Saturday, September 23, 2017
Την τρίτη φορά ο Ράμα βρέθηκε απότομα στη Χειμάρρα
Kathimerini
«Η Αλβανία, για τη σωματική μου υπόσταση ήταν μια περιπέτεια αβάσταχτη, αλλά για την ψυχική μου ιστορία, μια τομή βαθιά».
Η Αλβανία διατρέχει το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη. Στο Ανάγνωσμα Πρώτο, «Η Πορεία προς το Μέτωπο», διαβάζει κανείς «από Χιμάρα μέχρι Τεπελένι», στο Ανάγνωσμα Δεύτερο, «Οι Ημιονηγοί», «Δέλβινο, Άγιοι Σαράντα, Κορυτσά». Ο Εγγονόπουλος έγραψε «Ένα ταξίδι στο Ελμπασσάν». Ο Σεφέρης τόσο στην ζωή του όσο και στο έργο έκανε αναφορές στην θητεία του το ’36-’37 ως Προξένου στην Κορυτσά. Ο Παλαμάς έγραψε την «Χειμάρρα Ολόρθη», ο Βαλαωρίτης «Αν δε σεισθεί η Χειμάρρα, φύγε, πουλί μου, γρήγορα κι είναι Θεού κατάρα!». Ο Καββαδίας τον Μάρτιο του 1941 στο Κούδεσι, ορεινό χωριό της Χειμάρρας, σκαρφαλωμένο στα Ακροκεραύνια, γράφει «Στο Άλογό μου». «Τα χέρια μου έχουνε σκληρύνει από τα λουριά σου, κι η ψυχή μου από άλλη αιτία. Όμως πρέπει. Αισθάνομαι την ανάγκη. Γι' αυτό θα σου γράψω. Ίσως για πρώτη φορά έβλεπα άλογο από τόσο κοντά».
Σε μια συνέντευξη του 1965 με τίτλο «Έζησα το θαύμα της Αλβανίας», ο Ελύτης εξιστορεί τον «ανυπολόγιστο κόπο», αλλά και «την λάμψη», «την αψηφισιά του θανάτου», «την ακατάβλητη θέληση της ζωής» το ’40. Αφηγείται πως αρρώστησε από βαρύτατο τύφο, και ότι «αν έζησα το θαύμα, σώθηκα και από ένα θαύμα». «Με είχανε αποφασίσει, αλλά εγώ δεν είχα αποφασίσει τον εαυτό μου».
«Έγινε αιτία ο πόλεμος να συνειδητοποιήσω τι είναι ο αγώνας, ο ομαδικός πλέον και όχι ο προσωπικός. Θέλω να πω τι σημαίνει να μάχεσαι ενταγμένος σε μιαν ομάδα, που έχει ορισμένα ιδανικά, και να μάχεσαι κι εσύ γι’ αυτά. Την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημά μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του ’48 με ’51. Ήτανε η δεύτερη φορά στη ζωή μου – η πρώτη ήτανε στην Αλβανία – που έβγαινα από το ατόμό μου, και αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου ‘δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Κι έτσι γεννήθηκε το Άξιον Εστί».
Τον τελευταίο μήνα τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης για κατεδαφίσεις οικιών και επιχειρήσεων Ελλήνων Ομογενών στην περιοχή της Χειμάρρας, έχουν αναζωπυρωθεί. Τα πρώτα ειδοποιητήρια, οι Χειμαρριώτες τα είχαν παραλάβει παραμονές 28ης Οκτωβρίου του 2016, με αιτιολογικό ότι τα κτίσματα εμποδίζουν την υλοποίηση σχεδίου ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής. Υπό το φως των νέων εξελίξεων, την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανίδα πολίτης, η οποία κατά την τελευταία διετία διαβιούσε στην Χειμάρρα, απέστειλε επιστολή προς τον Πρέσβυ των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου.
«Εξοχότατε, κ. Πρέσβυ,
Ονομάζομαι Νταϊάν Κουν. Έχω υπηρετήσει ως εθελόντρια Ειρηνευτικού Σώματος στην Χειμάρρα από το 2015 έως το 2017. Τώρα ζω και εργάζομαι στα Τίρανα, διότι δέθηκα τόσο στενά με την αλβανική κοινότητα, που μου ήταν αδιανόητο να φύγω τόσο νωρίς. Σας γράφω διότι ανησυχώ για την δεύτερη μου πατρίδα “about my home away from home”. Τους εθελοντές του Ειρηνευτικού Σώματος διακατέχει το πνεύμα της κοινωνικής ένταξης, η οποία αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα σύνδεσης και κατανόησης της κοινότητας, στην οποία υπηρετούμε. Επειδή ακριβώς κατά την διετή παραμονή μου στην Χειμάρρα, εντάχθηκα πλήρως στην τοπική κοινωνία, θεωρώ ότι είναι χρέος μου να την εκπροσωπήσω, και να απευθυνθώ σε εσάς προκειμένου να αναλογιστείτε τον ρόλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης. Η Χειμάρρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το ιδιοκτησιακό ζήτημα μαστίζει ολόκληρη την αλβανική επικράτεια. Κτήρια που χτίστηκαν όταν δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο, τώρα χαρακτηρίζονται παράνομα από νεοπαγείς νόμους που αναιρούν το κληρονομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Στην Χειμάρρα ιδιαίτερα συντελείται μία κατάφωρη αδικία. Κατά το πρώτο έτος της υπηρεσίας μου εδώ, διέμενα σε μία πολυκατοικία. Οι υπόλοιποι ένοικοι δεν ήταν ντόπιοι, για την ακρίβεια ζούσαν αλλού. Ήμουν παντελώς μόνη σε ένα ξένο μέρος. Μετά από μία μακρά, δύσκολη χρονιά μετακόμισα στην νέα μου γειτονιά. Νοίκιασα το διαμέρισμα της οικογένειας Βάρφη, ακριβώς πάνω από το σπίτι τους. Με καλωσόρισε όχι μόνο η συγκεκριμένη οικογένεια, αλλά ολόκληρη η γειτονιά. Με υποδεχόντουσαν επί καθημερινής βάσεως για να εξασκήσω τα ελληνικά μου, και έμαθα τα πάντα για τον καθένα τους. Μοιραστήκαμε γεύματα, γιορτές, γενέθλια. Άκουσα τις ιστορίες τους, έμαθα τι σημαίνει να ανήκεις σε οικογένεια Χειμαρριωτών. Τι σημαίνει να είσαι περήφανος για την διττή σου ταυτότητα ως Έλληνα Ομογενούς σε αλβανική πόλη, τι σημαίνει η ιστορία της οικογένειάς σου να ανάγεται πολύ παλαιότερα από το κομμουνιστικό καθεστώς. Είδα πόσο σκληρά εργάζονται. Επανειλημμένως υπήρξα μάρτυρας ο Δήμος να αρνείται να τους δώσει τίτλους ιδιοκτησίας. Τους είδα να ψηφίζουν όλοι τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο δήμαρχο, και παρόλα αυτά να εκλέγεται ο ίδιος δήμαρχος για δεύτερη φορά.
Ο Δήμος ετοιμάζεται να υλοποιήσει την δεύτερη φάση του σχεδίου ανάπλασης επεκτείνοντας τον κύριο πεζόδρομο και στην διπλανή γειτονιά. Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση του κυρίου πεζοδρόμου έως το λιμάνι και την δημιουργία χώρου για δημόσιο πάρκο. Προβλέπει επίσης την ανοικοδόμηση και άλλων πολυκατοικιών εκεί όπου υπάρχουν παλιά σπίτια Χειμαρριωτών. Το δημόσιο πάρκο θα γίνει σε γη που θα απαλλοτριωθεί από ντόπιους. Γη με δέντρα, αρτεσιανά, μποστάνια, κήπους. Οι γείτονές και οι φίλοι μου αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας του υποψηφίου δημάρχου που υποστηρίζουν, και επειδή αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες Μειονοτικοί. Πολλοί Χειμαρριώτες που λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια, καταλήγουν να στοχοποιούνται. Έχω δει σε επιχειρήσεις Χειμαρριωτών να κόβουν συνέχεια πρόστιμα, ενώ τις επιχειρήσεις ξένων να μην τις αγγίζει κανείς. Όλα τα σπίτια που θα κατεδαφιστούν σύμφωνα με το σχέδιο ανήκουν σε οικογένειες Χειμαρριωτών, οι οποίοι είναι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής προτού αυτή η γη ανακηρυχθεί αλβανικό έδαφος. Όλες οι επιχειρήσεις που θα καταστραφούν ανήκουν σε Χειμαρριώτες που υποστηρίζουν ανοιχτά την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση».
Η Νταϊάν Κουν συνεχίζει την επιστολή της αναφέροντας ότι ο Δήμος σκοπίμως δεν ενημέρωσε την κοινότητα των Χειμαρριωτών εγκαίρως για τα σχέδια του αναπτυξιακού προγράμματος, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μην μάθουν ότι κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις και τα σπίτια τους παρά την τελευταία στιγμή, όταν παρέλαβαν τα ειδοποιητήρια κατεδάφισης με προθεσμία πέντε ημερών, ένα από τα γεγονότα που πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες. Αιτήματα πολιτών για συζήτηση όχι απλώς απορρίφθηκαν, αλλά αγνοήθηκαν πλήρως. Απόπειρες εκπροσώπων και ηγετών αντιπολιτευόμενων κομμάτων για συνάντηση με τον Δήμο δεν βρήκαν ανταπόκριση. Η κοινότητα συστηματικά προσπαθούσε να συναντήσει τον Δήμαρχο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το
σχέδιο ανάπλασης που παραβιάζει τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα. Σπίτια και επιχειρήσεις θα κατεδαφιστούν, ζωές θα καταστραφούν. Η Κουν εκφράζει αμφιβολίες για το αν ποτέ, οι ενδιαφερόμενοι λάβουν τις πενιχρές αποζημιώσεις που υπόσχεται η αλβανική κυβέρνηση, μακράν αναντίστοιχες των πραγματικών αξιών των περιουσιών τους, οι οποίες βρίσκονται στην πιο όμορφη ίσως παραθαλάσσια περιοχή της αλβανικής επικράτειας. Η Κουν κλείνει την επιστολή της τονίζοντας τις ανησυχίες της για τους φίλους και γείτονές της «for those who I consider family», για τον δημόσιο διάλογο και την δημοκρατία στην Αλβανία, για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και καλεί τον Αμερικανό Πρέσβυ, που εκπροσωπεί μία από τις πιο ισχυρές Δημοκρατίες του πλανήτη να δει το πρόβλημα των Χειμαρριωτών, και να μεριμνήσει για δίκαιη και σύννομη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Πράγματι, υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των Χειμαρριωτών και του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, συνάντησε ομάδα κατοίκων της Χειμάρρας μεσημέρι Παρασκευής, 15 Σεπτεμβρίου στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο. Κατά το γεύμα εργασίας, το οποίο διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο κλίμα, οι Χειμαρριώτες έθεσαν δύο βασικά αιτήματα. Την μη κατεδάφιση κατοικήσιμων περιουσιών και την άμεση καταγραφή των περιουσιών στο υποθηκοφυλακείο ως μόνιμη λύση του περιουσιακού που ταλανίζει την περιοχή.
Οι Χειμαρριώτες εξήγησαν στον Αλβανό Πρωθυπουργό, -ο οποίος από την πλευρά της μητέρας του είναι Χειμαρριώτης και έχει δηλώσει ότι όταν αποσυρθεί, θέλει να ζήσει στη Χειμάρρα-, ότι το σχέδιο δεν είναι ένα, αλλά τρία, με ορισμένα στοιχεία εκ των οποίων συμφωνούν. Πρόκειται δηλαδή, πρώτον, για την αναπαλαίωση ιστορικών κέντρων στα χωριά Δρυμάδες, Βουνό και Παλαιά Χειμάρρα, δεύτερον, την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στα Σπήλια της Χειμάρρας που προβλέπει κατεδαφίσεις περιουσιών, και τρίτον, το master plan που προβλέπει διπλασιασμό των κατοίκων της Χειμάρρας, δηλαδή αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής. Ο Έντι Ράμα, δεσμεύτηκε ότι θα αξιολογήσει τις περιπτώσεις και τα αιτήματα που έθεσαν οι Χειμαρραίοι και ότι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συναντήσεων των κατοίκων με την υπουργό Πολιτισμού, Μιρέλα Κουμπάρο, και τον υπουργό Ενέργειας και Υποδομών, Νταμιάν Γκικνούρι.
Έτσι είναι, και ακόμη χειρότερα. Η Χειμάρρα σου κλέβει την καρδιά για πάντα. «Είναι σαν κάποιος να σου έχει κάνει μάγια». Όταν ξεκινούσα για Τίρανα, ένας συνάδελφος μου είχε πει. “Πήγες στην Πράγα, στον παράδεισο, και πέρασες κόλαση. Τώρα που πας στην κόλαση, να βρεις τον παράδεισο¨. Κομμάτι του παραδείσου, είναι η Χειμάρρα, οι άνθρωποί της, η περηφάνια και η αξιοπρέπειά τους, μετριοπαθείς και δημοκράτες. Ο Λ.Ρ. συνήθιζε να λέει ότι ό,τι αξίζει από την Αλβανία, δεν μεταφέρεται. Αλλά
τους Έλληνες της Νοτίου Αλβανίας τους έχεις πάντα μαζί σου, ακόμη κι αν πας πίσω από τον ήλιο.
-Εδώ είναι Ελλάδα; Με ρωτούσε ο μικρός προσπαθώντας να μου ξεφύγει από το χέρι για να διασχίσει μόνος του την Μητροπόλεως, κοψοχολιάζοντας την γιαγιά μας, την τελευταία φορά που βρεθήκαμε στην πατρίδα.
-Ναι, μωρό μου, εδώ είναι Ελλάδα, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, αυτό είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και αυτή είναι η πλατεία Αριστοτέλους. Εδώ γεννήθηκε η μαμά. Εδώ ήρθε η γιαγιούλα και με γέννησε. Και ξαφνικά το μαγεμένο του βλέμμα με έκανε να νιώσω ευγνωμοσύνη πιο πορφυρή και από το αυγουστιάτικο δειλινό, πιο απέραντη και από τον θεσσαλονικιώτικο ορίζοντα. Για όσα δεν είχα και δεν έχω στην ζωή μου, για όσα στερήθηκα και στερούμαι. Αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος φανερώματος, ο μόνος τρόπος να σου φανερωθεί αυτό που έχεις, και αυτό που είσαι. Η Αλβανία, οι άνθρωποι, και οι δυσκολίες που γνώρισα εδώ με έκαναν να αγαπήσω τον εαυτό μου και την πατρίδα μου. Μου χάρισαν εμένα.
«Σήμερα θα πω ταξιδιωτικές μου εντυπώσεις από την Αλβανίαν. Και, πριν απ’ όλα, πρέπει να δηλώσω ότι δεν υπάρχει τίποτες ευκολώτερο, τίποτες απλούστερο, από μία μετάβαση σ’ αυτήνα τη χώρα. Όμως, είναι απαραίτητο να προσμένη κανείς, γι’ αυτό το σκοπό, τη γιορτή τ’ Άι-Γιαννιού, το καλοκαίρι. Μόνο τότες, σα βραδιάξη, ο νοσταλγός των μακρινών τόπων, μπορεί, πηδώντας τις φωτιές, να βρεθή σ’ όποια πόλη έχει ποτές του επιθυμήσει.
Έγώ, κάποτες, μία μέρα οδυνηρής μοναξιάς, μία μέρα όπου είχα ζήσει μακριά από τα πουλιά, πήδηξα, σα βράδιασε, τις φωτιές που είχαν ανάψει σε μιαν οποιαδήποτε λαϊκή γειτονιά των Αθηνών, με το βαθύ πόθο της Αλβανίας μεσ’ στην καρδιά μου. Πήδηξα μια, πήδηξα δυο. Τίποτες. Την τρίτη φορά βρέθηκα απότομα στο Ελμπασσάν». Νίκος Εγγονόπουλος
Μ.Σ.
Σκόπια: Τι λένε οι μακεδονιστές με αφορμή τη συνάντηση Κοτζιά- Γκουτέρρες
ECHEDOROS
«Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο
Το Παγκόσμιο Μακεδονικό κογκρέσο (СМК) απορρίπτει τις θεωρήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις χθεσινές συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες στη Νέα Υόρκη»
Σεπτέμβριος 22, 2017. 17:17
Το λεγόμενο ‘παγκόσμιο μακεδονικό κογκρέσο’ των Σλάβων των Σκοπίων ‘Σβέτσκιοτ Μακεντόνσκι Κόνγκρες’- (СМК), απορρίπτει τις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρρες, στη Νέα Υόρκη, σημειώνει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.
«Το СМК υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονικός (δηλαδή σλαβικός) αλυτρωτισμός, αλλά ελληνική κατοχή της Μακεδονίας και 'γενοκτονία' των Ελλήνων κατά του ‘μακεδονικού’ (διάβαζε σλαβικού) λαού από τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913 έως σήμερα», γράφει το σλαβικό κείμενο και συνεχίζει:
Οι Σλάβοι όλου του κόσμου να απορρίψουν μια σύνθετη ονομασία για το κράτος, όπως : «Άνω Μακεδονία»/ ‘Γκόρνα Μακεδόνια’ ή «Νέα Μακεδονία»/ ‘Νόβα Μακεδόνια’. Το όνομα του κράτους για τους Σλάβους δεν είναι μόνο γεωγραφικό, αλλά εθνολογικό, και αφορά τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ιδεολογία!
Οι (Σλάβο) μακεδόνες απορρίπτουν κάθε δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος και την επικύρωση διεθνών συμφωνιών με στόχο την αλλαγή του ονόματος του κράτους!
Το СМК υπενθυμίζει ότι το όνομα του κράτους αποτελείται μόνο από μία λέξη- τη λέξη Μακεδονία, για εσωτερική και διεθνή χρήση, αυτό έκλεισε με δημοψήφισμα στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, όταν το σλαβικό έθνος με απόλυτη πλειοψηφία ψήφισε για «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος με το όνομα ‘Μακεδονία’ χωρίς προσθήκες και χωρίς επίθετα! Η απόφαση του δημοψηφίσματος ισχύει για όλους!».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν αξίζουν για να αλλαχθεί το όνομα του κράτους και η ταυτότητα του έθνους! (που με τόσο κόπο και επιμονή αποκτήθηκε από τους Σλάβους…)
«Οι ‘Μακεδόνες’ – ( των Σκοπίων, δηλαδή οι Σλάβοι), απαιτούν την άνευ όρων τέλος στις συνομιλίες για το όνομα του κράτους με την κυβέρνηση των Αθηνών και να συνεχίσουν την ένταξη τους στα Ηνωμένα Έθνη υπό το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία», με τη δυνατότητα χρήσης του συνταγματικού χαρακτηριστικού ‘Δημοκρατία’, ως σαφή διάκριση από την επαρχία της Μακεδονίας της βόρειας Ελλάδας και τη νοτιοδυτική επαρχία της Βουλγαρίας (Μακεδονία του Πιρίν), χωρίς τη λατινική μεταγραφή της σλαβικής γλώσσας (Republika Makedonija), αλλά στα αγγλικά (Republic of Macedonia). Με διεθνή κωδικό ΜΚ ή MKD και τη γνωστοποίηση (ότι οι Σλάβοι) είναι ‘μακεδονικός’ λαός και ομιλούν τη ‘μακεδονική γλώσσα’, ανεξάρτητα από τις ιστορικές υποθήκες από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13- δηλαδή, την κατοχή της Μακεδονίας και τη γενοκτονία εναντίον του σλαβικού λαού που συνεχίζεται ακόμα!
Το (σλαβικό) ‘παγκόσμιο μακεδονικό κογκρέσο’ απαιτεί από τον πρόεδρό τους (τον Τοντόρ Πετρόφ) να στείλει αμέσως
1. Σημείωμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ότι οι συνομιλίες μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί
και
2. Να προτείνει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καταγραφή ένταξης της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα ‘Μακεδονία’!
"Russia's preparing for big war; as for W. Balkans..."
Chairman of NATO's Military Committee Petr Pavel says there are reasons for concern over Russia-Belarus military maneuvers Zapad (West) 2017.
SOURCE: TANJUG MONDAY, SEPTEMBER 18, 2017 | 10:38
(Tanjug/AP)
According to him, the exercise "could be seen" a "serious preparations for big war".
In addition, Pavel also said that NATO was "not competing with Russia for the Western Balkans".
He told AP on Saturday that NATO was "increasing efforts to reestablish the military-to-military communications with Russia to avoid any unintended consequences of potential incidents during the exercise.”
“All together, what we see is a serious preparation for big war. When we only look at the exercise that is presented by Russia there should be no worry. But when we look it in the big picture, we have to be worried, because Russia was not transparent," he said.
Pavel was participating in the annual conference of the NATO Military Committee in Tirana, Albania, with topics that included the fight against terrorism, the situation in the Western Balkans and the new US strategy in Afghanistan.
According to him, trouble in the the Western Balkan could come from radicalism, organized crime, migration, economic problems or the “malign influence from Russia.”
“We do not compete with Russia for the Western Balkans. We are primarily focused on the Balkans being stable and secure,” he said, and added there was no plan for reducing troops in Kosovo or setting a time length for their presence.
"Return Kosovo to Serbia - then talk about sovereignty"
State Duma Committee on CIS Affairs and Eurasian Integration chair Leonid Kalashnikov has called on the US president and the West to "return Kosovo to Serbia."
SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, SEPTEMBER 20, 2017 | 16:11
B92
"Calling for respect of sovereignty sounds cynical coming from the president of a power that has destroyed the entire world order. Let's start with Kosovo. Who dismembered Yugoslavia? Americans went down that that road and opened Pandora's box," Kalashnikov told TASS.
The Russian official in this way on Wednesday commented on a speech Donald Trump delivered the day before at the UN General Assembly.
Kalashnikov recalled that the former Yugoslavia was broken up while ignoring all international norms and without a UN mandate, while "the separation of Kosovo went without any referendum and violently", Sputnik cited the article.
And if Trump was "aiming" at Crimea, Kalashnikov continued, "he would have to know that the peninsula became a part of Russia based on the will of the people in a referendum, without a single victim and a civil war."
"The United States has dismantled international law, and now they are trying to lecture others, which is the worst possible kind of cynicism. Let them first return Kosovo (to Serbia)," Kalashnikov concluded.
Trump yesterday presented his vision of the world order, saying that it should be based on powerful sovereign states, rather than multilateral alliances.
"We must reject threats to sovereignty, from Ukraine to the South China Sea," Trump said.
According to him, it is expected that "all countries" respect the interests of their own people, as well as the rights of "other sovereign states."
Trump's visit - Serbia's surrender, or change in US policy?
Since the break-up of Yugoslavia no US president has visited Belgrade, and the president of Serbia expects Donald Trump to come here next year.
SOURCE: PRVA TV FRIDAY, SEPTEMBER 22, 2017 | 12:21
B92
After Russian, Chinese and numerous European leaders, Serbia could thus soon host the US president.
"It would quite certainly be a historic visit, as he would be the first US president to come to Serbia," said Aleksandra Joksimovic from the Center for Foreign Policy.
In 1980, US President Jimmy Carter was on an official visit to Serbia - at that time a part of Yugoslavia.
"Top French officials and US presidents don't go on protocol visits, instead it is always the crown of a process, or, as in the case of Serbia, a recognition of what it is doing to maintain stability in the region," says Vladimir Vuletic, a sociologist.
By the end of the year, Belgrade will host the Turkish president, in early 2018, the French - and quite possibly, Donald Trump, by the end of 2018. And while some think the visit would be historic, others fear that it would not be quite favorable for our country.
"On the one hand this could mean - Trump will come if we surrender Kosovo, renounce the Serb Republic, and do everything that has been demanded of us for a long time. There is also the renouncing of the friendship with Russia," said Zeljko Cvijanovic, a journalist.
However, the arrival of the US president could also speak about some changing tendencies in the US foreign policy.
"That would mean that in America, Trump had managed to overcome the so-called deep state - and after that, managed to make some sort of detente in the world," explains Cvijanovic.
Along with the announcement of the possible visit of the US president, Serbia received the confirmation of the visit of the new French president.
With the arrival of these leaders, Serbia would round off visits by world leaders from the East and the West. But Donald Trump's official visit could also change the negative view of US leaders that a part of the public in Serbia has had for almost two decades.
Ο Αλβανός Μπουσάτι τόλμησε να “υποδείξει” στην Ελλάδα ποιο είναι το… συμφέρον της
Tribune
22 September 2017
Ενώ δηλαδή είναι κρατίδια-“αποτυχημένα κράτη”, περιφέρονται στις πρωτεύουσες του κόσμου παριστάνοντας τις “δυνάμεις” και σε αυτό βεβαίως ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου του “εκσυγχρονισμού”, 1996-2014, οι οποίες έδωσαν το θάρρος στον κάθε περιφερειακό “χωριάτη να μας ανέβει στο κρεβάτι”.
Κράτη διαλυμένα, που προέκυψαν μέσα από το χάος της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, κράτη πάμφτωχα, κράτη στρατιωτικά αδύναμα, κράτη πολυεθνικά -στην πραγματικότητα μη-κράτη- τους επιτρέψαμε να αψηφούν την Ελλάδα και να της συμπεριφέρονται -στην καλύτερη περίπτωση- ως να είναι ίσια και όμοια, στη χειρότερη ως να μας έχουν τους χεριού τους. Αναφερόμαστε στην Αλβανία και στα Σκόπια.
Στα Σκόπια από τότε που απέκτησαν νέα κυβέρνηση προσπαθούν να δείξουν “καλό πρόσωπο”. Δεν τους βγαίνει πάντα η προσπάθεια και διαπράττουν πολλές προκλητικές αστοχίες, τις οποίες η Αθήνα σημειώνει στο “ποινολόγιο”.
Οι Αλβανοί από την άλλη, αποθρασυμένοι επειδή νομίζουν ότι έχουν τις “πλάτες” του (υπό κατάρρευση) ισλαμιστικού καθεστώτος της Τουρκίας και του Τζορτζ Σόρος, νομίζουν ότι κάτι είναι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι άλλο από μια χώρα χασισοφυτεία της Ευρώπης, ένα κράτος εγκληματική οργάνωση.
Παρά το “ξύλο” που έφαγαν το προηγούμενο διάστημα από τον Αμερικανό Πρέσβη στα Τίρανα, εξαιτίας των όσων αποπειράθηκαν να διαπράξουν στη Χειμάρρα, στην οποία Χειμάρρα οι Έλληνες μειονοτικοί έχουν άπαντες ελληνικά (δηλαδή ευρωπαϊκά) ή αμερικανικά διαβατήρια, δεν βάζουν μυαλό και αυτό φαίνεται από τη ρητορική τους. Μια ρητορική αυθάδικη και κατσαπλιάδικη. Ίσως χρειάζονται και άλλα “μαθήματα” μήπως και αποκτήσουν πολιτισμένους τρόπους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Νίκο Κοτζιά, είχε γεύμα εργασίας μαζί του, όλα καλά.
Ύστερα έδωσε συνέντευξη στην αλβανόφωνη εκπομπή της Φωνής της Αμερικής, όπου μίλησε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας και τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα ώστε η Ε.Ε να λάβει την απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.
«Επιδιώκουμε, από τώρα μέχρι τον Ιούνιο, να κάνουμε ορισμένα βήματα, που θα επέτρεπαν την Ε.Ε να λάβει την τελική απόφαση», δήλωσε ο Μπουσάτι στην αλβανόφωνη εκπομπή της Φωνής της Αμερικής.
Ο Μπουσάτι μίλησε ακόμα και για τα θέματα με την Ελλάδα στα οποία δεν έχει δοθεί λύση, καθώς και για το γεγονός εάν η Ελλάδα σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις από την Αθήνα ότι η ψήφος της Ελλάδος θα είναι κατά της ένταξης της Αλβανίας.
«Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν ορισμένα βήματα, ακολουθήθηκε η πολιτική μικρών βημάτων που θα εξυπηρετούσε τις διμερείς σχέσεις, σημειώθηκαν συγκεκριμένα βήματα προς τα μπρος, όπως η συμφωνία για τα τοπωνύμια, ή άλλα ευαίσθητα για τους πολίτες μας θέματα.
»Συγκροτήσαμε μηχανισμό επικοινωνίας σε επίπεδο Υφυπουργών. Φθάσαμε σε ένα σημείο καθοριστικής σημασίας, όπου μαζί με τον ομόλογο τον κ. Κοτζιά, θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι με εμπειρογνώμονες για να χειριστούμε τα θέματα στα οποία αξίζει να δοθεί λύση, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.
»Από το χθεσινό γεύμα που είχα με τον κ. Κοτζιά διαπίστωσα ότι και από πλευράς Ελλάδος υπάρχει διάθεση να μετάσχει σ΄ αυτή τη διαδικασία.
»Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και την επιθυμία της Ελλάδος να θέσει όρους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά όπως προέκυψε ξεκάθαρα και από το Πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ενδιαφερόμαστε για δίκαιες σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες φέρνουν δίκαιες λύσεις για τις δύο πλευρές.
»Συμφωνήσαμε για ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων για την επίσπευση της επίλυσης των θεμάτων».
Ο κ. Μπουσάτι σαφώς και έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Ένα μόνο δεν του επιτρέπεται: Να υποδεικνύει στην Ελλάδα ποιο είναι το συμφέρον της. Η Ελλάδα με τον Νίκο Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών έχει αποδείξει ότι γνωρίζει άριστα τα συμφέροντά της, σε αντίθεση με το κρατίδιό του, που τείνει να χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα σε “εγκληματική ζώνη” της Ευρώπης.
Η χώρα-χασισοφυτεία δεν είναι σε θέση να κάνει σε κανέναν υποδείξεις…
Thursday, September 21, 2017
The Albanian “velvet ethnic cleansing” of the Greeks of Northern Epirus at the OSCE
Sep, 21 2017 Author: Proto Thema
Representatives of the Greek minority presented the case to the international community
The “National Association of Northern Epirus 1914” participated for the third consecutive year at the Annua
l Conference of the Office of Democratic Institutions and Human Rights of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) held in Warsaw.
Specifically, the representative of the Association, Mr. Nikolaos Kolilas, from Himara, took part in the tenth session of the Conference on the Rights of National Minorities held at the National Stadium in Warsaw on Monday 18 September 2017, spoke about the violation of the human rights of the Greeks of Northern Epirus.
Mr. Kolilas referred to the property ownership issue and the problems faced by the indigenous Greek minority, mainly in the Municipalities of Finiki and Himara, focusing on the case of the later, which has been particularly important in recent months.
He also complained of the abject attitude of the Albanian authorities to the terrorist activity of the Tahir Veli Gang, who invaded in the property of members of the Greek minority in towns and villages in Northern Epirus and burned Greek flags unstisturbed by the Albanian police, as well as the continuation of teaching from Albanian school geography books about “Albanian regions occupied by Greece”.
The representative of the “National Association Northern Epirus 1914” spoke of the “velvet ethnic cleansing” of the native Greek Hellenic Minority by the Albanian state.
“The solution for the survival of the Greeks of Northern Epirus in their ancestral homes is firstly the implementation of the international treaties that protect ethnic minorities and secondly the implementation the 1914 Protocol of Corfu signed by Albania, which provides the Autonomy Statute, which many other ethnic minorities in European countries enjoy”, Mr Kolilas said, completing his speech.
Read the entire position of the North Epirus 1914 National League as recorded in the Proceedings of the OSCE Conference 2017.
The Albanian representative in her initial position spoke about the Minority Act, while in her detour, using her right to reply as a state, she attacked the “National Association North Epirus 1914”, which she described as “a body that does not work in Albania and does not know developments in this field “.
Her answer was already written well before the start of the session and it was a two-page issue that exclusively concerned the case of Himara with the well-known and repeated arguments of the “residential development plan of a region that is no different from the other regions of Albania”.
Albania’s response to the Conference minutes (see here) shows how unprepared and prejudiced was the competent Ministry of European and International Affairs, since the Association did not only raise the issue of Himara, but also other issues related to the violation of human rights of Hellenism of Northern Epirus for which no answer has ever been given.
The “National League Northern Epirus 1914” sent the message that it will not renounce the political-geographical term of Northern Epirus nor will it abandon the historical Autonomy acquis until the day this national issue is resolved.
RAF Reserves In Albania For Exercise Ushtar Eagle
Ashleigh Cowie
Tue, 19/09/2017
Link
More than 130 RAF part-time reserves have travelled to Albania to train alongside the country's army and military police.
Exercise Ushtar Eagle is a joint training initiative with Albanian soldiers from the Third Infantry Battalion and is a chance for the troops to tactically work alongside one another.
Exercise Director Wing Commander Phil Hateley said:
“Ushtar Eagle has provided the RAF Reserves with a unique opportunity to work with a NATO ally in a challenging overseas environment.
"Personnel from both the UK and Albania have been exchanging skills, ideas and tactics in airfield defence, ready to put them into practice on operations anywhere in the world they may be needed.”
Albanian President Ilir Meta and the UK’s Chief of Defence Staff Air Chief Marshal Sir Stuart Peach - who has just been elected as the new NATO Chairman of the Military Committee - also visited the exercise and were shown a tactical demonstration.
Air Chief Marshal Sir Stuart Peach said: "We have come a long way together, both in our shared military history and our recent history in the alliance and I know we'll go a long way together in the future as partners.
"Who knows where this will go in the future, but I am confident as the Chief of Defence Staff that our future is much more secure as a result of our collective alliance in NATO and that will always remain the case."
Coinciding with the NATO Military Committee Conference in Tirana, the exercise is now in its sixth year.
The RAF reservists are drawn from 18 individual RAF stations from across Great Britain and Northern Ireland.
Albania officially became a NATO member on 1st April 2009
Wednesday, September 20, 2017
Αλβανία: Σάλος από βίντεο που δείχνει ένοπλες ομάδες Μαφιόζων στα βουνά της Αλβανίας
Σεπτέμβριος 19, 2017. Echedoros
«Ένα σκανδαλώδες και ταυτόχρονα τρομακτικό βίντεο δημοσιεύθηκε σήμερα στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook”, γράφει η αλβανική syri.net.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, δημοσίευσε στιγμιότυπα από μια ένοπλη ομάδα που εκπαιδεύεται στα βουνά της Αλβανίας.
Δεν έγινε γνωστό που ελήφθη το βίντεο , αλλά σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Μπερίσα, πρόκειται για ομάδες του «Νοριέγκα της Αλβανίας».
«Πρόκειται για συμμορίες που δρουν στη Σικελία, της φαμίλιας Νοριέγκα», γράφει στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνει και η «Tetovasot.com».
Το βίντεο ανέβηκε στις ιστοσελίδες και κατόπιν ξανακατέβηκε και πάλι ανέβηκε, ενώ τώρα είναι «Video Unavailable», όπως σημειώνεται.
Tuesday, September 19, 2017
Αμερικανική αντίδραση για δηλώσεις περί ένωσης Σερβίας- Δημοκρατίας Σέρπσκα
"Πρεσβεία ΗΠΑ: Η Ντέιτον δεν επιτρέπει την απόσχιση οντοτήτων"
Σεπτέμβριος 19, 2019. Echedoros
Σαράγεβο.
Σε απάντηση των δηλώσεων του προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, ότι η θέλει την ένωση με τη Σερβία, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία του Ντέιτον και στο Σύνταγμα της Β-Ε, δεν δίνουν τη δυνατότητα απόσχισης των οντοτήτων.
Σημειώνεται ότι ο Ντόντικ σε εκδηλώσεις στο Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι «η Δημοκρατία Σέρπσκα και η Σερβία είναι ένα».
«Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι γνωστή και αμετάβλητη. Δεσμευόμαστε στις αρχές της Συμφωνίας Ντέιτον- η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και η εδαφική της ακεραιότητας είναι αναμφισβήτητη», δήλωσε στο ‘N1’ από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Β-Ε.
Όπως σημειώνεται, ούτε η Συμφωνία Ντέιτον, ούτε το Σύνταγμα της Β-Ε δίνουν στις οντότητες τη δυνατότητα να αποχωρήσουν.
Η ρητορική κερδοσκοπία, κατά κύριο λόγο, χρησιμεύει να τρομάξει τους επενδυτές, να καταστρέψει θέσεις εργασίας και να αποσπάσει την προσοχή των αρχών από τη σημαντική εργασία τους που είναι το συμφέρον των πολιτών τους, σημειώνει η σερβική Politika.
(politika.rs)
Ο Τσίπρας ζήτησε από τον Μακρόν όπλα – Του έδωσε ραβασάκι με πλήρη λίστα
Αλέξης Τσίπρας, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Εξοπλιστικά Προγράμματα,
Ένα δισέλιδο «ραβασάκι» έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου, γράφει η εφημερίδα REAL NEWS.
TRIBUNE
Το δισέλιδο κείμενο ήταν ένας κατάλογος των εξοπλιστικών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες -ως γνωστόν- διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σημαντικά γαλλικά όπλα.
Το γεγονός ότι ο Μακρόν δεν είχε μαζί του ούτε έναν επιχειρηματία που να έχει σχέση με την άμυνα και τους εξοπλισμούς προκάλεσε την εντύπωση ότι δεν θα γινόταν οποιαδήποτε συζήτηση για εξοπλισμούς. Κάτι μάλλον παράδοξο για τέτοιου είδους επισκέψεις.
Συζήτηση δεν έγινε σε βάθος μεταξύ των δύο, αλλά το δισέλιδο κείμενο που έδωσε ο Τσίπρας στον Μακρόν ίσως να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις όποιες συζητήσεις.
Ο κατάλογος των ελληνικών αναγκών είχε συνταχθεί από τα Γενικά Επιτελεία, μετά από διαταγή του ΓΈΕΘΑ.
Ο Μακρόν έδωσε τον κατάλογο στον βασικό του στρατιωτικό σύμβουλο, ο οποίος ήταν αρχηγός του γαλλικού ναυτικού, αποστρατεύθηκε και αμέσως ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Γάλλου Προέδρου.
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι οι προτάσεις των Γάλλων για το πώς μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ελληνικές Ε.Δ.
Το βασικό πρόβλημα, όπως είναι κατανοητό, είναι το οικονομικό θέμα.
Οι Γάλλοι «κατηγορούνται» συχνά για τις ακριβές τιμές τους σε θέματα ανταλλακτικών και συντήρησης.
Ποια οπλικά συστήματα «καίνε»
Το κυρίαρχο ζήτημα για τις ελληνικές Ε.Δ. σε ό,τι έχει να κάνει με τους Γάλλους είναι το θέμα των Mirage 2000.
Τα αεροσκάφη αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστούν για έναν απλό λόγο: Είναι αυτά που μεταφέρουν τα πιο αποτελεσματικά όπλα που διαθέτει η ΠΑ στο οπλοστάσιό της. Τους πυραύλους Exocet και τους πυραύλους Scalp.
«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε αυτά τα όπλα στις αποθήκες», ανέφερε στη REAL NEWS πηγή του ΓΕΕΘΑ, που είχε εμπλοκή με τη σύνταξη του καταλόγου που πήρε στα χέρια του ο Μακρόν.
Θέμα υπάρχει έτσι κι αλλιώς με τη συντήρηση των Mirage 2000, αλλά και το θέμα του εκσυγχρονισμού είναι υπαρκτό.
Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τα όπλα που προαναφέρθηκαν, τους Exocet και τους Scalp. Οι πύραυλοι έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να υπάρξει ανανέωσή τους.
Τέλος, η υπόθεση προμήθειας γαλλικών πλοίων είναι πάντα ανοιχτή.
Ο ελληνικός στόλος απαιτεί ανανέωση και οι λύσεις του απλού εκσυγχρονισμού δεν ικανοποιούν…
Η αγορά φρεγατών Fremm είναι φυσικά άπιαστο όνειρο, αλλά υπάρχουν κάποιες σκέψεις για άλλα πλοία που ναυπηγούν οι Γάλλοι και είναι στα μέτρα και στις ανάγκες του ελληνικού Π.Ν.
Οι προτάσεις των Γάλλων αναμένονται σύντομα και θα αξιολογηθούν από τα Γενικά Επιτελεία.
Όλα αυτά σε μια περίοδο που και το θέμα της αναβάθμισης των αμερικανικών F-16 είναι ανοιχτό και «τρέχει», καταλήγει το δημοσίευμα της REAL NEWS
Ο Κοτζιάς βραβεύεται από τους Κύπριους των ΗΠΑ για τον πατριωτισμό του
Διαβάστε σχετικά για Ελληνική Ομογένεια, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών, Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα είναι ο φετινός αποδέκτης του «Βραβείου Ελευθερίας» της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 7 μμ [τοπική ώρα], στο Terrace on the Park.
Το βραβείο απονέμεται ετησίως σε άτομα με παραδειγματική προσφορά στα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια της Κύπρου.
Στους αποδέκτες του βραβείου συμπεριλαμβάνονται, ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τσαρλς Σούμερ κ.α.
Η εκδήλωση τελεί υπό την τιμητική προεδρία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, οι οποίοι και θα παρευρεθούν.
Παρόντες επίσης θα είναι, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Ελλάδας και της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
Όπως ανέφερε στη Greek News ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού, έχουν επίσης δηλώσει πως θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και των Σκοπίων, Ντιμίτρι Μπουσάτι και Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε ότι η ομοσπονδία αποφάσισε να τιμήσει το Νίκο Κοτζιά για τον πατριωτισμό του, το κύρος του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αλλά πάνω απ’ όλα, για την αταλάντευτη στάση που έχει επιδείξει στο Κυπριακό όλο αυτό το διάστημα που είναι υπουργός Εξωτερικών και ιδίως στις συνομιλίες του τελευταίου χρόνου.
«Οι απόψεις που επανειλημμένα εκφράζει, ότι ο Ελληνισμός θα πρέπει να σταθεί σταθερά και με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Κύπρο, τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση και στήριγμα του αγώνα μας.
»Γιατί το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα των Ελληνοκυπρίων αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.
»Τιμούμε επίσης την στάση που κράτησε στις τελευταίες συνομιλίες, επιμένοντας πως δεν υπάρχει λύση με εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο», είπε ο Κυριάκος Παπαστυλιανού.
Πρόσθεσε ότι με ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες θα ακούσουν και την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη, για τις επαφές του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Επίσης και την ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η οποία όπως μας πληροφόρησαν από το γραφείο του, θα εστιαστεί στο Κυπριακό».
Tribune.gr
Monday, September 18, 2017
Moscow Regrets Albania, Montenegro Backing EU Anti-Russian Sanctions
EUROPE
21:25 Sputnik News
Moscow regrets that Albania and Montenegro support anti-Russian sanctions, Russia's Ambassador to Albania Alexander Karpushin.
MOSCOW (Sputnik) — Moscow regrets that Albania and Montenegro support anti-Russian sanctions Russia's Ambassador to Albania Alexander Karpushin said Monday, adding that it would not guarantee accelerated EU integration for these states.
"The decision on joining sanctions is a purely voluntary matter and it is not obligatory for becoming the EU member… [The sanctions policy of] the European Union and the United States, which has been followed by Albania and Montenegro from year to year, is regrettable," Karpushin said in an interview with Albanian ABC News TV channel.
Demonstrators take part in an anti-NATO protest march in Podgorica, Montenegro
© REUTERS/ STEVO VASILJEVIC
Montenegro Should Not 'Go With Albania and Turkey Against Russia'
However, there was no direct connection between pursuing the sanctions policy and the acceleration of talks on EU membership, Karpushin indicated.
"The example of Albania and Montenegro signifies only one thing — they are ready to sacrifice the interests of their citizens in exchange for doubtful benefit. As we see, no one in the European Union plans to guarantee them an accelerated integration in return for such actions," Karpushin said.
On Thursday, the Council of the European Union officially confirmed the prolongation of sanctions, stipulating asset freezes and travel bans, against Russian and Ukrainian individuals and entities until March 15, 2018, over what it deemed as actions undermining Ukraine’s territorial integrity during the conflict that broke out in 2014.
Απανωτές «σφαλιάρες» στον Ράμα – Δικαίωση για τους Έλληνες της Χειμάρρας
Δημοσίευση: 18 Σεπτεμβρίου 2017,
Ethnos, Pentapostagma
Οι Έλληνες της Χειμάρρας μπορεί να βρίσκονται υπό διωγμό από το καθεστώς του Έντι Ράμα στην Αλβανία, ωστόσο φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση βρίσκει ισχυρά εμπόδια στο δρόμο που έχει χαράξει για την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων μειονοτικών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” ο Έντι Ράμα υπέστη οδυνηρή ήττα στην προσπάθειά του να προχωρήσει στα σχέδια απαλλοτριώσεων. Κάλεσε τους πρέσβεις Ε.Ε., ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών στην Αλβανία για να τους ενημερώσει για το θέμα, ωστόσο εκείνοι πήραν θέσεις που ευνοούν τους Έλληνες της Χειμάρρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα στη δίωρη συνάντηση που είχε ο Έντι Ράμα με τους πρέσβεις προσπάθησε να τους πείσει ότι το πρόβλημα είναι καμιά πενηνταριά άνθρωποι οι οποίοι φωνάζουν χωρίς λόγο.
Οι απαντήσεις που έλαβε όμως κάθε άλλο παρά τον… δικαίωσαν. Οι Έλληνες της Χειμάρρας βρήκαν υποστηρικτές στα πρόσωπα των πρεσβευτών στην Αλβανία.
«Μπλόκο» στα σχέδια Ράμα
Η πρέσβης της Ε.Ε. Ρομάνα Βλαχούτιν του είπε χαρακτηριστικά “εάν ο νόμος δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε αλλάξτε το νόμο”.
Ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλντ Λιού είπε πως θα πρέπει πρώτα να γίνουν γνωστά τα όρια των περιουσιών, άποψη που είναι σε ευθεία γραμμή και με τις ελληνικές θέσεις.
Ανάλογη, ως προς τις θέσεις του ελληνικού στοιχείου ήταν και η θέση του Ολλανδού Πρέσβη. Ο διπλωμάτης θύμισε στον Έντι Ράμα ότι ο συνήγορος του πολίτη στην Αλβανία έκρινε ότι στο νόμο υπάρχουν ατέλειες και νομικές παραβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.
Sunday, September 17, 2017
Albania PM Pledges to Ease Kosovo Border Controls
Albania’s Prime Minister Edi Rama announced that Tirana and Pristina are working on easing the border system between the two countries to eradicate queues.
BIRN Team BIRN
Edi Rama said on Thursday evening that the border control system currently in place between Albania and Kosovo is “torturous” and should be simplified from the start of next year.
“On January 1 [2018], we want the Albania-Kosovo border to not be torture for our compatriots from the other side of the border, especially in the peak [summer] period, but to be a border where passengers cross normally as is the case with [borders] between Germany and France or Switzerland and Italy,” Rama told Albanian broadcaster Top Channel on Thursday evening.
He said that the planned new system was intended to resolve the problem of long queues at crossings.
“It is not right to force them to wait in queues to come see and taste our sea just because they don’t have a coast. Our sea is their sea,” he added.
Rama said that he spoke about the idea with Kosovo’s Foreign Minister Behgjet Pacolli on Thursday.
“We believe we can make this happen,” Rama said.
Rama said he saw the simplified border system sees as part of activities to mark ‘Skanderbeg Year’ – the 550th anniversary of the Albanian national hero’s death, to which the government has dedicated 2018.
“Skanderbeg Year will not be a period of moving back and will not be a period of folklore and nationalism but will be a period we will use to the maximum to do things that move us forward,” he explained.
In 2015 Albania and Kosovo have started to practice one-sided controls at their border crossing points but were forced to return to double controls on the insistence of the European Commission.
NATO concerned about Russia's transparency on military games
A senior NATO official says there's reason to be concerned about the large-scale Zapad 2017 military maneuvers being conducted now by Russia and Belarus, since they could be seen as "a serious preparation for big war."
THE ASSOCIATED PRESS
Gen. Petr Pavel, head of NATO's Military Committee, poses during an interview with the Associated Press, in Tirana, Saturday, Sept. 16, 2017. Pavel said there's reason to be concerned about the large-scale Zapad 2017 military maneuvers being conducted now by Russia and Belarus, since they could be seen as "a serious preparation for big war." (AP Photo/Llazar Semini)
Gen. Petr Pavel, head of NATO's Military Committee, poses during an interview with the Associated Press, in Tirana, Albania, Saturday, Sept. 16, 2017. Pavel said there's reason to be concerned about the large-scale Zapad 2017 military manoeuvres being conducted now by Russia and Belarus, since they could be seen as
THE ASSOCIATED PRESS
Gen. Petr Pavel, head of NATO's Military Committee, poses during an interview with the Associated Press, in Tirana, Albania, Saturday, Sept. 16, 2017. Pavel said there's reason to be concerned about the large-scale Zapad 2017 military manoeuvres being conducted now by Russia and Belarus, since they could be seen as "a serious preparation for big war." (AP Photo/Llazar Semini)
TIRANA, Albania (AP) — A senior NATO official says there's reason to be concerned about the large-scale Zapad 2017 military maneuvers being conducted now by Russia and Belarus, since they could be seen as "a serious preparation for big war."
Gen. Petr Pavel, head of NATO's Military Committee, told the Associated Press in an interview Saturday that NATO is increasing efforts to re-establish the military-to-military communications with Russia to avoid any "unintended consequences of potential incidents during the exercise."
The defense chiefs of NATO member countries were holding their annual conference this year in the Albanian capital of Tirana to discuss fighting terrorism, the situation in the Western Balkans and the new U.S. strategy on Afghanistan.
The Zapad war games, being conducted this year mostly in Belarus, run until Sept. 20 and reportedly involve 5,500 Russian and 7,200 Belarusian troops.
Despite assurances from Moscow that "NATO is not considered as an enemy" and that "the exercise is not aimed at NATO," Pavel said Russians have not been transparent about the facts of the exercises. He says the number of troops in the exercises — which the Russians say is about 12,700 — could actually be between 70,000 to 100,000.
"All together, what we see is a serious preparation for big war," he told The Associated Press. "When we only look at the exercise that is presented by Russia there should be no worry. But when we look it in the big picture, we have to be worried, because Russia was not transparent."
Two weeks ago Pavel met in person with the Russian military's General Staff, Gen. Valery Gerasimov.
The Supreme Allied Commander for Europe, Gen. Curtis Scaparrotti, had a phone call with Gerasimov at the beginning of Zapad 17. Pavel said it was "mainly focused on transparency and risk reduction and avoidance of unintended consequences of potential incidents."
"We have high concentration of troops in the Baltics. We have a high concentration of troops in the Black Sea and potential for an incident may be quite high because of a human mistake, because of a technology failure," said Pavel said. "We have to be sure that such an unintended incident will not escalate into conflict."
The Military Committee offers consensus-based advice on how the alliance can best meet global security challenges.
Stability and security in the Western Balkan countries was also discussed during the conference. Pavel said trouble in the region could come from radicalism, organized crime, migration, economic problems or the "malign influence from Russia."
"We do not compete with Russia for the Western Balkans. We are primarily focused on the Balkans being stable and secure," he said.
He also added there was no plan for reducing troops in Kosovo or setting a time length for their presence.
Some 4,500 troops from 31 countries have been deployed in Kosovo since June 1999, after NATO's 78-day air campaign to stop a deadly Serbian crackdown against ethnic Albanian separatists. Kosovo declared independence from Serbia in 2008, but Serbia has not recognized it.
Greek officer who refused to participate in NATO's war
Marinos Ritsoudis, who in 1999 refused to participate in NATO's bombing of Serbia, 18 years later says he is proud of that moment.
SOURCE: BLIC, TANJUG FRIDAY, SEPTEMBER 15, 2017 | 11:17
B92
Speaking for the Belgrade-based daily Blic, the former Greek navy officer also said that it was "a fantastic feeling" to support Serbia "in the fight against all."
Ritsoudis, at the time the captain of the Themistocles warship, refused his orders to join NATO's war and returned the ship back to her port.
"I am very proud of that moment that I gave to both my own, and to your people. That's the shared story between me, my culture, and your culture," he told the newspaper, adding, "I am very happy to have found friends in Serbia, and that we share memories together."
"It was a fantastic feeling to make a decision to support a nation that was fighting against a far superior enemy," Ritsoudis said.
The decision cost his career dearly - he was forced to leave the navy, and now works as a yacht captain; he was also put on trial and spent time in jail.
"I was in military prison for three days. Via my lawyers I appealed to the Court of Appeals, but they supported the first degree judgment," he has been quoted as saying.
Ritsoudis then sued Greece before the European Court for Human Rights, but they agreed with the decision of the Greek court.
"Of course it was an unlawful decision. That's the system. It's like that everywhere," he said.
The Serbian embassy in Greece recently contacted Ritsoudis to find out whether he would accept a Serbian state decoration. At the time, he refused.
"I told them that I don't want anything, and that all the credit goes to your brave people who fought against all, and without a chance," he said.
Blic reported on its website that many of the ship's crew supported their captain's decision in 1999, as did the Greek public, but that a military court sentenced him to 2.5 years in prison in 1999.
Prompted by the report, Dusan Milosavljevic, a member of the Serbian National Assembly from the opposition DS, asked that Ritsudis be presented with "the highest sign of our state's public recognition."
Subscribe to:
Posts (Atom)