Friday, March 29, 2019

Ρώσος Πρέσβης: Ο πατέρας του Έντι Ράμα σπούδασε στη Ρωσία

SManalysis


Μάρτιος 29, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Τελευταία, η προσοχή της εισαγγελικής αρχής έχει εστιασθεί σε έρευνα σχετικά με την πηγή των χρημάτων τα οποία χρησιμοποίησε το Δημοκρατικό Κόμμα για άσκηση πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017, για τα οποία κατηγορείται ότι είναι ρωσικά κεφάλαια.


Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Τίρανα, Αλεξάντερ Καρπούσιν αμφισβήτησε και χαρακτήρισε ως εικασίες τις χρηματοδοτήσεις προς τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων ή αλβανικών μέσων ενημέρωσης.


« Το κυριότερο είναι ότι δεν εξηγούν τα κίνητρα ή τουλάχιστον, έναν οποιαδήποτε λόγο για τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος από ρωσικές πηγές.

Επιπλέον, υποψιάζομαι ότι οι Ρώσοι επιχειρηματίες δεν έχουν ακούσει ποτέ για την ύπαρξή του.

Γιατί πρέπει να χορηγούν στο Δημοκρατικό Κόμμα;
Είναι πιο φιλορωσικό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα; Όχι, καθόλου. Σήμερα,  βλέπουμε ότι τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένες να συνεργασθούν με τη Ρωσία και ανταγωνίζονται μεταξύ τους όσον αφορά το ποιος  θα προβεί στις περισσότερο  αντι-ρωσικές δηλώσεις.

Συγχρόνως,  οι σύμμαχοι των δημοκρατικών στο κοινοβούλιο διοργανώνουν ρωσοφοβικές  δραστηριότητες στην Ουάσιγκτον με την υποστήριξη Αμερικανών Γερουσιαστών.

Σε όλα αυτά, τι μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία, τουλάχιστον θεωρητικά, να στηρίξει την αλβανική αντιπολίτευση;», είπε ο Ρώσος πρέσβης.


 «Υπάρχει ένα  άλλο ενδιαφέρον περιστατικό  που θέλω να αναφέρω. Λίγο πριν ο δήμαρχος των Τιράνων, Έριον Βελιάι , ήδη έμπειρος πολιτικός, παρουσίασε ψευδείς ειδήσεις για τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος ως αποδεδειγμένο γεγονός. Ο ίδιος δήλωσε με σαφήνεια  ότι οι υποψήφιοι για τη θέση του Δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας ανατίθενται και μάλιστα πληρώνονται από τη Μόσχα. Αυτή η δήλωση μου φαίνεται λάθος», πρόσθεσε ο Καρπούσιν.
«Απεναντίας, η Ρωσία παρέχει δημόσια χρηματοδότηση στους Αλβανούς πολίτες».


Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι αυτό είναι φυσικό, παρέχει υποτροφίες σε Αλβανούς σπουδαστές που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια.


«Στη Ρωσία υπάρχει ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο, η κυβέρνηση προσφέρει δωρεάν υποτροφίες σε ξένους κάθε χρόνο για να σπουδάσουν στα ρωσικά πανεπιστήμια. Και αυτό γίνεται και σήμερα», ανέφερε ο Καρπούσιν.


«Τα ρωσικά πανεπιστήμια έχουν κύρος και είναι ελκυστικά για φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2018 περισσότεροι από 15 χιλιάδες αιτούντες από όλο τον κόσμο έλαβαν υποτροφίες συμπεριλαμβανομένων 53 φοιτητών από την Αλβανία.

Φέτος θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη Ρωσία άλλοι 51 σπουδαστές.

Συνολικά, αρκετές εκατοντάδες Αλβανοί έχουν αποφοιτήσει στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ενεργών πρεσβευτών και διευθυντών διευθύνσεων στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Ας μην αναφέρουμε τους χιλιάδες Αλβανούς που σπούδασαν σε πανεπιστήμια της Σοβιετικής Ένωσης, όπως ο συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ που τελείωσε στη Μόσχα ή ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού της Αλβανίας, Κρίστακ Ράμα, που αποφοίτησε από την Ακαδημία Τεχνών στην Άγια Πετρούπολη».

No comments: