Saturday, December 8, 2018

Οδυρμός από την οικογένεια Κατσίφα: Οι Αλβανοί προσβάλλουν το Θρησκευτικό Συναίσθημα των Ελλήνων!

SManalysis
Image result for Αδελφή Κατσίφα
Δημοσίευση: 8 Δεκεμβρίου 2018, 6:15 μμ | Ανανέωση: Δεκέμβριος 8, 2018 Pentapostagma


Σαράντα ημέρες συμπληρώνονται από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός δολοφονημένος από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών.



Σήμερα έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες μνημόσυνο στη μνήμη του.

Τραγικές φιγούρες η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέρφια του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και Έλληνες από διάφορες περιοχές συμπαραστάθηκαν στην οικογένειά του και κρατώντας ελληνικές σημαίες έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του, ενώ δεν σταμάτησαν να φωνάζουν το σύνθημα «Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος».

Η μητέρα και η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα έξαλλες από την τρομοκρατία του αλβανικού καθεστώτος που προσπάθησε να εμποδίσει τη θρησκευτική τελετή του σαρανταημέρου μνημόσυνου από τη δολοφονία Βορειοηπειρώτη, απευθύνονται στο πλήθος.




Η αδελφή του Κατσίφα, με γενναίο σθένος ψυχής και σπάνιο ήθος, ως αρχαία Ελληνίδα, εκρήγνυται για την προσβολή των αλβανικών αρχών στη θρησκευτική τελετή μνήμης του Κωνσταντίνου.

«Ντροπή!’

Μας προσβάλλουν το θρησκευτικό μας συναίσθημα, της ιστορίας μας, της ρίζας μας,

το αρχαιοελληνικό μας πνεύμα, πέθαναν οι παππούδες εδώ σε αυτά τα χώματα…

Δώσανε μάχες εδώ δεν τους παρατάμε!

Λέμε ΟΧΙ!»

Η πικραμένη μάνα:

Ο Κωνσταντίνος είναι στον παράδεισο και μας βλέπει. Μας βλέπει με τη ψυχή του.

Αδελφή Κατσίφα , εξαγριωμένη και αποφασιστική:

Γιατί αυτά τα χώματα είναι άγια, ο αδελφός μου είναι ιερομάρτυρας, δεν είναι απλός μάρτυρας! Τον φάγανε και μαρτύρησε.

Φωνάζουν οι Βορειοηπειρώτες:

Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος, Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος, Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος!

Αδελφή Κατσίφα:

Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες… ταπείνωσαν το σώμα του με βάρβαρο τρόπο με κτηνωδία, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά… Όσο να θέλω …

Έκτακτη ανακοίνωση - Καταγγελία της ΔΕΕΕΜ ‘Ομόνοια’: Πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία!

SManalysis


Δεκέμβριος 8, 2018. echedoros

Θέμα:

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στους Βουλιαράτες. Καταγγελία για πογκρόμ εις βάρος της ΕΕΜ απ’ την Αστυνομία. Παρεμπόδιση προσέλευσης στις πατρογονικές εστίες και συμμετοχής σε θρησκευτικές ακολουθίες. Στέρηση ελεύθερης διακίνησης στα σύνορα για δεκάδες πολίτες της ΕΕ.

Το μνημόσυνο


Τελέστηκε σήμερα στον ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για τον εκτελεσθέντα απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις Κωνσταντίνο Κατσίφα.


Τη Θεία Λειτουργία και τις άλλες ακολουθίες τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και άλλοι ιερείς της Μητροπόλεως.

Η οικογένεια και δεκάδες άλλοι πιστοί απ’ τους Βουλιαράτες, τα άλλα χωριά και την Ελλάδα συμμετείχαν στην κοινή προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Κωνσταντίνου. Στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας προσφέρθηκε κατά το σύνηθες καφές από το Ενοριακό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές απ’ το Ελληνικό και Αλβανικό κοινοβούλιο καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.


Παρεμπόδιση Ελλήνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα


Ωστόσο δεκάδες άλλοι πιστοί, μέλη της ΕΕΜ που προσωρινά ζουν στην Ελλάδα, αλλά και εξ Ελλάδος από χθες το βράδυ παρεμποδίστηκαν στα σύνορα για την προσέλευση τους στο Μνημόσυνο. Οι ενισχυμένες με ειδικές δυνάμεις που είχαν έρθει απ’ τα Τίρανα στο μεθοριακό σταθμό Κακκαβιάς και Κιάφε Μπότα (Μαυρομάτι) δεν επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό πολίτες χωρίς ουσιαστικό λόγο να εισέλθουν στην Αλβανία. Οι λόγοι δεν έχουν νομική βάση ενώ η συμπεριφορά στα γραφεία των μεθοριακών σταθμών έχει όλα τα χαρακτηριστικά ανάκρισης και εν πολλοίς παραβιάζουν τα δικαιώματα του πολίτη, ειδικά αυτών της ΕΕ που είναι κατοχυρωμένα ως προς την ελεύθερη διακίνηση.


Παραβίαση μειονοτικών δικαιωμάτων από τις αλβανικές αρχές



Ειδικά καταγγέλλουμε ότι η παρεμπόδιση και επιστροφή μελών της ΕΕΜ που έχουν και Αλβανική υπηκοότητα αποτελεί βάναυση παραβίαση θεμελιωδών και απολύτως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.
 Πρώτα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης και επίσκεψης στα χωριά καταγωγής τους και δεύτερο αυτό της άνευ προσκομμάτων άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως αυτό της απόδοσης τιμής στη μνήμη κεκοιμημένων.


Ακόμη πολιτικά πρόσωπα απ’ την Ελλάδα, άτομα του δημοσίου βίου και κορυφαίοι επιστήμονες, μαζί και δημοσιογράφοι υπέστησαν στα σύνορα διαδικασίες που εάν δεν υπήρχε η ουσιαστική θέληση να βρεθούν στον πόνο της οικογένειας του εκλιπόντος θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικά και εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τις πρακτικές των κρατικών αρχών.



Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση



Καταγγέλλοντας τις αρχές της αλβανικής πολιτείας για την πράξη αυτή ουσιαστικής καταπίεσης, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση όπως ειδικά λάβει υπόψη τα γεγονότα και αντιδράσει με γνώμονα την προστασία του γηγενούς Ελληνισμού της ΕΕΜ.

Η σκοπιμότητα όλης αυτής της τρομοκράτησης είναι εύκολο να την αντιληφθεί κανείς και έχει να κάνει όχι απλά με τη χειραγώγηση της ΕΕΜ αλλά με την ουσιαστική αποκοπή της απ’ τα πάτρια εδάφη με στόχο τον σταδιακό αφανισμό της.
Επί το πλείστον και παράλληλα με την παρεμπόδιση στα σύνορα έγιναν πολυάριθμες προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, στελεχών της Οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και απλών μελών της ΕΕΜ. Την ώρα που συντάσσεται η παρούσα οι αστυνομικές αρχές παρακρατούν στα γραφεία τους πολλούς έλληνες χωρίς στην ουσία να εξηγούν προς τι.

Η ΕΕΜ βρίσκεται στην ουσία υπό πολιορκία ημερών και καθεστώς έντονης αστυνόμευσης την οποία μάλιστα συντονίζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενδεικτικό τούτο του βαθμού τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

Κι ενώ στους Βουλιαράτες τελούνταν το Μνημόσυνο στο Αργυρόκαστρο, στίφη ακραίων εθνικιστών διαδήλωναν εντείνοντας έτσι τους φόβους και την ανησυχία για το μέλλον και την προοπτική της ΕΕΜ.

Η όλη υπόθεση προφανώς θα τεθεί υπόψη του διεθνούς παράγοντα όπως προβεί άμεσα σε ενέργειες ώστε να αναγκαστεί η αλβανική κυβέρνηση να διακόψει τις πρακτικές αυτές που θυμίζουν έντονα εποχές απομόνωσης και επικίνδυνο διολίσθημα σε καταστάσεις σιωπηλής και σταδιακής γενοκτονίας.   



Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της  Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Οι μειονότητες στην Αλβανία θα διεκδικήσουν μαζί τα δικαιώματά τους

SManalysis


Δεκέμβριος 8, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Η οργάνωση ‘Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’- ΚΕΑΔ,  που αντιπροσωπεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία πραγματοποίησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αλβανική πρωτεύουσα με θέμα: «Η Πρόκληση για τα μειονοτικά δικαιώματα παραμένει χωρίς απάντηση», όπως  σημειώνει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 10ης Δεκεμβρίου, της Διεθνούς Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Παρών ήταν επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες και στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ελλήνων, των Σλάβων των Σκοπίων, των Βλάχων, των Ρομά, των Σέρβων, των Βόσνιων και την αιγυπτιακή κοινότητα στην Αλβανία.


Οι εκπρόσωποι παραδέχθηκαν ομόφωνα ότι «ο νόμος για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στη Δημοκρατία της Αλβανίας» δεν λύνει τα προβλήματα με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων σε όλη τη χώρα.


Παρά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, δήλωσε ο Στεργιόφσκι, πρόεδρος του σλαβικού συλλόγου ‘Σόντσε’.


Επιπλέον, πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε να σχηματισθεί ένα σώμα με εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων με στόχο την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων τους στην Αλβανία.


Ο νόμος για την προστασία των μειονοτήτων στο αλβανικό κοινοβούλιο ψηφίσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του περασμένου έτους με ψήφους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών της αντιπολίτευσης. Εναντίον ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού κινήματος για Ενσωμάτωση και ο βουλευτής και επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, γράφει το δημοσίευμα.


Thursday, December 6, 2018

SManalysis
Τίρανα: Διαδηλώσεις φοιτητών από πανεπιστήμια όλης της χώρας
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Μοιραστείτε το στο Twitter
Μοιραστείτε το στο Facebook
Κοινοποίηση στο Pinterest




Δεκέμβριος 6, 2018. Echedoros

Οι σπουδαστές από όλες τις πανεπιστημιακές σχολές πραγματοποίησαν στην αλβανική πρωτεύουσα, Τίρανα, διαμαρτυρία για τρίτη συνεχή ημέρα, απαιτώντας τη μείωση των διδάκτρων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν από φοιτητές που ξεκίνησαν από τις σχολές τους και προχώρησαν προς το Υπουργείο Παιδείας.


Στις διαδηλώσεις των φοιτητών των Τιράνων συμμετέχουν σπουδαστές από τα πανεπιστήμια του Δυρραχίου, της Κορυτσάς και του Ελμπασάν.


Οι σπουδαστές, εκτός από τα αναφερόμενα,  ζητούν αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τα δημόσια πανεπιστήμια και μείωση κατά το ήμισυ όλων των πανεπιστημιακών τελών.


Η συνάντηση που είχαν χθες με την υπουργό Παιδείας, Λιντίτα Νικόλα,  όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ήταν άκαρπη, αφού έλαβαν μόνο υποσχέσεις.

Wednesday, December 5, 2018

«Ωρολογιακή βόμβα» το Κόσοβο – Βελιγράδι: «Εθνοκάθαρση πραγματοποιούν οι Αλβανοί, θα επέμβουμε στρατιωτικά» – Μεταφέρονται όπλα στη Μιτρόβιτσα

SManalysis

Δημοσίευση: 5 Δεκεμβρίου 2018, 7:16 μμ | Ανανέωση: Δεκέμβριος 5, 2018 PENTAPOSTAGMA


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο καθώς όπως μεταδίδουν σερβικά ΜΜΕ, μεταφέρονται όπλα από τις ΗΠΑ στη Β.Μιτρόβιτσα. Την ίδια στιγμή οι αρχές του Βελιγραδίου δηλώνουν πως είναι έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά καθώς αυτό είναι η μόνη επιλογή στην επιθετικότητα της Πρίστινα.



Η πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η χώρα της δεν θα χρειαστεί «ποτέ να χρησιμοποιήσει τον στρατό της», ακόμα κι αν είναι, όπως είπε, μια πιθανότητα δεδομένης της επιθυμίας του Κοσόβου να αποκτήσει τη δική του στρατιωτική δύναμη.

«Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τον στρατό μας, όμως αυτή τη στιγμή είναι μια από τις επιλογές στο τραπέζι και δεν μπορούμε να παρατηρούμε κάποιον να προχωρά σε μια νέα εθνοκάθαρση» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άνα Μπρνάμπιτς.

Την Τρίτη (χθες), ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατηγόρησε τις κοσοβάρικες αρχές ότι θέλουν να «εκδιώξουν τον σερβικό λαό από το Κόσοβο», εγείροντας τελωνειακούς φραγμούς και εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατού.

Περίπου 120.000 Σέρβοι παρέμειναν στο Κόσοβο μετά τον πόλεμο ανάμεσα σε αυτονομιστές Αλβανούς Κοσοβάρους και τις δυνάμεις του Βελιγραδίου (1998-99).




Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του, που ανακηρύχτηκε το 2008. Οι σχέσεις του με την Πρίστινα δεν είναι καλές και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα εξετάσει στις 14 Δεκεμβρίου σε δεύτερη ανάγνωση τη δημιουργία στρατού. Η ασφάλεια του Κοσόβου διασφαλίζεται σήμερα από διεθνή δύναμη. Εξάλλου, η Πρίστινα επέβαλε στις 22 Νοεμβρίου τελωνειακούς δασμούς 100% στα σερβικά προϊόντα, απόφαση που καταδίκασαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν μετά την άρνηση της Ιντερπόλ να δεχθεί την ένταξη του Κοσόβου. Η Πρίστινα κατηγορεί το Βελιγράδι ότι ευθύνεται για την απόρριψη αυτή.

Προς το παρόν, αυτόν οι τελωνειακοί φραγμοί δεν μοιάζει να είχαν χειροπιαστές συνέπειες όσον αφορά τον εφοδιασμό ή την αύξηση των τιμών, περιλαμβανομένων και των τομέων όπου ζει ο σερβικός πληθυσμός.

Χιλιάδες Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκαν στον δρόμο μετά το επεισόδιο σύλληψης 4 ομοεθνών τους και την αύξηση των δασμών, φωνάζοντας με πλακάτ και σερβικές σημαίες: «ΕΕ άνοιξε τα μάτια σου», «Μην δηλητηριάζετε τα παιδιά μας», «Έρχονται και μας τρομοκρατούν».

Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της εισαγωγής τεράστιων πρόσθετων φόρων σε αγαθά από τη Σερβία, αλλά και της σύλληψης των τεσσάρων Σέρβων στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν σε μια δυναμική διαμαρτυρία σε τέσσερις περιοχές του Βόρειου τμήματος του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των κοσοβάρικων τελωνείων, Αντριάτικ Σταβιλέτσι, περίπου 40 φορτηγά εισήλθαν στο Κόσοβο μετά την επιβολή των δασμών στο 100%. Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε επίσης πως οι κοσοβάρικες επιχειρήσεις αύξησαν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ο εφοδιασμός διασφαλίζεται επίσης προς το παρόν από τα αποθέματα, από τα προϊόντα που προέρχονται από την Αλβανία και την πΓΔΜ, αλλά ενδεχομένως και από την αύξηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γεμάτα από νέα όπλα για την προμήθεια του στρατού του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται στο δρόμο προς τις βάσεις της δύναμης ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Novosti” τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από τις σερβικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Επιπλέον, όπως γράφει η εφημερίδα, οι Σέρβοι πληροφοριοδότες δήλωσαν ότι τα όπλα διανεμήθηκαν στη νότια Μιτρόβιτσα. Aναφέρουν μεταξύ άλλων ότι ακόμη και ο φόρος 100% που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στα σερβικά αγαθά είναι η ιδέα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αυτή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας λόγω της σερβικής αντίστασης, το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να αποκλείσει πλήρως το Βορρά και μέσω της KFOR να κλείσει τις διαβάσεις στο Jarinje/Bërnajk..

Russia makes its stance on Kosovo "army" known

SManalysis
(Thinkstock)
The Russian Ministry of Foreign Affairs (MFA) has reacted to the news of the possible formation of an army in Kosovo.

SOURCE: B92, TANJUG WEDNESDAY, DECEMBER 5, 2018

And they see it as "a violation of UNSC Resolution 1244 and a destabilizing provocative step."

"Pristina announced plans for adoption on December 14 of a decisions on the formation of the Kosovo 'armed forces'. Such a step would be a direct and gross violation of UN Security Council Resolution 1244, the only international legal act when it comes to settling the Kosovo issue," the ministry said in a commentary published on its website, and added:

"The resolution provides for the deployment in the territory of the region exclusively of multinational contingents under international control."

According to the Russian MFA, Pristina is thus preparing to take "another destabilizing and provocative step after the 100 percent customs duty already imposed on goods from Serbia and Bosnia-Herzegovina."

"The 'army' created by the Kosovo authorities (incidentally, contrary to the provisions of their own 'constitution') could have the most serious consequences not only for the Serb population of the region, but also for the security of the Balkan region as a whole," the commentary stated.

"We expect the international forces for Kosovo (KFOR) to fulfil the mandate entrusted to them and in the event of the appearance of such a structure (Kosovo army), immediately take comprehensive measures to neutralize and disarm it. Pristina's sponsors, represented by the European Union and the United States, should exert strong pressure on their wards to ensure that Kosovo Albanians revoke the provocative decisions that have already taken place, and prevent the escalation of tensions," the Russian MFA concluded on Wednesday

"I hope Serbia won't have to use army - but it's an option"

SManalysis
(Tanjug)
Commenting on the announced formation of an army in Kosovo, Prime Minister Ana Brnabic said on Wednesday that she hoped Serbia would not have to use its army.

SOURCE: BETA, RTS, TANJUG WEDNESDAY, DECEMBER 5, 2018

But, Brnabic added - addressing journalists during a news conference at the seat of the Serbian government in Belgrade - "that is one of the options."

"I hope that we will never have to use our army, but at the moment it is one of the options on the table, because we cannot watch a new ethnic cleansing (of Serbs) and new storms (an apparent reference to Croatia's Operation Storm) - although (Prime Minister of Albania) Edi Rama is calling for them," she told journalists.

The prime minister said she would "ask all European leaders what they would do if they were in her place."

She reiterated that her government's priority is education and digitization, and that it is in "a schizophrenic situation - whether someone will, contrary to everything normal, all the agreements, and even their own acts, create an army, and on December 15 move to subjugate people only because they are Serbs."

Brnabic remarked that since the time Aleksandar Vucic became prime minister, Serbia has been investing in raising its defense capacities, because they had been devastated. "When someone knows you have a strong army, then they have to sit down and talk to you," said Brnabic.

The prime minister, however, did not wish to comment on media reports that Americans are sending weapons to Kosovo (via Albania) - pointing out that this is "a serious issue" and that she hopes that there will be "a sufficient amount of reason on the part of the United States to know what is good for their partners in Pristina."

"Pick a reason, then stick to it"
Ana Brnabic also said during the news conference that the sole goal of Edi Rama's latest statements is political spin, and blaming Serbia for all the unreasonable decisions made in Pristina.

Brnabic, reacting to Albanian PM's statement made in Croatia - who said that Serbia had "violated the CEFTA (free trade agreement) - said she thought he was responsible, but was unfortunately wrong.

"I think that the job of a government, if one is responsible, which I thought Edi Rama was, is to deal with concrete things and truths that will contribute to the quality of the citizens' lives in the future," the prime minister said, according to Serbia's public broadcaster RTS.

As she pointed out, without the stability of the region, there will be no safe and stable country in that region.

Brnabic added that she "does not like to to respond to completely bold-faced lies and groundless claims" - but did it this this time, considering the difficult situation.

The prime minister said that her first thought was that over in Pristina, "they should have agreed on what their explanation for the introduction of the (100 percent) tax on products from central Serbia and Bosnia-Herzegovina would be - and then stick to that explanation, instead of changing it every week."

She recalled that the first explanation was that the tax was the answer to Serbia preventing so-called Kosovo from joining Interpol.

"I think we all heard that, both Serbia and other countries, the EU and the international community," the prime minister said.

But, according to her, "when they saw this made no sense and was not holding water" they changed the explanation into accusing Serbia of having violated the CEFTA agreement.

"Let's agree on why the taxes have been imposed, so that we can respond to it. Is it because of Interpol, or because the CEFTA agreement has been violated by Serbia?," Brnabic asked.

She added that she found it incredible that Edi Rama "went a step further to say that Pristina had complained about the violation by Serbia, but received no reaction from the other side."

"If Pristina did complain, please show us this complaint. This is either black or white, there is no gray zone," Brnabic pointed out, stressing that the CEFTA agreement is clear and unambiguous and that there is an official formal complaint process.

The prime minister also said that Serbia complained (about Pristina's taxes) on November 27 by sending an official request to the CEFTA Secretariat.

Brnabic added that if it turns out that there is no evidence that Pristina had also complained (prior), then Edi Rama has tried to deliberately deceive the public in the region and in the EU.

Αλβανία: Εκφοβίζουν την ομογένεια εν όψει του μνημόσυνου Κατσίφα - Συγκέντρωση Αλβανών εθνικιστών

SManalysis

katsifas


Παναγιώτης Σαββίδης

05/12/2018, Proto Thema

Αλβανικές αρχές και εθνικιστικοί κύκλοι εκφοβίζουν την ομογένεια ενόψει του μνημοσύνου για τον Κατσίφα - 60 Έλληνες θεωρούνται «ανεπιθύμητοι», αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα
Κλίμα εκφοβισμού, εντός και εκτός Βορείου Ηπείρου, καλλιεργούν αλβανικές αρχές και ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, προκειμένου να αποτρέψουν μαζική προέλευση ομογενών και Ελλαδιτών στο 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στους Βουλιαράτες, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αστυνομία, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Αργυροκάστρου, έχουν καταλήξει σε λίστα 60 προσώπων -κατόχων ελληνικής ταυτότητας- που χαρακτηρίστηκαν «persona non grata», ως επικίνδυνοι για την ασφάλεια της Αλβανίας, και δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα για το μνημόσυνο του Κατσίφα. Ωστόσο, τα ονοματεπώνυμα των “ανεπιθύμητων” δεν έχουν δοθεί έως και σήμερα στη δημοσιότητα και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα Τίρανα “μπλοφάρουν”, ώστε να αποτραπεί η προσέλευση κόσμου στους Βουλιαράτες.

Την ίδια ώρα, Αλβανοί εθνικιστές ανακοίνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίες κατά του ελληνικού... εθνικισμού, την ώρα του μνημοσύνου, σε κεντρική πλατεία του Αργυροκάστρου, με κεντρικό σύνθημα: “Να σώσουμε την Αλβανία”. Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται ως “αυθόρμητη” κινητοποίηση μέσω social media, στα οποία τις τελευταίες ώρες κοινοποιείται το μήνυμα: ”Θα είμαστε εκεί, έλα και εσύ αν αγαπάς την Αλβανία και τη νεολαία χωρίς κομματική υποστήριξη”.

Με ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικών Σωματείων Ελλάδος ζητάει να δοθεί δυναμική παρουσία Βορειοηπειρωτών στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταγγέλλοντας το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργούν μεθοδικά τα Τίρανα κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

“Η πολιτική εκφοβισμού, η καχυποψία, ο ρατσισμός και το καθεστώς τρομοκρατίας που βιώνουν οι Βορειοηπειρώτες σήμερα στον τόπο τους προσβάλλει την αξιοπρέπεια, την ηθική και την κοινωνία μας, και δεν πρέπει να περάσει.

Δεν είμαστε ούτε φασίστες ούτε εξτρεμιστές. Είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ! Αυτό που θέλουμε είναι ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, τα οποία είναι κατοχυρωμένα με την ΣΥΜΒΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ, που έχει υπογράψει η Αλβανία και οφείλει να σεβαστεί.
Καλούμαστε όλοι να πούμε «όχι» στον εκφοβισμό! Γιατί μόνο μέσω του ψυχολογικού πολέμου και των απειλών μπορούν να μας «σπάσουν». Κανείς δεν μπορεί να καβαλήσει στην πλάτη μας αν δεν σκύψουμε. Και εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΠΟΤΕ, διεκδικώντας τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Όπως δεν έσκυψε και ο Κωνσταντίνος μας.
Το Σάββατο συμπληρώνονται 40 ημέρες πένθους, 40 ημέρες που δεν ακούσαμε τη φωνή του. Και όμως «μιλάει» κάθε μέρα στις καρδιές μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα επίσημα αναγνωρισμένα και υπογεγραμμένα από την Αλβανία δικαιώματά μας.
Αγαπητοί Συμπατριώτες, στο σπίτι μαςδεν φοβόμαστε, δεν κλειδωνόμαστε και δεν αμπαρωνόμαστε. Στο σπίτι μας πρέπει να αισθανόμαστε ασφάλεια, ελευθερία έκφρασης και σκέψης.
Να είμαστε όλοι το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018 στους Βουλιαράτες στις 11.00. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Κωνσταντίνου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο εκφοβισμός και το καθεστώς τρομοκρατίας δεν θα περάσουν”.

Με πληροφορίες από www.echedoros-a.gr

Εμπρηστική ανακοίνωση των Αλβανών εναντίον της Ελλάδας: Πυροδοτούν ανθελληνικό κλίμα TOPICS:ΑλβανίαΕλλάδαΕλληνική Εθνική Μειονότητα

SManalysis



ΤίραναΥΠΕΞΥπουργείο Εξωτερικών DECEMBER 5, 2018 ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

 Να περάσει σε πολιτική και διπλωματική αντεπίθεση  για την υπόθεση της δολοφονίας του  Κωσταντίνου Κατσίφα επιχειρεί η Αλβανική κυβέρνηση, και με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ και αφορμή το έγκλημα με θύμα νεαρό αλβανικής καταγωγής στην Καβάλα, κάνει ουσιαστικά λόγο για κύμα διωγμών και «σειρά δολοφονιών Αλβανών» τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα που προκαλούν «αγανάκτηση» στην Αλβανία. Με την ανακοίνωση αυτή, τα Τίρανα ουσιαστικά πυροδοτούν το ανθελληνικό κλίμα που τελικά χρησιμοποιείται και στρέφεται εναντίον της Ελληνικής Εθνικής Μειονοτητας και συγχρόνως δημιουργείται στους Αλβανούς πολίτες που ζουν αρμονικά και εργάζονται στην Ελλάδα κλίμα φόβου και καχυποψίας. Επίσης με την επίθεση στις Ελληνικές Αρχές ότι δεν εξιχνιάζουν τις υποθέσεις αυτές, πρακτικά επιχειρείται η παράκαμψη των πιέσεων που υπήρξαν για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του  Κωσταντίνου Κατσίφα. Στις περιπτώσεις που αναφέρεται το Αλβανικό ΥΠΕΞ, εκτός του άτυχου Αλβανού που δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα από πολίτη που φέρεται να είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή, συμπεριλαμβάνεται και ο θάνατος του διακινητή ναρκωτικών σε ανταλλαγή πυρών με την συνοριοφυλακη πριν μερικές ημέρες αλλα και το έγκλημα με θύμα τον 18χρονο Μάριο Ισακ  αλβανικής καταγωγής που βρέθηκε νεκρός σε πολυκατοικία της Καβάλας τα ξημερώματα της Τετάρτης, περιπτώσεις που ειτε εχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης είτε αφορούν το κοινό έγκλημα. Και πάντως δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση προσπάθεια συγκάλυψης ή παρακώλυσης των ερευνών Το Αλβανικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του εκφράζει την «βαθιά αγανάκτηση για την απώλεια των συμπατριωτών, ένα αίσθημα που αυξάνεται από την καθυστέρηση στην εξιχνίαση των γεγονοτων από ελληνικής πλευράς». Στην ανακοίνωση επίσης το αλβανικό ΥΠΕΞ καταδικάζει έντονα το υπόβαθρο του εξτρεμισμού και της ρητορικής μίσους που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα στη γειτονική χώρα και καλεί τις ελληνικές αρχές να καταδικάσουν και να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Χρυσής Αυγής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων να παραβιάσουν την ασφάλεια και αξιοπρέπεια των Αλβανών που εργάζονται και συνεισφέρουν στη γειτονική χώρα». Και συνεχίζει: «Υπό αυτές τις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας νιώθουν την πίεση  μιας πρωτοφανούς εκστρατείας μίσους και βίας, το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την δέσμευση του Αλβανικού κράτους να προσφέρει στα θύματα και στις οικογένειες τους την αναγκαία νομική και οικονομική στήριξη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων  τους ως μελών της μεγαλύτερης Ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και προσφέρει επι δεκαετίες στην Ελλάδα». Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτή η εμπρηστική ανακοίνωση γίνεται λίγες ώρες μετα την συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι και την υποτιθέμενη «επίθεση φιλίας» του Εντι Ράμα μεσω δήλωσης του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή: Εμπρηστική ανακοίνωση των Αλβανών εναντίον της Ελλάδας: Πυροδοτούν ανθελληνικό κλίμα https://hellasjournal.com/2018/12/empristiki-anakoinosi-ton-alvanon-enantion-tis-elladas-pyrodotoyn-anthelliniko-klima/

Αλβανία: Η κυβέρνηση απαλλοτριώνει περιουσίες χωρικών για λογαριασμό ‘στρατηγικών’ επενδυτών

SManalysis


"Ο Τσίπρας, ο οποίος αντικατέστησε τον Υπουργό Εξωτερικών, έναν αποτυχημένο μεγαλομανή ως Κοτζιά, δεν νοιάζεται καθόλου, την εθνοκάθαρση της Χειμάρας και της Βορείου Ηπείρου. Ο Τσίπρας πρέπει να θυμηθεί το 1997 όταν ήταν φοιτητής και ήταν μια στιγμή που η Ελλάδα έπρεπε να λάβει εθνικές αποφάσεις για να ενώσει τη Βόρειο Ήπειρο με την Ελλάδα". SManalysis 

Δεκέμβριος 5, 2018. Echedoros

Σε ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προτίθεται να ακυρωθούν κανονιστικές πράξεις σχετικά με τη χρήση της γεωργικής γης στις παράκτιες περιοχές, με άρνηση της εγγραφής της ιδιοκτησίας , όταν αυτές έχουν στα οικόπεδα ‘παράνομες κατασκευές’ ή είναι δεσμευμένα για τους λεγόμενους ‘στρατηγικούς επενδυτές’, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, τονίζοντας τη ληστρική πολιτική του Έντι Ράμα προς τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας  που μέρος αυτών ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ότι η παράνομη κατασκευή , ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, αν είναι αγορασμένη ή έχει κλαπεί από άλλους (συνηθισμένη περίπτωση στην παραθαλάσσια ζώνη της Αλβανίας)  θα αποζημιωθεί από την κυβέρνηση με απόφαση του Ράμα, ενώ οι τιμές όπως υποστηρίζουν πολλοί,  είναι δεκάδες φορές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.


Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την αμφιλεγόμενη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Μαρτίου 2018, σύμφωνα με την οποία κάθε πράξη απόκτησης γης  που δεν έχει καταγραφεί ως ακίνητη ιδιοκτησία στο γραφείο κτηματογράφησης  και βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της Αλβανίας, μπορεί να παραχωρηθεί.


Το νέο σχέδιο, φαίνεται να έχει στόχο, τη μετατροπή αυτού του προσωρινού μέτρου σε μόνιμη κατάσταση για την ακύρωση  της γεωργικής περιοχής στην παράκτια περιοχή και την παραχώρησή της στους λεγόμενους ‘στρατηγικούς επενδυτές’.


Στην πραγματικότητα, είναι υφαρπαγή των περιουσιών από τους νόμιμους ιδιοκτήτες και τη  δωρεά τους σε  άτομα προσκείμενα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.


Το σχέδιο νόμου του Ράμα προβλέπει ότι εάν ο ιδιοκτήτης της γης δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για την ιδιοκτησία του ( που να τα βρεί, άλλωστε,  σε ένα μετα-κομμουνιστικό κράτος) τότε απαλλοτριώνεται μέσα σε 30 ημέρες και γίνεται κρατική περιουσία.


Στον κατάλογο των εκτάσεων που δίδονται σε αυτόν τον νόμο, υπάρχουν οικόπεδα στον κόλπο Λάλζι, καθώς και στις Δρυμάδες και Αγίους Σαράντα.


reporter.al

Tuesday, December 4, 2018

Η Ελλάδα να προστατέψει επιτέλους τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου

SManalysis


Δεκέμβριος 4, 2018. ECHEDOROS


Τριάντα έξι μέρες μετά την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα η αλβανική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί και να τρομοκρατεί τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου άγνωστοι κατέστρεψαν το Μνημείο του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη και έσκισαν την Ελληνική Σημαία στην πλατεία του χωριού Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων στην περιοχή Αγίων Σαράντα - Δελβίνου.


Οι δράστες ετράπησαν σε φυγή όταν έγιναν αντιληπτοί και έως το βράδυ της Δευτέρας αναζητούνται τόσο από την αστυνομία όσο και από τους κατοίκους της Κρανιάς.


Η άνανδρη και εγκληματική αυτή πράξη, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, αφού το κλίμα φρόντισε να οξύνει ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού TOP CHANNEL Μαρίν Μέμα ο οποίος πριν λίγες ημέρες ετοίμασε ένα ανιστόριτο και ανθελληνικό ντοκιμαντέρ με θέμα "Όταν τιμούν τους φονιάδες Αλβανών". Στην συγκεκριμένη εκπομπή οι εθνικοί αγωνιστές της Βορείου Ηπείρου Θύμιος Λιώλης και Σπύρος Σπυρομήλιος παρουσιάζονταν ούτε λίγο ούτε πολύ ως ανθρωπόμορφα τέρατα.


Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μάλιστα ο ανθέλληνας δημοσιογράφος πήγε στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς και δείχνοντας το Μνημείο του Καπετάνιου του Βούρκου Θύμιου Λιώλη έλεγε "στη νότια Αλβανία κατασκευάζονται μνημεία για τους σφαγείς του αλβανικού λαού".


Η καταστροφή του Μνημείου έρχεται ενώ είναι σε εξέλιξη η τρομοκράτηση των κατοίκων του χωριού Βουλιαράτες ενόψει της τέλεσης του 40ήμερου μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.


Η αποθράσυνση των αλβανών οφείλεται και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές στα Τίρανα ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.


Καλούμε την Αθήνα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει ο νέος γύρος διωγμών που υφίστανται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

Ανθελληνική πρόκληση Αλβανών: Έσπασαν την αναμνηστική πλάκα του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά

SManalysis


Δεκέμβριος 4, 2018. ECHEDOROS


Είναι από κάθε άποψη καταδικαστέα η πράξη «άγνωστων» που χθες το νωρίς το απόγευμα (Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018) κινούμενοι από ανθελληνικά και ρατσιστικά κίνητρα στην κεντρική πλατεία της Κρανιάς, αφαίρεσαν βίαια και στη συνέχεια έσπασαν την αναμνηστική πλακέτα με το πορτρέτο του αγωνιστή της ΕΕΜ, Θύμιο Λιώλη, γράφει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ‘Ομόνοια’.

Οι ηθικοί αυτουργοί

 
Η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλει ότι το συμβάν είναι συνέχεια ανθελληνικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, λίγες μέρες νωρίτερα όπου διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε στη δράση του θρυλικού ήρωα του Βούρκου. Δεν είναι μεμονωμένη εκπομπή αλλά συνέχεια πολλών ανάλογων για τις οποίες έχουμε διαρκώς εκφράσει την ανησυχία και προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες.

Φαίνεται ότι οι εποχές όπου η ΕΕΜ είχε ανάγκη από προστασία ηρώων όπως ο Θύμιος Λιώλης και άλλοι δεν έχουν παρέλθει ή κάποιοι θέλουν να τις επαναφέρουν.

Οι κρατικοί μηχανισμοί που επιβλέπουν τόσο τα ΜΜΕ, το περιεχόμενο των τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως και ανεξάρτητες αρχές για την προστασία από φαινόμενα καλλιέργειας ρατσισμοί και ξενοφοβίας πρέπει να κινηθούν άμεσα.


 Το αναφαίρετο δικαίωμα της Μειονότητας

Η ΕΕΜ έχει αναφαίρετο δικαίωμα να τιμά τη δική της ιστορία και τους ήρωες που η κοινότητα ανέδειξε στη διαχρονική της παρουσία και πορεία στα πάτρια εδάφη.

Οι τοπικές αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής οφείλει όχι απλώς στο να επιμείνει ώστε να καταδικαστεί η πράξη αυτή βεβήλωσης που μπορεί να είχε επιφέρει πολύ χειρότερες συνέπειες εάν οι δράστες είχαν πέσει στα χέρια των κατοίκων του χωριού, αλλά να προβεί άμεσα στις ενέργειες αποκατάστασης του μνημείου με καθαρή νομική κατοχύρωση.     


Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
«ΟΜΟΝΟΙΑ»

Vucic wants United States to warn Pristina

SManalysis
(Tanjug)
Serbian President Aleksandar Vucic on Tuesday received US Ambassador in Belgrade Kyle Scott, the president's office said in a press release.

SOURCE: TANJUG TUESDAY, DECEMBER 4, 2018

Vucic spoke with Scott about the situation in Kosovo and Metohija, pleading with the United States use its political influence and warn Pristina that its moves are endangering peace and stability in the region.

"Pristina's persistence on taxes on goods from central Serbia and, moreover, on the formation of the army of so-called Kosovo is causing great concern for Serbia about the future of the Serb people in Kosovo and Metohija," Vucic said.

Scott pointed out that the tax in question is violating of the CEFTA (trade agreement) and jeopardizing the future of the region, the press release said, and added that he recalled that US State Secretary Mike Pompeo urged authorities in Pristina to abolish the tax on goods from Serbia and Bosnia-Herzegovina.

Scott reiterated that the United States supports Belgrade's efforts to normalize relations with Pristina and is ready to help achieve a sustainable solution that would allow stability, thanking Serbia for its restrained response to the latest developments.

Vucic reminded of the provisions of the Brussels agreement and UN Security Council Resolution 1244, as well as of CEFTA, stressing that Serbia did not violate any of them.

"Serbia is progressing economically at an accelerated pace and is therefore sincerely in favor of peace and stability," the president said, adding that Pristina needs to abolish the tax, in order to continue the Brussels dialogue and seek a compromise s