Thursday, July 16, 2020

Να μποϊκοτάρουν τα καταστήματα της Ελληνικής Μειονότητας προέτρεψε η Υφυπουργός Τουρισμού της Αλβανίας

SManalysis
την 7/17/2020 


Σε ένα σοβαρό ατόπημα υπέπεσε η Υφυπουργός Τουρισμού της Αλβανίας, Ορνέλα Τσούτσι., κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι θα πρέπει να κάνει ένας επισκέπτης στον Νότο της Αλβανίας, (αναφερόμενος σε περιοχές που διαβιεί Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως το Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Χιμάρα) σε περίπτωση που οι καταστηματάρχες τους απευθύνονται στην ελληνική γλώσσα για την παραγγελία, η κυρία Υφυπουργός απάντησε πως οι επισκέπτες θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα.

Πέραν του ότι η χρήση της Ελληνικής γλώσσας είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο η κυρία Υφυπουργός, θα έπρεπε να γνωρίζει, προκύπτει και ένα δεύτερο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρα μια ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μια ομάδα ανθρώπων, που εκτός των άλλων είναι και Αλβανοί πολίτες.
Άλλωστε, η κυρία Τσούτσι, από το Αργυρόκαστρο είναι γνωρίζει πολύ καλά για την ύπαρξη της Ελληνικής Μειονότητας στην περιοχή, αλλά και για την γλωσσική συνύπαρξη, που αν εξαιρέσουμε ρατσιστικές εκφάνσεις, σαν και την δικιά της, είναι αρμονική.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας "ΟΜΟΝΟΙΑ" , χαρακτηρίζει το γεγονός ως γλωσσικό ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας, αποκαλυπτική για την καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση  της πολιτείας.

"Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί. Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια,  την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!

Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΜΟΝΟΙΑ

Milorad Dodik awards 'Order of Republika Srpska' to Novak Djokovic

SManalysis

The world's number one tennis player, Novak Djokovic, has been visiting Bosnia-Herzegovina in recent days.

SOURCE: B92 THURSDAY, JULY 16, 2020 

After visiting Sarajevo, followed by the "Bosnian Velley of Pyramids" in Visoko, Djokovic also met with the Serb member of Bosnia's tripartite Presidency, Milorad Dodik.

Dodik presented the Serbian tennis player with the "Order of the Republic of Srpska on a strip" for exceptional contribution to sports and the affirmation of tennis in Bosnia's Serb-majority region, which contributed to its affirmation in the region and worldwide, according to RTRS.

Djokovic received this significant recognition on the Jahorina Mountain.

Djokovic, together with Dodik, toured the famous ski track named after the sports star.

Wednesday, July 15, 2020

Η Μέρκελ προσπαθεί να χωρίσει το Αιγαίο - Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο (Γερμανία - Τουρκία - Ελλάδα)!

SManalysis

Germany holds urgent meeting to de-escalate tensions between Greece and Turkey
15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

"Σιωπή του ένοχου" από τους Γερμανούς! - "Για συνομιλίες σε επίπεδο υπηρεσίας δεν παρέχουμε πληροφορίες."

Οι Γερμανοί κινούνται προς την ιδέα της συν-εκμετάλλευσης του Αιγαίου, από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση κρύβει πολλές πληροφορίες για τα κινήματα πίσω από την πολιτική σκηνή και οι άνθρωποι βρίσκονται στο σκοτάδι της πληροφορίας. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει τίποτα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βερολίνο δεν έχει την τάση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Καγκελάριου Μέρκελ με τον Τούρκο εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, καθώς και την επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης Ελένη Σουράνη (πρώην πρέσβης) της Ελλάδας στα Τίρανα), μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Σε γραπτή δήλωση προς την "Deutsche Welle", ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι "για αρχικούς λόγους δεν σχολιάζουμε κανένα είδος συνάντησης της Καγκελαρίας σε επίπεδο υπηρεσίας".

Οι Γερμανοί φαίνεται να «πωλούν» τη συνάντηση ως κάτι ρουτίνα, αλλά πληροφορίες από ορισμένες ελληνικές και γερμανικές πηγές λένε στα διάσημα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις, μυστικές συμφωνίες, που στοχεύουν στη συνδιαχείριση του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όλα διατηρούνται αεροστεγή, τίποτα δεν δημοσιοποιείται, καθώς αναμένεται πολύ μεγάλη αντίδραση από τον ελληνικό λαό, εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη λάβει οποιαδήποτε αμφίβολη, ακατάλληλη απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τα συμφέροντα και την κυριαρχία της χώρας.

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τους αντιπροσώπους των τριών χωρών, η καγκελάριος Μέρκελ είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, μια συνομιλία που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Ιουλίου.

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία και χωρίς αιτία.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο προς το παρόν, ότι το Βερολίνο ασκεί πίεση στην Αθήνα για να βρει συμβιβαστική λύση στο ζήτημα που ανοίγει η τουρκική πλευρά, η οποία μεταφράζεται σε παραχωρήσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά στην τουρκική πλευρά στα εδάφη του Αιγαίου. καταπατώντας τον υπόγειο ενεργειακό πλούτο, που βρίσκεται επί του παρόντος στα σύνορα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Θα είναι η καγκελάριος Μέρκελ, η Έλληνας πρωθυπουργός, ικανή να αντισταθεί στην πίεση ή θα υποχωρήσει; Αλλά αν παραδώσει και κάνει παραχωρήσεις, θα είναι σε θέση να αντισταθεί στην εξέγερση του λαού, διακινδυνεύοντας την απώλεια εξουσίας;

Η Μεσόγειος και όχι μόνο, αλλά και τα Βαλκάνια, φαίνεται να είναι ένα "καζάνι που βράζει". Τα κουδούνια συναγερμού έχουν ήδη περάσει από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο προφανώς ετοιμάζεται να μοιραστεί με τα Τίρανα και το Βελιγράδι, αλλά εάν οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν ή όχι το σχέδιο των ΗΠΑ για αλλαγή συνόρων, μένει να δούμε.

Ωστόσο, στις τριμερείς συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας, η Μέρκελ ανέλαβε σίγουρα την υποχρέωση να προετοιμάσει μια λύση, και αυτό ταιριάζει στον Τραμπ, ο οποίος ζήτησε την επίλυση της διαφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας σε συνομιλίες.

Αλλά εάν επιλυθεί η διαφωνία Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τότε η διαδικασία θα συνεχιστεί με ντόμινο για ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Αλβανία, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που τροποποίησε το Σύνταγμα εν μέσω πανδημίας

SManalysis
Link 7/14/2020 


Φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ενδέχεται να επικυρώσουν σύντομα τις τροποποιήσεις του αλβανικού Συντάγματος. Η αλλαγή προς ένα σύστημα ανοικτών καταλόγων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων την Τρίτη.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IPS) είπε ότι εάν η Αλβανία προχωρήσει με αυτό το βήμα, θα γίνει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, δεύτερη μετά τη Ρωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα κάνει Συνταγματικές αλλαγές εν μέσω πανδημίας.

«Μετά από δύο μόνο εβδομάδες διαβουλεύσεων και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η Αλβανική Συνέλευση αποφάσισε να αλλάξει το Σύνταγμα μετά από ομόφωνη ψηφοφορία στο Συμβούλιο των Νομοθεσιών. Η Αλβανία θα γίνει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, και μετά τη Ρωσία στον κόσμο, που αλλάζει το Σύνταγμά της κατά τη διάρκεια του COVID-19. Επίσης, η Αλβανία θα γίνει η μόνη χώρα στον κόσμο που θα αλλάξει το Σύνταγμα με μια διαδικτυακή διαδικασία », δήλωσε το IPS σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με το IPS, αυτές οι τροπολογίες θεωρούνται ευρέως ως οργανική τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε συνάρτηση με τις επικείμενες εκλογές. Παρόλο που η έγκριση ενός συστήματος ανοικτών καταλόγων έρχεται ως θετική είδηση, η πτυχή σχετικά με τη λήψη αποφάσεων των πολιτών θα έπρεπε να είχε λάβει πλήρη υποστήριξη από το πολιτικό φάσμα.

Το Ινστιτούτο τόνισε ότι αυτές οι αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική συμφωνία για την Εκλογική Μεταρρύθμιση της 5ης Ιουνίου, καθώς ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν η μη παρέμβαση στον Εκλογικό Κώδικα, χωρίς προ-συμφωνία του Πολιτικού Συμβουλίου.

«Οι συνταγματικές τροποποιήσεις δεν συζητήθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο και δεν αποτελούν μέρος των συστάσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου που μεσολάβησαν στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου», ανέφερε το IPS στη δήλωσή τους.

Tuesday, July 14, 2020

Επίσκεψη αστραπή του Α/ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ

SManalysis

Από Militaire News -15/07/2020 | 00:39

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγου Αβίβ Κοχαβί (Aviv Kochavi).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων.


Επίσης, επιβεβαιώθηκαν και από τις δύο πλευρές τα οφέλη από τη συνεργασία τους σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται κοινές δράσεις και ασκήσεις με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων και των τριών κλάδων των ΕΔ, και συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποτίμηση των στρατιωτικών συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών. Συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ και η αποκατάσταση κοινής αντίληψης – προαγωγή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των 2 χωρών στο ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή Έλληνα Αξιωματικού στη ΣΕΘΑ του Ισραήλ, για πρώτη φορά και κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του.

Sunday, July 12, 2020

Hashim Thaci arrived in The Hague

SManalysis
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Kosovo President Hashim Thaci arrives in Hague-based Special Prosecutor's Office, where he will be questioned tomorrow, Pristina television Klan Kosova reports.

SOURCE: KOSOVO ONLINE SUNDAY, JULY 12, 2020 | 20:45

Thaci did not attend the meeting of the National Security Council of Kosovo today, which was chaired by the Prime Minister of Kosovo, Avdullah Hoti.

"According to our sources, Thaci did not participate in this meeting, because he left the airport in Tirana at around 3 pm to arrive for tomorrow's hearing in The Hague, where he will be defended by British lawyer Jeffrey Nice," Klan Kosova TV reports.

The indictment alleges that Thaci, the leader of the Democratic Party of Kosovo (PDK), Kadri Veselji, and others are suspected of about 100 murders.

The crimes presented in the draft indictment include hundreds of identified victims of Kosovo Albanians, Serbs, Roma and their political opponents. In December 2011, Swiss Senator Dick Marty published a report by the Council of Europe which listed several former leaders of the Kosovo Liberation Army (KLA) who were involved in war crimes.

The Assembly of Kosovo adopted the law on the establishment of the Special Court in August 2015.