοπύλες στην αρχαία αυτή εστία του Ελληνισμού.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της ΣΦΕΒΑ από την Κορυτσά, το τελευταίο διάστημα, πολλοί ομογενείς που έκαναν αίτηση για χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας λαμβάνουν απορριπτική απάντηση μέσω του εκεί προξενείου και μάλιστα χωρίς να εξηγείται επαρκώς και τεκμηριωμένα, ο λόγος της απόρριψης.


Οι περιπτώσεις αυτές ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες και έχουν ανησυχήσει και θορυβήσει τους Βορειοηπειρώτες της πόλης καθώς βλέπουν ότι τους απορρίπτεται το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη χωρίς επαρκή αιτιολογία τη στιγμή που η περιοχή, γενέτειρα μεγάλων ευεργετών του Έθνους, υπέφερε τα πάνδεινα από τη δεκαετία του 1920 για να αλλοιωθεί η εθνική της συνείδηση.

Η αγανάκτησή τους γίνεται μεγαλύτερη μάλιστα όταν ακούγεται στην Ελλάδα ότι θα χορηγηθεί με σύντομες διαδικασίες υπηκοότητα σε μετανάστες που εισήλθαν ή βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας.

Το γεγονός δυστυχώς ότι η αναμονή για απάντηση στην αίτηση υπηκοότητας ξεπερνάει συνήθως τους 18 μήνες και συνεπάγεται σοβαρή οικονομική επιβάρυνση αλλά και απώλεια χρόνου για τη συγκέντρωση και μετάφραση όλων των απαραίτητων εγγράφων, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ομογενείς μας για να καταθέσουν ξανά τα χαρτιά τους.

Remains of 573 Greek Soldiers Fallen in WWII Get Proper Burial

Image result for χιμάρα ο ελληνικός στρατός 1940SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Oct 12, 2018

Greek Reporter


The remains of 573 Greek soldiers that fell in the mountains of Albania during the 1940-1941 Greco-Italian war, at the start of WWII, will finally be laid to rest on Friday.

A funeral ceremony to be held at a new Greek military cemetery in Kelcyra, Albania where they will receive a proper burial after 70 years.

Their burial meets a long-standing Greek demand for the exhumation, identification and burial of fallen Greek soldiers that fell in the fighting on Albania’s mountains.


The military cemetery in Kelcyra, Albania
It was the result of two long rounds of grueling negotiations initiated by Foreign Minister Nikos Kotzias with the Albanian side, as part of an effort to resolved outstanding issues between the two countries, one held in November 2017 on Crete and the second in January 2018 in Korce.

The work of recovering and exhuming the soldiers’ remains, which had started in Dragot, Albania in January, was completed and also puts to rest an issue that had long plagued Greek-Albanian relations. The 573 Greek fallen join another 100 Greek soldiers that have already received burial rites in July 13.

The search for the remains of more Greek soldiers that fell in the battlefields of Albania will continue, the foreign ministry said, in accordance with a decision reached by a joint expert committee responsible for implementing the agreement between Greece and Albania.

Under the agreement, Albania has agreed to build military cemeteries for the Greek soldiers that died on its soil and to seek, exhume, identify and bury their remains.

Source: AMNA

Thursday, October 11, 2018

Βρετανική εφημερίδα: Η Γαλλία εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία- λόγω οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς

SManalysis

Οκτώβριος 11, 2018. Echedoros

Μία από τις γνωστές εφημερίδες της Βρετανίας, η ‘Express’ αναφέρει ότι  υπάρχουν εμπόδια για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.



Η ‘Express’ που είναι γνωστή για την κριτική της στάση απέναντι στην ΕΕ, γράφει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμποδίζουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία, ενώ επιτίθεται κατά της Αλβανίας κατηγορώντας την για διαφθορά και ‘ως χώρα παραγωγής κάνναβης’.


Ο δημοσιογράφος Ματ Νρέικ γράφει ότι ‘τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στο μπλοκ’.


«Αλλά, χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα η Γαλλία προσπαθούν να εμποδίσουν την προσχώρηση.

Το Παρίσι δικαιολογεί την αντίθεσή του στην Αλβανία λόγω των προβλημάτων της βαλκανικής χώρας όσον αφορά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται τους Financial Times που αναφέρεται στο 2017, ότι «καμία χώρα στην Ευρώπη δεν καλλιέργησε τόση ποσότητα κάνναβης όσο η Αλβανία».


«Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων της αλβανικής κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες (που το διαπιστώνουν), αλλά και η ίδια η Αλβανία.


Η χώρα έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας και εκατοντάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια», σημειώνει αλβανική ‘Lapsi’.

Wednesday, October 10, 2018

Αλβανία: Η νέα Εισαγγελέας ζητά τη βοήθεια από το FBI για συλλήψεις VIP!

SManalysis

Echedoros


 Καμπάνες για Μέτα, Μπερίσα, Ράμα και Μπάσα


Οκτώβριος 10, 2018. 22:02


Τίρανα.

Η προσωρινή Γενικός Εισαγγελέας, Άρτα Μάρκου, ζητά άμεση  βοήθεια από τους Αμερικανούς και Γερμανούς για τη σύλληψη των μεγαλοκαρχαριών του εγκλήματος της διαφθοράς στην Αλβανία.

Η Άρτα Μάρκου, αντί να αντιμετωπίσει την πολιτική μαφία στα Τίρανα, πρότεινε τη δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες για να εντοπίσουν τα μεγάλα κεφάλια του εγκλήματος και της διαφθοράς στην αλβανική πολιτική σκηνή.

Πόλεμος ζωής ή θανάτου με την πολιτική μαφία που κυβερνά την Αλβανία

Ενώ καθημερινά η αλβανική πολιτική  παράγει οικονομικά και ανθρώπινα εγκλήματα, η γενική εισαγγελέας, μέσω ενός εγγράφου, πρότεινε μια στρατηγική για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση.

Ως επικεφαλής,  βλέπει  λύση μόνο τη βοήθεια του FBI και των γερμανικών δομών, σε συνεργασία με την αλβανικές δομές, υπό την εποπτεία διεθνούς επιτροπής για να ξεκινήσει πόλεμο ζωής ή θανάτου με την πολιτική μαφία που κυβερνά, που βιάζει και λεηλατεί την Αλβανία επί 28 χρόνια.

Μόνο με διεθνή συνεργασία


Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελέα «η καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος, απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση. Η ποινική δίωξη έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αντίστοιχες αρχές, όχι μόνο μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης  από τις ξένες αρχές, αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Κύριοι στόχοι της διεθνούς συνεργασίας είναι:

Η αύξηση της ταχύτητας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της διεθνούς συνεργασίας. Αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ των εισαγγελικών αρχών, δημιουργία άμεσων επαφών με αντίστοιχα ιδρύματα, δημιουργία ασφαλών καναλιών επικοινωνίας. Προτάσεις για βελτίωση της αλβανικής νομοθεσίας σχετικά με τις ξένες νομικές σχέσεις σε ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ειδικά για κοινές ομάδες έρευνας, προστασίας προσωπικών δεδομένων στις διασυνοριακές υποθέσεις κλπ.

Οι πολιτικοί φοβούνται τη διεθνή συνεργασία...

Ακόμη, η γενική εισαγγελέας αναφέρει ότι σχετικά μέτρα θα ληφθούν όταν πραγματοποιηθεί αυτή η διεθνής συνεργασία, μια δομή την οποία φοβάται ο Ιλίρ Μέτα, ο Σαλί Μπερίσα, ο Έντι Ράμα, ο Λουλζίμ Μπάσα και η Μόνικα Κρουεμάδι καθώς και ο στρατός του εγκλήματος και της διαφθοράς, όπως γράφει το αλβανικό δημοσίευμα (pamfleti.net)


--
The Hellenic Information Team

Δημήτρης Περδίκης στην Ε.Ω.: «Δεσμεύουν ή δημεύουν ή υφαρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων»

SManalysis

Elefteri Ora

Στη Χειμάρρα, στα γύρω χωριά της Χειμάρρας, στους Αγίους Σαράντα, στο Εξαμίλι, όπου σιγά – σιγά οι Αλβανοί αφαιρούν τις ιδιοκτησίες από τους Έλληνες και έρχονται και εγκαθίστανται εκεί πέρα Αλβανοί έποικοι από άλλα μέρη.

«Η Αλβανία ουσιαστικά, σήμερα, είναι ένας τουρκικός δορυφόρος», μας λέει ο Δημήτρης Περδίκης, επικεφαλής της δραστήριας Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου και καταγγέλλει την κυβέρνηση των Τιράνων για προσπάθεια υφαρπαγής της γης της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στον Νίκο Χιδίρογλου

Κύριε Περδίκη, η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερώσει τη Διεθνή Κοινότητα για τα τεκταινόμενα στη Βόρειο Ήπειρο, τα οποία απειλούν την ύπαρξη του Ελληνισμού σε μία περιοχή όπου η ελληνική παρουσία είναι ανεξίτηλη. Μπορείτε να μας ενημερώσετε, αρχικά, για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών σας;

Η Κίνησή μας, έχει σαν έναν από τους σκοπούς της να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και τη Διεθνή Κοινότητα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορέσαμε φέτος και με μία τετραμελή ομάδα λάβαμε μέρος στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ που έγινε στη Βαρσοβία από τις 15 έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Λάβαμε μέρος σε έξι συνολικά συνεδριάσεις, με θέματα που άπτονται των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και στις πέντε από αυτές είχαμε ομιλία και στην έκτη απλώς μπορέσαμε και καταθέσαμε τα έγγραφα που είχαμε προσκομίσει.

Αυτά, όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση και, μάλιστα, στην τελευταία της εξέλιξη. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πώς ιεραρχείτε, εσείς, σήμερα τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού;

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της αλβανοποίησης του χώρου που έχουν διαχρονικά οι αλβανικές κυβερνήσεις, είτε ήταν επί Χότζα, είτε ήταν επί μεταπολίτευσης επί των διαφόρων κυβερνήσεων ή του Σοσιαλιστικού ή του Δημοκρατικού Κόμματος και ακόμη παλαιότερα και μέσα σε αυτά είναι, κατ’ αρχάς, η στέρηση της περιουσίας. Δεσμεύουν ή δημεύουν κατά διαφόρους τρόπους, ή υφαρπάζουν, τις περιουσίες των Ελλήνων και βέβαια, εφ’ όσον δεν έχουν τις περιουσίες τους, πλέον αναγκάζονται να φύγουν.

Αυτό γίνεται μόνο στις μειονοτικές ζώνες που δεν αναγνωρίζει η αλβανική κυβέρνηση διαχρονικά, ή σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ηπείρου;

Στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ηπείρου και ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές όπου λόγω του τουρισμού θα μπορούσε ο Ελληνισμός ν’ αναπτυχθεί εκεί πέρα, στις αρχέγονες εστίες του, γιατί κατοικεί σ’ αυτά τα μέρη από χιλιάδων ετών.

Ας πούμε στη Χειμάρρα…

Στη Χειμάρρα, στα γύρω χωριά της Χειμάρρας, στους Αγίους Σαράντα, στο Εξαμίλι, όπου σιγά – σιγά οι Αλβανοί αφαιρούν τις ιδιοκτησίες από τους Έλληνες και έρχονται και εγκαθίστανται εκεί πέρα Αλβανοί έποικοι από άλλα μέρη.

Από την Βόρειο Αλβανία, ας πούμε…

Από τη Βόρειο Αλβανία, από το Τεπελένι, όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, Λιάπηδες, Τσάμηδες, ο,τιδήποτε άλλο είναι αρεστό, αρκεί να φύγει από τα ελληνικά χέρια.

Η Χειμάρρα είναι μία περιοχή η οποία δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική ζώνη από τους Αλβανούς διαχρονικά. Εκεί πέρα, είναι και μία ζώνη ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τι ενέργειες έχουν γίνει από την ελληνική μειονότητα, από την ελληνική Κυβέρνηση και από σας, προκειμένου να αποτραπεί η αλβανοποίηση της ελληνικής γης;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο κι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση αποφασισμένη και με συγκεκριμένο σχέδιο που το έχει ονομάσει ο Αλβανός πρωθυπουργός «Νέα Χειμάρρα», το οποίο αυτό εκτός της υφαρπαγής των παραθαλάσσιων εκτάσεων και τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων που θα ελέγχονται από Αλβανούς, υπάρχει και το πρόγραμμα να φτιάξουν μία πολιτεία για τους Αλβανούς εργάτες, τους εργαζόμενους στην περιοχή εκεί πέρα, που θα είναι μία πόλη 25.000 κατοίκων που πλέον Έλληνας δεν θα μπορέσει να εργαστεί, γιατί θα έρχονται από άλλες περιοχές και θα προτιμώνται ενδεχομένως αυτοί. Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι δυσεπίλυτο. Για παράδειγμα, πριν από κάποια χρόνια, όταν ο δρόμος που οδηγούσε στη Χειμάρρα ήταν πολύ στενός και ένα πούλμαν για να φτάσει εκεί πέρα συνέχεια ο κόσμος σταυροκοπιόταν, καθώς φοβόταν ότι θα πέσει σε κάποιο γκρεμό, επιτέλους επί δημαρχίας Μπολάνου, μπόρεσαν κι έγιναν έργα υποδομής, σύγχρονος δρόμος και εμείς σαν Αναγέννηση, αναλάβαμε και φτιάξαμε τον τουριστικό οδηγό της Χειμάρρας σε τρεις γλώσσες, ώστε να προσελκύσουμε τουρισμό. Σήμερα, ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός της Αλβανίας, είναι η Χειμάρρα. Χιλιάδες είναι οι ξένοι επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα έχει ανοίξει κι η όρεξη των αρπακτικών, ν’ αρπάξουν ο,τιδήποτε ανήκει σε ελληνικά χέρια και οι διακρίσεις απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες, Χειμαρριώτες δηλαδή, Βορειοηπειρώτες που βρίσκονται εκεί πέρα, είναι δυσανάλογες.

Να ρωτήσω κάτι επ’ αυτού: Έχει προσφύγει η ελληνική εθνική μειονότητα εκεί σε διεθνή δικαστήρια, προκειμένου να προφυλάξει την ελληνική γη από τις αρπακτικές διαθέσεις των Τιράνων;

Απ’ όσο ξέρω, όχι, δεν έχει προσφύγει. Πρέπει πρώτα, για να πάει κανείς για παράδειγμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, να έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που υπάρχουν στην Αλβανία, να έχει φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο. Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο που να έχει φτάσει μέχρι εκεί πέρα, που να πηγαίνει. Μεμονωμένα άτομα ίσως να έχουν προσφύγει, αλλά όχι συγκροτημένα σαν ελληνική εθνική κοινότητα ή μειονότητα.

Και η ελληνική κυβέρνηση τι κάνει επ’ αυτού; Δεν θα έπρεπε να προστατεύει την ελληνική εθνική μειονότητα, τη στιγμή μάλιστα που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να θέσει προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς;

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διά στόματος κυρίως υπουργών Εξωτερικών ή και πρωθυπουργών ακόμη, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις περνούν μέσα από την ελληνική εθνική μειονότητα, έχει λεχθεί ότι η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά τίποτε περισσότερο. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση νομίζει – κι αυτό εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι εσφαλμένο – ότι με την είσοδο της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά αυτό θεωρώ ότι δεν είναι σωστό, γιατί η Αλβανία μπορεί να μπει στην Ε.Ε. και να εξακολουθεί να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να μπορεί κανένας να κάνει πλέον τίποτε γιατί θα έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ε.Ε.

Ποιος είναι ο ρόλος του τουρκικού παράγοντα γενικά εκεί πέρα; Θεωρείτε εσείς – και σας ρωτάω γιατί ταξιδεύετε συχνά εκεί – ότι υπάρχει τουρκικός δάκτυλος σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

Ναι. Η Αλβανία ουσιαστικά, σήμερα, είναι ένας τουρκικός δορυφόρος. Την αποκαλούν την «μεγάλη πατρίδα», οι περισσότεροι κυβερνώντες που υποδέχονται τον Ερντογάν σαν τον «μεγάλο πατέρα», του μιλούν με σεβασμό κι αυτός, βέβαια, επισκέπτεται συχνά την Αλβανία κι ο Έντι Ράμα τον επισκέπτεται επίσης πολύ συχνά στην Τουρκία, τον θεωρεί αδελφό και φίλο και η Τουρκία, όσο πάει και περισσότερο, ανακατεύεται στα εσωτερικά της Αλβανίας και με συμβούλους που έχει, παίζει ουσιαστικό ρόλο.

Δηλαδή, μιλάμε για μία τακτική συμμαχία εδώ πέρα που, ας μην κοροϊδευόμαστε, στρέφεται κατά της Αθήνας;

Ναι, βέβαια, γιατί αυτή τη στιγμή, προτίμηση στα πάντα υπάρχει για την Τουρκία. Εισαγωγές από την Τουρκία προϊόντων, είναι εντολές της Τουρκίας το πώς θα γίνουν ορισμένα πράγματα και πραγματικά κάποιες αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης, μυρίζουν έντονα τουρκικές τακτικές.

Μας έχετε μιλήσει στο παρελθόν, σε συζητήσεις που είχαμε, για το φυλετικό μίσος, όπως εσείς το αποκαλείτε, εναντίον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Πώς εκφράζεται αυτό; Εκφράζεται σε κοινωνικό επίπεδο, είναι κάτι το οποίο εκπέμπει η αλβανική κυβέρνηση με τις πολιτικές της; Πώς εσείς το προσδιορίζετε;

Υπάρχει ένα ανθελληνικό μένος, που ξεκινά από στελέχη της κυβέρνησης, που φτάνει στα ΜΜΕ που το καλλιεργούν στην Αλβανία και καταλήγει σε διάφορες παρακρατικές ομάδες, που δρουν με την πλήρη ανοχή της κυβερνήσεως και της αστυνομίας. Για παράδειγμα, το 2012 ήρθε μία ομάδα η οποία γυρίζει στην Χειμάρρα και έλεγε «γιατί μιλάτε ελληνικά»; Κάποια στιγμή έναν Έλληνα τουρίστα τον ξυλοκόπησε, γιατί μιλούσε στο κινητό ελληνικά και περιέγραφε τι ωραία που περνάει στους γονείς του στην Ελλάδα.

Η δολοφονία του Γκούμα, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο το οποίο περιγράφετε τώρα;

Εκείνες τις ημέρες, αυτή η ομάδα, σκότωσε τον Αριστοτέλη Γκούμα, έναν Χειμαρριώτη ο οποίος τους είπε απλά ότι «αυτή είναι η γλώσσα της μητέρας μου, αυτή έμαθα να μιλάω, αυτή μιλάω». Από εκεί και πέρα, ένας Χειμαρριώτης θ’ ακούσει να του λένε συνέχεια «γιατί ρε, μιλάς ελληνικά; Αλβανικά να μιλάς». Δεν τολμά κανείς σε πολλά μέρη να μιλήσει ελληνικά, αυτό το έχω αντιμετωπίσει κι εγώ σε διάφορες περιοχές, «γιατί μιλάς ελληνικά;».

Ο παράγοντας Ορθοδοξία, πόσο ρόλο παίζει εκεί στη ζωή των Ελλήνων μειονοτικών και τι περιθώρια έχει η Αρχιεπισκοπή της Αλβανίας στο να σταθεί αρωγός στους Έλληνες; Πόσο βοηθιούνται από την Εκκλησία;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο. Κατ’ αρχάς, υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που είναι της Αρχιεπισκοπής κι έχουν φτιάξει ΙΕΚ, έχουν φτιάξει Εκκλησιαστικό Λύκειο, έχουν φτιάξει διάφορες υποδομές Παιδείας κυρίως, έχουν ανοικοδομήσει τους ναούς από την αρχή, που είχαν γίνει στάβλοι ή ερείπια την εποχή του Χότζα, έχουν δώσει μία πνοή στον Ελληνισμό εκεί πέρα και μία ελπίδα. Πλην όμως, εδώ πέρα τους Ναούς τους παίρνει το υπουργείο Πολιτισμού και τους στερεί από τους πιστούς και εκεί πέρα βάζει εισιτήριο, τους κάνει σαν μουσείο, δηλαδή, για να μπουν μέσα και τους δίνει σε διάφορες εταιρείες για να κάνουν επιδείξεις μανεκέν και διάφορα πράγματα, τα οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία τα έχει καταγγείλει σαν ιεροσυλία.

Πάντως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι παρά την εκστρατεία κατά της Εκκλησίας που κλιμακώθηκε τη δεκαετία του ’60 στην Αλβανία από την κομμουνιστική κυβέρνηση του Χότζα, τα Τίρανα δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν το θρησκευτικό συναίσθημα από τις καρδιές των Ελλήνων. Έτσι δεν είναι;

Το Plan «Β» του προέδρου των ΑΝΕΛ εάν δεν υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών

SManalysis




Ουάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Το δικό του plan «Β», ως κυβερνητικός εταίρος, στην περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υλοποιηθεί λόγω των εσωτερικών αντιδράσεων στην ΠΓΜΔ, παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερους αξιωματούχους σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο.


Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ παρουσίασε, με την ιδιότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ, στον Αμερικανό ομόλογο του Τζέιμς Μάτις και στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, εναλλακτική πρόταση η οποία ουσιαστικά έχει στόχο να δημιουργήσει μια ομπρέλα ασφαλείας στο βόρεια σύνορα μας.

Με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα «κολλήσει» λόγω της αδιαλλαξίας και του αλυτρωτισμού της σκοπιανής πλευράς ο κ. Καμμένος θεωρεί ως «καλύτερη λύση» την δημιουργία ενός άξονα προς τα βόρεια που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες (Αλβανία,Βουλγαρία) συμπεριλαμβανομένου και της Σερβίας και η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια στην περιοχή και θα δρα αποτρεπτικά στα ρωσικά σχέδια διείσδυσης στην Βαλκανική.

Σε ερώτηση του real.gr πώς υποδέχθηκε η αμερικανική πλευρά το plan B ο κ. Καμμένος απάντησε ότι “οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά από εκεί και πέρα αυτή η λύση που μας προτείνεται είναι μια λύση που θα την δούμε θετικά σαν plan Β".

Πηγή: real.gr

U.S. Spycraft and Stealthy Diplomacy Expose Russian Subversion in a Key Balkans Vote

SManalysis

A voter at a polling station last month in Murtino, Macedonia, during a referendum on whether to change the country’s name.CreditCreditDimitar Dilkoff/Agence France-Presse — Getty Images

New York Times 
By Helene Cooper and Eric Schmitt
Oct. 9, 2018

WASHINGTON — For years, Ivan Savvidis has been the Kremlin’s man in Greece.

A Greek-Russian billionaire, a former member of the Russian Duma and the owner of a professional Greek soccer team, Mr. Savvidis has moved seamlessly between the sporting worlds of both countries. He has a finger in seemingly every facet of life in Thessaloniki, the Greek port city where he lives, and is a well-known player in the often feuding world of Greek and Russian oligarchs.

All of which has made him of intense interest to American spy agencies.

United States officials say they intercepted communications in June showing that Mr. Savvidis was working as Russia’s conduit to undermine an agreement between Greece and Macedonia that would have paved the way for Macedonia to join the North Atlantic Treaty Organization. Greece has long objected to Macedonia’s entry into NATO. Moscow, which sees the expanding alliance as a major threat on its border, was determined to defeat a referendum on the deal.

In retaliation, American officials made an unusually aggressive move: They turned over the intercepts to the left-leaning Greek government of Prime Minister Alexis Tsipras. The Greek government responded by making a rare break with Moscow, expelling two Russian diplomats from Athens and barring the entry of two more.

American spies and diplomats remain elated. Although a referendum vote last month in Macedonia on the agreement was inconclusive — the Macedonian Parliament must now decide, perhaps as early as this week, whether the country joins the Atlantic alliance — American officials see the exposure of Mr. Savvidis and the expulsion of the diplomats as a rare victory in a catch-up effort against Russian disinformation campaigns in Europe and the United States.

“We’re pushing back and showing that we can play hardball too,” said Christopher R. Hill, a former United States ambassador to Macedonia. “We can tattletale, we can do things that maybe in the past we did not do.”

The secret maneuverings occurred as President Trump traveled to Europe over the summer and publicly embraced President Vladimir V. Putin of Russia and denigrated the alliance — yet another example of the presidency and the career national security establishment seemingly working at cross-purposes. But the Macedonian story begins long before that.

Countering Interference
When American national security officials first saw signs in the summer of 2016 that Russia was trying to interfere in the American presidential election, the State and Defense Departments, working closely with the intelligence agencies, formed what is now called the Russia Influence Group to try to counter the Russian attempts, principally in Europe. That included looking for elections in Europe where Russia might try to intervene.

Late this past spring, they saw that Macedonia was a likely target. On June 12, Macedonian and Greek officials announced that the country would change its name to North Macedonia to end a three-decade dispute with Greece, which saw “Macedonia” as implying territorial aspirations over a Greek region of the same name.


Once the country became North Macedonia, Greece would lift its veto on the country joining NATO. A formal vote to adopt the new name was set for late September.

Moscow was not pleased. At a conference in Athens three days after the agreement, a top Russian diplomat issued a stark warning to the West about the plans to invite Macedonia into the alliance.

Image

President Trump spoke in July at the NATO summit meeting in Brussels.CreditDoug Mills/The New York Times
“Sure, we will not shoot nuclear bombs,” said Vladimir A. Chizhov, Russia’s ambassador to the European Union. “But,” he added, “there are errors that have consequences.”

Mr. Chizhov’s threat prompted a series of diplomatic cables back to Washington from Geoffrey R. Pyatt, the American ambassador to Greece who was at the same conference, to warn that Moscow was going to try to stymie the upcoming referendum. The State Department, the C.I.A. and the Pentagon’s European Command, based in Stuttgart, Germany, were already on the case, officials said.

By then, opposition to the referendum had already surfaced in Macedonia. Over the summer, there would be hundreds of new websites calling for a boycott of the vote and Facebook posts urging Macedonians to burn their ballots — classic disinformation, Macedonian and American officials said, directed by Russian-backed groups.

The day of the agreement, there were also violent protests outside the Parliament building in Skopje, the Macedonian capital.

Enter Mr. Savvidis. He had been on the radar of American and Greek intelligence agencies for years as a member of Mr. Putin’s party, United Russia, when he was in the Duma, the lower house of Parliament, and had parlayed a fortune first made through a Russian tobacco company into a string of interests throughout northern Greece.

Image

A polling station last month in Zajas, Macedonia, during the referendum.CreditArmend Nimani/Agence France-Presse — Getty Images
As the owner of the Greek soccer team, PAOK FC in Thessaloniki, he famously stormed the field during a match this year against an Athens team while armed with a holstered handgun and surrounded by bodyguards. The Athens team’s players left the field over concerns for their safety and the match was abandoned.

In June, American officials determined from the intercepts of his communications — email, texts, phone calls or a combination — that he had been paying the protesters.

One senior United States official said American agencies were able to easily collect financial data that put Mr. Savvidis behind payments to citizens and soccer fans to incite violence against the Macedonia referendum.

According to the Organized Crime and Corruption Reporting Project, an investigative reporting organization, Mr. Savvidis paid opponents of the campaign to rename Macedonia at least 300,000 euros, or about $350,000.


Those who received the money included Macedonian politicians, newly established radical nationalist organizations and Vardar club soccer hooligans, who staged the violent protests in front of the Parliament building in Skopje, the project reported.

Image

Prime Minister Alexis Tsipras of Greece last month in Athens. His government announced it was expelling two Russian diplomats for trying to interfere with the Macedonian referendum.CreditAngelos Tzortzinis/Agence France-Presse — Getty Images
Mr. Savvidis strongly denied the accusations. “Totally false and highly slanderous,” his holding company said in a statement this past summer.

Relaying the Report
Conveying the American intelligence report to the Greek government in early July fell to Mr. Pyatt, a seasoned American diplomat who has been Washington’s ambassador to Athens for two years, several United States officials said. Mr. Pyatt was well prepared for such as role, having served as the United States ambassador to Ukraine from 2013 to 2016, when Russia seized Crimea and backed separatist forces in eastern Ukraine.

“There’s not a trick the Russians can pull that Pyatt doesn’t know,” Senator Christopher S. Murphy, Democrat of Connecticut and a member of the Foreign Relations Committee, said in an interview. Mr. Murphy said he had spoken to Mr. Pyatt about Russia’s meddling in the Macedonia referendum, but he declined to comment on specifics of their private conversations.

But getting the information to the Greek prime minister was one thing. Getting him to act on it was by no means assured.

The prime minister, Mr. Tsipras, who had refused to join the rest of Europe in backing Britain in blaming Russia for a nerve agent attack on a former spy, was from a political party with a historically cozy relationship with Moscow. Still, the decision to move against Moscow was made easier by the effort Mr. Tsipras had just put into breaking a 30-year logjam with Macedonia, only to see Russia try to spoil it.



By The New York Times
ADVERTISEMENT


Recent American diplomacy helped, officials said. The Obama government stood by Greece during its yearslong financial crisis, advocating for Athens to stay in the eurozone when some European countries initially balked at bailing out Greece. Jacob J. Lew, President Barack Obama’s Treasury secretary, spent so much time on the Greece debt relief package that senior officials joked he had become the Treasury desk officer for Greece. Mr. Obama and Mr. Lew both traveled to Athens during the crisis, as did Vice President Joseph R. Biden Jr., who returned there after leaving office last year.

Mr. Trump hosted Mr. Tsipras last October at the White House, and the two countries are discussing expanding the American military’s presence in Greece, including access for United States ships and aircraft.

“If you look at geography, and you look at current operations in Libya, and you look at current operations in Syria, you look at potential other operations in the eastern Mediterranean, the geography of Greece and the opportunities here are pretty significant,” Gen. Joseph F. Dunford Jr., the chairman of the Joint Chiefs of Staff, said during a recent visit to Athens.

Within the American national security establishment, officials have been clearly seeking to nudge Athens away from its relationship with Moscow. “We are cultivating Greece as an anchor of stability in the eastern Med and western Balkans,” A. Wess Mitchell, the assistant secretary of state for European and Eurasian affairs, said in June.

Diplomatic Sparring
On July 11, Mr. Tsipras broke with Moscow. His government expelled the two diplomats and barred two other Russians from entering Greece, accusing them of trying to bribe unidentified officials and foment demonstrations against the Macedonia deal.

Image

Defense Secretary Jim Mattis, left, met with Macedonia’s prime minister, Zoran Zaev, last month in Skopje.CreditTomislav Georgiev/Agence France-Presse — Getty Images
“The constant disrespect for Greece must stop,” the Greek Foreign Ministry said in a statement. “No one can or has the right to interfere in Greece’s domestic affairs.”



Moscow later said it was expelling Greek diplomats in retaliation.

Moments after Athens announced it was expelling the Russians, Mr. Pyatt, the American ambassador, triumphantly emailed a number of colleagues and former colleagues at the State Department and the Pentagon. Heather Nauert, the State Department spokeswoman, posted on Twitter after the announcement: “#Greece expelled two Russian officials and barred entry of two others for attempting to interfere in Greek politics. We support Greece defending its sovereignty. #Russia must end its destabilizing behavior.”

The American role in the Greek expulsion also shows how wide a gulf has developed between Mr. Trump — who has publicly questioned NATO while at the same time professing his deep admiration for Mr. Putin — and an American national security establishment that remains rooted to a deeply held belief that Russia’s efforts to meddle in elections both in the United States and among American allies is a geopolitical threat to American security.

That is a thought rarely, if ever, expressed by Mr. Trump. But it is one that a succession of American security officials repeat every day.

“The kind of mischief that Russia has practiced, from Macedonia to the United States,” Defense Secretary Jim Mattis told reporters on Sept. 11, ahead of the Sept. 30 referendum, is “always beyond the pale as far as I’m concerned.” He followed his remarks with a trip to Skopje to “make a specific statement that we stand with the Macedonian people,” he said.

Asked if there was anything the United States was doing to combat Russian efforts to interfere in the referendum, Mr. Mattis said, “Yes.” He declined to go into specifics, but Defense Department officials said that they are also launching information operations, jointly with the governments of Macedonia, Montenegro and Ukraine, to counter Russian disinformation in elections and referendums there.

None of the American behind-the-scene efforts may come to anything if the Macedonian Parliament does not agree to the name change. But Prime Minister Zoran Zaev, who sent the measure to lawmakers this week, said he will call early elections if the measure fails.

Julian Barnes contributed reporting from Washington.

Tuesday, October 9, 2018

USS Truman to Sail in Massive NATO Exercises

A general view shows the nuclear-powered aircraft carrier USS Harry S. Truman at an undisclosed position in the Mediterranean Sea, south of Sicily, Monday June 14, 2010
SManalysis
 © AP Photo / Fabrizio Bensch/Pool
MILITARY & INTELLIGENCE
22:05 09.10.2018
Sputnik
The North Atlantic Treaty Organization is set to kick off the military alliance’s biggest exercise in 20 years later this month, with the USS Harry S. Truman Carrier Strike Group participating in the drills, NATO officials said Tuesday.

Speaking in Brussels Tuesday at NATO headquarters, Adm. James G. Foggo announced, "The aircraft carrier USS Harry S. Truman and its striker, including its ships and aircraft, will participate in Trident Juncture." Foggo is a commander in the US Navy and is the chief of NATO naval forces.


The Trident Juncture will feature military participation from all 29 NATO members and will include cooperation from Sweden and Finland. According to Foggo, the exercise has three themes, known as the three D's: "NATO is a defensive alliance, Trident Juncture demonstrates our credible capability, and together we deter potential adversaries."

The drills will take place in Norway from October 25 through November 7, according to NATO officials. In sum, approximately 50,000 personnel are expected to train in the drills.

When asked about the drills' proximity to Russian borders, Norwegian Lt. Gen. Rune Jakobsen said, "The core exercise area is more than 1,000 kilometers from the Russian border, and air operations could take place up to 500 kilometers away from the border, so there should not be any reason for the Russians to get scared or see this as something else than a defensive exercise."

The USS Truman was previously stationed in the Eastern Mediterranean Sea conducting operations against the terrorist group Daesh.

Εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο – Οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις – Τζ. Μάτις: «Καλύτερος σύμμαχός μας η Ελλάδα» – Συνεχίζεται η υποβάθμιση της Άγκυρας

SManalysis

Δημοσίευση: 9 Οκτωβρίου 2018, Pentapostagma


Συνεχίζεται η εξύμνηση της Ελλάδας από Αμερικανούς αξιωματούχους, αποκτώντας ωστόσο μεγαλύτερη βαρύτητα όταν έρχεται από το στόμα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις.



Είναι γεγονός πως η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ σε στρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο, καθώς ετοιμάζονται για μια σειρά από επενδύσεις και δημιουργία επιπλέον αμερικανικών βάσεων στη χώρα.

Εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς παραμένει η βάση της Σούδας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ των ΗΠΑ, δια στόματος του οποίου γνωστοποιούνται οι αμερικανικές βλέψεις στην περιοχή και πυροδοτούν ένα ντόμινο εξελίξεων.

Ως σταθερό και εξαιρετικό σύμμαχο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση του με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Πάνο Καμμένο.

«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια προσέγγισης στη Μεσόγειο και σε κάθε άλλο μέρος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μου επαφών με τον υπουργό Άμυνας.




Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτις.

Όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, οι Αμερικανοί «μετακομίζουν» Ελλάδα και γεμίζει με βάσεις των ΗΠΑ η χώρα μας.

Οι ΗΠΑ μέσω του Αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού Ντάνφορντ, φαίνεται ότι έκαναν σοβαρή πρόταση από ότι όλα δείχνουν στην ελληνική πλευρά, για την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα τα επόμενα 5-10 χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας σε Συρία -Λιβύη.

Αυτό ανακοινώθηκε άλλωστε από έγκυρα ελληνικά ΜΜΕ, μόνο που ο «ξαφνικός έρωτας» των ΗΠΑ για την Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών, αφορά κυρίως την προκλητικότατη για την Ουάσιγκτον, στάση του απρόβλεπτου πλέον Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο κάνοντάς την μακρύ σύνορο τους στην πιο θερμή περιοχή του πλανήτη.

Στο θέμα της μετατροπής της Ελλάδος στην πιο σημαντική προκεχωρημένη βάση των ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, με την δημιουργία αεροπορικής βάσης για την μεταστάθμευση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών F-22 στην Κάρπαθο, οι εξελίξεις ”τρέχουν”.

Οι Αμερικανοί αδειάζουν την βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και ετοιμάζονται για πολεμική εγκατάσταση μαμούθ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την δημιουργία βάσης στην Κάρπαθο.

Εάν καταλήξουν οι συζητήσεις στο νησί θα σταθμεύσουν τα πιο άρτια πολεμικά αεροσκάφη, τα F-22 Raptor, αλλά θα εγκατασταθεί και πυραυλική προστασία με συστοιχίες Patriot! Τις συζητήσεις χειρίζονται αποκλειστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.