Tuesday, May 22, 2018

Το «άνοιγμα της βεντάλιας» των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ: N.Κοτζιάς-Τ.Μπόλτον σκάναραν όλη την περιοχή – Τι συζητήθηκε


SManalysis

Δημοσίευση: 23 Μάϊου 2018, 9:25 πμ | Ανανέωση: Μάιος 23, 2018
Pentapostagma


Η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια σειρά από θέματα κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Νίκος Κοτζιάς με τον σύμβουλό Εθνικής Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στον Λευκό Οίκο.



Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν διεξοδικά, η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, η κατάσταση στην Τουρκία, τα Βαλκάνια, η ονομασία της ΠΓΔΜ και οι ενεργειακοί δρόμοι της ευρύτερης περιοχής.

Τα κύρια θέματα συζήτησης με την αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ήταν πρώτον η παραπέρα ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ που αφορά από ζητήματα ενέργειας, ενεργειακής ασφάλειας, μέχρι ζητήματα αγροτικής συνεργασίας, πολιτιστικής συνεργασίας, συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα, επενδύσεις και οικονομία.

Δεύτερον, τα προβλήματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Τρίτον, τα Βαλκάνια και την πολιτική σταθερότητας και πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον υπάρχει μια αναζήτηση για πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Τουρκία, τους προβληματίζει η συμμαχία της με Ιράν και Ρωσία ενώ στο Κογκρέσο σκέπτονται το πώς θα αντιδράσουν στην πώληση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετά το τέλος των επαφών στην αμερικανική πρωτεύουσα, η συνάντηση των δύο ανδρών στον Λευκό Οίκο διήρκησε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, μια ώρα δηλαδή.

Το «άνοιγμα της βεντάλιας» που αφορά τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, στοχεύει να προωθήσει τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η αγροτική πολιτική, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, αλλά και η οικονομία και οι επενδύσεις.

Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα των ενεργειακών οδών που σχετίζονται με τη διασφάλιση των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες φυσικών κοιτασμάτων, όπως η Κύπρο, η Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Σε δηλώσεις που έκανε στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως «η αποδοχή του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε. Η αναγνώριση των πρωτοβουλιών που παίρνουμε στην εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αντικείμενο και διαβούλευσης και μελέτης από την πλευρά των Αμερικανών».

Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Α.Γκουτέρες και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Μ. Λάιτσακ.

Πέραν των διμερών σχέσεων, στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις που αφορούν την περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Έλληνας υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ανάλυση του για την ευρύτερη περιοχή.

«Ο Μπόλτον, όπως και ο Πομπέο, ήταν σε διάθεση να ακούσει. Έκανε πάρα πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και είχε πάρα πολλές ερωτήσεις.

Η συζήτησή μας αφορούσε τις στρατηγικές πολιτικές στην περιοχή, τις αντιφάσεις και αντιθέσεις της Τουρκίας και προς τα που κινείται αυτό το σύστημα, τα θέματα των ενεργειακών οδών και της διασφάλισης των ενεργειακών πόρων για τις χώρες που είναι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και για την περαιτέρω ανάπτυξη, στο μέλλον, των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε στις πολυήμερες επαφές που πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός στην Ουάσινγκτον ήταν η ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την απρόβλεπτη στάση της Τουρκίας και το πως αυτό θα επηρεάσει το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

«Επίσης, αυτό που ενδιέφερε πάρα πολύ τους Αμερικάνους ήταν το ζήτημα της Τουρκίας. Θα έλεγα ότι η διάθεση τους ήταν να ακούσουν, να ακούσουν τις αναλύσεις. Βρίσκονται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, σε μια αναζήτηση για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες καταστάσεις, και τις νέες συμμαχίες στην περιοχή» εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Για το ζήτημα του ονοματολογικού, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ενώ για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισε πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των διπλωματικών κινήσεων.

«Συζητήσαμε επίσης πώς και προς τα πού πηγαίνει το Σκοπιανό. Όπως ξέρετε το συζητήσαμε με τον κ. Μίτσελ. Στο Σκοπιανό δεν έχουμε καμία πίεση ούτε κανένας προτίθεται να μας πιέσει. Δεν θα δεχόμουνα ποτέ να πιεστούμε. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για τη λύση και προσπαθούν να κατανοήσουν που βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποια είναι τα δύσκολα σημεία της» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, αναμένεται άλλωστε να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης την προσεχή Πέμπτη, παρουσία του κ. Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη.

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, θα συνεδριάσουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Ο Ν. Κοτζιάς προσέθεσε ότι «έχουμε κάνει ένα μεγάλο κείμενο, η ελληνική Πολιτεία το έχει φτιάξει. Το κείμενο αυτό, μαζί με το κείμενο το νομικό που έχει κάνει ο κ. Νίμιτς, αναλάβαμε και τα εντάξαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όπου το δεύτερο μέρος του κειμένου αφορά στις μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδος – ΠΓΔΜ. Η προοπτική δηλαδή σε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας κοκ.

Το πρώτο μέρος αφορά σε ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, προπάντων για τα αλυτρωτικά μετ τα οποία πρέπει να τελειώνουμε, όπως επίσης και κεφάλαιο για την αναγνώριση όλων των διεθνών νομικών πραγματικοτήτων, όπως είναι τα σύνορα, το απαραβίαστο των συνόρων, ότι δεν μπορεί να γίνεται προπαγάνδα από καμία πλευρά ή να δίνεται χώρος για προπαγάνδα σε βάρος της άλλης κοκ».

Επαφές με μέλη του Κογκρέσου

Ο κ. Κοτζιάς είχε σειρά επαφών με μέλη του Κογκρέσου, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επιρροή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με σκοπό να τους ενημερώσει για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών, η βαρύνουσας σημασίας συνάντηση με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, Bob Corker, και τον εκπρόσωπο της μειοψηφίας στην εν λόγω επιτροπή, κ. Bob Menendez, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Μια μέρα νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της υποεπιτροπής της Γερουσίας για θέματα Ευρώπης, Ron Johnson και με τον Chris Van Hollen, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός γνώστης των θεμάτων που αφορούν στην περιοχή μας.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε κοινή συνάντηση με τους Συμπροέδρους και τα μέλη του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic-Israeli Alliance» κ.κ. Bilirakis, Maloney, Sarbanes, Deutch και Titus.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και σε κλειστή εκδήλωση στην δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» παρουσία επιφανών ακαδημαϊκών και διακεκριμένων Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας αναφορικά με τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα και με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες και Μ. Λάιτσακ αντίστοιχα.



Συνάντηση τώρα Κοτζιά-Μπόλτον: «Μπορείτε να αντικαταστήσετε την Τουρκία; » το ερώτημα των ΗΠΑ – Αποκτούν και επίσημα νέα βάση στην χώρα μας

Image result for USS Harry S. Truman souda base
Το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman καταπλέει στη βάση της Σούδας
SManalysis


Δημοσίευση: 22 Μάϊου 2018, 10:41 μμ | Ανανέωση: Μάιος 22, 2018 Pentapostagma


Σε λίγο θα ξεκαθαρίσει ο νέος ρόλος της χώρας μας στην περιοχή της Α.Μεσογείου, του Αιγαίου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στην τελική συνάντηση Κοτζιά με τον Σύμβουλο του Ν.Τραμπ όλα τα θέματα ανοίγουν και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.. Κύριο ερώτημα, που καίει τους Αμερικανούς, είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αντικαταστήσει την Τουρκία σε μια σειρά από ζητήματα όπως η μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ, της αντιπυραυλικής ασπίδας/ραντάρ από Κιουρετσίκ κ.ά.

Η επίσκεψη του επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ στην 116 ΠΜ ήρθε να «φουντώσει» τις φήμες που ακούγονται τελευταία με αφορμή την εγκατάλειψη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την αναζήτηση ενός νέου ισχυρού και στρατηγικού συμμάχου στην περιοχή με πολλούς Αμερικανούς να αναφέρουν πώς τον βρήκαν στην Ελλάδα. Με ότι αυτό σημαίνει.

Ο Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφθηκε τον Άραξο 17 Μαΐου και όπως λένε οι πληροφορίες δεν ήταν μόνος του.

Συνοδεύονταν από πολλούς ακόμη επιτελείς του ΝΑΤΟ….

Ετσι ο Ν.Κοτζιάς ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του στην Ουάσιγκτον. Θα συναντήσει σε λίγες ώρες τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τράμπ, το γνωστό «Γεράκι, Τ.Μπόλτον.

Χτες, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Πομπέο, ο ρόλος, που διαδραματίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Η αμερικανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου ασφαλείας Γ. Μίτσελ είπε στον Έλληνα υπουργό ότι επιθυμεί τη λύση της εκκρεμότητας του Σκοπιανού .

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας στην συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τζον Μπόλτον, οι ΗΠΑ αναμένεται να τεστάρουν τις διαθέσεις της Αθήνας για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Στην ουσία θα είναι μια αποτίμηση όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην αμερικανική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ελληνική πλευρά μεταξύ άλλων θα κληθεί από τους αμερικανούς αξιωματούχους να αποσαφηνίσει τη θέση της για μια σειρά από θέματα που καίνε την Ουάσιγκτον όπως για τις διευκολύνσεις που ζητούν για τη βάση της Σούδας και την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στην Ελλάδα, βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά drones.

Φυσικά στη συνάντηση ο κύριος Κοτζιάς θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι για το Σκοπιανό.

Στο πρόγραμμά του Ν.Κοτζιά «δεσπόζει» η συνάντηση με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς την Πέμπτη (24.05.2018).

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με μέλη και στελέχη του Κογκρέσου αλλά και εκπροσώπους «think tank», στελέχη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας, βουλευτές, κ.λ.π.

Από το περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών εκφράζεται αισιοδοξία από τις μέχρι επαφές, κάτι που θα «επικυρωθεί» στη συνάντηση της Πέμπτης και Παρασκευής.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη με τον Μάϊκ Πομπέο για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα ΗΠΑ και Τουρκίας, χωρίς να θιγεί το Σκοπιανό.

Αυτό συζητήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία πίεση προς την ελληνική πλευρά

US Ship Made of Twin Towers Steel Docks in Greece’s Corfu


SManalysis

Greek Reporter

A unique U.S. Navy vessel party made out of steel salvaged from the World Trade Center destroyed in the Sept. 11 2001 attacks has docked in Greece.

The USS New York, a San Antonio-class amphibious transport dock, is conducting naval operations in the U.S. 6th Fleet’s area of operations.

It is the fifth ship of the U.S. Navy to be named after the state of New York. It has a crew of 360 and can carry up to 700 Marines.

Nearly seven tons of the steel used in the ship’s construction came from the rubble of the World Trade Center; this represents less than one thousandth of the total weight of the ship.

The steel was melted down at Amite Foundry and Machine in Amite, Louisiana, to cast the ship’s bow section.

It was poured into the molds on Sept. 9 2003, with seven short tons (6.4 t) cast to form the ship’s ‘stem bar — part of the ship’s bow.

Foundry workers reportedly treated it with “reverence usually accorded to religious relics,” gently touching it as they walked by. One worker delayed his retirement after 40 years of working to be part of the project.

It has not been revealed how long it will remain in Corfu.

New York, 26th MEU Arrive in Corfu, Greece
MAY 18, 2018



The San Antonio-class amphibious transport dock ship USS New York (LPD 21) and embarked Marines from the 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) arrived in Corfu, Greece, May 17, 2018, for a scheduled port visit.


The stop offers New York’s approximately 400 Sailors and 700 embarked Marines the opportunity to engage with their hosts, while reinforcing the strong U.S.-Greek partnership and their shared commitment to promoting peace and stability in the region.

As part of New York’s regularly-scheduled deployment, the Navy-Marine Corps team provides a forward naval presence in U.S. 6th Fleet that supports maritime security operations, crisis response and theater security cooperation in European, African, and Middle Eastern theaters.

Μετά από τα “μπράβο” Τραμπ για τις αμυντικές μας δαπάνες ήρθε και βράβευση των ΕΔ



SManalysis

Από Π. Καρβουνόπουλος - 19/05/2018 | Militaire

Μετά από το μπράβο του Προέδρου Τραμπ στην Ελλάδα για την συνέπειά της να πληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τους “πλούσιους” της Ευρώπης ,χθες βράδυ , σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, το American Hellenic Institute (ΑΗΙ), βράβευσε τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για τη διαχρονική συνεισφορά τους στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και στην προαγωγή των διμερών στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ελπίζουμε ότι τις δηλώσεις και τις βραβεύσεις κάποια στιγμή θα τις ακολουθήσουν και πιο χειροπιαστές κινήσεις. Όπως για παράδειγμα η οικονομική βοήθεια που αναμένεται αλλά προς το παρόν δεν έρχεται για τις ανάγκες των ελληνικών ΕΔ.

Turkey Dominates Kotzias, Pompeo Meeting in Washington


SManalysis

By Tasos Kokkinidis - May 22, 2018

Greek Reporter


Greek Foreign Minister Nikos Kotzias met in Washington on Monday with State Department Secretary Michael Pompeo, as part of a five-day visit to the United States.

Pompeo expressed continued support for Greece’s economic recovery, underscoring the importance the US places on its role as honored country at the International Thessaloniki Fair in September, State Department Spokesperson Heather Nauert said.

Pompeo “commended Greece for its leadership role in the region, including efforts to address challenges in the Balkans and the Eastern Mediterranean,” Nauert’s statement said.

The two men “agreed to remain in close communication on these and other bilateral, regional, and global issues of mutual interest, and to work closely together in coming days to ensure stability of the Eastern Mediterranean.” They also agreed to establish a US-Greek strategic dialogue on key areas of cooperation, it said.

Kotzias voiced the need to maintain security and stability in the area, and detailed Turkey’s violations of international law, especially in terms of the Cyprus Republic’s sovereign rights. “Cyprus must not be seen as a so-called UN problem, but as a sovereign state with specific roles and prospects in the area,” the Greek FM said.

Pompeo asked Kotzias for an update on the issue of the two Greek servicemen held in the jail in Edirne since March. “We said it was unacceptable for a NATO member-state to detain two officers of the Greek army, but as you know Turkey has detained a series of US citizens also.”

Although the FYROM name issue was not raised in their meeting, the Greek FM said it was discussed during his meeting earlier with Wess Mitchell, assistant Secretary of State for Europe and Eurasian Affairs.

“We obviously support the need to adopt one of the names proposed by (UN Special Envoy for the name issue Matthew) Nimetz and to proceed towards the implementation of a strategic plan of friendly collaboration in the future with this country under its new name. Nobody is pressuring us because Greece takes initiative in actions,” Kotzias added.

According to the Foreign Ministry, on Tuesday Kotzias is scheduled to meet with National Security Advisor John Bolton. He will also meet with House of Representatives and Senate members, including representatives of the Congressional Hellenic Caucus and the Congressional Hellenic Israeli Alliance, and academics.

On Wednesday, the foreign minister is scheduled to meet with UN Secretary General Antonio Guterres, with their meeting focusing on recent developments on the Cyprus and FYROM name issues. The same day, Kotzias will attend a working lunch with UN General Assembly President, and Slovakian counterpart, Miroslav Lajcak.

On the last two days of his visit, Thursday and Friday, the foreign minister will meet anew with his FYROM counterpart Nikola Dimitrov and Nimetz.

Monday, May 21, 2018

Συναυλία Νότη Σφακιανάκη στην Αλβανία: Οι Αλβανοί καλούν σε μποϊκοτάρισμα…


SManalysis

«Ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής, Νότης Σφακιανάκης, έρχεται στην Αλβανία. Αλλά η συζήτηση είναι : Είναι μανιώδης αντι-αλβανός, χειρότερος από τον Ζέρβα»

Μάιος 21, 2018. Echedoros

Ο γνωστός Έλληνας τραγουδιστής, Νότης Σφακιανάκης, θα έρθει στην Αλβανία για να πραγματοποιήσει συναυλία στο «Παλάτι του Κογκρέσου», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Αλλά η επίσκεψή του στην Αλβανία προκαλεί πολλές συζητήσεις. Αυτό συμβαίνει- συνεχίζει το κείμενο- επειδή θεωρείται αντι-αλβανός. Έτσι, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει κλήσεις για μποϊκοτάρισμα της συναυλίας του στα Τίρανα.


Στην κίνηση αυτή κατά του Σφακιανάκη προστέθηκε ο τραγουδιστής, Έλτον Ντέμπα.


Ο ίδιος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το μποϊκοτάζ κατά του Έλληνα τραγουδιστή λέγοντας ότι  μάλλον δεν είναι σωστό να χειροκροτήσει και να πληρώσει κάποιον που τον θεωρεί κατώτερη φυλή.

Sunday, May 20, 2018

Μετά από 21 χρόνια, οι Αμερικανοί αναφέρουν τον «βίαιο εξτρεμισμό» στην Αλβανία.



SManalysis

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Mapo" στα Τίρανα, με την άφιξη της νέας ομάδας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, στα μέσα Ιουλίου, οι πολιτικές των ΗΠΑ για την Αλβανία δεν θα αλλάξουν, αλλά τονίζει το "Mapo", "η Αλβανία μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιδεινωμένο εξτρεμισμό ", για τα οποία δεν έχουν γίνει σχόλια στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Αναλύοντας την ιδιαίτερη φύση και τα προβλήματα με την Αλβανία, όχι στην ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία, αυτό το κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αναταράσσεται επί του παρόντος από μεγάλα σκάνδαλα, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποσταθεροποιητικές καταστάσεις ως το χειρότερο μετά το έτος 1997.


Είναι η νέα γεωπολιτική εξέλιξη που καθιστά μια προειδοποίηση σχετικά με μια κατάσταση, πώς συγκεκριμένα, όπως επίσης και αντιπαράθεσης, όπως δίνεται η Αλβανία, όχι το 1997, όταν το κράτος κατέρρευσε, και πήγε να τον Εμφύλιο Πόλεμο, απέναντι από τη συνθηκολόγηση των συστημάτων πυραμίδας.

Μετά από 21 χρόνια, η Αλβανία κινδυνεύει να πτωχεύσει, ως αποτέλεσμα του εγκλήματος, των ναρκωτικών, της διαφθοράς και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά. Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μεγάλα προβλήματα με τους γείτονες, ενώ στο έδαφος της θρησκευτικής αρμονίας, είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εκραγεί στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ, οι ανεξέλεγκτες αλβανικές εθνικιστικές ομάδες εντός και εκτός των συνόρων της, θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, σε μια εποχή που η Αλβανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε ένα φιλικό πακέτο μέχρι τον Ιούνιο, για να ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Γιάκα, ζήτησε από τις ΗΠΑ, αμερικανική στρατιωτική βάση να υπερασπιστούν, όπως είπε, από τη Ρωσία αλλά και από το Νότο, αποκτώντας την Ελλάδα.

Ενώ υπάρχει μια στρατιωτική σύμπραξη συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά και την παρουσία στη Μεσόγειο, για το οποίο σημαίνει, ίσως, οι ΗΠΑ, έχουν ένα σχέδιο Β, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Δυτικά Βαλκάνια, το αν η πολιτική της διεύρυνσης, θα αρκεί ..... και λόγω αστάθειας, μπορεί να είναι ένας βίαιος εξτρεμισμός, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το ζήτημα των Βαλκανικών συνόρων.

Montenegro may build fence on Albanian border to stop migrants

Related image
SManalysis

Reuters Staff



SARAJEVO (Reuters) - Montenegro, seeing a rise in the number of migrants passing through the country on a new route to the European Union, is considering building a razor wire fence on its border with Albania to stem the flow, a government official said on Sunday.

Thousands of migrants from the Middle East and North Africa are taking their chance to reach wealthier European countries after smugglers created a new Balkan route running from Greece via Albania, Montenegro and Bosnia to EU member Croatia.

Bosnia is already coping with thousands of migrants who were stranded after a route via Turkey, Greece, Macedonia and Serbia was shut in 2016, when Turkey agreed to stop the flow in return for EU aid and other concessions.


“In the case of a greater influx of migrants, we may raise a razor wire fence on the border with Albania,” Vojislav Dragovic, the head of Montenegro’s department for state border supervision, told state television.

He said Albanian authorities had often refused to accept migrants turned back from Montenegro under their bilateral re-admission agreement.

Many countries on the migrant route have secured their borders with physical barriers. Hungary put up a razor wire fence on its borders with Serbia and Croatia during the crisis in 2015, when more than a million migrants came to Europe.

Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα: Κατονόμασα άτομα και οικογένειες που λυμαίνονται την Αλβανία


SManalysis

"Μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, εξτρεμισμός, διαφθορά, η ατζέντα του Αμερικανού πρέσβη στα Τίρανα"
Μάιος 20, 2018. Echedoros


Τρεις αμερικανικές προτεραιότητες υπάρχουν για την Αλβανία.
Η στήριξη των ΗΠΑ στην Αλβανία για την ένταξή της στην ΕΕ, οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.



Αυτό σημειώνει η αλβανική Gazeta Telegraf στην αναφορά της για την αποχώρηση του Αμερικανού πρέσβη, Ντόναλντ Λου,  από τα Τίρανα, το καλοκαίρι.


Ο πρέσβης των ΗΠΑ, μίλησε με όνομα και επώνυμο για άτομα που ήταν ύποπτα σε εγκληματικές πράξεις, κυρίως  από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκινώντας με ονόματα βουλευτών τα οποία  είχαν επιβαρυμένο ποινικό μητρώο.


Δεν δίστασε ο ίδιος να αναφέρει ονόματα όπως του Αρμπέρ Σεκάι για λαθρεμπόριο κοκαΐνης, τη δράση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι που συμμετείχε σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, του πρώην εισαγγελέα. Αντριάτικ Λάλα . Δεν δίστασε ακόμη, να αναφέρει τέσσερις εγκληματικές οικογένειες καθώς και άλλες 20 ενταγμένες στην αλβανική μαφία που κατευθύνουν την Αλβανία και προκαλούν σύγχυση στην αλβανική πολιτική σκηνή.


Η αμερικανική πρεσβεία επενέβη ενεργά στην απονομή της δικαιοσύνης και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.


Ο αναπληρωτής Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Πάλμερ, μετά τη δήλωσή του για την αντικατάσταση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, ξεκαθάρισε ότι «η πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ για την Αλβανία είναι η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη,  η καταπολέμηση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα και ο εξτρεμισμός.


Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ντόναλντ Λου στο περιοδικό ‘Mapo’ με την ευκαιρία της ανακήρυξής του ως «Ανθρώπου της Χρονιάς», είπε: «οι πολιτικοί δεν επιθυμούν μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη».

 Ωστόσο, οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρονται ότι το έργο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης θα είναι στην ατζέντα του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα.

Τούρκοι από Αυστρία πηγαίνουν στο Σαράγεβο στην προεκλογική ομιλία του Ερντογάν


SManalysis


Μάιος 20, 2018. Echedoros

Βιέννη.

Περίπου δύο χιλιάδες Τούρκοι από την Αυστρία θα μεταβούν στο Σαράγεβο για να παρευρεθούν στην προεκλογική συγκέντρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών.

«Πηγαίνουμε περίπου 2.000 άτομα στην εκδήλωση αυτή από την Αυστρία» δήλωσε ο Μπιλέτ Μπιλγκί, γενικός γραμματέας της Ένωσης που θεωρείται  ‘παρακλάδι του κόμματος του Ερντογάν – AKP’.


Όπως δήλωσε,  η μεταφορά στη Βοσνία,  θα γίνει με πολλά ιδιωτικά οχήματα και μεγάλο αριθμό νοικιασμένων λεωφορείων.


Όλη η δράση, σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Κουρίρ’ της Βιέννης, χρηματοδοτείται από χορηγούς του κόμματος,  που είναι κυρίως τουρκικές εταιρείες.


Το Σαράγεβο θα αντικαταστήσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα στο ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς η Γερμανία και η Αυστρία απαγόρευσαν τη διεξαγωγή προεκλογικών εκδηλώσεων στην Τουρκία.


Η διασπορά είναι σημαντική για τις εκλογές στην Τουρκία, αφού τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι στη Γερμανία έχουν δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές , ενώ στην Αυστρία φθάνουν τους 110.000 ψηφοφόρους.

.

Greece: Nationalist mob beats Thessaloniki mayor


SManalysis


20 May 2018

Mayor of Thessaloniki Yiannis Boutaris was beaten by an angry mob after he attended a 'Pontic Genocide' commemoration event in the Grecian city on Saturday.

According to reports, Boutaris was attending a flag-lowering ceremony commemorating the massacre of Pontic Greeks by Turks during WWI and the Greek-Turkish war, when a dozen people thought to be nationalist extremists told him to leave the event before lashing out at him.

The 75-year-old, who is known for his anti-nationalist position, fell to the floor where he was kicked. Boutaris was reportedly taken to hospital following the incident with head, back and leg injuries