Saturday, September 23, 2017

Ο Αλβανός Μπουσάτι τόλμησε να “υποδείξει” στην Ελλάδα ποιο είναι το… συμφέρον της

Image may contain: 2 people, people smiling, people sitting and indoor

Tribune

22 September 2017


Ενώ δηλαδή είναι κρατίδια-“αποτυχημένα κράτη”, περιφέρονται στις πρωτεύουσες του κόσμου παριστάνοντας τις “δυνάμεις” και σε αυτό βεβαίως ευθύνονται οι ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου του “εκσυγχρονισμού”, 1996-2014, οι οποίες έδωσαν το θάρρος στον κάθε περιφερειακό “χωριάτη να μας ανέβει στο κρεβάτι”.

Κράτη διαλυμένα, που προέκυψαν μέσα από το χάος της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, κράτη πάμφτωχα, κράτη στρατιωτικά αδύναμα, κράτη πολυεθνικά -στην πραγματικότητα μη-κράτη- τους επιτρέψαμε να αψηφούν την Ελλάδα και να της συμπεριφέρονται -στην καλύτερη περίπτωση- ως να είναι ίσια και όμοια, στη χειρότερη ως να μας έχουν τους χεριού τους. Αναφερόμαστε στην Αλβανία και στα Σκόπια.

Στα Σκόπια από τότε που απέκτησαν νέα κυβέρνηση προσπαθούν να δείξουν “καλό πρόσωπο”. Δεν τους βγαίνει πάντα η προσπάθεια και διαπράττουν πολλές προκλητικές αστοχίες, τις οποίες η Αθήνα σημειώνει στο “ποινολόγιο”.

Οι Αλβανοί από την άλλη, αποθρασυμένοι επειδή νομίζουν ότι έχουν τις “πλάτες” του (υπό κατάρρευση) ισλαμιστικού καθεστώτος της Τουρκίας και του Τζορτζ Σόρος, νομίζουν ότι κάτι είναι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι άλλο από μια χώρα χασισοφυτεία της Ευρώπης, ένα κράτος εγκληματική οργάνωση.

Παρά το “ξύλο” που έφαγαν το προηγούμενο διάστημα από τον Αμερικανό Πρέσβη στα Τίρανα, εξαιτίας των όσων αποπειράθηκαν να διαπράξουν στη Χειμάρρα, στην οποία Χειμάρρα οι Έλληνες μειονοτικοί έχουν άπαντες ελληνικά (δηλαδή ευρωπαϊκά) ή αμερικανικά διαβατήρια, δεν βάζουν μυαλό και αυτό φαίνεται από τη ρητορική τους. Μια ρητορική αυθάδικη και κατσαπλιάδικη. Ίσως χρειάζονται και άλλα “μαθήματα” μήπως και αποκτήσουν πολιτισμένους τρόπους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι. Βρέθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Νίκο Κοτζιά, είχε γεύμα εργασίας μαζί του, όλα καλά.

Ύστερα έδωσε συνέντευξη στην αλβανόφωνη εκπομπή της Φωνής της Αμερικής, όπου μίλησε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας και τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα ώστε η Ε.Ε να λάβει την απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

«Επιδιώκουμε, από τώρα μέχρι τον Ιούνιο, να κάνουμε ορισμένα βήματα, που θα επέτρεπαν την Ε.Ε να λάβει την τελική απόφαση», δήλωσε ο Μπουσάτι στην αλβανόφωνη εκπομπή της Φωνής της Αμερικής.

Ο Μπουσάτι μίλησε ακόμα και για τα θέματα με την Ελλάδα στα οποία δεν έχει δοθεί λύση, καθώς και για το γεγονός εάν η Ελλάδα σταθεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας, με αφορμή προηγούμενες δηλώσεις από την Αθήνα ότι η ψήφος της Ελλάδος θα είναι κατά της ένταξης της Αλβανίας.

«Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν ορισμένα βήματα, ακολουθήθηκε η πολιτική μικρών βημάτων που θα εξυπηρετούσε τις διμερείς σχέσεις, σημειώθηκαν συγκεκριμένα βήματα προς τα μπρος, όπως η συμφωνία για τα τοπωνύμια, ή άλλα ευαίσθητα για τους πολίτες μας θέματα.

»Συγκροτήσαμε μηχανισμό επικοινωνίας σε επίπεδο Υφυπουργών. Φθάσαμε σε ένα σημείο καθοριστικής σημασίας, όπου μαζί με τον ομόλογο τον κ. Κοτζιά, θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι με εμπειρογνώμονες για να χειριστούμε τα θέματα στα οποία αξίζει να δοθεί λύση, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.

»Από το χθεσινό γεύμα που είχα με τον κ. Κοτζιά διαπίστωσα ότι και από πλευράς Ελλάδος υπάρχει διάθεση να μετάσχει σ΄ αυτή τη διαδικασία.

»Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον και την επιθυμία της Ελλάδος να θέσει όρους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά όπως προέκυψε ξεκάθαρα και από το Πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ενδιαφερόμαστε για δίκαιες σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες φέρνουν δίκαιες λύσεις για τις δύο πλευρές.

»Συμφωνήσαμε για ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα δραστηριοτήτων για την επίσπευση της επίλυσης των θεμάτων».

Ο κ. Μπουσάτι σαφώς και έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει. Ένα μόνο δεν του επιτρέπεται: Να υποδεικνύει στην Ελλάδα ποιο είναι το συμφέρον της. Η Ελλάδα με τον Νίκο Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών έχει αποδείξει ότι γνωρίζει άριστα τα συμφέροντά της, σε αντίθεση με το κρατίδιό του, που τείνει να χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα σε “εγκληματική ζώνη” της Ευρώπης.

Η χώρα-χασισοφυτεία δεν είναι σε θέση να κάνει σε κανέναν υποδείξεις…

No comments: