Saturday, June 30, 2018

ΣΕ ΡΟΛΟ «ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ» ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ

SManalysis

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου άντεξε πολλά, θα αντέξει και τον Κοτζιά και τον Τσίπρα
29.06.2018



Συνεχίστε έτσι και θα γίνουν τόσο πολλοί οι «φασίστες» που σας βλέπω να κόβετε ο ένας το αυτί του άλλου στην Τασκένδη
Image may contain: 10 people, people smiling, people standing, sky and outdoor
Από τον
Φαήλο Μ. Κρανιδιώτη
Dimokratia

Σε πρόσφατη αποκλειστική συνέντευξη στην EURACTIV, μετά το βατερλό των εθνικών συμφερόντων στις Πρέσπες με αντάλλαγμα μια γραβάτα και μια επιμήκυνση για την οποία μας κογιονάρει και η Λαγκάρντ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων:
«Και θα σας πω επίσης, και το λέω πρώτη φορά, η Τσαμουριά συζητήθηκε από άλλη κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Εχω και μάρτυρες γι' αυτές τις συζητήσεις. Παρουσιάζονται λες και μόλις βγήκαν στην πολιτική και δεν υπάρχει κανένα παρελθόν.
Λένε επίσης ότι θα παραδώσουμε τη Βόρεια Ηπειρο. Εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι η Βόρεια Ηπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα. Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού.
(Πηγή: Himara.gr Ειδήσεις απ’ τη Βόρειο Ηπειρο).

Φαίνεται πως ο ΥΠΕΞ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το έχει πλέον σύστημα να αναζητεί «στοιχεία» και επιχειρήματα που προσφέρουν πάτημα σε αντιπάλους της χώρας. Το έκανε και στο σκοπιανό άγος με ανασκαφές στα αρχεία του ΥΠΕΞ ή με τα ψεύδη για δήθεν αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» το 1977. Και τι σημαίνει αν κάποιος πριν από σχεδόν 30 χρόνια έκανε το εγκληματικό λάθος και δέχθηκε να ακούσει για τους Τσάμηδες δωσιλόγους συνεργάτες των ναζί; Γιατί το μοστράρεις το επιχείρημα; Σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις για μελλοντικές υποχωρήσεις;

Ο Κοτζιάς με έναν άτσαλο τρόπο έρχεται επίσης να υπονοήσει παραίτηση από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο οι ίδιοι οι Αλβανοί, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους, αναγνωρίζουν την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, την οποία με βαριά καρδιά υποδέχθηκε ο αρχηγός Σπυρομήλιος με το αμίμητο «Τι πρωτόκολλο και δευτερόκολλο; Η Ενωση πότε θα γίνει;»! Με αντάλλαγμα τι; κάνα παπιγιόν μήπως; Ή κάνα λευκό φέσι της KSILIA, που ματοκύλισε τη Θεσπρωτία και όλη την Ηπειρο;

Ο κ. Κοτζιάς στο κουρελόχαρτο των Πρεσπών και στην υποτιθέμενη διαπραγμάτευση, από την οποία βγήκαμε με κράτος Βόρεια Μακεδονία, μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα και τους διεκδικητικούς πανηγυρισμούς του «Ουράνιου Τόξου», «ξέχασε» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες των Σκοπίων. Την Ελληνική Εθνική Μειονότητα κατέγραψαν σε απογραφή οι Γερμανοί κατακτητές, τους κατέγραψε και ο Τίτο σε μεταγενέστερη απογραφή, αλλά του Ελληνα Γκρομίκο διέλαθαν της προσοχής του. Ας πάει π.χ. στο Μοναστήρι να δει πόσοι είναι οι Ελληνες δικηγόροι στον εκεί δικηγορικό σύλλογο. Ας αναζητήσει τις υπεύθυνες δηλώσεις των Ελλήνων των Σκοπίων που συγκέντρωσε καταγράφοντάς τους η αείμνηστη ευπατρίδης Βιργινία Τσουδερού.
Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο Κοτζιάς για τη διαπραγμάτευση με τον σοβινιστή εχθρό του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τον Εντι Ράμα.

Εάν πάντως τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών και το όραμα κάθε πατριώτη τα βλέπει ως «ψύχωση», είναι ένας επιπλέον λόγος για την ακαταλληλότητά του να μας εκπροσωπεί. Ας παραιτηθεί κι ας πάει να θεραπεύσει τον μαρξιστικό μηδενισμό του, αυτό το αυτοάνοσο νόσημα του Εθνους, όπου μέρος του Εθνους επιτίθεται στο ίδιο το Εθνος, με ξένες φούντες και έναν βλαπτικό «διεθνισμό» κρεμασμένα στο σπαθάκι του.

Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου άντεξε επί Τουρκοκρατίας. Αντεξε επί Ζώγου. Αντεξε στην Κατοχή. Αντεξε επί Χότζα και Αλία. Και κινδυνεύει σήμερα με ανοιχτά σύνορα, με την Ελλάδα στην Ε.Ε. Θα αντέξει και τον Κοτζιά και τον Τσίπρα. Αυτά που συμβαίνουν στη Χειμάρρα και αλλού με τις περιουσίες, με τον εποικισμό, με τους μπράβους του καθεστώτος, με την ερήμωση λόγω μετανάστευσης, με την οικονομική, πολιτική και εκπαιδευτική διείσδυση της Τουρκίας, με ναυτική βάση των Τούρκων στην γείτονα, συμβαίνουν τώρα, το 2018. Ο ταλαντούχος τελικά στην όπισθεν και στις ειρωνείες προς αντιπάλους κ. Κοτζιάς είναι προφανές πως δεν δύναται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Διότι απλούστατα δεν έχει πίστη σε αυτά που η πλειονότητα πιστεύει. Η κυβέρνηση στην οποία ανήκει απλά προσπαθεί σε όσο χρόνο τής απομένει να προσβάλει όσα θεωρεί «εθνικούς μύθους», όσα συγκροτούν το εθνικό «αφήγημα», το οποίο πλέον βαπτίζουν συλλήβδην «φασιστικό», «ακροδεξιό» κ.λπ. Εχεις τον Παύλο Μελά στο προφίλ σου ή Ελληνική Σημαία στην μπλούζα, στο σπίτι, στο αυτοκίνητό σου; Φασίστας.

Υπουργέ μου, συνεχίστε έτσι και θα γίνουν τόσο πολλοί οι «φασίστες» που σας βλέπω να κόβετε πάλι ο ένας το αυτί του άλλου στην Τασκένδη, έπειτα από περιπέτειες.
Ολα αυτά όμως δεν θα μείνουν έτσι. Υπήρχαν άλλοι, πιο τρανοί και πιο αλαζόνες, και τους κατάπιαν κι αυτούς τα Τάρταρα της Ιστορίας...

*Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ
www.neadexia.gr

Friday, June 29, 2018

"Attempts are made to provoke Serbia into conflict"

(Thinkstock)SManalysis

The sending of special Albanian units to the north of Kosovo on Vidovdan was Pristina's move aimed at provoking Serbia into a conflict, writes Sputnik.

SOURCE: SPUTNIK FRIDAY, JUNE 29, 2018

Special Rosu units headed to the north of Kosovo yesterday and this decision was made after Serbian Minister of Defense Aleksandar Vulin was banned from attending the marking of Vidovan (St. Vitus Day) at the Gazimestan monument, raised to the heroes of the 1389 Battle of Kosovo.

The deployment was also confirmed by the cabinet of Kosovo's Foreign Minister Bedgjet Pacolli, although no reason for banning Vulin was given, nor was it stated why it was necessary to send special forces armed to the teeth to that part of the southern province of Serbia where the majority population is Serb, write Sputnik.

Intelligence and security expert and retired KOS ("counter-intelligence service") lieutenant Ljuban Karan believes it was a direct provocation.

"This is a direct provocation, since Serbia has been warned not to think about using military forces to protect the Serb people. The president of Serbia is energetic in the fact that there will not be a new exodus, and that Serbian forces will surely engage in the protection of the Serb (national) corps if it is is threatened, but the situation is already being prepared in the West for such an intervention to be interpreted as an aggression of Serbia," he told Sputnik.

According to Karan, "everything is taking place in the context of political and military pressure on Serbia, and everything is still in the phase of preparing some armed solution, by others, not by Serbia."

"Armed actions are prepared secretly, and activated when they are least expected. However, in order to activate a military solution to the problem, a trigger is needed, and these current provocations are precisely in the function of provoking that trigger. Of course, the cause can be staged, but it is better for Pristina if Serbia falls for these provocations and makes some moves that can be interpreted as aggressive. That's why I think everything that has been going these recent times, including this today (Thursday), is a plan for Serbia to be provoked. As we can see, it spread to where it should not have, to sporting events, the European and the world scene .. It's all a direct provocation, and the worst is that Serbia ultimately becomes the guilty party," explained the retired KOS operative.

Karan also thinks that it takes "really thick skin" to withstand such provocations and not make a move that Pristina can respond to.

"If Serbs made similar moves, it would be interpreted as serious provocations and aggression towards the Albanian (national) corps. While Albanians do that to Serbs, nobody notices," he noted.


Tuesday, June 26, 2018

Ε.Ε: «Μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ΠΓΔΜ και Αλβανία μέχρι το καλοκαίρι του 2019

himara

SManalysis


Δεν έδωσε πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρεις χώρες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία είπαν όχι, μπλοκάροντας για την ώρα τη διαδικασία.

Καταλήγοντας σε συμβιβασμό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να ανοίξουν υπό προϋποθέσεις τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

«Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και προσέθεσε: «Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019».

Οι τρεις χώρες που ήταν αρνητικές υποστηρίζουν ότι η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Πραγματικά βλέπουμε πρόοδο και στις δύο χώρες αλλά όχι αρκετή. Θέλουμε να είναι σταθερή η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στο κράτος δικαίου», δήλωσε κατά την είσοδο του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Στέφαν Μπλοκ.

Για την επίτευξη συμφωνίας ήταν απαραίτητο να υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στις χώρες μέλη.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την παρούσα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την οποία θεωρεί ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στην περιοχή.

Sunday, June 24, 2018

Sputnik: Μεταναστευτική κρίση: Ο κίνδυνος για τα Βαλκάνια

SManalysis

Ιούνιος 24, 2018. Echedoros

Η χειρότερη πολιτική είναι όταν δεν υπάρχει πολιτική.
Αυτό είναι ακριβώς που συνέβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει της μεταναστευτικής κρίσης.
Και το χειρότερο από όλα: Δεν υπάρχει καμία δήλωση ότι θα ανταποκριθεί επαρκώς σε νέα κλιμάκωση στο άμεσο μέλλον…


Η μαζική μετανάστευση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία. Υπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Συχνά προκαλείται από  φυσικές καταστροφές, πολέμους ή υπερπληθυσμό.

Οι τελευταίες μετακινήσεις μεταναστών είναι αποτέλεσμα τριών παραγόντων.

Η πολιτική αποσταθεροποίηση που έφερε η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και οι πόλεμοι που ακολούθησαν, τα υψηλά ποσοστά δημογραφικής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κατά τα τελευταία 30 χρόνια και οι όλο και πιο συχνές ξηρασίες  και χρόνιες ελλείψεις νερού σε μια ευρεία περιοχή.


Η μεταναστευτική ροή ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και φθάνει μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, με κύριο σκοπό την εγκατάσταση των  μεταναστών σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το πρώτο μεγάλο κύμα της σύγχρονης μεταναστευτικής κρίσης ήταν το 2014- 2016.


Η σύγχυση που προκλήθηκε από την ΕΕ, συνέβαλε στη συνέχιση αυτής της κρίσης.
Μοναδική απάντηση σε αυτή ήταν η άρνηση.
 Όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία που υπερασπιζόμενες ανύψωσαν φράχτες, ενώ οι περιφερειακές αρχές της Βαυαρίας αντιδρούν ανεξάρτητα και υποστηρίζουν τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων με την Αυστρία και αυτή  εφαρμόζει το ίδιο μέτρο στα σύνορα με την Ιταλία.


Η κατάργηση των Ευρωπαϊκών Συνόρων γιορτάσθηκε πριν από δέκα χρόνια ως το μεγαλύτερο βήμα για την ενιαία Ευρώπη. Τώρα, τα σημεία ελέγχου στα σύνορα αποκαθίστανται.


Ωστόσο, αυτό είναι σαφές ότι δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.


Οι νότιες χώρες,  κυρίως η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα και σε κάποιο βαθμό η Πορτογαλία και η Γαλλία- λιμοκτονούν.


Τα μέτρα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της Γερμανίας και της Αυστρίας, βραχυπρόθεσμα συμβάλλουν άμεσα στην ανασφάλεια της «Μεσογειακής Ευρώπης».


Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε μια νέα πρόταση: να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής για τους μετανάστες στην Ευρώπη,αλλά εκτός της ΕΕ. Ο ομόλογός του της Δανίας τον υποστήριξε. Ο στόχος είναι να «δοθεί προστασία στους μετανάστες, αλλά όχι μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή».


Η Αλβανία έγινε ο απόστολος, ως τη πρώτη χώρα που έχει την ‘τιμή’ και την ‘ευχαρίστηση’ να ανοίξει ένα τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της. Άλλες χώρες των «Δυτικών Βαλκανίων» είναι επίσης υποψήφιες χώρες.


Από την άποψη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αυτό είναι αποδεκτό.


Θα θυσιάσουν τα Βαλκάνια για να προστατευθούν. Όλος ο δρόμος προς τα νότια από τον Δούναβη και τον Σάβα θα γίνει ένα είδος χώρου διέλευσης και υποδοχής των μεταναστών σε μια προσπάθεια ένταξής τους. Τα άτομα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα αποδεχθούν νέες αξίες, θα εκπαιδευτούν για εργασία σε τομείς όπου σημειώνονται ελλείψεις, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν την πορεία τους στη Δυτική Ευρώπη.


Τα Κέντρα Υποδοχής στα Βαλκάνια μπορούν να αγοράσουν χρόνο, να επιβραδύνουν  το δεύτερο κύμα για ένα με ενάμιση χρόνο, αλλά τίποτε περισσότερο από αυτό.


Η πρόταση του Κουρτς δεν είναι στρατηγική, αλλά τακτικιστική. Και τα τακτικά μέτρα δεν επιλύουν καμία κρίση, πόσο μάλλον μια τόσο μεγάλη.


Το πρόβλημα της μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια συνολική πρόταση που θα εστιάζεται περισσότερο στις αιτίες και όχι στις συνέπειες.


Η πιο σημαντική αιτία είναι η κατάρρευση στη Μέση Ανατολή, που λειτουργεί ως επιταχυντής στην μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.


Η σταθεροποίηση των ευκαιριών στην περιοχή θα μειώσει τον αριθμό των πιθανών μεταναστών.


Η συνέχιση του πολέμου στη Συρία, οι τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, η ανεπαρκής πρόσβαση στη Λιβύη και η προφανής έλλειψη εμπιστοσύνης στο Ιράν, δεν είναι ευνοϊκό πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες και η αλλαγή εξωτερικής πολιτικής, τόσο του κάθε μέλους, όσο και της ΕΕ ως συνόλου, θα λύσουν αυτό το πρόβλημα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.


Αυτό που απομένει είναι να δούμε: οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν το θάρρος να το κάνουν;
Αν δεν το κάνουν, τότε …κενό.

Παραμένουν χωρίς πολιτική. Και η χειρότερη πολιτική είναι όταν δεν υπάρχει πολιτική και η εισροή των μεταναστών θα συνεχισθεί…

Macedonia’s Accession to NATO to Be Mistake With Consequences - Russian EU Envoy

A person walks near a sign that reads welcome to Macedonia at the Macedonia-Greece border April 16, 2018SManalysis

 © REUTERS / Ognen Teofilovski
EUROPE
10:39 24.06.2018

ATHENS (Sputnik) - Russia's Permanent Representative to the EU Vladimir Chizhov in an interview with the Ekathimerini newspaper expressed hope that the settlement of the name dispute between Athens and Skopje would contribute to the stability but suggested that Macedonia’s subsequent accession to NATO would be a “mistake with consequences.”

“Of course, we will not drop nuclear bombs … As I said, every country has the right to make its decisions and make its own mistakes. Yet, there are mistakes … There are mistakes that have consequences,” he said, when asked about Russia’s reaction to the possible accession of Macedonia to NATO in the light of the recent deal on the country’s official name.

He also commented on the deal itself.

“In my view, this issue should have been settled long ago, so as the two countries could have good-neighborly relations and cooperation.  As for the substance [of the agreement], we will see how the situation will be developing, since we know it has not been met with a unanimous reaction in both countries,” Chizhov said.

He added that he would not like to comment on the constitutional processes related to the change of the country’s name and expressed hope that the name dispute would be settled at a bilateral level without external interference.

“Though this agreement, we hope, will foster stability on the Balkans and cooperation between the two states, it should not be viewed as an excuse for a quick accession of your neighboring country to the military alliance,” the diplomat stressed.

Russia does not oppose the EU enlargement since each country has the right to make its own decisions, but has somewhat different stance on NATO, he added.

“NATO enlargement is something different. Basically, it is an attempt to counter threats and challenges of the 21st century through the means and mechanisms of the 20th century,” he concluded.

On June 17, Athens and Skopje signed an agreement on a new name of the former Yugoslav Republic, agreeing on renaming the country to the Republic of Northern Macedonia. On Friday, NATO Secretary General Jens Stoltenberg announced that the alliance would invite Macedonia to start accession talks during the upcoming NATO summit in Brussels scheduled for July 11-12, given that the name dispute that has long been a sticking point in the two countries’ relations seems to have been tackled.


Macedonia gained independence from Yugoslavia in 1991. Athens has been in dispute with the country over its name, claiming that Macedonia might have territorial claims to Greece’s own region of the same name. In the 1995 interim bilateral accord, Greece agreed that the term FYROM would be applied to Macedonia until the dispute was settled.

Macedonia's Parliament Ratifies Deal With Greece on Renaming the Country
On Wednesday, the Macedonian parliament ratified by the majority of votes the draft law on the agreement with Greece on renaming the country. The draft bill will now be sent to President Gjorge Ivanov, who already said he would not sign it. If the president vetoes the draft, the document would require a repeat ratification with an absolute majority.

Macedonia’s new name should be approved by the public at the referendum. Moreover, a bilateral treaty should be signed by the Greek and Macedonian governments, and amendments to the Macedonian constitution should be introduced.

The resolution of a years-long dispute between the two countries paves the way for Macedonia to join NATO and the European Union.

Αμερικανός Εμπειρογνώμων: Έρχεται πόλεμος στα (Δυτικά) Βαλκάνια… είναι θέμα χρόνου!

SManalysis

Ιούνιος 24, 2018. Echedoros

Ο γνωστός Αμερικανός καθηγητής, Τζορτζ Φρίντμαν, λέει ότι το μέλλον των (Δυτικών) Βαλκανίων δεν είναι ελπιδοφόρο.


Ως καλός γνώστης της γεωπολιτικής, ο Φρίντμαν,  λέει ότι μπορεί να υπάρξει πόλεμος στα Βαλκάνια.


Ισχυρίζεται ότι  οι Σέρβοι έχουν την υποστήριξη των Ρώσων σε κάθε βήμα που θα κάνουν, ενώ οι Αλβανοί υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, του Κροάτες και τους Γερμανούς.


Ο Φρίντμαν είναι πεπεισμένος ότι είναι θέμα χρόνου η έκρηξη πολέμου στα (Δυτικά) Βαλκάνια.


Τα Βαλκάνια δεν είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο που συμβαίνουν αυτά, αλλά δεν υπάρχει άλλη περιοχή στον κόσμο που είναι τόσο σημαντική, για τόσες πολλές μεγάλες δυνάμεις. (Σημ. εννοεί πιθανόν  ως ενεργειακός κόμβος).


«Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί υπάρχουν πάντα οι φήμες, ότι η περιοχή βρίσκεται συχνά στα όρια του πολέμου.


»Αλλά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις  αποδεικνύονται συνήθως  λανθασμένες.

Απλά, θέτουν τις δυνάμεις σε ετοιμότητα, ώστε να είναι σε εγρήγορση όταν γίνουν πραγματικότητα.

Είναι απλώς θέμα χρόνου. Και αυτή είναι μια περιοχή που περιμένει τον πόλεμο, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί», λέει ο Φρίντμαν.


«Ορισμένες φορές οι πόλεμοι μεταξύ των χωρών, παρασύρουν και άλλες χώρες, εμπλέκουν και τις μεγάλες δυνάμεις.


Ορισμένες φορές όταν οι μεγάλες δυνάμεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους παρασύρουν και άλλες δυνάμεις και τις βαλκανικές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.