Friday, August 16, 2019

«Σέρβοι χούλιγκαν επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στη Δανία»

SManalysis




Αλβανικό δημοσίευμα για την επίθεση στο προξενείο του Κοσόβου στην Κοπεγχάγη

Αύγουστος 16, 2019. ECHEDOROS

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Καστριότι Μουφταράι,  σχολιάζει την επίθεση που έγινε από Σέρβους χούλιγκαν στην πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζει το γεγονός δίνοντας νέα διάσταση σε αυτό.



«Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αλβανία ανέφεραν ότι Σέρβοι χούλιγκαν επιτέθηκαν στο προξενείο του Κοσσυφοπεδίου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη στις 13 Αυγούστου, λαμβάνοντας κυριολεκτικά την πληροφορία από το Υπουργείο  Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.


Στην πραγματικότητα επιτέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της αλβανικής πρεσβείας στη Δανία, όπου βρίσκεται το επιτελείο του προξενείου του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία για κοινή προξενική αρχή.


Το Προξενείο του Κοσσυφοπεδίου στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Αλβανίας από τις 16 Φεβρουαρίου 2018, οπόταν  έγινε και η επίσημη τελετή. Η διεύθυνση του προξενείου του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτή της πρεσβείας της Αλβανίας «Frederiksholms Kanal 4, st.tv 1220 Copenhagen K, DK».




Η επίσημη ανακοίνωση για το γεγονός βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου. Το έμβλημα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου στο κτήριο της πρεσβείας βρίσκεται λίγα εκατοστά  κάτω από το έμβλημα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, στις αντίστοιχες πινακίδες. Και οι δύο πλακέτες βρίσκονται σε μικρό ύψος από το δρόμο. Η σημαία του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων από τη σημαία της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο κτήριο της πρεσβείας, σε ύψος περίπου τριών μέτρων από το δρόμο.


Οι δύο πλακέτες και οι δύο σημαίες εύκολα προσεγγίζονται από ανθρώπους που συγκεντρώνονται μπροστά στο  κτήριο με βίαιες προθέσεις.


Οι ομάδες των Σέρβων θεωρείται ότι παραβίασαν τόσο τις πλακέτες (πινακίδες) όσο και τις δύο σημαίες.


 Οι Σέρβοι, μάλιστα,  μισούν την αλβανική σημαία και βλέπουν τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου ως γελοία.


Για το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας στην πρεσβεία της Αλβανίας  στην Κοπεγχάγη δεν υπήρξε επίθεση.


Δεν υπάρχει διαμαρτυρία προς τις αρχές της Δανίας, που θα έπρεπε να λάβουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας  στην αλβανική πρεσβεία, με την άφιξη στην Κοπεγχάγη των οπαδών της σερβικής ομάδας. Και εφόσον τα Τίρανα σιωπούν, είναι κατανοητό ότι και οι αρχές της Δανίας θα σιωπούν για την επίθεση εναντίον της αλβανικής πρεσβείας.


Ούτε υπήρξε διαμαρτυρία από τα Τίρανα προς το Βελιγράδι.


Αν Αλβανοί οπαδοί είχαν επιτεθεί σε μια σερβική πρεσβεία στην Ευρώπη, η Σερβία θα είχε σηκώσει πολύ θόρυβο σε όλα τα διεθνή ιδρύματα, εκτός από τις επίσημες διαμαρτυρίες που θα είχε κάνει προς τα Τίρανα.


Το προσωπικό της πρεσβείας (της Αλβανίας) και του προξενείου (του Κοσόβου) δεν  έγραψαν ούτε ένα βίντεο στη διάρκεια του γεγονότος, που ήταν το ελάχιστο καθήκον τους.

Kastriot Myftaraj

Monday, August 12, 2019

Τίρανα: Οι Αλβανοί 'έντυσαν' με χαρτί τουαλέτας το τουρκικό μνημείο

SManalysis


Αύγουστος 12, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Μετά από συζητήσεις και κριτικές για το μνημείο στην Τεχνητή Λίμνη,  που στήθηκε προς τιμήν των 251 Τούρκων θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, άγνωστοι κόλλησαν σε αυτό χαρτί υγείας και άλλα αντικείμενα , εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την ανέγερση αυτού του μνημείου στην Αλβανία.



Πάνω σε αυτό τοποθέτησαν ένα χαρτί που έγραφε «σεβασμός για όλους που δεν ζουν, αλλά αυτό το μνημείο δεν μας ανήκει, ανήκει στους πρώην κατακτητές μας. Έγινε την 11/8/2019 ειρηνικά σε μια δημοκρατική χώρα».


Η δημοσιοποίηση της τελετής των εγκαινίων του μνημείου αυτού έγινε πριν από μερικές ημέρες.



Η ανέγερση του τουρκικού  μνημείου  δεν έγινε αποδεκτή από διανοούμενους και αναλυτές στη χώρα, τονίζοντας ότι τα μνημεία στήνονται για τους  Αλβανούς ήρωες  και όχι  σε ξένους προς τη χώρα.



politiko.al

«Βόμβα» Βερολίνου σε Ράμα: Η Αλβανία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

SManalysis


Αύγουστος 12, 2019. Echedoros

«Η οικονομία βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με τις πυραμίδες του 1997, το κράτος είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.


Η Αλβανία δεν  θα λάβει έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα Σκόπια που έχουν διεκπεραιώσει τις  υποχρεώσεις.


» Η Αλβανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της ΕΕ και ο τρόπος διακυβέρνησης καθώς και η πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν υπόσχεται τίποτε για την εν λόγω ημερομηνία».




Οι δηλώσεις έγιναν από Μάρτιν Χέντζε, σύμβουλο του CDU, κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.


 Ο Χένζε προειδοποιεί την Αλβανία ότι σύντομα δεν θα έχει την ικανότητα να πληρώσει τους μισθούς στο δημόσιο και σύμφωνα με αυτόν, θα επέλθει οικονομική καταστροφή.


Ο ίδιος επιρρίπτει τις ευθύνες  για την κατάσταση αυτή στον πρωθυπουργό που ακολουθεί μια ναρκο-κρατική πολιτική.

Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και τα χρέη για την εξόφληση του χρέους θα καταστρέψουν  την οικονομία.

Στη Γερμανία δεν υπάρχουν εξωφρενικές τιμές των  20 εκατομμυρίων ευρώ ανά χιλιόμετρο, αν και οι δρόμοι  έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές,  με πολλές επαγγελματικές ρυθμίσεις και το κόστος είναι αρκετές φορές φθηνότερο, τόσο για την οδοποιία όσο  και συναφή έργα, τονίζει ο Χένζε.




Σε τηλεοπτική συνέντευξή  του, ο Μάρτιν Χένζε, είπε ότι το CDU και η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αλβανία.


Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι υποστηρίζει τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα και ότι λαμβάνει τη στήριξη του Βερολίνου για το πρόγραμμά του που αναφέρεται στην καταπολέμηση των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, στον εντοπισμό των κρυμμένων λογαριασμών και στην υπόσχεση για την τιμωρία  των υπευθύνων της διαφθοράς στη χώρα.


boldnews.al

Sunday, August 11, 2019

Χιλιάδες Αλβανοί μουσουλμάνοι κατέκλυσαν την πλατεία Τιράνων για να προσευχηθούν

SManalysis


Αύγουστος 11, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Οι πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο των Τιράνων και προσευχήθηκαν για το κουρμπάν μπαϊράμ.


Η πλατεία ‘Σκεντέρμπεη’ γέμισε από τους Αλβανούς πιστούς του Ισλάμ που προσευχήθηκαν στον Αλλάχ για ειρήνη και αρμονία.


Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας, Μπουγιάρ Σπαχίου, δήλωσε ότι ο συμβολισμός αυτής της ημέρας είναι η Θυσία, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Αλλάχ.


«Ο  Αλλάχ (Allahut) ενδιαφέρεται για την αφοσίωσή μας σε αυτόν. Στον  Αλλάχ δεν αρκεί η σάρκα, ούτε το αίμα του κουρμπάν (της θυσίας), αλλά η υπακοή σε αυτόν. Σήμερα, είναι η μέρα των πιστών του μπαϊράμ. Η μαρτυρία του κουρμπάν μας κάνει ευγνώμονες στον Κύριο.


» Αυτό μας ενθαρρύνει να είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε θυσίες για την θρησκεία και την πατρίδα μας. Κουρμπάν σημαίνει  να φέρνεις έναν άνθρωπο πιο κοντά στον Δημιουργό. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις ελπίδες τους στον Αλλάχ», είπε μεταξύ άλλων στους πιστούς, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.