Saturday, March 30, 2019

Γκουσντίλ: Το οργανωμένο έγκλημα αγοράζει ακίνητη περιουσία στην Αλβανία

SManalysis


«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των κατασκευών στην Αλβανία, μπορεί να ξεπλύνει χρήματα εγκληματικών ομάδων»


Μάρτιος 30, 2019. Echedoros


Η ενίσχυση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που μιλούν αλβανικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες αναλαμβάνουν την αγορά  ηρωίνης και κοκαΐνης σε διάφορες χώρες ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές αρχές.

Γκουσντίλ: Το οργανωμένο έγκλημα αγοράζει ακίνητη περιουσία στην Αλβανία


«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των κατασκευών στην Αλβανία, μπορεί να ξεπλύνει χρήματα εγκληματικών ομάδων»


Μάρτιος 30, 2019. 16:23


Η ενίσχυση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που μιλούν αλβανικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες αναλαμβάνουν την αγορά  ηρωίνης και κοκαΐνης σε διάφορες χώρες ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Τέτοιες ομάδες που ελέγχουν την αγορά κοκαΐνης έχουν καταστεί σημαντική απειλή», λέει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκό Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξης Γκουσντίλ, σε συνέντευξή του στο αλβανικό ‘Monitor’.



Λέει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι λόγοι για τους οποίους αυτές οι ομάδες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά μία από τις εξηγήσεις είναι η βίαιη φύση τους.


Ο Γκουσντίλ προσθέτει ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι η Αλβανία είναι βασικός κόμβος για την εμπορία ηρωίνης και κοκαΐνης, αλλά ορισμένα επεισόδια, όπως ο εντοπισμός ενός εργαστηρίου ηρωίνης τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και 615 κιλά κοκαΐνης στις αρχές του 2018 καθώς και η εμπειρία άλλων χωρών,  υποδηλώνουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των κατασκευών στην Αλβανία, μπορεί να ξεπλύνει χρήματα εγκληματικών ομάδων.


«Με το δεδομένο ότι αυτό  συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, θα είχαμε εκπλαγεί εάν δεν συνέβαινε με τις εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία».


Ο Γκουσντίλ συνιστά στην Αλβανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ακολουθήσουν την πρακτική της μη επιτρεπόμενης αγοράς διαμερισμάτων με μετρητά και άλλων αγαθών υψηλής αξίας.


Στο Βέλγιο για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μεταχειρισμένο η καινούργιο αυτοκίνητο με ρευστό.


«Οι κατασκευές και ο τομέας των ακινήτων είναι γνωστό αυτό παντού στον κόσμο, ότι καταχράται από εγκληματίες για να ξεπλύνουν τα χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήταν έκπληξη για εμάς αν δεν το κάνουν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία.


Αυτό είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεπλύνουν τα χρήματα μέσω αυτού του συστήματος, το οποίο είναι συνηθισμένο και σε άλλες χώρες.


Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των παράνομων ροών χρηματοδότησης αποτελεί προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τα τελευταία χρόνια, παρόλο που τα θεσμικά όργανα για το σκοπό αυτόν υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.


Η Ευρωπόλ διαδραματίζει καίριο ρόλο προς την αυτήν την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη καλώ αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση  του βρώμικου χρήματος είναι η διεθνής συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες εταίρους και η στενή παρακολούθηση της κατάστασης.


Η Αλβανία μπορεί, επίσης, να ακολουθήσει ορισμένες από τις βέλτιστες πρακτικές των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη.


Υπάρχουν πολλά μέτρα που λαμβάνονται.

 Για παράδειγμα, σήμερα στις περισσότερες χώρες, είναι αδύνατο να αγοράσετε πράγματα αξίας με μετρητά. Όπως αυτοκίνητα, διαμερίσματα, οικόπεδα κλπ.


Εάν εφαρμόσει αυτά η Αλβανία, θα ήταν αδύνατο να αγοράζει κανείς  με χρήματα που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικά και από διαφθορά.

 Όταν θα αγοράζετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα θα πρέπει να είστε σε θέση να δικαιολογήσετε την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιείτε.


Στα περισσότερα κράτη μέλη είναι πολύ δύσκολη η αγορά ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος με ρευστό εξ ολοκλήρου ή μέρους της τιμής του.


Αυτά είναι μερικά συγκεκριμένα μέτρα και πιστεύω ότι η Αλβανία, όπως και άλλες χώρες, θα λάβουν υπόψη στην εφαρμογή τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ο Γκουσντίλ.

Friday, March 29, 2019

Χειμάρρα: Οι ομογενείς καταγγέλλουν το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών τους

SManalysis

n-HIMARA-628x314

Μήνυμα Τσίπρα προς Αλβανία: Βλέπουμε εξελίξεις για την ομογένεια που δεν μας ικανοποιούν
29/03/2019, 20:42

 Proto Thema

ΝΔ για Χειμάρρα: Να μη συναινέσει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.
29/03/2019, 23:18

Η οργάνωση απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα της οργάνωσης στη Χειμάρρα αναφέρει πως με την απόφαση που δημοσιευθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».

Αναλυτικά σημειώνει:

Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.
Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.
Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.
Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.
Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.
Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.
Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή.

Εκκληση του προέδρου Χειμαρριωτών προς την ελληνική κυβέρνηση – Βοηθήστε μας, ο Ράμα κάνει Εθνοκάθαρση

SManalysis

Δημοσίευση: 29 Μαρτίου 2019, Pentapostagma


Την επιβεβαίωση της είδησης ότι η αλβανική κυβέρνηση προχωρά με την έκδοση ΦΕΚ στη δέσμευση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Σταύρος Μάρκου, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6.

24/7 Radio

Ο κ. Μάρκου αναρωτήθηκε αν είναι σχέδιο εθνοκάθαρσης ή επένδυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έρχονται, δίνουν ένα – δύο ευρώ το τετραγωνικό αλλά στην ίδια περιοχή χτίζουν βίλες και τις πουλάνε πολύ περισσότερο».

Συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν με αυτήν την κίνηση, ότι έχουν εκδοθεί 150 άδειες και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις.

Ο κ. Σταύρου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να προσφύγουν στα δικαστήρια και κάλεσε την Αθήνα να επιληφθεί του θέματος.

Μίλησε για ναρκοκράτος και μαύρο χρήμα ενώ για τους επενδυτές είπε ότι «εδώ έχουμε τα πάντα από επενδυτές, έρχονται από Ινδία, από Τουρκία παίρνουν τζάμπα γη με ψεύτικα χαρτιά και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι από πίσω».

Chaos in Tirana: Protesters try to storm parliament

SManalysis
(screenshot)
Supporters of the Albanian opposition tried to storm the parliament during a protest demanding the government's resignation and early elections.

SOURCE: BETA, AP THURSDAY, MARCH 28, 2019

Demonstrators led by the right-center Democratic Party used smoke bombs and various items to target the police they were clashing with, in an attempt to break through a cordon that protects the parliament building.

The opposition accuses the left-wing government of Prime Minister Edi Rama of being corrupt and linked to organized crime, accusations that the government is rejecting.

Since mid-February, opposition supporters have repeatedly tried to enter either the parliament or the government building, and the police prevented them from by using water cannons.

Rama's ruling Socialist Party says protests are damaging to Albania's progress towards membership in the European Union.

Χαμηλή διέλευση ελληνικών F-16 στα Τίρανα

SManalysis
Image result for greek f `16
Από Militaire News - 29/03/2019

Ελληνικά F-16 θα πετάξουν σήμερα, χαμηλά πάνω από τα Τίρανα. Η χαμηλή διέλευση των F-16, περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις για την επέτειο ένταξης της Αλβανίας στη Συμμαχία. Γι΄ αυτό το λόγο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, βρίσκεται και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.


Τα ελληνικά F-16 πριν κάνουν τη χαμηλή διέλευση θα συμμετάσχουν σε εκπαίδευση για την αντιμετώπιση περιστατικού renegade εντός του εναέριου χώρου της Αλβανίας.

Πλησιάζει η αποκαθήλωση του Ε. Ράμα: Διέρρευσε το σχέδιο της Μόσχας για τα Βαλκάνια – Κίνηση-ματ ετοιμάζει ο Β. Πούτιν

SManalysis


Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2019, Pentapostagma


Ρωσική «άνοιξη» μύρισε στα Βαλκάνια μιας και η Μόσχα αποφάσισε να παίξει «πολύ σκληρά» στην περιοχή χρησιμοποιώντας όλα τα πιόνια της, για να μπορέσει να μεταβάλει την εις βάρος της κατάσταση, σε Σκόπια και ειδικά σε Αλβανία, στην οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορείται  για σχέσεις  με ρωσική υπεράκτια εταιρεία η οποία εμπλέκεται με Αμερικανό γερουσιαστή και Τραμπ. 



Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό, «Mother Jones», σχολίασε την πρόσφατη κλήση του εισαγγελέα στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha, με ενδείξεις σχέσης  χρηματοδότησης από Μόσχα μεριά.

Οι Αμερικανοί στο περιοδικό επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος  DP, Λουλζίμ Μπάσα ευρίσκεται ήδη υπό έρευνα για παραβίαση του αλβανικού νόμου, σε σχέση με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ενώ «τρέχουν» δύο παράλληλες έρευνες σε ΗΠΑ και  Σκωτία σε σχέση με αποχρώσες ενδείξεις για  ύποπτο ποσό χρημάτων με το οποίο  εμπλέκεται  ο Αλβανός ηγέτης, σε συνεργασία με  την υπεράκτια εταιρεία «Biniatta Trade» που έχει Ρώσους ιδιοκτήτες.

Οι έρευνες  παρόλο που απέτυχαν αρχικά να αποδείξουν οποιαδήποτε συμμετοχή της ρωσικής κυβέρνησης , στην συνέχεια ανακάλυψαν ότι ο Μπάσα είχε σχέσεις με χρήματα από την εταιρεία Biniatta, ακριβώς την περίοδο που ο ίδιος ο Αλβανός πολιτικός άρχισε να χρησιμοποιεί μια ισχυρή εθνικιστική, αντιευρωπαϊκή ρητορική, παρόμοια με αυτή που προσπαθεί να επιβάλει η Ρωσία σε άλλες βαλκανικές χώρες, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.

Οι Αλβανοί εισαγγελείς ζήτησαν από τον  ηγέτη του κορυφαίου κόμματος της χώρας  το «πόθεν έσχες» περίπου 600.000 δολαρίων  σε πληρωμές, τις οποίες το αλβανικό κόμμα φέρεται να έκανε το 2017 στο αμερικανικό  ρεπουμπλικανικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον.




Η ενέργεια αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού περιοδικού «Mother Jones»,  ότι μια υπεράκτια εταιρεία με έδρα τη Σκωτία  συνδέεται με μυστηριώδεις Ρώσους ολιγάρχες που εμπλέκονται σε  ύποπτες χρηματοδοτήσεις στις ΗΠΑ.

Τώρα ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, αλλά ο Nick Muzi, φέρεται να ήταν ο μεσάζων ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν ως βοηθός του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ και είχε αποστολή να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να βγει μερικές φωτογραφίες με τον Αλβανό  ηγέτης του ΔΚ Λουλζίμ Μπάσα, με σκοπό να επηρεάσει  τις εκλογές στην Αλβανία εναντίον του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εισαγγελείς στα Τίρανα αναφέρουν ότι υποπτεύονται ότι το κόμμα του Μπάσα έχει παραβιάσει σαφέστατα  νόμο της χώρας,  παραλείποντας να δηλώσει 650.000 δολάρια από τις δαπάνες προεκλογικής εκστρατείας που καταβλήθηκαν το 2017.

Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι το αλβανικό δημοκρατικό κόμμα έχει δηλώσει μόνο $ 25.000 ως αμοιβές για προεκλογική καμπάνια, χωρίς να αποκαλύψει βέβαια τα 650.000 δολάρια.

Ο Μπάσα αρνείται κατηγορηματικά  την παραβίαση των αλβανικών νόμων. Σε επιστολή του προς τους εισαγγελείς την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε  ότι η έρευνα εναντίον του έχει  σαφή πολιτικά κίνητρα.

Από τα τέλη του 2018 και μετά ], ο Μπάσα και το κόμμα του διοργάνωσαν πολλές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες προκειμένου να αναγκάσουν τον πρωθυπουργό και  ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Έντι Ράμα να παραιτηθεί.

Σήμερα χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του Ράμα, κατηγορώντας ότι οι παραχωρήσεις για τον αυτοκινητόδρομο της  πρωτεύουσας ήταν ύποπτες.

Πολλοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κυβερνητικό κτίριο ενώ έριχναν συνεχώς  βόμβες μολότωφ. Η αστυνομία αποκρίθηκε με δακρυγόνα. Ο Μπάσα κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προδοσία και έκλεισε τη διαμαρτυρία, προσκαλώντας τους οπαδούς του για νέα διαμαρτυρία λίγες μέρες αργότερα.

Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για ένα σκηνικό το οποίο ετοιμάζεται και στα Σκόπια με αφορμή της συνθήκη των Πρεσπών από το κόμμα VMRO , το οποίο πιθανότατα χρηματοδοτεί και αυτό η Μόσχα.

Σύμφωνα με άρθρο μας πρόκειται για ένα πολιτικό και κοινωνικό «χάος» το οποίο προετοιμάζει το VMRO με αφορμή την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, ενώ την ίδια στιγμή «βόμβα» ρίχνει το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», το οποίο συγκροτήθηκε στο  Βερολίνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανένδοτο αγώνα με όλους τους τρόπους κατά της συμφωνίας αυτής.

Το  VMRO και οι χιλιάδες οπαδοί του με την βοήθεια της Μόσχας ετοιμάζουν «κόλαση» στην κυβέρνηση Ζάεφ το επόμενο διάστημα ότι και να λένε κάποιοι, ενώ οι πρόεδρος Ιβανώφ ουσιαστικά απέχει των καθηκόντων του.

Η ανακοίνωση από το «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας»:

«Την 16.03.2019, στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όπου συζητήθηκε και ολοκληρώθηκε από το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», η  ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου, ενωμένου  σώματος που θα προσπαθήσει να αρθρώσει τα συμφέροντα  όλων των Μακεδόνων. Μετά από μια εξαντλητική συζήτηση, η κοινή άποψη ήταν ότι απαιτούνται νέοι τρόποι δράσης,» αναφέρουν σκοπιανά ΜΜΕ.

Αυτούς τους νέους τρόπους δράσης τους βλέπουμε στην Αλβανία, στο Μαυροβούνιο,  Σερβία και σε λίγο ίσως και στην Βουλγαρία.

Prosecutors Question Albanian Politician on Payments From Russia-Linked Firm to GOP Lobbyist

SManalysis

The inquiry comes after Mother Jones reported that a shell company with Russian ties helped fund DC lobbying for the Democratic Party of Albania.

MARCH 26, 2019 Mother Jones


Albanian opposition party leader Lulzim Basha poses with Donald Trump during a 2017 visit to Washington

Albanian prosecutors on Monday questioned the head of the country’s main conservative party regarding more than $600,000 in payments that the party reportedly made in 2017 to a Republican lobbyist in Washington, DC. The step comes more than a year after Mother Jones reported that a Scotland-based shell company connected to mysterious Russian nationals had bankrolled this lobbying effort. Working for this party, the Democratic Party of Albania (DPA), Nick Muzin, a lobbyist who formerly worked for former top aide to Sen. Ted Cruz (R-Texas) and advised the Trump campaign, arranged for a photo of Lulzim Basha, the party’s leader, with President Donald Trump, and had set up meetings for Basha with members of Congress, all to boost Basha’s party as it waged a bitter election fight in Albania against the ruling Socialist Party.

Albanian prosecutors also say they have received letters from authorities in the United States and Scotland seeking information on fees paid by the DPA and the shell company, Biniatta Trade, to a lobbying firm run by Muzin. Albanian publications, citing sources in the Albanian prosecutors’ office, reported that the letters came from the US Department of Justice.

The prosecutors say they suspect that Basha’s party violated the country’s laws by failing to disclose $650,000 in campaign expenditures that it paid to Muzin in 2017. The party had hired Muzin to introduce Basha, who adopted Trumplike rhetoric (such as vowing to “make Albania great again”), to American conservatives ahead of Albania’s parliamentary election in June 2017. According to prosecutors, they questioned Basha and three other DPA officials on Monday.

“The investigation led to legitimate suspicion based on proof that there is a substantial difference between the official statements of expenditures from the Democratic Party and the real expenses that this incurred,” the prosecutors’ office said in a statement issued Monday. Prosecutors added that the DPA had declared making only $25,000 in lobbying payments, without revealing another $650,000 in expenditures. In filings with the Justice Department’s Foreign Agents Registration Act office, Muzin reported receiving that larger sum as his total compensation for his work for the DPA.

The letters from the US and Scotland show the DPA “has not made any declaration of these payments, in violation of the law,” Albanian prosecutors said.

Basha has denied violating Albanian laws. In a letter last week to prosecutors, he alleged that their investigation has been politically motivated, hinting at possible retaliation for the DPA’s active role in organizing massive opposition protests that have roiled Albania’s capital over the last two months.

Since late last year, Basha and his party have led multiple anti-government protests aimed at getting the current prime minister and leader of the ruling Socialist Party, Edi Rama, to resign. In February, thousands protested outside Rama’s office over allegations of corruption in the awarding of contracts for a new highway in the capital of Tirana. Some protesters stormed the building with iron bars and Molotov cocktails, breaking down the front door. Police responded with tear gas. Basha blamed the government for the unrest and ended the rally by calling for another protest days later. At another large rally outside parliament this month, Basha led a group of demonstrators who attempted to break through police lines while throwing smoke bombs.

Basha’s letter to prosecutors alleges that they sat on evidence for half a year before bringing him in for questioning on Monday. This timing, Basha wrote, “makes us think that your action has been done not for investigative purposes, but for political propaganda services.”

In March 2018, Mother Jones reported that Biniatta, which paid Muzin at least $150,000 to help the DPA, was created by two shell companies based in Belize that were in turn controlled by two other firms overseen by Russian nationals. The ties did not reveal Russian government involvement, but Biniatta’s financial support for the DPA came as Basha hewed toward a nationalist anti–European Union line that Russia has attempted to advance in the Balkans. Political parties in Albania tend to be friendly toward the United States. The 1999 US-led NATO bombing that aimed to counter Serbian aggression in Kosovo (which was made up of a majority of ethnic Albanians) remains extremely popular in Albania.

Mother Jones‘ report about the funding of Muzin’s Washington lobbying activities for the DPA—and the Russian connection—received wide attention in Albania and drew attacks from the DPA, which falsely alleged that the ruling Socialist Party paid Mother Jones to produce the report.

Muzin and a Justice Department spokesman declined requests for comment. The Albanian prosecutors’ office did not respond to inquiries.


Ρώσος Πρέσβης: Ο πατέρας του Έντι Ράμα σπούδασε στη Ρωσία

SManalysis


Μάρτιος 29, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Τελευταία, η προσοχή της εισαγγελικής αρχής έχει εστιασθεί σε έρευνα σχετικά με την πηγή των χρημάτων τα οποία χρησιμοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα για άσκηση πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, για τα οποία κατηγορείται ότι είναι ρωσικά κεφάλαια.


Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν αμφισβήτησε και χαρακτήρισε ως εικασίες τις χρηματοδοτήσεις προς τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων ή αλβανικών μέσων ενημέρωσης.


« Το κυριότερο είναι ότι δεν εξηγούν τα κίνητρα ή τουλάχιστον, έναν οποιαδήποτε λόγο για τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος από ρωσικές πηγές.

Επιπλέον, υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες δεν έχουν ακούσει ποτέ για την ύπαρξή του.

Γιατί πρέπει να χορηγούν στο Δημοκρατικό Κόμμα;
Είναι πιο φιλορωσικό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα; Όχι, καθόλου. Σήμερα,  βλέπουμε ότι τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένες να συνεργασθούν με τη Ρωσία και ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά το ποιος  θα προβεί στις περισσότερο  αντι-ρωσικές δηλώσεις.

Συγχρόνως,  οι σύμμαχοι των δημοκρατικών στο κοινοβούλιο διοργανώνουν ρωσοφοβικές  δραστηριότητες στην Ουάσιγκτον με την υποστήριξη Αμερικανών Γερουσιαστών.

Σε όλα αυτά, τι μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία, τουλάχιστον θεωρητικά, να στηρίξει την αλβανική αντιπολίτευση;», είπε ο Ρώσος πρέσβης.


 «Υπάρχει ένα  άλλο ενδιαφέρον περιστατικό  που θέλω να αναφέρω. Λίγο πριν ο δήμαρχος των Τιράνων, Έριον Βελιάι , ήδη έμπειρος πολιτικός, παρουσίασε ψευδείς ειδήσεις για τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος ως αποδεδειγμένο γεγονός. Ο ίδιος δήλωσε με σαφήνεια  ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας ανατίθενται και μάλιστα πληρώνονται από τη Μόσχα. Αυτή η δήλωση μου φαίνεται λάθος», πρόσθεσε ο Καρπούσιν.
«Απεναντίας, η Ρωσία παρέχει δημόσια χρηματοδότηση στους Αλβανούς πολίτες».


Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι αυτό είναι φυσικό, παρέχει υποτροφίες σε Αλβανούς σπουδαστές που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια.


«Στη Ρωσία υπάρχει ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν υποτροφίες σε ξένους κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στα ρωσικά πανεπιστήμια. Και αυτό γίνεται και σήμερα», ανέφερε ο Καρπούσιν.


«Τα ρωσικά πανεπιστήμια έχουν κύρος και είναι ελκυστικά για φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2018 περισσότεροι από 15 χιλιάδες αιτούντες από όλο τον κόσμο έλαβαν υποτροφίες συμπεριλαμβανομένων 53 φοιτητών από την Αλβανία.

Φέτος θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη Ρωσία άλλοι 51 σπουδαστές.

Συνολικά, αρκετές εκατοντάδες Αλβανοί έχουν αποφοιτήσει στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ενεργών πρεσβευτών και διευθυντών διευθύνσεων στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Ας μην αναφέρουμε τους χιλιάδες Αλβανούς που σπούδασαν σε πανεπιστήμια της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ που τελείωσε στη Μόσχα ή ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας, Κρίστακ Ράμα, που αποφοίτησε από την Ακαδημία Τεχνών στην Άγια Πετρούπολη».

Thursday, March 28, 2019

EP calls for abolition of EU visas for Kosovo

SManalysis
(Getty Image, file, illustration)
The European Parliament has adopted a European Commission proposal asking the EU member states to liberalize their visa regime now in place for Kosovo.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, MARCH 28, 2019 | 16:21

European Union Commissioner for Internal Affairs Dimitris Avramopoulos said he was pleased with the fact that the European Parliament recognized the importance of a visa-free regime for Kosovo.

EU visa liberalization rapporteur Tanja Fajon said that Kosovo remained a "black hole in the Western Balkans" when it comes to visas, and urged the EU to react immediately.

Some EU member-states do not support visa liberalization for Kosovo out of fear of migration risk and the problems that the EU has already had with the influx of asylum seekers from that territory.

‘Καθάρισμα’ στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα

SManalysis



Μάρτιος 28, 2019. Echedoros

Μετά τη μετακίνηση από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα 20 Αλβανών διπλωματών, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών δια του Γκέντ Τσακάι, ανακοίνωσε ότι δύο αξιωματούχοι της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα εξέπεσαν από τις θέσεις τους και κλήθηκαν στα Τίρανα.


Πρόκειται για τους διπλωμάτες  καριέρας Φλόριαν Νόβα και Ενκελέιντα Ρίζα.


Στην αλβανική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα παρέμεινε μόνο ο πρέσβης, στον οποίο έχουν αποδοθεί πειθαρχικά μέτρα για την υπόθεση της απώλειας των αλβανικών διαβατηρίων.


Οι διπλωμάτες καλούνται σε καθορισμένη ημερομηνία να παρουσιαστούν στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας.

Tuesday, March 26, 2019

Greece Calls Erdogan’s Threat to Turn Hagia Sophia into a Mosque an Insult

SManalysis

By Tasos Kokkinidis -Mar 26, 2019

 Greek Reporter
Hagia Sophia. Source: Wikipedia
The Greek government responded on Monday to Turkish President’s Erdogan’s threat to turn Hagia Sophia into a mosque by saying that this represents an insult not only to Christians but to the international community.

Greek Foreign Minister George Katrougalos said that Hagia Sophia “It is not only a great temple of Christendom — the largest for many centuries — it also belongs to humanity. It has been recognized by UNESCO as part of our global cultural heritage.”

“So any questioning of this status is not just an insult to the sentiments of Christians, it is an insult to the international community and international law,” he continued.

“We want to hope that the correct statements of March 16 by the Turkish leadership will be valid and there will be no change of this status,” he added, in reference to a speech by Erdogan in which he ruled out its conversion into a mosque.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan voiced the possibility of Hagia Sophia reverting to a mosque on March 24th, the eve of Greek Independence Day.

“This is not unlikely. We might even change its name to Ayasofya Mosque,” Erdogan had said during a live interview with the Turkish broadcaster TGRT.

“This is not a strange proposal,” he was quoted as saying by Daily Sabah regarding the calls to convert the historical building.

“As you know, the mosque was converted to a museum in 1935, as a reflection of the (Republican People’s Party) CHP mentality. We may as well take a step and change that,” Erdogan concluded, making a reference to the harshly secularist policies of the 1930s CHP, which is the main opposition party today.

Asked whether the entrance fee to the city landmark might be waived, he said: “It’s not impossible… but we would not do it under the name ‘museum’ but ‘Hagia Sophia mosque’.”

The Turkish president added: “Tourists come and go at the Blue Mosque. Do they pay anything? … Well, we will do the same with the Hagia Sofia.”

"Pristina forced to investigate arrest of Marko Djuric"

SManalysis
Marko Djuric (EPA-EFE, file)
The provisional Pristina institutions have been forced to conduct an investigation into the arrest one year ago of Marko Djuric.

SOURCE: TANJUG TUESDAY, MARCH 26, 2019 | 13:05

Djuric is the director of the Office for Kosovo and Metohija.

The investigation will be conducted on the basis of a complaint submitted by Deputy Minister of Interior Milan Radojevic immediately after the arrest and detention of Djuric.

Radojevic's complaint concerns the manner in which Djuric was arrested and the conduct of members of the police while they were transporting him to Pristina, which is documented with video footage.

Djuric was arrested on this day a year ago because allegedly crossed an administrative line checkpoint without the permission of the provisional Pristina institutions.

Albanian language Pristina-based media outlet Koha is reporting that at that time representatives of these institutions "proudly spoke about the police action and the arrest of Djuric" - while they are now forced to conduct an investigation into these events.

Djuric's arrival in Kosovo had been duly announced, and he traveled to Kosovska Mitrovica to meet with the Serbs there.

Members of the Kosovo police, however, stormed the gathering, arrested Djuric. The incident resulted in injuries as some of those present attempted to prevent the arrest, including then Minister of Agriculture in the Kosovo government Nenad Rikalo.

Koha recalls that "one of the most criticized activities" of the Kosovo police was precisely the manner in which Djuric with transported to Pristina in handcuffs. Because of that, Radojevic filed a criminal complaint.

Monday, March 25, 2019

Βατικανό: Η κρίση στην Αλβανία μπορεί να φέρει χάος και αναρχία

SManalysis



 Μάρτιος 25, 2019. Echedoros

Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού Λ’Οσερβατόρε Ρομάνο- L'Osservatore Romano, αφιέρωσε ένα άρθρο σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία.


Περιγράφει όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και σημειώνει ότι τα κόμματα δεν έχουν βρει την πορεία για το διάλογο και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθεί  το 1997.


«Τις τελευταίες εβδομάδες, η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από τον φιλελεύθερο ηγέτη Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας- PD, αντιτίθεται σθεναρά στην κυβέρνηση.


Συγχρόνως διαμαρτύρεται και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη (LSI), το κόμμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.


Τις τελευταίες εβδομάδες, το PD και το LSI έφθασαν στο σημείο, όλοι οι βουλευτές  τους, να εγκαταλείψουν τις έδρες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 Ωστόσο, η εγκατάλειψη του κοινοβουλίου επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».


«Η ανησυχία είναι τεράστια ενόψει μιας κρίσης παρόμοιας με εκείνη του 1997, όταν η χώρα έπεσε σε χάος και αναρχία.


Τώρα οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά οι αντιφάσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων είναι πολύ μεγάλες».

Στο Ράδιο του Βατικανού,  ο Μητροπολίτης Τιράνων – Δυρραχίου και πρόεδρος της Αλβανικής Επισκοπικής Διάσκεψης, μονσινιόρ  Γκεόργκε Φρέντο, υποστήριξε ότι «η κατάσταση στην Αλβανία είναι τραγική, δυστυχώς, δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν οι πολιτικοί ηγέτες υποστηριζόμενοι από τα διεθνή θεσμικά όργανα δεν καταφέρουν να βρουν τρόπο να ανοίξουν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί.

Αλβανία: Αναζητούνται οι δράστες 69 πυρκαγιών του τελευταίου 20ήμερου

SManalysis


Μάρτιος 25, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Ο γενικός διευθυντής εκτάκτων αναγκών, Χάκι Τσάκο, προέτρεψε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την αναζήτηση και τη σύλληψη των δραστών των πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα.


Σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο Τσάκο είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η Διεύθυνση Πολιτικής Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθούν την κατάσταση που εξελίσσεται τελευταία, καθώς δεκάδες πυρκαγιές, μήνα Μάρτιο, έχουν καταστρέψει πολλές περιοχές σε σχεδόν όλους τους νομούς της χώρας.




«Από τις 3 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 69 εμπρησμοί με αποτέλεσμα να καούν 167 εκτάρια βοσκοτόπων και δασών που θεωρούνται προστατευόμενες περιοχές, με πολύ σοβαρές  συνέπειες τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον», είπε ο Τσάκο.


Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο είναι ασυνήθιστο σε τέτοια εποχή, προσθέτοντας ότι όλες οι πυρκαγιές έχουν γίνει με ανθρώπινο χέρι  για ιδιοτελείς σκοπούς.


«Ζητάμε από την κρατική αστυνομία και την εισαγγελία να γίνεται πιο συστηματική συνεργασία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όλων των δραστών των εμπρησμών εκ προθέσεως και την οδήγησή τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής εκτάκτων αναγκών.

Giannis Antetokounmpo Marches With the Greek Flag on Independence Day

SManalysis

By Tasos Kokkinidis -Mar 25, 2019

Greek Reporter

A very tall flag-bearing man marching in the center of Athens streets was none other than Giannis Antetokounmpo, as he walked with young athletes on March 25, 2013.

Atetokounmpo has returned to his native country to celebrate the anniversary of the Greek revolution against the Ottoman Empire.

Antetokounmpo, the son of immigrants from Nigeria who was born in Athens, Greece on December 6, 1994, is seen leading the parade of the youth squad of the Filathlitikos athletic club in the Greek capital’s Zografou neighborhood.



The “Greek Freak” spent the 2011–12 season with the senior Filathlitikos team, in Greece’s third-tier level semi-pro basketball league, the Greek Third Division. He then began his professional level career with Filathlitikos, in Greece’s second-tier level basketball league, the Greek A2 League, during the 2012–13 season.

Antetokounmpo, who announced in February that he will play for Greece at this summer’s FIBA Basketball World Cup, in a recent interview he said he is not prepared to “Americanize” in order to become the NBA’s prime representative.

Sunday, March 24, 2019

Εντοπίστηκε Οπλοστάσιο με Καλάσνικοφ στη Μακρακώμη !

SManalysis

 24 Μαρτίου 2019
Μπροστά σε ένα απροσδόκητο θέαμα βρέθηκε ομάδα κυνηγών στο Πίτσι Μακρακώμης στην περιοχή «Λυκότρυπες».

Στην είσοδο μιας μικρής σπηλιάς υπήρχε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο, με τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και πλήθος γεμιστήρων και σφαιρών.

Ειδοποίησαν την Αστυνομία, που προχώρησε σε συλλογή των ευρημάτων προκειμένου να σταλούν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής υπηρεσίας για βαλλιστική εξέταση και για έλεγχο ύπαρξης γενετικού υλικού που θα «μαρτυρήσει» τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με το Lamiareport.gr …Εικάζεται ότι πρόκειται για τον οπλισμό εγκληματικής ομάδας που μπορεί να κινείται στην κεντρική Ελλάδα.