Wednesday, November 9, 2022

La Repubblica: Η Μόσχα πυροδοτεί τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο, η έκρηξη ακόμα πιο κοντά στην Ιταλία



SManalysis

La Republica

Είναι ανεξήγητο, η στάση της Ελλάδας ήταν σχεδόν ψυχρή, παρόλο που ο Μητσοτάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι «δεν αναγνωρίζουμε το Κόσοβο», οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποτυχία της ελληνικής διπλωματίας, λόγω της σύγκρουσης με την Τουρκία, η Αθήνα αρνείται τα πάντα που έχει να κάνει με άλλα εθνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δυτικοί αναλυτές, σε αντίθεση με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπου διεξάγονται πολεμικές συζητήσεις, αποκαλούν την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εθνικιστικό στοιχείο την παραμονή της προεκλογικής εκστρατείας και στις δύο χώρες, η Αθήνα διατηρεί σχεδόν ψυχρή στάση, όχι μόνο αδιάφορη, για μια προετοιμασία πριν από τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια, για τις οποίες, το ξέσπασμα της βίας στο Κοσσυφοπέδιο και παντού ως ντόμινο, μπορούσες να βρεις την Αθήνα απροετοίμαστη να προστατέψει τα συμφέροντά της στη Βόρειο Ήπειρο.

«Η Μόσχα πυροδοτεί τη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο», είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica για τις τελευταίες εξελίξεις στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι Σέρβοι πολιτικοί και αστυνομικοί παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και ότι «ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Ρωσία» γι' αυτό και ότι «το Βελιγράδι έχει θέσει τον στρατό σε επιφυλακή».

Αυτή τη φορά η έκρηξη είναι ακόμη πιο κοντά στην Ιταλία, γράφει η La Repubblica. Μια φωτιά στην οποία φυσούν πεισματικά οι απεσταλμένοι του Κρεμλίνου, με τον ίδιο στόχο όπως και για την εισβολή στην Ουκρανία: να αμφισβητήσουν την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ξεκινώντας από εκεί που ξεκίνησαν όλα: τα Βαλκάνια.


Οι Σέρβοι συγκεντρώθηκαν  στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που κάλεσε η Lista Serbe.

Μπροστά στα στελέχη αυτού του κόμματος, οι Σέρβοι αστυνομικοί το Σάββατο έβγαλαν τις στολές της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με τη Σερβική Λίστα, δεν υπάρχουν πλέον Σέρβοι στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή προήλθε μετά την άρνηση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να παραιτηθεί από την απόφαση αντικατάστασης πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, που εκδίδονται από τη Σερβία.

Στο κάλεσμα της Σερβικής Λίστας -του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο- να αποχωρήσει από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου απάντησαν σήμερα οι τέσσερις δήμαρχοι των δήμων Βόρειας Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζούμπιν Ποτόκ και Ζβέτσαν, οι οποίοι υπέβαλαν επίσημα τις παραιτήσεις τους. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Συνέλευσης του βόρειου δήμου αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους και οι σύμβουλοι από τις τάξεις της Σερβικής Λίστας. Ο πρώην δήμαρχος της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Μίλαν Ραντόγεβιτς, δήλωσε ότι ο λόγος της παραίτησής του είναι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση που προκαλείται από τα μονομερή κινήματα εξουσίας στην Πρίστινα.

Η δράση των Σέρβων αξιωματούχων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου οι αστυνομικοί διοικητές του Κοσσυφοπεδίου που ανήκουν στη σερβική κοινότητα έβγαλαν τις στολές τους το Σάββατο.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές εάν περίπου 400 άλλοι αξιωματικοί της σερβικής κοινότητας στους τέσσερις βόρειους δήμους έχουν επίσης εγκαταλείψει αυτό το ίδρυμα. Παραιτήθηκαν επίσης στελέχη της Σερβικής Λίστας καθώς και ηγέτες του δικαστικού συστήματος.

Ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν στους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου έως ότου η κυβέρνηση του Albin Kurti αποσύρει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας και ξεκινήσει τις εργασίες για τη συγκρότηση του Συνδέσμου για δήμους με σερβική πλειοψηφία. Στο συνοριακό σημείο στο Jarinje, ο αριθμός των μελών της αποστολής EULEX έχει αυξηθεί. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη και δεν έχει αναφερθεί κανένα περιστατικό.

Ωστόσο, ένα βίντεο που έχει δημοσιευτεί στα κοινωνικά δίκτυα έχει αυξήσει τον φόβο για υποκίνηση εντάσεων. Στα πλάνα φαίνεται ένα όχημα με παράνομες πινακίδες ΚΜ και πολλά μασκοφόροι που είναι οπλισμένα. «Επιστρέψαμε, το Κόσοβο είναι Σερβία, η Κριμαία είναι η Ρωσία» ακούγεται ο κόσμος στο βίντεο.

Εγκλωβισμένος ο Βορειοηπειρώτης στη νέα παγίδα του αναμενόμενου νόμου για την ακαλλιέργητη γη

SManalysis



Με απόλυτη μυστικότητα και με την έγκριση όλων των πολιτικών κομμάτων, η Αλβανία επιδεικνύει με κάθε τρόπο τη δύναμη της αφομοίωσης, της ληστείας και της εθνοκάθαρσης ενάντια στους Βοριώτες Ηπειρώτες, με την αρχή: ακολουθούμε όλους τους Έλληνες από τη Χιμάρα, τη Δρούπολη ή μέχρι την Κορίτσα. , αποδεικνύοντας ότι τα Τίρανα, τίποτα δεν την εμποδίζει να διαγράψει το ιστορικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο των Ελλήνων του Νότου της χώρας, παρόλο που ακολουθεί με συμπάθεια, η αδιάφορη ελληνική πολιτική, να ενδιαφέρεται για το σε ποιο στάδιο ζουν οι Βοριοηπειριώτες στην επικράτειά τους. , που κατέλαβαν με επιδεικτικό τρόπο οι Αλβανοί.



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Βορειοηπειρώτης, μια απίστευτη κοινοτική τραγικοκωμική περίπτωση. Στο όνομα της αγάπης για τη μάνα πατρίδα, σκότωσε τη δική του ιδιαίτερη πατρίδα. Στο όνομα της άρνησης του κομμουνιστικού καθεστώτος, αρνήθηκε κάθε δικό του επίτευγμα και αξία. Στο όνομα της ισότιμης αναγνώρισης στην Ελλάδα, προβαίνει σε κάθε ανόητη θυσία (χωρίς το ποθούμενο), αλλά αρνείται την όποια θυσία για τον τόπο του και την περιουσία του. Στο όνομα της δήθεν αγάπης για τον τόπο του, φτιάχνει τα σπίτια του και ζητάει υποδομές, αλλά έχει ξεριζωθεί από τον τόπο του και απογυμνώνεται από τα περιουσιακά του στοιχεία…. Και δε σκέφτεται ποιος θα τα χαρεί!!!

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός Ε. Ράμα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σύντομα σε νομική ρύθμιση με στόχο, όπως λέει να μπει τέρμα στο φαινόμενο της ακαλλιέργητης αγροτικής γης. Κατά το σκεπτικό του Ράμα, όποιος δεν καλλιεργεί τη γη ή θα πληρώνει ένα υπέρβαρο φόρο, ή θα πρέπει να τη δώσει σε εκείνον που μπορεί … Η γη κατά τον Ράμα μπορεί να είναι ιδιοκτησία του αγρότη, αλλά ανήκει πρώτα στο κράτος και αποτελεί εθνικό πλούτο. Και βλέπει το μέτρο αυτό ως τρόπο για να εμποδίσει τη μαζική φυγή των συμπατριωτών του από την Αλβανία. Να πηγαίνουν να και εργάζονται σε όφελος των Ελλήνων ή των Ιταλών… γαιοκτημόνων!

Δεν θέλει πολύ γνώμη. Η κίνηση αυτή στρέφεται πρώτα εναντίον μας και θα έχει βαρύτατες συνέπειες.

Στο δικό μας στρατόπεδο, σιωπή τάφου.

Πρόκειται για τη γνωστή αδράνεια, που δεν επιβεβαιώνει απλώς την πραγματική εικόνα των πολιτικών μας, των ηγετών μας, των υπευθύνων εκπροσώπων μας ότι για κάθε αποτυχία τους φταίνε οι άλλοι, αλλά δείχνει για μια ακόμη φορά ότι περισσότερο νοιάζονται να μπει ταφόπετρα στον τόπο μας.

ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το 1996, ο τότε υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας Πετρίτ Καλιακούλια, έχοντας υπόψη την ακαλλιέργητη γη των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και όταν οι σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας ήταν στην κόψη του ξυραφιού, δήλωσε την άμεση ψήφιση παρόμοιου νόμου, (κατάσχεση σε όφελος του κράτους και τρίτων της ακαλλιέργητης γης) προκαλώντας την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία του μόλις τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Σημίτη. Το γεγονός ανάγκασε τότε το Μπερίσια να αναδιπλωθεί.

Να όμως που τα Τίρανα επανέρχονται στην ίδια λύση. (Θυμίζει διαδικασίες υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων και ορθοδόξων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Επανέρχονται μετά από 26 ολόκληρα χρόνια αλλά…

ΟΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ;!

Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον ουσιαστικά (παρά μόνο τυπικά και αυθόρμητα) για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα εκπροσώπησης, (πολιτικά κόμματα, ΟΜΟΝΟΙΑ, βουλευτές, δήμαρχοι, κλπ) δεν νοιάζονται για τα ουσιαστικά θέματα του τόπου μας. Απεναντίας, οικειοποιούνται καθετί «εθνικό» (εκκλησιαστικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τρίμματα της Ελλάδας, τις καλές σχέσεις με τις διπλωματικές αρχές κλπ) που μπορεί να τους εξασφαλίσει την καρέκλα, την οποία παρέχει η αλβανική πλευρά, (τα αξιώματα βουλευτών, δημάρχων, διευθυντών κλπ, παρέχονται από την αλβανική πλευρά, σε σημείο που εξαρτάται και η προεδρεία στο κόμμα ή την οργάνωση).

Εκατοντάδες Έλληνες δεν έχουν ενδιαφερθεί για να εξασφαλίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας επί της αγροτικής γης. Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι ποτέ δε συνέβαλαν προς μια τέτοια ενέργεια. (Ένας λόγος παραπάνω για δικαίωση της όποιας κατάσχεσης.)

Οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν “υπέρβαρους φόρους”. Άρα, θα βρουν τον εύκολο δρόμο της πώλησης, στην καλύτερη περίπτωση, ή θα επιτρέψουν την κατάσχεση.

Δεκάδες άλλοι, (για να μη πούμε ξανά εκατοντάδες) το έχουν πράξει ήδη. Αφού έχουν βρει τον αλλοεθνή αγοραστή, προσφεύγουν σε εταιρίες αγοροπωλησίας ακινήτων, οι οποίες έχουν τον τρόπο εξασφάλισης του τίτλου ιδιοκτησίας και των άλλων διαδικασιών πώλησης της γης των Βορειοηπειρωτών.

Εκατοντάδες Έλληνες έχουν ενοικιάσει ήδη τη γη τους σε αλβανικής καταγωγής ιδιώτες, οι οποίοι χαίρουν την πλήρη στήριξη και ενίσχυση της αλβανικής κυβέρνησης και κατά προκλητικό τρόπο των δικών μας τοπικών αρχών. Οι ίδιες αρχές ωστόσο και δυστυχώς, δεν στηρίζουν κάποιους Έλληνες που επιμένουν κι αυτοί στην καλλιέργεια της αγροτικής γης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες κάποιων Ελλήνων να καταργήσουν την συμφωνία ενοικίασης της γης τους σε Αλβανούς ιδιώτες, δεν απέδωσαν. Τους διώχνουν με την απειλή ότι θα χάσουν και το ενοίκιο, αναφέροντας ότι έχουν επενδύσει στα χωράφια τους.

Οι Βορειοηπειρώτες έχουν εγκαταλείψει μαζικά και ριζικά τον τόπο τους. Παράλληλα, εκατοντάδες οικογένειες από περιοχές στο βάθος της χώρας, μετοίκησαν με την ευλογία των αρχών μας στις δικές μας περιοχές. Απόχτησαν σπίτια και περιουσίες, καλλιεργούν τα χωράφια των δικών μας.

Την ίδια στιγμή οι υπερήλικες εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες σε κηδείες (η μόνη πλέον ευκαιρία για να συνβρεθούν) μιλούν για έτοιμες λίστες με αλλοεθνείς που θα μοιραστούν τις περιουσίες τους όταν αυτοί θα εκλείψουν.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Και εδώ είναι που χαράσσεται η ειρωνεία του αιώνα. Από την μία πλευρά, η εικόνα που καταγράφεται σχετικά με την αγροτική γη γίνεται πιο ζοφερή αν λάβει κανείς υπόψη του την δραστική υφαρπαγή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων βοσκότοπων και δασών από δήθεν πρώην ιδιοκτήτες, ή και τις χιλιάδες στρεμμάτων που το κράτος δεσμεύει στους δήμους μας για την αποζημίωση των δήθεν πρώην ιδιοκτητών, ή ακόμα αν λάβει υπόψη του την παραχώρηση από τις δημοτικές μας αρχές χιλιάδων στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων σε ύποπτες εταιρίες και για ύποπτους σκοπούς, ή και την μεταβίβαση στην Αλβανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, άλλων πολλών χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν στις ενορίες μας.

Από την άλλη οι απογυμνωμένοι από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία Βορειοηπειρώτες εγκατεστημένοι ως μόνιμοι μετανάστες στην Ελλάδα, φτιάχνουν τα σπίτια τους (αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας). Οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι επενδύουν στις υποδομές (στην Αλβανία ο καλύτερος τρόπος να επωφεληθείς χρήματα είναι να εξασφαλίσεις κονδύλια για έργα υποδομής).

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Αν όμως υπολογίσουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας του χαμηλότερου δυνατού ποσοστού εναπομεινάντων στις εστίες είναι τα 60-65 χρονών, τότε σε λίγα από τώρα χρόνια ποιος θα χαρεί αυτές τις υποδομές, αυτά τα σπίτια χωρίς τίτλους….

"It's a scandal"; Poland, Hungary, Greece, Cyprus, Spain, Austria... Russia

SManalysis



The use of the "Pegasus" spyware was apparently widespread in EU countries, the report of the European Parliament's investigative committee concluded.

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 9, 2022 | 09:09
"Governments of EU member states have used this software against citizens for political purposes,", this has been concluded in the published draft report, which states that there are indications that Poland, Hungary, Greece, Cyprus and Spain have done so.

Austria is also criticized because the former Austrian chancellor Sebastian Kurz has close ties with the owner of the Israeli company NSO Group, which developed "Pegasus".

In addition, the report states that the headquarters of the company DSIRF (Decision Supporting Information Research and Forensic), which is considered a provider of software for espionage, is located in Austria, and high officials of that company have, as stated in the report, contacts with Russia and the Kremlin.

"The development of 'spyware' in the EU member states is a great threat to democracy on the entire continent," emphasized the competent rapporteur of the European Parliament, the Dutch Sophia In 't Veld, according to the Austrian media.

According to her, "spyware" not only violates the rights to the private sphere, but also undermines democratic institutions and silences the opposition and critics. Also, such software, she adds, has a frightening effect on the freedom of the press and civil society, and also serves to influence elections.

"It's a European scandal", since the EU institutions were also attacked, and it also affected decision-making in the Union, claims In 't Veld. She complained that no official institution wanted to cooperate with her in the preparation of the report, and the Council of the EU did not answer the European Parliament's questions in this regard.

"That's why the picture is not complete, we only have 900 pieces of a 1.000-piece puzzle," she said. "The European Commission noisily advocates for democracy and the fight against fake news, and so it happened recently during the takeover of Twitter. But when the attacks on democracy come from within, the Commission is silent," said In 't Veld.

She said that the European Commission is showing its strength addressing Elon Musk, but it addresses the EU members who use spyware against citizens very mildly.

First Belharra frigate expected to join the Greek Navy ahead of schedule

SManalysis





Defence Minister Nikos Panagiotopoulos was invited by his French counterpart Sébastien Lecornu to attend the launching ceremony of the first French Belh@rra on Monday since the very next frigate to enter the dock for construction will be the Greek one.

According to sources, at the centre of the discussion between the two ministers will be the further acceleration of the delivery of the first Belh@rra to Greece, which in all probability, instead of March 2025 as originally planned, will join the ranks of the Hellenic Navy at the end of 2024.

Work is proceeding at an extremely intensive pace.

Panagiotopoulos is also expected to bring to the attention of the French the possibility of activating the option for the purchase of an additional Belh@rra frigate, the price of which is 1 billion euros.

The French are seeking to renegotiate the relevant contract due to the significant increase in prices for the ship’s construction raw materials.

In this context, there is information that within the next period of time the Naval Group is preparing to submit a proposal package for the acquisition from Greece of the Belh@rra frigate option, as well as two Gowind corvettes at competitive prices.

In the next period, new, important decisions are expected for large armament programmes, with priority for the Navy, as Proto Thema previously reported.

Greece cancels privatisation of Alexandroupolis port over geopolitical concerns

SManalysis



Greece is reportedly calling off the privatisation of the port of Alexandroupolis due to geopolitical concerns and will instead remain state-owned.

On Monday Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said his government has decided not to privatise the northern port of Alexandroupolis, an asset too precious to relinquish.

During an interview with ANT1 tv, the Greek Prime Minister confirmed a Reuters report earlier that “geopolitical developments” prompted a re-think of the deal to sell a majority stake in the facility to private investors.

Situated in northern Greece near the borders with Bulgaria and Turkey, Alexandroupolis has the potential of becoming an energy hub for central Europe.

“The government has decided that under present circumstances Alexandroupolis has such a large strategic, geopolitical and energy importance to our country that it should remain under the jurisdiction of the Greek public,” Mitsotakis said.

Greece in September received two binding bids for a 67% stake in the port. Four investors had been shortlisted last year for the sale. According to media reports, two of them were proxies for Russia.

The bidders were Quintana Infrastructure and Development through Liberty Port Holdings Single Member, and International Port Investments Alexandroupolis, a joint venture of Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group and GEK Terna.

A source at the country’s privatisation agency, HRADF, told Reuters earlier Monday that the tender process was likely to be cancelled because of the port’s elevated role after its “upgraded role, following Russia’s invasion of Ukraine”.

Since then, the port of Alexandroupolis has also been used as an alternative route for the shipment of NATO military equipment to its eastern flank via Romania and Bulgaria.

[Euroactiv]

Sunday, November 6, 2022

Μ‘We all want to leave’: poverty, not crime, fuels the urge to flee Albania

SManalysis






In the northern highlands, there’s no work. In the capital, corruption blocks the path to success for young graduates – and it’s no surprise there’s an exodus

Helena Smith in Tirana
Sat 5 Nov 2022 19.10 GMT

On Tirana’s embassy row, it has been all go for his majesty’s ambassador to Albania, Alastair King-Smith.

The crisis in relations between the two countries, arising from the boats crossing the Channel with reportedly growing numbers of Albanians, has been reflected in the calibre of officials, both military and political, visiting the British mission.

Last week it was Lt Gen Stuart Skeates, the Afghanistan veteran now leading efforts to stem the crossings, who flew in. This week the home secretary, Suella Braverman, is expected for a visit that, it is hoped, will dampen the outrage sparked by her description of Albanians as staging an “invasion” of the UK.

On Thursday, as the row escalated and Albania’s prime minister, Edi Rama, compared the British government’s rhetoric to “screams from a madhouse”, workers were repainting the flowerpot barriers outside King-Smith’s embassy.

But the real centre of the dispute that has prompted London to dispatch its delegations is not in Tirana but nearly 100 miles north-east, in Albania’s poverty-stricken highlands, where many still dream of getting to Dover on the dinghies Braverman is determined to stop.

Once a dumping ground for convicts and political prisoners during Albania’s communist era, it is on this hard terrain, within view of the so-called “accursed mountains” of the Albanian Alps, that those lucky enough to have a job eke out a living on average pay of just €270 a month.


In the city of Kukës, which took in thousands of ethnic Albanian refugees during the 1999 Kosovo war – nearly all arriving by foot with little more than the clothes on their back – young men and women are reported to be taking intensive English language courses, the first step in what will often be perilous attempts to join friends and relatives in Britain. Social media platforms used by smugglers operating in the Channel have in recent weeks played on the political unrest in the UK as the perfect time to risk a crossing.

“A lot of the Albanians who originally went [to the UK] posed as Kosovar asylum seekers,” says Dr Ilir Gëdeshi, the country’s leading migration expert, explaining the region’s unusual links with Britain.

Gëdeshi, who directs the Centre for Economic and Social Studies in Tirana, has spent the best part of the three decades since post-communist Albania opened up to the outside world studying migratory flows. Braverman’s portrayal of his compatriots as hard-bitten criminals has clearly hurt.

“This talk of invasion, of gangs, it’s very wrong,” he says. “If there had not been economic crisis in Greece or Italy, a lot would still be heading there. What is clear is that in the north it is poverty, the lack of any hope, that is behind this latest wave.”

Nearly all of the 12,000 Albanians estimated to have entered the UK this year are believed to have come from the northern highlands. Most of those will not have been educated beyond primary school, according to Gëdeshi.

The mayor of the northern town of Has has promised to erect a statue of Queen Elizabeth II in gratitude to all Britain has brought to his area in the form of workers’ remittances.

Northern Albania was left to its own devices even when Enver Hoxha, the Stalinist dictator who assumed power in 1944, attempted to transform the country. A southerner, Hoxha had little trust in the tribal clans of the north. So by the time the highlands emerged from nearly five decades of communist rule in the early 1990s, visitors were greeted by a wretched world of idle factories, bare-brick tenement blocks, banditry and feuds.


The optimism engendered by the construction of an international airport in Kukës, an 8,000-seat football stadium and new roads failed to enhance any sense of personal opportunity.

“Most of my cousins are in Britain,” says 24-year-old Era Koleci, from the northern town of Burrel, in the trendy cultural centre where she now works in the capital. “Personally I don’t want to leave, but this is how it works,” she says. “Cousins take cousins take cousins. Three of my own cousins went in the last three months. They spent £3,000 each for the boat crossing. My mum says they got there safely. If they can live a good life, why not?”

Koleci who studied business administration, is one of a number of young Albanians who want to give back to their country. In the ultra-modern offices of the National Youth Congress, where staff are riding a high after Tirana was awarded the title of this year’s European youth capital, there are plenty more.

“Over 1,000 youth delegations from across Europe have visited us this year and they’ve been very surprised by our passion and all the work we’re doing,” says 28-year-old Dafina Peci, the congress’s secretary general, lamenting the stereotypical image of Albanians in Britain. “Ours is a vision for the future, but there is a lot of contradiction in our country, and a big difference between urban and rural areas.”

Peci is typical of a younger Albanian generation that is calling for improved governance. “I think our biggest problem is our non-willingness to speak honestly about the things that should concern us as a society,” she says. “It’s horrible to be portrayed as a nation that allows illegal migration when we all know that to leave your comfort zone, your language, your family – all the memories you have ever known – implies a level of desperation.”


Privacy Notice: Newsletters may contain info about charities, online ads, and content funded by outside parties. For more information see our Privacy Policy. We use Google reCaptcha to protect our website and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
In a country with a population smaller than Wales, it is said that every family in Albania now has a member abroad. Successive polls have shown at least 60% wanting to leave.

While poverty may be the driving force for migration in the north, in Tirana it is education and the desire for lives free from cronyism and corruption that are pushing people abroad. The surge in asylum requests from graduates determined to continue their studies overseas is of particular concern to Gëdeshi, who fears an unprecedented brain drain.

“Everyone wants to leave,” says Arta Jorgi, who is 47, speaks three languages and has three degrees, but is currently temping at doctors’ surgeries.

“Corruption is like a cancer here. To get a job in the public sector you have to promise to bring 1,500 votes – and I’m not kidding, they have people who count them,” he says.

“I have no friends in Tirana because everybody has left. In January I plan to move to America too.”

Dafina Peci smiling for a photograph standing next to a large orange banner saying Tirana Youth.
Dafina Peci: we all know that to leave your language, your family, implies a level of desperation.’ Photograph: Helena Smith/The Observer
In a country once as isolated as Albania, the advent of democracy has resulted in an apparently vibrant embrace of capitalism. Great steel and concrete skyscrapers tower over Tirana’s Skanderbeg Square; SUVs and fast cars cruise boulevards decked out with cycle lanes; an abundance of restaurants and cafes serving imported goods and fine wines have appeared, while plans are afoot to create a state-of-the-art museum and theatre.

But the virtuous circle that many had expected from the advent of democracy appears to have eluded Albania. The skyscrapers and other tokens of capitalism are, say many, a symbol of money-laundering the ill-gotten gains of the drug trade. In a move that has caused fury at a time when property prices have increased by more than a third, the government has signalled that an amnesty could be granted for the owners of substantial bank holdings in return for a one-off 10% tax.

“While the rest of the world is moving in seconds, we seem to be moving in hours,” says Enkelda Hakrama, a science student. “If I didn’t have a baby boy I would have left for sure.”

Klajdis Rama, enrolled in a computer science department, agrees. “I’m 18 but I already know I want to be in the UK or US,” he says. “Albania holds no future whatsoever. If you want to live well and you want to be paid more, you don’t stay here.”

Experts attribute the exodus to a period of economic transition that has taken too long – exacerbated by the dashed hope of entering the EU, a move that would have facilitated foreign investment. And they fear that if it continues, an economy already among the poorest in Europe will only get worse. “For some time, businesses have complained that they can’t find employees. Now they say they can’t find buyers,” says Ornela Liperi, editor in chief of Monitor, the country’s leading economics magazine, who describes the tourism industry as the only bright spot.

“Albanians see the skyscrapers, and all the rest, and it makes them angry because they know that none of it is going to make their own lives better.”

… we have a small favour to ask. Millions are turning to the Guardian for open, independent, quality news every day, and readers in 180 countries around the world now support us financially.

We believe everyone deserves access to information that’s grounded in science and truth, and analysis rooted in authority and integrity. That’s why we made a different choice: to keep our reporting open for all readers, regardless of where they live or what they can afford to pay. This means more people can be better informed, united, and inspired to take meaningful action.

Η Ομόνοια ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Αλβανία, με πολικό χειμώνα

SManalysis



Εθνική Ελληνική Μειονότητα Αλβανίας, ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αρχικά, η Ομόνοια απηύθυνε μια σειρά ερωτήσεων για την αλβανική κυβέρνηση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι είναι υποστηρικτής της λεηλασίας της περιουσίας των Ελλήνων που ζουν στο Ακτή του Ιονίου στη νότια Αλβανία.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες η Ομόνοια προχώρησε σε μια πολύ επιθετική δήλωση για την αλβανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ξαναφανεί από το 1994, όταν συνελήφθησαν 5 αρχηγοί της. Κατά τη διάρκεια αυτής της δήλωσης, η Ομόνοια απείλησε τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος για οποιαδήποτε παραβίαση της ελευθερίας σε βάρος Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής ληστείας της περιοχής όπου ζουν ιστορικά οι Βορειοηπειρώτες.



Συνεδρίασε χθες, Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2022, με φυσική παρουσία και διαδικτυακή συμμετοχή, το Προεδρείο της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ, ενώ τοποθετήθηκαν και υπεύθυνοι ειδικών επιτροπών του Γενικού Συμβουλίου.

Συνάντηση με  εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αποκλειστικό ζήτημα που απασχόλησε τις συζητήσεις αποτέλεσε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία συνάντησης εργασίας που θα έχει αντιπροσωπεία της Οργάνωσης με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Επίβλεψης (AdvisoryCommittee) για την Σύμβαση Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων (Frame work Convection for the Protection of National Minority) του Συμβουλίου της Ευρώπης (CouncilofEurope). Ενόψει του 5ου Γύρου Επιθεώρησης οι εμπειρογνώμονες επισκέπτονται την Αλβανία από 14 έως 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να καταρτίσουν την απαντητική έκθεση με ευρήματα και ενστάσεις επί της ήδη από πέρυσι κατατεθειμένης σχετικής Έκθεσης της Κυβέρνησης της Αλβανίας δια του Υπουργείου για την Ευρώπη και Εξωτερικών.

Τόσο η Έκθεση αυτή, όσο κυρίως προηγούμενα Ψηφίσματα της Υπουργικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση εφαρμογής της Σύμβασης Πλαίσιο, αποτέλεσαν και αντικείμενο της ανάλυσης του Προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.

Μεγάλο το κενό στην πράξη για τα δικαιώματα της μειονότητας

Σύμφωνα με την ΟΜΟΝΟΙΑ μεταξύ νομικού πλαισίου που διέπει τις πολιτικές της Αλβανίας στο πεδίο των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και της πρακτικής εφαρμογής τους υφίσταται μεγάλο κενό.

Βασική έλλειψη του κείμενου νομικού πλαισίου και άλλο τόσο της εφαρμογής στην πράξη, είναι το θεμελιακό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών ως προς την εθνική καταγωγή, τη μητρική γλώσσα κ.α.

Η διαδικασία απογραφής πληθυσμού παρά τις βελτιώσεις του νόμου, ενέχει ακόμη πολλά κενά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕΜ, αλλά και στις προδιαγραφές που αξιώνει το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Για πολλές ιστορικές κοινότητες της ΕΕΜ οι κάτοικοι τους στερούνται του δικαιώματος ελεύθερης κι απρόσκοπτης πρόσβασης λόγω κατάστασης οδικών δικτύων, ενώ έχουν παρατηρηθεί και αυθαίρετες παρεμποδίσεις στη μεθόριο απόρροια πρακτικών παρακολούθησης προσωπικών αντιλήψεων.

Το περιουσιακό, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο, όσο και σε ότι αφορά εκκλησιαστικές ενορίες πιστών, έχει μετατραπεί σε μέσο χειραγώγησης της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕΜ.

Πρόβλημα στην παιδεία στη μητρική γλώσσα

Μείζονος σημασίας θέματα στα οποία εστιάζει η ΟΜΟΝΟΙΑ, διαπιστώνοντας αποκλείσεις απ’ τις απαιτήσεις της Σύμβασης Πλαίσιο Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων, είναι αυτά που αφορούν στην παιδεία στην μητρική γλώσσα και ειδικά τη χρήση της στο δημόσιο βίο. Το Προεδρείο κατέγραψε προς αναφορά επίσης το θέμα των ποσοστώσεων πληθυσμού για την εφαρμογή συγκεκριμένων δικαιωμάτων στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τούτο ώστε η αναφορά να μην είναι στους μεγάλους πλέον δήμους, αλλά στις δημοτικές ενότητες ή και κοινότητες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα μέλη του Προεδρείου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκαν επίσης στο θέμα των εκλογικών διαδικασιών στην Αλβανία όπου, η μη εφαρμογή δικαιώματος συμμετοχής απ’ τον τόπο κατοικίας ή εργασίας, η νόθευση αποτελεσμάτων, η προπαγανδιστική χειραγώγηση και εν γένει η απόκλιση από τις καλές πρακτικές εκλογών όπως ορίζονται απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης, επιφέρουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στην ουσία σεβασμού της ΕΕΜ.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι διακοσμημένο με σημαίες της Σερβίας

SManalysis




Φαίνεται ότι πέρα ​​από την ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του σερβικού και του στρατού του Κοσσυφοπεδίου, θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο για ολόκληρη την περιοχή, εάν ένα περιστατικό μετατραπεί ξαφνικά σε νέα εστία συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Πρίστινα, 5 Νοεμβρίου 2022 – Σχεδόν όλοι οι δρόμοι και οι πλατείες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικείται από την πλειοψηφία των Σέρβων, γέμισαν με σερβικές σημαίες το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, αυτό έγινε την παραμονή της λεγόμενης «Γενικής Εθνοσυνέλευσης» που θα διεξαχθεί την Κυριακή στη Βόρεια Μιτρόβιτσα.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Milan Radojević, δήλωσε ότι αυτή η συνέλευση εκφράζει την πίστη των Σέρβων στη Σερβία και την ηγεσία της>

"Οι Σέρβοι θα είναι μάρτυρες εθνικής ενότητας, αφοσίωσης στο ενιαίο κράτος της Σερβίας και ευγνωμοσύνης για τη διαπραγματευτική ομάδα και τον πρόεδρο της Σερβίας, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους εκπροσώπους των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, στη συνάντηση της Κυριακής στη Βόρεια Μιτρόβιτσα", δήλωσε ο Ραντόγεβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου χαίρουν μεγάλης στήριξης από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον «αγώνα» τους για την προστασία του σερβικού «είναι» στο Κόσοβο.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Έχουμε τη μεγάλη του υποστήριξη. Με αυτό νιώθουμε ανακούφιση στον περαιτέρω αγώνα μας», είπε ο Ραντόγεβιτς.