Τύπος: Ο Ράμα λέει ψέματα στους Έλληνες, αλλά υπάρχει και εθνική ευθύνη στο αλβανικό κοινό, που λέει ότι, «σύντομα θα εκλέξουμε πρόεδρο, ο οποίος θα πάει τη Ναυτική Συμφωνία με την Ελλάδα στη Χάγη
Κανένας Αλβανός πρόεδρος δεν θα έχει το θάρρος να μεταφέρει τη Ναυτική Συμφωνία AOZ στη Χάγη. Αυτό στα Τίρανα το πιστεύουν όλοι και είναι περίεργο που αυτό το ψέμα το αποδέχονται οι διπλωμάτες στην Αθήνα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «αποκάλυψε» σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο τι κρατήθηκε μυστικό από το αλβανικό κοινό μετά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Πραγματοποίησε μια πολύ δυνατή συνέντευξη με συναδέλφους του Radio Skay όπου μίλησε και για τη θαλάσσια συμφωνία που θα έπρεπε να φαινόταν εκτός ατζέντας της ημέρας. Υποστήριξε ότι βρισκόταν σε γεύμα με τον πρωθυπουργό Ράμα, από τον οποίο τον διαβεβαίωσαν ότι όλα θα πάνε καλά.
Τι είπε όμως ο Αλβανός πρωθυπουργός στον Έλληνα ΥΠΕΞ; Ο Δένδιας το επιβεβαίωσε με τα δικά του λόγια: «Αυτός (σημείωμα Ράμα στο Lapsi.al) συμφώνησε μαζί μας να πάμε στη Χάγη σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη καθώς ο πρόεδρος δεν δίνει τις σχετικές εξουσίες στον πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος θα εκλεγεί αναμφίβολα άλλος Πρόεδρος στην Αλβανία τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Άρα, όλα αυτά είναι εφικτά τότε», είπε ο Δένδιας στο Skay Radio.
Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, οι μυστικές συμφωνίες δεν είναι φυσιολογικές για διπλωματικές σχέσεις μεταξύ κρατών. Το πρώτο είναι ότι ο Ράμα κατήγγειλε στους Έλληνες ότι ο Ιλίρι Μέτα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ορίζει το Σύνταγμα, δεν του δίνει την εντολή να προχωρήσει στη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα. Όμως, ακόμη κι αν διοριστεί ο νέος Πρόεδρος της Αλβανίας, δεν θα έχει εθνική αρμοδιότητα, να ηγηθεί της Ναυτιλιακής Συμφωνίας στη Χάγη, τονίζουν τα ΜΜΕ.
Ωστόσο, ο Δένδιας λέει με βεβαιότητα ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα είναι πλέον εμπόδιο. Περιέργως, η Αθήνα δεν έχει μόνο περίπου 6 χρόνια, μέσω του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και τώρα του Νίκου Δένδια, που φέρνουν στις πρωταρχικές σχέσεις των δύο χωρών τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ, ενώ την Ελλάδα, εδώ και 15 χρόνια, δεν έχει επισκεφτεί κανέναν Αλβανό πρωθυπουργό.
Όχι μόνο τα Τίρανα, αλλά και η Πρίστινα έχουν ανεβάσει έντονους τόνους προς την Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti κάλεσε την Ελλάδα να αναγνωρίσει άνευ όρων το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αίτημα που συνάδει με το άλλο αίτημα των Τιράνων, για τις περιουσίες της Τσαμουριά προς την Ελλάδα, κατέληξε η κοινή πιέσεις Τίρανα - Πρίστινα, κατά της Αθήνας, με την απειλή ότι η Μεγάλη Αλβανία είναι Έτοιμη.
Οι διπλωματικές προτιμήσεις με την Αλβανία, δίνουν ως προτεραιότητα για 20 χρόνια την προσπάθεια επίτευξης της Ναυτιλιακής Συμφωνίας AOZ, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αντιτάχθηκε στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπερίσα και στα Τίρανα, περιέργως όλοι γνωρίζουν ότι καμία αλβανική κυβέρνηση, όχι μπορεί να περάσει τη Ναυτιλιακή Συμφωνία με την Ελλάδα, όπως αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο