Saturday, June 3, 2017

Ν.Κοτζιάς προς Αλβανία: «Θέλουμε σταθερότητα στην ΠΓΔΜ» - Θέμα προστασίας της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια!

Image result for Νίκος Κοτζιάς
Pro News

Μία ημέρα μετά την αποστολή τμήματος ειδικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών στην Σερβία για ασκήσεις με αντίστοιχη μονάδα ειδικών δυνάμεων του σερβικού Στρατού, σε μια πλήρη γεωστρατηγική ταύτιση της Αθήνας με το Βελιγράδι στο θέμα της αντιμετώπισης του αλβανικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διατύπωσε έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ασφάλεια και την σταθερότητα των Σκοπίων θεωρεί ότι αποτελεί το «μαλακό υπογάστριο» του ορθόδοξου τόξου αντιμετώπισης των μουσουλμάνων Αλβανών.

Απαντώντας με επιστολή του σε ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδη Φωκά σχετικά με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητά της. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι -σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

Στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Φωκά, ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος ειδικότερα στο σεβασμό και την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για αυτά όπως και για τα μειονοτικά δικαιώματα όπως των ελληνικής καταγωγής κατοίκων των Σκοπίων.


Στα Σκόπια υπάρχουν 200.000 άτομα που δηλώνουν "Ελληνες" και κατοικούν σε μία απόσταση 200 χλμ. από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα  μέχρι το Μοναστήρι.
«Η διασφάλιση της προστασίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, στην πΓΔΜ, πέραν του ότι αποτελεί συμβατική δέσμευση της χώρας αυτής ως κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρακολουθείται και στο πλαίσιο της πορείας της προς την ΕΕ», σημειώνει.

Ενόψει μάλιστα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη πΓΔΜ στην κατεύθυνση της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και τη σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης ο κ. Κοτζιάς εκφράζει τη βούληση της ελληνικής διπλωματίας «να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων όχι μόνο για να επιτευχθεί μία, αμοιβαίως αποδεκτή, λύση στο επί μακρόν εκκρεμές ζήτημα της ονομασίας, αλλά και για να επικρατήσουν τελικώς στην πΓΔΜ μια κουλτούρα συμβιβασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, οι αρχές του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «η συνεργασία της χώρας μας με όλες τις χώρες της περιοχής, τις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλοκατανόηση και τις θεμελιώδεις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

«Υπό το πρίσμα αυτό, αξιολογείται κάθε φορά η διμερής συνεργασία και αποφασίζονται τα περαιτέρω βήματα για τη συνέχισή της. Υπ΄ αυτό το πρίσμα κρίνεται και θα κριθεί και η συνεργασία μας με την πΓΔΜ».

Ο Ιβάνοφ προσκαλεί τον ΤσίπραΗ εφημερίδα των Σκοπίων 'Βεστ' αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προτίθεται να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση των ηγετών των Βαλκανίων στη χώρα του
Ιούνιος 3, 2017.

Echedoros

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, η σταθερότητα στην περιοχή, η αποχή από τη ριζοσπαστική ρητορική και η μη ανάμειξη στις υποθέσεις των κρατών, ήταν τα βασικά μηνύματα του προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ στην ομιλία το υ στη συνάντηση των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων στο Μπάρντο της Σλοβενίας.


«Είναι καιρός η ΕΕ να αλλάξει προσέγγιση με τα Σκόπια και την περιοχή. Είναι καιρός οι υπηρεσίες ασφαλείας να αρχίσουν να συνεργάζονται εντατικότερα», είπε ο Ιβάνοφ κατά τη συνάντηση.


Ο πρόεδρος των Σκοπίων πρότεινε  η επόμενη σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια και ως ειδικός προσκεκλημένος να παραβρεθεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκπρόσωποι της Βουλγαρίας και της προεδρίας της ΕΕ, αξιωματούχοι της ΕΕ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ. Θέματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν είναι οι προκλήσεις ασφαλείας και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταναστευτική κρίση και την ανάγκη της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες, όσον αφορά την ασφάλεια.


Η συνάντηση των ηγετών στο  Μπάρντο της Σλοβενίας, έγινε με την παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ –Βάλτερ Σταϊνμάγερ, του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του προέδρου του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας,Μπουγιάρ Νισάνι και το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη, Ντράγκαν Τσόβιτς.

Vucic wants "broad internal dialogue on Kosovo, and region"

(Tanjug)
Aleksandar Vucic has reiterated that he will initiate a broad social dialogue on key issues for the country, such as the stance towards Kosovo and the region.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, JUNE 1, 2017 | B92

He stressed that "if the objectives are set strategically, then the way to achieve them can be found."

Vucic was in Pancevo when he said - responding to reporters' request to "further explain his statement yesterday that it is necessary to open an internal dialogue on Kosovo in which we will be rid of the mythical approach and of easily giving away of what we are entitled to" - that the position of Serbia should be "harmonized with life's problems and what bothers our people in Kosovo and Metohija, as well as with the rights of our state."

"But do not forget that we are the only ones deciding about that, that we know well also what the role of Albanians is. We need to put things on a rational plane, to talk in such a way," said Vucic.

He said he was aware that "some genius will show up again" who will "hold up a placard to him (saying) he was a traitor" - but said he does not care about that, "because he cares about the future of Serbia. "

"I respect every Church, every religious community. It is my job as president of the Republic, as it was when I was prime minister. But people, our job is to take care of the earthly life, while somebody else should take care of the heavenly," said Vucic.

Vucic said that apart from Kosovo, the region, a dialogue would also be opened on changing the Constitution. "If we can agree, then we will have solved something and done something for your country. If we cannot, then it's another thing that has fell through, and it will show show that we are still more concerned about the country of our grandparents instead of the country of our children," said Vucic.

When asked to be "more concrete," he said that he "cannot do that"- because he would in that way "present his position in advance, before any discussions."

"And I want to open a social dialogue that will last three months, six months, on both topics, and our stance towards Kosovo and Metohija, and our relationship with the region, to see what our policy is, where we see Serbia in 20 years, to see the content of this policy," Vucic said.

He stressed that he wanted to participate in the dialogue between all political parties and their representatives, all religious communities, civil society, "to make their voices heard about where they see Serbia."

"When you set strategic goals, then you will be able to find your way," Vucic concluded.

The president, who was sworn in on Wednesday, was in on an army barracks Pancevo on Thursday together with US Ambassador Kyle Scott, who presented 19 Humvee vehicles, a donation of the US government to the Serbian Army.

Friday, June 2, 2017

Κοζάνη: Διαδηλωτές εμπόδισαν αλβανική στρατιωτική φάλαγγα να συμμετάσχει σε άσκηση του ΝΑΤΟ
Ιούνιος 2, 2017. Echedoros

Διαδηλωτές στην Εγνατία Οδό, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, εμπόδισαν 20 αλβανικά στρατιωτικά οχήματα και δύο λεωφορεία να κινηθούν επί της Εγνατίας Οδού έχοντας ως προορισμό τη Ρουμανία, όπου θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Noble Jump», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, βουλευτές του KKE μαζί με μέλη του κόμματος έκλεισαν το δρόμο στον Πολύμυλο.

Οι διαμαρτυρόμενοι  σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα δεν επέτρεψαν τα 20 στρατιωτικά οχήματα και τα δύο λεωφορεία του αλβανικού στρατού, τα οποία έφεραν την αλβανική σημαία και τη σημαία του ΝΑΤΟ, να κινηθούν επί της Εγνατίας Οδού

Το ΚΚΕ απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο όλων των νατοϊκών βάσεων στην ελληνική επικράτεια καθώς και την επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων  από τις εξωτερικές αποστολές.
Στη διαμαρτυρία παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Σάκης Βαρδαλής.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αστυνομία προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο στην αλβανική στρατιωτική φάλαγγα.
(gazetatema.net)

Thursday, June 1, 2017

Αλβανοί αλωνίζουν τα ελληνικά βουνά & αφανίζουν τα αρωματικά φυτά

Ο Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, έχει απαθανατίσει αλλοδαπούς να μαζεύουν φυτά στον Γράμμο και να τα μεταφέρουν μέσα σε τσουβάλια, με μουλάρια.
Οι «επιδρομές» Αλβανών στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου για την παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι μια νέα μάστιγα που απειλεί την ελληνική χλωρίδα.
ΕΘΝΟΣ

Και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πουλούν έναντι υψηλού τιμήματος. Στις Μαδάρες (φωτό), στα Σφακιά συλλέγεται παράνομα το κρητικό τσάι του βουνού, μαλοτήρα.

 Και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πουλούν έναντι υψηλού τιμήματος. Στις Μαδάρες (φωτό), στα Σφακιά συλλέγεται παράνομα το κρητικό τσάι του βουνού, μαλοτή

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία.

Αλβανοί κάθε ηλικίας και φύλου μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα Αθίγγανοι έχουν «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας, πουλώντας την... παράνομη πραμάτεια τους στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας.

«Εξοπλισμένοι» με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια, οι Αλβανοί ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στ

Αλλά και τα βουνά της Κρήτης έχουν «αδειάσει» από δίκταμο, ρίγανη, τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά φυτά, τα οποία επιτήδειοι πουλούν έναντι υψηλού τιμήματος, ενώ και στα νησιά υπάρχει μεγάλη «αποψίλωση» κυρίως για προσωπική χρήση και διάθεση βοτάνων σε υπαίθριους πάγκους.
«Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει πάμπολλα αφύλακτα σημεία, ενώ στην Ηπειρο οι συνεχείς περιπολίες αστυνομικών και συνοριοφυλάκων είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Επίσης στον Γράμμο υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι ''συλλέκτες''. Είναι εύκολη η πρόσβαση από τους Αλβανούς στον Γράμμο, κάποια χωριά είναι μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και μπαινοβγαίνουν πολύ άνετα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Γιώργος Σφήκας.τασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, έχει απαθανατίσει αλλοδαπούς να μαζεύουν φυτά στον Γράμμο και να τα μεταφέρουν μέσα σε τσουβάλια, με μουλάρια.
Ο Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, έχει απαθανατίσει αλλοδαπούς να μαζεύουν φυτά στον Γράμμο και να τα μεταφέρουν μέσα σε τσουβάλια, με μουλάρια.

Συλλήψεις
Στις αρχές της εβδομάδας συνοριοφύλακες του τμήματος Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας συνέλαβαν σε δασική περιοχή του Γράμμου δύο Αλβανούς 20 και 22 χρόνων που είχαν μαζέψει παράνομα 16 κιλά τσάι του βουνού, ενώ απανωτά κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχουν παρόμοια περιστατικά.
Ο Χρήστος Τόσκος, μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, καταγγέλλει ότι «Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στην περιοχή του Γράμμου και ξεριζώνουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τα πουλούν σε γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα τους, για ένα μεροκάματο».

Ο κ. Τόσκος ανεβαίνει συχνά στο βουνό και έχει απαθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή αλλοδαπούς να μαζεύουν φυτά και να τα μεταφέρουν μέσα σε τσουβάλια, με μουλάρια. «Αραγε θα αντιδράσει κάποιος, επιτέλους, για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη καταστροφή ή θα αφήσουμε αυτό το περήφανο βουνό να καταστρέφεται;», αναρωτιέται.

Πρόσφατη έρευνα επιστημόνων που καταγράφουν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έδειξε ότι πολλά είδη έχουν εξαφανιστεί ή περιοριστεί δραματικά από τα ελληνικά βουνά. Ειδικά για τον Γράμμο, όπως μας λέει η ερευνήτρια του τμήματος Βιολογίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πηνελόπη Δεληπέτρου, «η γεντιανή δεν υπάρχει πια». Η γεντιανή είναι ένα ψηλό φυτό, φτάνει σε ύψος έως και 1,50 μέτρο και ονομάζεται από την αρχαιότητα «ρίζα του Κένταυρου». Η ρίζα του χρησιμοποιείται ως βοηθητικό της πέψης και διεγερτικό της χολής. «Οσοι το συλλέγουν χρησιμοποιούν τη ρίζα, η οποία όμως είναι αναπαραγωγικό όργανο και έτσι ο πληθυσμός του φυτού σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται», αναφέρει η κ. Δεληπέτρου. Στα βουνά της Ηπείρου η κατάσταση τείνει επίσης να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρότι αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι «οι συνεχείς περιπολίες αποδίδουν περισσότερες συλλήψεις».
Βούλγαρος στο Παγγαίο κρατώντας μπουκέτο με πρίμουλες.
Βούλγαρος στο Παγγαίο κρατώντας μπουκέτο με πρίμουλες.
Πριν από δέκα μέρες σε δασική περιοχή στη Δροσοπηγή Ιωαννίνων συνελήφθη ένας 68χρονος Αλβανός να μεταφέρει πεζός δύο τσουβάλια με αρωματικά φυτά και βότανα. Το μεγαλύτερο μέρος της... συλλογής του είχε το φαρμακευτικό φυτό «Primula veris», το οποίο χρησιμοποιείται ως αφέψημα, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, της νευραλγίας και του τρόμου, ενώ εφαρμόζεται και εξωτερικά στο δέρμα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες.

Οι Αλβανοί μπαίνουν και μαζεύουν αδιακρίτως ό,τι βρουν μπροστά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρόσφατο παρελθόν συνοριοφύλακες του τμήματος Φιλιατών συνέλαβαν 15 άτομα, ηλικίας 20 έως 58 χρόνων, που είχαν ξεριζώσει όλες τις ασφάκες σε μια μεγάλη περιοχή, στη θέση Χιονάδες στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Είχαν συσκευάσει σε εκατοντάδες τσουβάλια 4,5 τόνους ασφάκας, την οποία έκοβαν με μεγάλα δρεπάνια.

Τον περασμένο Μάιο στην περιοχή Φούρκα της Κόνιτσας αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 56χρονο Αλβανό που μετέφερε με τρία άλογα και τρία μουλάρια 12 τσουβάλια με κομμένα αρωματικά φυτά. Οταν προσπάθησαν να δουν τι είδους φυτών μάζεψε, έχασαν τον λογαριασμό γιατί είχε μέσα στα τσουβάλια πολλά και διαφορετικά είδη.

Λήψη μέτρων
Τη λήψη μέτρων για την προστασία της χλωρίδας, αλλά και της υγείας των καταναλωτών και την παράλληλη πάταξη του παράνομου εμπορίου, επισημαίνουν τα μέλη της Ενωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας.

«Γινόμαστε πολύ συχνά αποδέκτες καταγγελιών για τη δράση οργανωμένων ομάδων, οι οποίες περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα και ξεριζώνουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία διαθέτουν και στην ελληνική αγορά! Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι η συλλογή άγριων βοτάνων είναι παράνομη σε όλη την ελληνική επικράτεια και επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το τοπικό δασαρχείο και μόνο ορισμένη ποσότητα για κάθε είδος», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

"Big Brother decides to have two KLA governments in Balkans"

(Thinkstock)
The "love story" between the United States and the KLA has been strengthened by a common interest, Russia's Sputnik is reporting.

SOURCE: SPUTNIK THURSDAY, JUNE 1, 2017 | B92

For that reason, 18 years on, "it can be said that it has entered the mature phase."

This cooperation is about to spawn two KLA governments in the Balkans. New Prime Minister of Macedonia Zoran Zaev has picked his cabinet, and in it, members of the so-called Kosovo Liberation Army (KLA) and the National Liberation Army (Macedonian acronym: ONA), better known as "the Macedonian KLA."

Sputnik recalls that Zaev is where he is today thanks to the foresight of Prime Minister of Albania Edi Rama and "the Tirana Platform" agreed on by Albanian parties, and used as a condition for their support to the future prime minister of Macedonia.

Thus Hazbi Lika, a former KLA commander for the area of ​​Tetovo, is to be deputy PM in charge of the political system in the new government, while Sadullah Duraku, who was part of the command structure of the ONA, is in charge of the Ministry of Environmental Protection.

Former ONA commander Talat Xhaferi is already president of the Assembly.

When it comes to the government in Pristina - the previous one was led by the current president of the self-proclaimed Republic of Kosovo, Hashim Thaci, who is a former commander and political leader of the terrorist organization KLA.

According to all predictions, the next government to be formed after the upcoming early parliamentary elections will most likely be led by Ramush Haradinaj, a former KLA leader, who was already Kosovo prime minister from 2004 to 2005. What kind of message is being sent by having two governments in the Balkans that have KLA members in their ranks, asks Sputnik.

Macedonian journalist Milenko Nedelkovski told the agency that "many things have changed in the world - ranging from the moral norms to the fact that the international community practically no longer exists."

In this situation, anything is possible, including that the worst of terrorists, those who committed the most atrocious crimes, become legitimate authority in Kosovo and Metohija and in Macedonia, according Nedelkovski.

"Thus we now we have a situation where a KLA commander, popularly known as Commander Ventili (valves) -because during the conflict in Macedonia in 2001 he shut down the valves on Lipkovo Lake and left Kumanovo without any water supply for two months - is now the minister of ecology. What a travesty," said the Macedonian journalist.

There are also, added Nedelkovski, other wartime commanders "who came from Kosovo and Metohija, that is, from Bondsteel (US military base in Kosovo)."

"They hold more than eight ministries, which only shows that they are a key part of this new government. All had been there to determine the 'Tirana Platform' in Edi Rama's cabinet in Tirana, who held the meeting with a map of 'Greater Albania' on the wall," Nedelkovski said, noting that the map shows Albania expanded "almost to Nis (in southern Serbia), a large part of Macedonia, Montenegro, and a part of Greece that they call Chameria."

KLA's Albanian language acronym, 'UCK' (Getty Images, file)
KLA's Albanian language acronym, 'UCK' (Getty Images, file)
When asked how the situation came to this, he pointed out it was due to the non-existence of the international community. There is an interest group of people who act outside of every law and resolution.

"If someone is affected by the disregard of the UN resolution on Kosovo it is Serbia, absolutely nothing is respected. Neither that resolution, nor the Dayton agreement for Bosnia, not the Ohrid Agreement for Macedonia - nothing. There is a Big Brother who is in control and says who must and who must not lead a country," said Nedelkovski.

And now Macedonia will have a government with members of the KLA, which committed the gravest crimes - but then the criminals were pardoned through political consensus - and in the end, Macedonians will be brought before the court, ordinary people who on April 27 entered parliament to try to protect their country, their language, heritage, history, concluded the Macedonian journalist.

According to Milovan Drecun, chairman of the Serbian Assembly's Committee on Kosovo and Metohija, all this implies that the region will be destabilized in the coming period.

"This is about the obvious strengthening of Albanian nationalism, even, I would say, of Greater Albania nationalism, which is best reflected through those political parties whose leaders are former members of terrorist organizations that caused the wars in Kosovo, in southern Serbia, and in Macedonia. They are, at the same time, leaders of organized criminal groups, so we see a terrifying complicity of organized crime, terrorism and political structures," says Drecun.

Asked what enabled such a situation, he said that the extremely high tolerance demonstrated by the West towards the structures of the terrorist KLA, and those that are derived from this formation, certainly had the consequence of strengthening the parties in question.

"The failure to prosecute these political leaders, not only for war crimes but also for organized crime, allowed them to be free people, to stand for election, to have a lot of money from criminal activities, to have the ability to intimidate, to control the areas inhabited by Albanians. Then it becomes quite clear why they are so present in political life," said Drecun.

According to him, Serbia cannot influence these processes.

"All it can do is influence the Serbs in the parliament in Pristina to be united and prevent unilateral moves of Albanians that may lead to destabilization, and to take strong diplomatic activities toward the countries that have a decisive influence on Albanians," he said.

Sputnik recalled that there was a brief period of animosity between the US and the KLA in 1998, when Washington designated the KLA a terrorist organization. A year later, in spring 1999, the US administration spent USD 25 million to arm and fund 10,000 KLA members during a period of 18 months. It would turn out that in this way, the KLA became one of the most successful terrorist organizations, considering that it managed to realize all its goals of the time in only 18 months, said Sputnik.

Τα Σκόπια έχουν νέα κυβέρνησηΙούνιος 1, 2017. Echedoros

Σκόπια.

Με 62 ψήφους ‘υπέρ’, 44 ‘κατά’ και 5 ‘αποχές’, οι βουλευτές – μετά από δύο ημέρες συζητήσεων, χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, επέλεξαν τη νέα κυβέρνηση στη χώρα, της οποίας πρωθυπουργός είναι αρχηγός του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά από 11 χρόνια στο κτήριο του Ίλιντεν δεν θα εισέλθουν στελέχη του VMRO-DPMNE. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει το SDSM, το DUI και την Συμμαχία των Αλβανών.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στην ομιλία του προς τους βουλευτές, υποσχέθηκε οικονομική ανάπτυξη, ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα, αύξηση του ελάχιστου και μέσου όρου των μισθών, δημιουργία ιδρυμάτων υγείας και μηδενική ανοχή στη διαφθορά.

Τόνισε ότι η εργασία της νέας κυβέρνησης θα είναι ειλικρινής και αφιερωμένη αποκλειστικά στους πολίτες της χώρας, προκειμένου  να οικοδομηθεί  μια ενωμένη κοινωνία με κριτήριο τη σταθερότητα.
Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ζάεφ, είναι ή έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
(utrinski.mk)

Jihad 2.0: the Making of the Next Nightmare

 A Kosovo Liberation Army (UCK) honor guard stands at attention at the funeral in southwestern Kosovo near Pec and Djakovica for five of 24 Kosovars slain in an ambush in Rogovo last week by Serbian Interior Ministry forces.

© AFP 2017/ JOEL ROBINE
COLUMNISTS
16:22 31.05.2017

Pepe Escobar


Let’s start with 28 EU leaders discussing the Western Balkans at a recent summit and blaming – what else – "Russian aggression" in the EU’s backyard.
Cue to a Montenegro prosecutor raging that "Russian state bodies" staged a coup attempt during the October 2016 elections to stop the country from joining NATO.

And cue to President of the European Commission Jean-Claude Juncker warning that Donald Trump’s anti-EU rhetoric could lead to war in the Balkans. Juncker, condescending as ever, maintains that, "If we leave them to themselves — Bosnia and Herzegovina, Republika Srpska, Macedonia, Albania, all of these countries — we will have a war again."

The Balkans may be about to explode – all over again. Yet with a twist; unlike 1999, NATO won’t get away with bombing a defenseless Belgrade for 78 days. A new generation of Russian missiles would easily prevent it.
The 1999 tragedy in the Balkans was essentially stirred up by fake massacres in Kosovo set up by the BND – German intelligence — using local Albanians and BND agent provocateurs, who shot both sides to stir up a war and break up Yugoslavia.


What’s evolving at the current geopolitical juncture is even murkier.
The usual suspects do what they usually do; blame Russia, and damn any evidence.

So let a knowledgeable insider, Dr. Olsi Jazexhi, director of the Free Media Institute in Tirana, Albania, be our guide.

In December 2016, the CIA’s John Brennan went to Albania and issued a fatwa for “war against Russia” – especially in Macedonia.

As Dr. Jazexhi explains, “after Brennan left Edi Rama, Prime Minister of Albania, a close friend of George Soros, gathered all Albanian political parties in Macedonia and ordered them to support  Zoran Zaev against Nikola Gruevski. Gruevski is seen as filo-Russian and anti-NATO, while Zaev is a lapdog of Soros. As a result, Gruevski was boycotted by Albanians and Zaev had their support to form a government. The promise of Zaev to Albanians is that Macedonia will adapt Albanian as an official language and create a third (half) Albanian state in the Balkans. Macedonians are resisting, but Tirana and Edi Rama are orchestrating Albanian political parties against Gruevski. The end game is to make Macedonia a NATO member.”

Meanwhile, in Kosovo – essentially a nasty narco-Mafioso scam posing as a state and housing Camp Bondsteel, the largest overseas US military base on the planet — Hashim Thaci, the president and former Kosovo Liberation Army (KLA) goon, is “building an army for Kosovo. The final aim is to integrate Kosovo into NATO even though Serbia rejects this for its former autonomous province.”


Jazexhi also details how, “in Albania, we have two major terrorist organizations being protected by the Americans and the Europeans.”

The first is what Ankara describes as the Fetullah Gulen Terror organization (FETO), allegedly instrumentalized by German intelligence; “Turkey is protesting why Albania hosts the FETO group but the Americans host them against Erdogan.”

The second is Mojahedin-e Khalq (MKO), which fights against Tehran; “Albania is being turned into the center of MKO. John Bolton was recently in Tirana, with other international supporters of MKO, and they are attacking Iran and calling for regime change.”


The MKO’s wacky Marjam Rajavi has also visited Tirana, developing  plans to “topple the Ayatollahs” in Iran.
The key issue, as Jazexhi emphasizes, is that “after turning the Balkans into a recruiting center for ISIS/Daesh during the Syria war, now the Americans are turning Albania into a jihad 2.0 state.”

So what is developing is “the same historical mistake as made by the Albanians of Kosovo, who have 100% linked their future with Camp Bondsteel and would will be instantly re-invaded by Serbia in case NATO or the US leave (which they will, sooner or later, inevitably).

Meanwhile, the European Union and the Americans, who want to de-radicalize the Wahhabi Muslims of Europe, keep mum about the Iranian jihadis.”

The “Invisible” Enemy

So the key piece of the puzzle is the configuration of Albania as the center of Jihad 2.0 — against the Slavs in Macedonia, against Tehran, and also against Ankara. No wonder the chief adviser of the Albanian government, until a few months ago, was a certain Tony Blair.

But then there is the “invisible” enemy that really matters.


In late March, Serbian President Tomislav Nikolic went to Beijing in his last official visit before the April 2 elections. Chinese President Xi Jinping stressed that economic cooperation with Serbia – and the Balkans at large – is a priority for China.
No question. In 2014, Beijing created a fund that will invest 10 billion euros in Central and Eastern Europe. Last year, China Everbright bought Tirana’s airport in Albania. China Exim Bank is financing highway construction in both Macedonia and Montenegro.

In Serbia, China Road and Bridge Corporation built the 170 million euro Pupin bridge over the Danube in Belgrade – a.k.a. the “Sino-Serbian Friendship Bridge”, inaugurated in 2014 and 85% financed by a China Exim Bank loan.

Favor for Favor: Montenegro Pays the Price for NATO Entry by Spoiling Ties With Russia, Serbia
And the cherry in the (infrastructure development) cake is the 350 km, $2.89 billion high-speed rail line between Athens and Budapest, via Macedonia and Belgrade.
The EU has set off alarm bells on the flagship $1.8 billion Budapest-Belgrade stretch, investigating whether the Hungarian section violated strict EU laws according to which public tenders are a must for large transportation projects.

Inbuilt is the proverbial Western haughtiness, ruling that the Chinese could not possibly be capable of building high-speed rail infrastructure as well if not better – and for a lower cost – than in Europe.


Budapest-Belgrade happens to be the crucial stretch of the Land Sea Express Route that Beijing pledged to build, way back in 2014, with Hungary, Serbia and Macedonia. That’s the crux of the Southeastern Europe node of the New Silk Roads, now Belt and Road Initiative (BRI); a trade corridor between the container port of Pireus, in the Mediterranean – co-owned by China Ocean Shipping Company since 2010 – all the way to Central Europe.

NATO’s official spin is that it must be planted in the Balkans to fight the “threat of terrorism.” According to NATO Secretary General Jens Stoltenberg, “I recently visited Bosnia Herzegovina and Kosovo, and I’m encouraged to see how focused they are on countering the threat of foreign fighters."

Well, the “foreign fighters” happen to be right at home, not only in Kosovo but soon in Albania, the capital of Jihad 2.0. NATO after all excels in creating emerging “threats” that are essential to justify its existence.

Jihad 2.0 may be directed against Slavs in Macedonia, against Iran and against Turkey. Not to mention against the Russian underbelly. The invisible angle is that they can always be deployed to jeopardize China’s drive to integrate southeast Europe as a key node of the New Silk Roads.  

The views expressed in this article are solely those of the author and do not necessarily reflect the official position of Sputnik.

Monday, May 29, 2017

Απάντηση Αθήνας στα σχέδια για «Μεγάλη Αλβανία»: Για πρώτη φορά μετά τον Β’ΠΠ συμφωνία

Image result for serbia greece alliance
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

του Γιάννη Πετρίδη

H ισχυροποίηση του άξονα Ελλάδας-Σερβίας, υπό το πρίσμα της πυροδότησης των αποσχιστικών/επαναστατικών κινήσεων των Αλβανών και των αλβανοφώνων των δυτικών Βαλκανίων που περιέργαψε η ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ότι ξεκινά δυναμικά μετά τις 11 Ιουνίου, οπότε αναμένεται να υπάρξει εκλογή των ριζοσπαστών στην κυβέρνηση του κατεχόμενου από τους Αλβανούς Κοσσυφοπεδίου, αποτέλεσε την ουσία στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Πάνου Καμμένου και Ζόραν Τζόρτζεβιτς (Zoran Djordjevic) στο Βελιγράδι.

Οι κ.κ. Τζόρτζεβιτς και Καμμένος πρόκειται να υπογράψουν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας ανάλογο με αυτό που είχε υπογραφεί πριν το 1912-1913 και πριν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μεταξύ των δύο χωρών κατά την επικείμενη επίσκεψη του Σέρβου υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, αποτυπώνοντας και εμπράκτως την ελληνοσερβική ανάγκη για στρατιωτική συνεργασία και αλληλεγγύη απέναντι στην αλβανική επίθετικότητα.

Η συμφωνία θα προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών, ενημέρωση για τις πιθανές στρατιωτικές κινήσεις της μίας ή της άλλης χώρας στον βαλκανικό χάρτη ακόμα και συντονισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση «τρομοκρατών», όπως στο εξής θα αποκαλούνται οι Αλβανοί αυτονομιστές των Σκοπίων ή του σερβικού τομέα που γειτνιάζει με την Σερβία.

Επίσης προβλέπεται η από κοινού στήριξη των Σέρβων της Μητρόβιτσα, περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, όπου πλειοψηφεί το διωκόμενο σερβικό στοιχείο.
Η συμφωνία είναι μείζονος σημασίας, με δεδομένη την απειλή, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες αναγνωρίζουν από κοινού τον κίνδυνο που προέρχεται για τη μη σταθερότητα της περιοχής εκ μέρους των ενεργειών του αλβανικού παράγοντα.

Ηδη οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών υπόγραψαν σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών.
Τέλος, στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών Ελλάδας και Σερβίας, στην οποία παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών.

Sunday, May 28, 2017

Ιντρίζι: Θα δώσουμε λύση στο 'τσάμικο'Echedoros


Ο αρχηγός του «Κόμματος της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας»- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι,  στην πρώτη προεκλογική  ομιλία του

Μάιος 28, 2017. 21:55

Τίρανα.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι,  σε εναρκτήρια προεκλογική ομιλία στο ‘Παλάτι των Συνεδρίων’ στα Τίρανα,  τόνισε ότι  το PDIU,  ως εθνικό κόμμα,  στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συμμετέχει για να κυβερνήσει.

Ο Σφετίμ Ιντρίζι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων. Τόνισε ότι αυτό έχει, ήδη, αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει γυρισμός.

Επεσήμανε ότι μετά από τόσα χρόνια «αρχίζουμε να επωφελούμαστε, όχι μόνο για τη γη και τα σπίτια, αλλά για την πατρίδα μας την ‘Τσαμουριά’. Δεν υπάρχει, απλώς,  ένα φως στο τούνελ, αλλά, λύση, στο ζήτημα αυτό.

Επεσήμανε,ακόμη, ότι δεν «είναι μακριά η μέρα  που θα βγούμε από αυτό το σκοτάδι».

«Το ζήτημα των τσάμηδων είναι στα θέματα της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες το αναγνωρίζουν ως ζήτημα σε εκκρεμότητα», είπε ο Ιντρίζι.
(rtsh.al)

Albania opposition rally hit with unknown eye, face irritant, 76 seek medical attention


Opposition rally where the incident happened. (Photo: DP.al)
By Tirana Times
May 28, 2017 13:37
Story Highlights

Democratic Party leader Lulzim Basha was among those seeking medical attention.

TIRANA, May 28 – More than 70 people have sought medical attention after suffering eye and skin irritation following their attendance of the opening electoral campaign rally of Albania’s main opposition Democratic Party.

Democratic Party leader Lulzim Basha was among those seeking medical attention early Sunday morning.

Albania’s Ministry of Health released a statement saying patients showed “signs of poisoning such as eye rashes, eye burns, irritation of the skin in exposed areas of the face and neck, as well as in special cases, even light breathing difficulties.”

The Ministry of Health said it is working to identify cases in regional hospitals, adding 76 patients had shown up at the Tirana hospitals, of which nine were admitted under observation specialists.

No life-threatening injuries have been reported.

People affected told local media they were unable to see clearly following “a white powder” being thrown in the air near the opposition leader during the rally.

The Ministry of Health, in cooperation with the Ministry of Interior and the Police Directorate are working on the full investigation of the event, the official statement added.

Albania probing cell providers' alleged price abuse


Wednesday, 24 May 2017 |

The Associated Press

TIRANA, Albania (AP) — Albania's competition authority has started a preliminary investigation against three mobile operators for allegedly fixing the tariff for the pre-paid cellular phone packages.

A decision made available Wednesday said the three unnamed providers had changed their tariffs for pre-paid users by means of "a prohibited agreement."

It said the three providers that make-up 95 percent of the Albanian market were operating in an oligopolistic manner "to abuse with their dominating position."

A report from the preliminary probe is expected in three months.

Albania has high mobile phone usage. There are 5.3 million subscriptions in a population of just 3 million for its four cellular providers — Vodafone Albania, Telekom Albania, Albtelecom Mobile and Plus Communication. Around 90 percent of the market is pre-paid.