Saturday, October 19, 2019

Η Αλβανία "διεξάγει" νόμιμα "Εθνικό Καθαριση" στη Χιμάρα, ενώ η Ελλάδα την ενθαρρύνει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

SManalysis




Τα Τίρανα πέρασαν χωρίς πίεση από την Ελλάδα, τον Επενδυτικό Νόμο, ο οποίος κατέσχεσε όλη την ελληνική παράκτια ιδιοκτησία της κοινότητας.

Image result for Τσίπρας ελληνική παράκτια ιδιοκτησία  Αλβανία Χιμάρα

Τον Απρίλιο, ο πρώην πρωθυπουργός Τσίπρας έστειλε ένα τελεσίγραφο στον Έντι Ράμα για την απαγόρευση του νέου νόμου περί ιδιοκτησίας, ο οποίος προετοίμαζε για ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο. Αλλά σήμερα βλέπουμε ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Μητσοτάκης δεν είδε ούτε τελεσίγραφο ούτε απαγόρευση ψήφου.

Image result for Τσίπρας ελληνική παράκτια ιδιοκτησία  Αλβανία Χιμάρα

Η Αλβανία σηματοδοτεί ένα βήμα προόδου στη διεξαγωγή του Εθνικού Καθαριση στην περιοχή της Χειμάρας, ενώ η Ελλάδα απορρίπτει τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης να εκδιώξει βίαια τον ελληνικό πληθυσμό από τη Χιμάρα μέσω εδαφικών χεριών κατά παραβίαση διεθνών συμβάσεων και διεθνών συμβάσεων. έθνη. .

Friday, October 18, 2019

Ευρωπαϊκή Ένωση: Εδώ δεν είναι Βαλκάνια...

SManalysis
Ευρωπαϊκή Ένωση: Εδώ δεν είναι Βαλκάνια...

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019,
Liberal 
Ευρωπαϊκή Ένωση: Εδώ δεν είναι Βαλκάνια...

Tου Νίκου Μελέτη

Στον αέρα πλέον βρίσκονται Τίρανα και Σκόπια, καθώς η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στο εσωτερικό των χωρών αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ θέτει νέο πλαίσιο και στις σχέσεις της Ελλάδας με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Τα δύο κράτη είχαν επενδύσει πολλά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και οι οικονομίες τους θα στηρίζονταν και, κυρίως, πολιτικά θα στελνόταν το μήνυμα ότι δύο σημαντικές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ανήκουν πλέον στον πυρήνα της Ε.Ε. και των ευρωατλαντικών θεσμών, καθώς αμφότερες είναι μέλη του ΝΑΤΟ (για τη Β. Μακεδονία εκκρεμεί η τυπική έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης).

Το μήνυμα που στέλνει η Γαλλία έχει σχέση με τη συνολική προσέγγιση και τον προβληματισμό του Εμ. Μακρόν για το μέλλον της Ε.Ε. και την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισής της προτού δεχθεί νέα μέλη, ενώ ειδικά στην περίπτωση του κ. Ζάεφ αποδεικνύεται πόσο λανθασμένα ήταν τα μηνύματα που του έστειλε ο διεθνής παράγοντας ότι αρκεί το κλείσιμο της Συμφωνίας των Πρεσπών για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η επίλυση του ονοματολογικού ποτέ δεν ήταν τυπική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά θέμα που ήγειρε η Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας.

Η επιλογή του Γάλλου προέδρου δέχεται ήδη σφοδρή κριτική από χώρες-μέλη και άλλους παράγοντες, ότι εγκαταλείπει στην τύχη τους τα Δυτικά Βαλκάνια και ανοίγει πρακτικά τον δρόμο σε Ρωσία και Κίνα να καλύψουν το κενό που αφήνει η Ε.Ε. Βεβαίως, ούτε και η μέχρι τώρα σχέση με την Ε.Ε. που προβλέπει και χρηματοδοτικά προγράμματα στάθηκε ικανή να εμποδίσει τη διείσδυση, κυρίως των Κινέζων, στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πάντως, ειδικά στα Σκόπια, θα γίνει ίσως και πάλι επίκαιρη, κυρίως σε εθνικιστικούς κύκλους, η προειδοποίηση της Ρωσίας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε απλώς για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ και να γυρίσει την πλάτη στη Μόσχα.

Οι δύο χώρες είναι προφανές ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναμείνουν τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου διεύρυνσης, το οποίο φυσικά δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί, και μέχρι τότε απλώς να διεκδικήσουν παράλληλες δράσεις και χρηματοδοτήσεις ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Βουλιάζει στις Πρέσπες

Στη Βόρεια Μακεδονία η κατάσταση είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Οι κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ διαμόρφωσαν ένα πολιτικό σκηνικό και τη συμμαχία με τους Αλβανούς (υπό την αιγίδα των Τιράνων) που στηρίχθηκε στην προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με αναγκαίο αντάλλαγμα την υπογραφή Συμφωνίας για το όνομα. Και αυτή η ευρωατλαντική προοπτική ήταν ίσως το ισχυρότερο επιχείρημα του κ. Ζάεφ για να αποσπάσει την «πλειοψηφία» στο δημοψήφισμα και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Πλέον βρίσκεται εκτεθειμένος στη μετωπική επίθεση της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, η ηγεσία της οποίας, όμως, του ζήτησε να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του εάν επιστρέψει από τις Βρυξέλλες με μια θετική απόφαση.
Βεβαίως, ο κ. Ζάεφ ήλπιζε ότι πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαν να καλυφθούν και όλες οι υστερήσεις της χώρας του και της κυβέρνησής του σε κορυφαία για την Ε.Ε. ζητήματα, όπως είναι η διαφάνεια, η λειτουργία της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Τώρα, όμως, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο πολιτικό σκηνικό. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δυστυχώς η εξέλιξη αυτή στερεί ακόμη και τον κ. Ζάεφ από κάθε κίνητρο να υλοποιήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πίεση που ασκούνταν μέχρι τώρα δεν θα είναι πια τόσο αποτελεσματική, ενώ η κριτική που ήδη ασκείται στο εσωτερικό της χώρας απονομιμοποιεί ακόμη περισσότερο τη Συμφωνία των Πρεσπών στα μάτια της κοινής γνώμης.

Με δεδομένο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεσμεύει τις δύο χώρες, η Αθήνα θα πρέπει πλέον να αναζητήσει άμεσα και για όσο διάστημα θα μένει παγωμένη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μοχλούς πίεσης σε διμερές επίπεδο για να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό αφορά την πλήρη εφαρμογή της νέας ονομασίας στους επίσημους θεσμούς, την εξεύρεση λύσης στο θέμα των αγαλμάτων -καθώς η «λύση» των πινακίδων, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν λειτουργεί-, την πίεση στις συνομιλίες για εμπορικές χρήσεις, την πίεση για συσταλτική ερμηνεία του άρθρου 1 (παρ. 3ζ) και του άρθρου 7 (παρ. 3) που επιτρέπουν τη χρήση των όρων «Μακεδονία - Μακεδονικός», την αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να αφαιρεθούν όλες οι αλυτρωτικές αναφορές κ.ά.

Ομως υπάρχει μια ακόμη επιπλοκή, η οποία αφορά τη λανθασμένη επιλογή όσων συνέταξαν τη Συμφωνία, που για να προσφέρουν πρόσθετα ανταλλάγματα στον κ. Ζάεφ, θέσπισαν με το άρθρο 1 (παρ. 10β) τη λεγόμενη «πολιτική μεταβατική περίοδο», όπου η αλλαγή όλων των εγγράφων και του υλικού που είναι για εσωτερική χρήση, ώστε να υιοθετηθεί η νέα ονομασία, θα γίνεται σταδιακά, καθώς θα «ξεκινά στο άνοιγμα του κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Ε.Ε. στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τότε».

Οσο δεν ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τα εσωτερικά έγγραφα και το υλικό και των επισήμων φορέων θα συνεχίζει να αναγράφει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το περίμεναν...

Στην Αλβανία ο κ. Ράμα δεν θα εξεπλάγη από την απόφαση της Γαλλίας, καθώς και άλλες χώρες ήταν αντίθετες να δοθεί το πράσινο φως στην Αλβανία, λόγω της εσωτερικής πολιτικής ανώμαλης κατάστασης των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, της μη λειτουργίας της δικαιοσύνης, του ναρκεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων παραβιάσεων των προϋποθέσεων που υπάρχουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει έτσι την ευκαιρία να συνεχίσει τα πολιτικά παιχνίδια του στο εσωτερικό, με την αντιπολίτευση να απέχει από την Βουλή χωρίς τον κίνδυνο της άμεσης «τιμωρίας» από την Ε.Ε.
Στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, όπου επιλογή εδώ και αρκετά χρόνια είναι να τίθενται, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, είναι σαφές ότι θα απαιτηθεί επικαιροποίηση της ελληνικής τακτικής.

Τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας (περιουσίες, συμμετοχή στον κρατικό μηχανισμό, σώματα ασφάλειας, στρατός, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού εν όψει απογραφής κ.ά.) δεν μπορεί να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες και να συνδεθούν μόνο με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα οφείλει διμερώς να θέσει τα ζητήματα και να προωθήσει λύσεις, χρησιμοποιώντας τα «διπλωματικά όπλα» που διαθέτει.

Επίσης, στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της συμφωνίας της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, και ύστερα από το ναυάγιο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών μετά την αποχώρηση από τις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι, η Αθήνα οφείλει είτε να επιμείνει στην επιστροφή στη συμφωνία, την οποία ακύρωσε κατόπιν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, είτε να καλέσει την Αλβανία για προσφυγή στην Χάγη, προκειμένου να οροθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών, βάσει της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή απλώς χρησιμοποιείται από τους Αλβανούς για να κωλυσιεργούν και να εμπεδώνουν τη θέση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της, που υιοθετεί ουσιαστικά όλη την τουρκική επιχειρηματολογία και αυθαίρετη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 18 Οκτω

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Η ζωή και ο θάνατος ενός Έλληνα στην Αλβανία

SManalysis

Proto Thema

katsifas_main01

Στα επτά του χρόνια έφυγε από την Αλβανία με τους γονείς του για την Αθήνα - Στο χωριό του, τους Βουλιαράτες, επέστρεφε όποτε μπορούσε - Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή χτυπημένος από σφαίρες Αλβανών αστυνομικών

Μια φρεσκοβαμμένη ελληνική σημαία με την επιγραφή «Βουλιαράτες» -στην πρόσοψη του Δημοτικού Σχολείου, στο κέντρο του ομώνυμου βορειοηπειρώτικου χωριού- φαίνεται να ήταν η αρχή του τέλους για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τον 35χρονο ομογενή που ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου εκτελέστηκε από τις επίλεκτες δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.

Ξημερώματα 28ης Οκτωβρίου 2018 στους Βουλιαράτες, ένα μικρό μειονοτικό χωριό περίπου 300 κατοίκων του Δήμου Δρόπολης, 8 χιλιόμετρα μετά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά, το οποίο ανήκει στην επίσημη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζουν θεωρητικά τα Τίρανα. Εναν τόπο όπου οι ομογενείς έχουν -βάσει νομοθεσίας- το δικαίωμα να τιμούν τις εθνικές επετείους και τα εθνικά σύμβολα, κάτι που συχνά πυκνά ενοχλεί την... αλβανική αισθητική.

Εκείνη την ημέρα, προτού καλά-καλά ανατείλει ο ήλιος, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας ζωγράφιζε στον τοίχο του σχολείου του χωριού την ελληνική σημαία προκειμένου να τιμήσει τους Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται θαμμένοι στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του χωριού -πεσόντες κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941-, αλλά και για να υπενθυμίσει ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του κατοικείται από Ελληνες, σε πείσμα των συνεχιζόμενων αλβανικών προκλήσεων και μεθοδεύσεων.

Την προηγούμενη μέρα, ο ίδιος και κάποιοι φίλοι του είχαν σημαιοστολίσει, όπως σε κάθε εθνική επέτειο, την κεντρική οδό του χωριού έως το Στρατιωτικό Κοιμητήριο - τις σημαίες, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, τις είχε αγοράσει με το μεροκάματό του ο Κατσίφας ή αλλιώς το παιδί που αγαπούσε την πατρίδα όσο τίποτα στον κόσμο...

Οι προφητικές αναρτήσεις του στα social media
kats01Το ιδιαίτερο πάθος του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τις ελληνικές σημαίες ήταν γνωστό και στις αλβανικές αρχές, όπως ακριβώς και ο ιδιαίτερος ζήλος του να υπερασπίζεται και να προβάλλει τον πατριωτισμό του -ακραίος για πολλούς- μέσω των αναρτήσεών του στα social media και όχι μόνο. Ο ίδιος μιλούσε ευθέως και μεγαλοφώνως για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Βορειοηπειρωτών. «Η ζωή κάτω από τον ζυγό της τυραννίας δεν έχει νόημα και αξία. Η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά είναι έπαθλο που το κερδίζει ο άνθρωπος με τον αγώνα του», είχε γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Παρακολουθώντας κάποιος τα όσα κατά καιρούς ανέβαζε στα social media -όσο κι αν διαφωνούσε μαζί του-, εύκολα αντιλαμβανόταν το μεγάλο πάθος του για την Ελλάδα και την επίμονη προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τους συμπατριώτες του -αλλά και τους υπόλοιπους Ελληνες- για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο Κατσίφας έζησε και μεγάλωσε στην Ελλάδα αποκτώντας τη νοοτροπία και την ψυχολογία Ελληνα και όχι μειονοτικού της Αλβανίας που τα Τίρανα αντιμετωπίζουν διαχρονικά ως «ξενιστή». Δεν είχε ουσιαστικά συμβιβαστεί με την ιδέα ότι το χωριό του -μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ελλάδα- απειλούνταν με αφανισμό. Μία τελευταία ανάρτησή του, λίγες ημέρες πριν από το περιστατικό, προκαλεί εκ των υστέρων ανατριχίλα: «Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς τον νοικοκύρη. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι. Η σκληροπυρηνική Νεολαία της Βορείου Ηπείρου δεν θα μείνει θεατής. Καλούνται όλοι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου την 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Ελλάς ή θάνατος». Λίγες ώρες αργότερα ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεφτε νεκρός από τα πυρά των αλβανικών αρχών.

Η σημαία στον τοίχο και ο Αλβανός «σερίφης»
Νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής περιμένοντας να ξεκινήσει η δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην εκκλησία του χωριού, ο Κατσίφας -σύμφωνα με μαρτυρίες- διαπληκτίστηκε με έναν Αλβανό αστυνομικό που υπηρετεί χρόνια στην περιοχή γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις. Σαν άλλος σερίφης, ο Q.P. ζήτησε επιτακτικά από τον ομογενή εξηγήσεις για την ελληνική σημαία που είχε ζωγραφίσει λίγες ώρες νωρίτερα στον τοίχο του σχολείου. Ο Κατσίφας του απάντησε ότι πρόκειται για το εθνικό σύμβολο των κατοίκων του χωριού, το οποίο θα πρέπει να γίνει σεβαστό. Συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος και κουνώντας επιδεικτικά το υπηρεσιακό του περίστροφο ο αστυνομικός τού έδειξε με το δάχτυλο την ελληνική σημαία στην κορυφή του λόφου -επάνω ακριβώς από το Στρατιωτικό Κοιμητήριο- λέγοντάς του: «Αυτή θα κατέβει σύντομα από εκεί». Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κατσίφας λογομαχούσε με τον «σερίφη» για τις ελληνικές σημαίες στο χωριό, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του. Δυστυχώς όμως ήταν η τελευταία...

Ο εν λόγω αστυνομικός έχει σοβαρές ευθύνες για τα όσα ακολούθησαν, καθώς αντί να προσπαθήσει να χαμηλώσει τους τόνους, ερέθισε ακόμη περισσότερο με τα λόγια και τις κινήσεις του τον 35χρονο ομογενή, ο οποίος απομακρύνθηκε φανερά εκνευρισμένος και αναστατωμένος από την πλατεία. Αυτή ήταν η αρχή της τραγωδίας. Η συνέχεια λίγο πολύ είναι γνωστή. Ο Κατσίφας επέστρεψε στην πλατεία του χωριού κρατώντας ένα τροποποιημένο -και με διόπτρα- καλάσνικοφ. Για όσους απορούν πού το βρήκε, να υπενθυμίσουμε ότι στην Αλβανία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατέχει -παράνομα- κάποιος όπλο. Ακολούθησε πανικός, με τον 35χρονο να πυροβολεί στον αέρα και τους Αλβανούς αστυνομικούς να απαντούν με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα. Στο βίντεο από κάμερα κινητού που δημοσιοποιήθηκε σε αλβανικά ΜΜΕ εμφανίζεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από αυτοκίνητα κρατώντας χαμηλά το καλάσνικοφ χωρίς να απαντάει στις βολές των αστυνομικών. Το σκηνικό στην πλατεία δεν διήρκεσε περισσότερο από πέντε λεπτά και χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός, παρά τα όσα αρχικά μετέδωσαν εσκεμμένως τα κατευθυνόμενα αλβανικά ΜΜΕ, ο Κατσίφας απομακρύνθηκε ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια του χωριού. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν διαχειρίστηκε το περιστατικό η ομάδα της τοπικής αστυνομίας, όταν μάλιστα δεν υπήρξε κανένας νεκρός ή τραυματίας, και ειδοποιήθηκε άμεσα να φτάσει στο σημείο η αερομεταφερόμενη επίλεκτη μονάδα της αλβανικής αστυνομίας, γνωστή ως RENEA.

Οι επίλεκτοι της RENEA και τα αναπάντητα ερωτήματα
Ομάδες της RENEA εισέβαλαν γρήγορα πάνοπλες στους Βουλιαράτες αναζητώντας τον Κατσίφα και ρωτώντας τους κατοίκους -δείχνοντάς τους φωτογραφία που κρατούσαν στα χέρια τους- πού είναι το σπίτι του. Αλλοι κινήθηκαν προς τα εκεί και άλλοι προς το βουνό Τσούκλισα, που δεσπόζει επάνω ακριβώς από το χωριό και στο οποίο είχε καταφύγει ο 35χρονος. Στο σπίτι του θύματος, σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί της RENEA βιαιοπράγησαν κατά της μητέρας του ζητώντας της να αποκαλύψει πού κρύβεται ο γιος της. Η ίδια βέβαια δεν γνώριζε το παραμικρό για όσα είχαν προηγηθεί. Οι υπόλοιπες δυνάμεις κινήθηκαν, με την κάλυψη ελικοπτέρου, προς την Τσούκλισα, αναζητώντας τα ίχνη του 35χρονου συνοδεία ειδικού σκύλου.

Σύμφωνα με μαρτυρία βοσκού της περιοχής, ο Κατσίφας έφτασε έως την κορυφή του βουνού. Εκεί τον συνάντησε κάποιος βοσκός που του έδωσε νερό και ένα τζάκετ. Αγνωστο γιατί, αλλά ο 35χρονος ομογενής, αντί να συνεχίσει την πορεία του πίσω από το βουνό και να διαφύγει, επέλεξε να επιστρέψει κατηφορίζοντας προς τους Βουλιαράτες. Εκεί ήρθε τετ α τετ με τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας που τον καταζητούσαν, με το τέλος του να μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Mόνο εάν δημοσιοποιηθούν τα πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες του ελικοπτέρου, του drone και των κρανών που φέρουν οι επίλεκτοι της RENEA θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε στην Τσούκλισα το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη, ο οποίος εξέτασε μακροσκοπικά τη σορό του 35χρονου μόλις για πέντε λεπτά, το θύμα φέρει δύο διαμπερή τραύματα κοντά στην καρδιά. Τις εν λόγω βολές τις δέχτηκε σε όρθια στάση από ισχυρό όπλο και σε κοντινή απόσταση, χωρίς κανένα άλλο σημάδι τραυματισμού στο σώμα του, κάτι που αποδεικνύει ότι οι επίλεκτοι της αλβανικής αστυνομίας, παρότι άριστα και άρτια εκπαιδευμένοι σε τέτοιες καταστάσεις, δεν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν τραυματίζοντάς τον σε μη ζωτικά σημεία του σώματός του. Αντιθέτως, ήθελαν τον Κατσίφα νεκρό...

Αρχικά τα αλβανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύλληψη του «Greek extremist» σημειώνοντας ότι κατά τη σύλληψή του φώναξε: «Zήτω η Ελλάδα. Ζήτω ο Ελληνισμός». Μισή ώρα αργότερα, οι τίτλοι άλλαξαν σε «Νεκρός ο Ελληνας εξτρεμιστής». Τι μεσολάβησε σε εκείνα τα λεπτά και ο Κατσίφας από «συλληφθείς» κατέληξε «νεκρός» ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Ο 35χρονος που είχε υπηρετήσει ως καταδρομέας στις Ενοπλες Δυνάμεις, εάν ήθελε να αφαιρέσει ζωές, θα μπορούσε να το κάνει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Δεν το έκανε όμως. Οι αλβανικές αρχές καλούνται να δώσουν μια σειρά από πειστικές εξηγήσεις στο γιατί δεν ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και γιατί εκτελέστηκε ψυχρά ο 35χρονος ομογενής όταν βρισκόταν 1,5 χλμ. μακριά από κατοικημένη περιοχή, σε μια γυμνή πλαγιά, χωρίς ούτε ένα δέντρο και χωρίς -όπως προκύπτει- να προσπαθήσει να αμυνθεί. «Είναι σαν να βγήκε και να τους είπε ‘‘εδώ είμαι, δεν φοβάμαι, μπορείτε να με σκοτώσετε αν έχετε τα κότσια’’ και τον σκότωσαν», δήλωσε ο γαμπρός του θύματος Βαγγέλης Σακελλαράκης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Κατσίφας επεδίωξε αυτό το τέλος για να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σε μία από τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε γράψει: «H ζωή μας δεν είναι μια πρόβα στο έργο που θα ακολουθήσει: είναι το ίδιο το έργο με μία και μοναδική παράσταση! Εμείς γράφουμε την πλοκή, εμείς οριοθετούμε το διάλειμμα, εμείς ορίζουμε το φινάλε». Το αν όρισε ο ίδιος το δικό του φινάλε ίσως να μην το μάθουμε ποτέ...
kats02
Τα σημαιάκια που είχε αγοράσει ο Κατσίφας για τα παιδιά του χωριού με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Δεν πρόλαβε να τα μοιράσει καθώς τον πρόλαβαν οι σφαίρες των Αλβανών

Περήφανος Έλληνας
Συγχωριανοί και φίλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον 35χρονο ομογενή: χαμογελαστός και ευδιάθετος, βοηθούσε όποιον του το ζητούσε, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ο ίδιος αναλάμβανε με τους φίλους του εξωραϊστικές δράσεις και πρωτοστατούσε κάθε Δεκαπενταύγουστο στο φημισμένο παραδοσιακό ηπειρώτικο πανηγύρι του χωριού. Σε ηλικία 7 ετών, και μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία το 1990, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εγκαταστάθηκε με τους γονείς του και τις τρεις αδελφές του στην Αθήνα. Μοναχογιός της οικογένειας, μεγάλωσε με αγάπη, υποστήριξη και πολλές ιστορίες από τους Βουλιαράτες, όπου η οικογένειά του πήγαινε με κάθε ευκαιρία.

Στην αρχή η ζωή στην Ελλάδα ήταν δύσκολη, αλλά με πολλή δουλειά και αλληλοϋποστήριξη οι γονείς του Ιωάννης και Βασιλική Κατσίφα κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα. Ο Κωνσταντίνος μεγάλωσε ως περήφανος Βορειοηπειρώτης. Με καμάρι, κάθε 28η Οκτωβρίου, έλεγε σε δάσκαλους και συμμαθητές του για το ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο του χωριού του, όπου βρίσκονται θαμμένοι Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο με την Ιταλία. Για τα παλικάρια αυτά που ήρθαν από μακριά για να πέσουν για τη λευτεριά της Ελλάδας. Γι’ αυτό και το εν λόγω κοιμητήριο το επισκεπτόταν και το φρόντιζε κάθε φορά που βρισκόταν στο χωριό του. Οσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Κωνσταντίνος ανέβηκε σε σχετικά μικρή ηλικία τα σκαλοπάτια της εκκλησίας και ήταν πατέρας ενός 14χρονου σήμερα κοριτσιού το οποίο λάτρευε.

Ο 35χρονος ομογενής υπήρξε πολυτεχνίτης και έτρεφε μεγάλη αγάπη για την τέχνη. Ασχολούνταν και με την ξυλογλυπτική και είχε σκαλίσει τέμπλα εκκλησιών με επιμονή και μεράκι. Στο εργαστήριό του στους Βουλιαράτες είχε στήσει μάλιστα το «στρατηγείο» του, όπως το αποκαλούσε. Εκεί κατασκεύαζε τις βάσεις και τα κοντάρια των σημαιών και εκεί έραψε την τεράστια σημαία που έγινε viral στα τελευταία μεγάλα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρωτοστατώντας με άλλους συμπατριώτες του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ατομο με ιδιαίτερη πίστη και σεβασμό στα Θεία, δεν μπορούσε, όπως λένε οι συντοπίτες του, να βλάψει ούτε μυρμήγκι. Προγραμμάτιζε να ταξιδέψει το επόμενο διάστημα στο Αγιον Ορος και μεγάλη επιθυμία του ήταν να χτιστεί στο χωριό του μια μεγάλη εκκλησία. Για το τελευταίο όνειρό του μάλιστα μιλούσε με πάθος, ζητώντας από τους συγχωριανούς του να κινητοποιηθούν για να γίνει πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, και λόγω της ανεργίας, εργαζόταν κάθε καλοκαίρι ως μπάρμαν σε κλαμπ της Μυκόνου, ευδιάθετος και χαμογελαστός, περιμένοντας υπομονετικά τη λήξη της περιόδου για να επιστρέψει στους Βουλιαράτες.

Ολοι οι κάτοικοι του χωριού κάνουν λόγο για ένα παιδί απλό, καθημερινό, ευγενικό, με αίσθηση του χιούμορ. Υπεράσπιζε με πάθος τις ιδέες και τα πιστεύω του πάντα μέσα από τον διάλογο και με επιχειρήματα. Παρ’ όλα αυτά, τις πρώτες ώρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του στους Βουλιαράτες, αλβανικά ΜΜΕ επιχείρησαν να τον παρουσιάσουν ως άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και στη συνέχεια ως εξτρεμιστή και μέλος της Χρυσής Αυγής. Στον μύλο της αλβανικής παραπληροφόρησης συνέβαλε σημαντικά και η διαρροή της ΕΛ.ΑΣ. -μέσω του ΑΠΕ- για εμπλοκή του σε υπόθεση εμπορίας χασίς πριν από δέκα χρόνια, παρότι είχε απαλλαγεί από τις κατηγορίες. Το ενδιαφέρον του για το χωριό τον οδήγησε να ασχοληθεί με τα κοινά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Αν και ηττήθηκε από τον σημερινό πρόεδρο Δημήτρη Κουρεμένο, στην πορεία έγιναν οι καλύτεροι συνεργάτες και φίλοι. Αυτός του έκλεισε και τα μάτια λίγη ώρα μετά την εκτέλεσή του από τους άνδρες της RENEA, όταν αψηφώντας τις απαγορεύσεις έφτασε στο σημείο για να τον βρει νεκρό στη γη που λάτρεψε και αγάπησε ως το τέλος. «Η γη μας είναι η ψυχή μας. Είναι οι μνήμες των προγόνων μας και των θυσιών τους», είχε γράψει κάποτε ο 35χρονος ομογενής. Εκεί έπεσε όρθιος. Στην αγαπημένη του γη, στον τόπο που λάτρεψε, έχοντας ως τελευταία εικόνα τα βουνά της πατρίδας...

Αλμπίν Κούρτι: Θα εξαλείψω τη σερβική παρουσία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο

SManalysis


Οκτώβριος 18, 2019. Echedoros


Ο ηγέτης του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης, Αλμπίν Κούρτι, προσκεκλημένος στην εκπομπή ‘Real Story’ στο κανάλι News 24, δήλωσε ότι η παρουσία (των θεσμών) της Σερβίας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.



Ο Κούρτι είπε ότι η μελλοντική κυβέρνησή του θα εξαλείψει την παρουσία αυτή συνεργαζόμενη με εντόπιους Σέρβους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, υποφέρουν, επίσης, από την ομογένεια της Σερβίας στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.


Albin Kurti :

Στις κοινότητες της Σερβικής Πλειοψηφίας νότια του Ιμπάρ, θα υπάρχουν ιδρύματα. Η παρουσία των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί πρόβλημα εκεί, σε αντίθετη με την παρουσία της Σερβίας.

Πιστεύουμε ότι τα θεσμικά μας όργανα πρέπει να ασχοληθούν με τις δυνάμεις της Σερβίας, σε συνεργασία με εντόπιους Σέρβους. Θα συνεργαστούν με εντόπιους Σέρβους ενάντια στην παρουσία του σερβικού κράτους εκεί.




Πρέπει να πάμε στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου, να πάμε ως (κρατική) υπηρεσία. Ο Μπαϊράμ Ρετζέπι ήταν ένας από τους ηγέτες κανείς άλλος δεν γνωρίζει τόσο καλά την περιοχή. Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα εξυπηρετήσουμε όλους τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, είτε αυτοί είναι Σέρβοι είτε Αλβανοί.

Η Βόρεια και η Νότια Τρέπτσα  (κοντά στη Μιτρόβιτσα) πρέπει να ενωθούν και νομίζω ότι και η Μιτρόβιτσα πρέπει να ενωθεί με την Τρέπτσα. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην Τρέπτσα. Η Πρίστινα- η κυβέρνησή μας, αλλά και η Σερβία δεν επενδύουν στην Τρέπτσα. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

BalkanWeb

Tuesday, October 15, 2019

Πόρτα σε Αλβανία και Σκόπια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

SManalysis
Image result for albania caricatures  EU
 Επικαιρότητα  Χάονας  Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019,


​Το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν άναψε σήμερα το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς η Γαλλία αρνήθηκε και κάποιες άλλες χώρες προέβαλαν επιφυλάξεις.

«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.

«Δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την ΕΕ. Η όποια περαιτέρω αναβολή αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΕ και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε ένας πιο δυνατός παγκόσμιος παίκτης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σημειώνοντας επίσης ότι εάν η ευρωπαϊκή προοπτική δεν είναι επιτυχής στις δύο χώρες, δεν αποκλείεται άλλες δυνάμεις να το εκμεταλλευτούν. Ο Αυστριακός επίτροπος "απολογήθηκε" στους πολίτες των εν λόγω χωρών και επανέλαβε ότι Σκόπια και Τίρανα έχουν κάνει τη δουλειά που χρειαζόταν. «Ελπίζω ότι οι ηγέτες θα δουν την ευρύτερη εικόνα και θα βρουν μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες», τόνισε, εξηγώντας πως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών ήταν υπέρ μιας θετικής απόφασης και για τις δύο χώρες.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο "διαχωρισμού" των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του "διαχωρισμού". Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Καλώς ήλθατε στο Συμβούλιο της Βορείου Ηπείρου,, bye bye Ομόνοια

SManalysis



Αντίο Ομόνοια. Στα τριάντα χρόνια της μεγάλης Αλβανικής μετάβασης, η Ομόνοια έχει αγκαλιάσει πιο έντονα την κοινότητα της Βορείου Ηπείρου από ό, τι την ενώνει.

Και τώρα, φυσικά, η σειρά προέρχεται από τις ΗΠΑ, στη Βόρεια Ήπειρο. Η Ομόνοια πρέπει να κηρυχθεί ολοκληρωμένη από την αποστολή της. Τα λάθη της Αθήνας, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν το επίσημο Ελληνικό Σύνδρομο Μειονότητας, κοστίζουν ακριβά στους Έλληνες, ιδιαίτερα στη Χιμάρα, την Αγία Σαράντα, τη Νάρτα, την Κορίτσα, περιοχές που η κομμουνιστική κυβέρνηση είχε παραλείψει από τις περιοχές του Διεθνούς Μειονοτικού Σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρέμειναν αδιάφορες για τις γεωπολιτικές αλλαγές στα Βαλκάνια, το γεωπολιτικό της όραμα για 70 χρόνια, ήταν «Τι θα συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο, το ίδιο καθεστώς, Βόρεια Ήπειρος "

Ένα Συμβούλιο της Βόρειας Ηπείρου θα αντικαταστήσει την Ομόνοια με αξιοπρέπεια που, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, και της αυτοδιάθεσης των Ελλήνων της Ηπείρου, πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση στα Βαλκάνια.

Βορειοηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής

SManalysis

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, 14:14  0 Σχόλια
Image may contain: text


Στη Νέα Υόρκη γεννήθηκε φέτος η Βορειοηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής. Αποτελούσε ένα όραμα δεκαετιών για τους Βορειοηπειρώτες που έχουν ζήσει τόσες αδικίες εναντίον τους. Και τελικά χάρη στις απίστευτες προσπάθειες μιας χούφτας ανθρώπων το όραμα έγινε πραγματικότητα.


​Με τη συμμετοχή δέκα βορειοηπειρωτικών συλλόγων από ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ συγκροτήθηκε κι επίσημα η Ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής (Ο.Β.Α./N.E.F.A. – North Epirotic Federation of America), με την επίσημη τελετή των εγκαινίων να λαμβάνει χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, στο εστιατόριο «Verdi», στο Γουάιτστόουν.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, μιλώντας στον «Ε.Κ.», εστίασαν στην ανάγκη των Βορειοηπειρωτών να συγκροτήσουν το δικό τους δευτεροβάθμιο όργανο και να αποκτήσουν μια πιο αυτόνομη δομή και κατεύθυνση στην οργανωμένη Ομογένεια της Αμερικής, με δεδομένη την ήδη έντονη παρουσία τους στα κοινά. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία θα έχει ως αποστολή την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της, ενώ αναμένεται να γίνει άνοιγμα και στους Βορειοηπειρωτικούς Συλλόγους στην Ελλάδα.

«Για εμάς είναι πολύ σημαντική η ίδρυση της Ομοσπονδίας. Πρέπει, τελικά, οι Βορειοηπειρώτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Αυτό δεν θα πει ότι θα αποκοπούν από τους άλλους Συλλόγους. Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με την Πανηπειρωτική και τους άλλους Συλλόγους, ως έχουν. Βασικός στόχος μας ήταν να ενώσουμε τους Βορειοηπειρώτες, ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πύρρος», Κωνσταντίνος Τσιούρης.


​Από την πλευρά της, η πρόεδρος των Χειμαρριωτών, Αννα Νότη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο εγχείρημα θα έχει και την υποστήριξη των νέων Βορειοηπειρωτών, ενώ επίσης τόνισε ότι στόχος είναι η συνεργασία με την Πανηπειρωτική.

«Εμείς οι Βορειοηπειρώτες δεν είχαμε ποτέ την δική μας Ομοσπονδία και τώρα την έχουμε. Θα είναι η φωνή μας, γιατί κανένας άλλος δεν γνωρίζει τα προβλήματά μας όσο τα ξέρουμε εμείς. Ασφαλώς και θα συνεργαστούμε με την Πανηπειρωτική, εφόσον μας στηρίζουν, και θα πολεμάμε μαζί», ανέφερε η κ. Νότη, ενώ ο Αγγελος Μπολάνος, που εκπροσώπησε τους Βορειοηπειρώτες της Φλόριδας, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που οι Βορειοηπειρώτες θα έχουν τον δικό τους φορέα».

«Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να διεκδικήσει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και να συντηρήσει τον πολιτισμό της Βορείου Ηπείρου. Στην πορεία, θέλουμε να μπουν και οι Σύλλογοι από την Ελλάδα. Για εμάς τώρα είναι το πιο σημαντικό χρονικό σημείο να ενωθούμε και ό,τι διεκδικούμε να το διεκδικούμε όλοι μαζί».


Στη δική του τοποθέτηση, ο καθηγητής Νίκος Λυγερός χαιρέτισε την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Βορειοηπειρωτών, τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα σε όλες του τις προεκτάσεις, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και σύσσωμο τον Ελληνισμό.

«Το γεγονός ότι οι Βορειοηπειρώτες θα έχουν μια Ομοσπονδία που θα ασχολείται ειδικά με τα θέματά τους είναι πάρα πολύ καλό και θεωρώ επίσης ότι είναι μια ιερή συμμαχία και με άλλες Ομοσπονδίες, όπως η Πανηπειρωτική και η Παμμακεδονική και μπορούν μαζί να λειτουργήσουν ως μια συνέργεια και να επιτύχουν αποτελέσματα που θα ήταν αδιανόητα εάν δεν είχαμε αυτήν τη συνέργεια.

Δυστυχώς, έως τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει επαρκές έργο. Δεν έχουν αναδείξει την εθνική μειονότητα στη Βόρειο Ηπειρο, γιατί έχει σημασία αυτό το κομμάτι το εθνικό. Η εθνική μειονότητα είναι άλλο στάτους», είπε ο κ. Λυγερός.


Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων, Τιμολέων Κακούρος, όπως επίσης και εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών συλλόγων από άλλες Πολιτείες.

Απαντες εξήραν την ιδιαίτερη σημασία της Βορείου Ηπείρου αλλά και την προσφορά των Βορειοηπειρωτών στα εθνικά θέματα, με τον κ. Φιλιππίδη να κάνει ξεχωριστή αναφορά στην ενεργοποίηση των βορειοηπειρωτικών συλλόγων στα συλλαλητήρια και τη γενικότερη κινητοποίηση για το ονοματολογικό.

Χαιρετισμό απέστειλε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος, με τη σειρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Ο.Β.Α.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου - ekirikas.gr

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

German MPs proud of 13 withdrawn recognitions of Kosovo's independence

SManalysis
FOTO: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb
Armin Paulus Hampel is proud of the authorities in Serbia which have succeeded in persuading as many as 13 states to revoke Kosovo's recognition of independence

SOURCE: TANJUG TUESDAY, OCTOBER 15, 2019 | 09:32

Head of the Foreign Affairs Committee of the Alternative for Germany (Alternative für Deutschland, AfD) in the Bundestag, Hampel, also emphasized the fact that today there are also Nobel Prize winners supporting Serbia.

"We remain firm as a party and a parliamentary group in the Bundestag in our position that Kosovo's independence is as illegal as NATO's intervention", Hampel said after speaking with Vice President of the Serbian Progressive Party and Director of the Office for Kosovo and Metohija, Marko Djuric.

Hampel, who is a federal MP, is pleased that Serbia has many friends today.

"Serbia had more enemies than friends, and today, not only our party, but also Nobel Prize winners are among Serbia's friends", Hampel said, adding that Serbia's future is in good hands.

Djuric thanked Hampel and his colleagues for their support and genuine concern for the difficult position of the Serbian people and the Serbian Orthodox Church in Kosovo and Metohija, and for the principled commitment to respecting the territorial integrity of internationally recognized countries.

"Serbia is interested in establishing dialogue and improving relations with Germany in all fields", Djuric said.

"It is important for us that a different voice is heard from Germany", Djuric said, adding that he is sure that today's dialogue represents an introduction to deepening cooperation and sharing opportunities across the region and Europe together.

Monday, October 14, 2019

Τρομοκρατία στους Βουλιαράτες - Γκρέμισαν το εκκλησάκι για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα

SManalysis



Οκτώβριος 13, 2019. Echedoros

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, το αλβανικό κράτος δείχνει ξανά το ανθελληνικό και απάνθρωπο πρόσωπο του, σε σημείο που να μην σέβεται ούτε τον πόνο της οικογένειας του 35χρονου Βορειοηπειρώτη Εθνομάρτυρα.



Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, η αλβανική αστυνομία μετέβη στο σημείο της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου στους Βουλιαράτες όπου η οικογένεια του χτίζει εκκλησάκι στην μνήμη του και με το πρόσχημα ότι δεν είχε ληφθεί η σχετική άδεια από το δημαρχείο της Δρόπολης, σταμάτησε τις εργασίες.


Την επόμενη ημέρα η οικογένεια Κατσίφα επισκέφθηκε το δημαρχείο προκειμένου να ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για χορήγηση αδείας.


Ωστόσο, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας έστησαν μπλόκα σε τρία σημεία από την είσοδο των Βουλιαρατών έως το υψηλότερο σημείο του χωριού.


Το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου όταν οι γονείς του Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουλιαρατών και άλλοι κάτοικοι του χωριού πήγαν στο σημείο που ανεγειρόταν ο ναΐσκος, είδαν ότι όλα τα υλικά που είχαν αγοραστεί για τις οικοδομικές εργασίες ήταν κατεστραμμένα και διασκορπισμένα πολλά μέτρα μακρυά.


Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Κυριακής είχε γίνει αντιληπτή η πτήση drone πάνω από τους Βουλιαράτες και συγκεκριμένα πάνω από το χώρο που θυσιάστηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. 


Παράλληλα έγινε γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες η αλβανική αστυνομία έχει καλέσει όλους τους κτηνοτρόφους του χωριού Βουλιαράτες στο αστυνομικό τμήμα στους Γεωργουτσάτες, προκειμένου να τους κάνει ερωτήσεις για όσα γνωρίζουν σχετικά με την ανέγερση του ναΐσκου.



Επίσης τους απευθύνει ερωτήσεις ακόμα και για τα χωράφια που βόσκουν τα αιγοπρόβατα τους, αν είναι υπό την κυριότητα τους ή ενοικιασμένα!


Τον τελευταίο μήνα έχουν ενταθεί οι διεργασίες σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες διθυραμβικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Ωστόσο με την ασέβεια στην μνήμη ενός νεκρού και στον πόνο της οικογένειας του και την τακτική τρομοκράτησης στους κατοίκους ενός χωριού για ένα εκκλησάκι σε απόμερο σημείο, το αλβανικό κράτος αποδεικνύει ότι έχει μείνει στην εποχή του Ενβέρ Χότζα.


Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα Τίρανα να σεβαστούν επιτέλους την οδύνη της οικογένειας Κατσίφα και γενικότερα τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.