Friday, November 30, 2018

“Ας γνωρίζει ο ελληνικός/ο αλβανικός στρατός ξεκινά μεγάλες προετοιμασίες για πόλεμο”

SManalysis


Νοέμβριος 30, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Σε μια εποχή, που ένα μέρος του ελληνικού στρατού δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία, ο αλβανικός στρατός επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε πόλεμο σε κάθε πιθανή επίθεση, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα και συνεχίζει:


Τις τελευταίες ημέρες,  700 στρατιώτες από όλες τις δυνάμεις και τις διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων,  συμμετείχαν στην άσκηση «Καστριώτης – 2018». Σε αυτήν την άσκηση δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες επικοινωνίας και συντονισμού από απόσταση  σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.


«Η άσκηση του Γενικού Επιτελείου και των δευτερευόντων δομών του, χρησιμεύουν για τον σχεδιασμό των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς και την εναρμόνιση των τυποποιημένων διαδικασιών σύμφωνα με εκείνες που ισχύουν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πετρίτ Τσούνι, επικεφαλής του προσωπικού της πολυεθνικής  ενωμένης ομάδας εργασίας.


Τα διδάγματα από προηγούμενες ασκήσεις υλοποιήθηκαν σε σενάρια και στόχους εκπαίδευσης. Ο αρχηγός του προσωπικού πραγματοποίησε συχνές επαφές με τους επικεφαλής των δυνάμεων που συμμετείχαν σε αυτήν την άσκηση, μέσω άμεσων συνδέσεων.


Εν τω μεταξύ το Κέντρο Επιχειρήσεων αντέδρασε σε πραγματικό χρόνο σε όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα.


Η άσκηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Πληροφοριών και Συστημάτων Επικοινωνιών, διήρκεσε δύο ημέρες και εξετάσθηκε  η ετοιμότητα των δυνάμεων, καθώς και τα εξαρτήματα  και συστήματα της επικοινωνίας.


Επιπλέον, ο αλβανικός στρατός έχει προγραμματίσει και άλλες ασκήσεις με άλλες στρατιωτικές δυνάμεις βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα των εκπροσώπων των ΗΠΑ.


Thursday, November 29, 2018

Κωνσταντίνος Κατσίφας: Οι Έλληνες κέρδισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διερεύνηση για τη δολοφονία του

SManalysis


Νοέμβριος 29, 2018. Echedoros


  Στην έκθεση της Αλβανίας που συνιστά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ακόμη σημείο, με το οποίο απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

 Σοβαρή τροποποίηση της έκθεσης για την Αλβανία

Η τροποποίηση προστέθηκε τα τελευταία λεπτά της τελικής έκθεσης και προτάθηκε από τον εισηγητή για την Αλβανία, Κνουτ Φλεκεστάιν και τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, γραμματέα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Η διαφορά μεταξύ των προτεινόμενων λόγων  της πρώτης και της τελευταίας στιγμής είναι τεράστια.

Στην παράγραφο 20 της έκθεσης εκτιμάται η έγκριση του νόμου για τις μειονότητες από την Αλβανία και απαιτείται περαιτέρω εφαρμογή της νομικής βάσης για τις γλωσσικές και εθνοτικές μειονότητες.


Σε αυτό το σημείο, οι ευρωβουλευτές έχουν προσθέσει ένα συννημένο (α), το οποίο συνδέεται άμεσα με η δολοφονία του εξτρεμιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα, όπως χαρακτηριστικά γράφει το αλβανικό κείμενο.


Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει τις ενστάσεις που σημειώθηκαν μετά το επεισόδιο στο οποίο ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή υπηκοότητα (ελληνική και αλβανική), σκοτώθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις της κρατικής αστυνομίας (RENEA) κατά τον εορτασμό της επετείου για τους Έλληνες στρατιώτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στους Βουλιαράτες την 28η Οκτωβρίου 2018.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί περιορισμό από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να ενεργήσουν και να διερευνήσουν  τα κίνητρα  που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινης ζωής».


Κακό μήνυμα για την Αλβανία


Φαινομενικά- συνεχίζει το δημοσίευμα- το κείμενο δεν έχει έντονη τάση και ομοιάζει με σύνηθες μέρος των δηλώσεων.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα.

Ένα τέτοιο αίτημα, κανονικά δεν θα αποτελούσε μέρος των εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ λιγότερο στο έγγραφο που αφορούσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά, οι ευρωβουλευτές της, ανάγκασαν να επιβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στην εισαγωγή την δολοφονία ενός τρομοκράτη στις ανησυχίες της ετήσιας έκθεσης της Αλβανίας σχετικά με την ένταξη της, είναι ένα κακό μήνυμα.


Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, το κοινοβούλιο της Ευρώπης απέρριψε το αίτημα δύο Ελλήνων βουλευτών να συζητήσουν τη δολοφονία του Κατσίφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ένα μέρος των Ευρωβουλευτών δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει για ένα θέμα που αφορά έναν ένοπλο εναντίον της αστυνομίας.  Η άρνηση της προσπάθειας του Έλληνα βουλευτή να εισαγάγει το ζήτημα ‘Κατσίφα’ στην ΕΕ είχε μια συνηθισμένη αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


 Αλλά, σήμερα, στη συζήτηση, η δολοφονία του Κατσίφα καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι η δολοφονία στους Βουλιαράτες, μπορεί να θεωρηθεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση της νομοθεσία περί μειονοτήτων.
Αυτή είναι η πρώτη νίκη της ελληνικής πολιτικής σε σχέση με την Αλβανία.

Δεν έπεισε η αλβανική κυβέρνηση


Αυτό δηλώνει ότι τα επιχειρήματα της αλβανικής κυβέρνησης, πέρα από τα δικαιώματα, δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τι συνέβη στους Βουλιαράτες.
Αντ’ αυτού, οι Έλληνες ευρωβουλευτές με την ιδέα ότι στους Βουλιαράτες σκοτώθηκε ένας «ήρωας του ελληνισμού» [τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο] έχουν καταφέρει όχι μόνο να αλλάξουν την ανάλυση, αλλά να θέσουν και όρους που θα τεθούν στη συζήτηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Αυστριακή εφημερίδα εναντίον του Αλβανού πρωθυπουργού

SManalysis



Νοέμβριος 29, 2018. ECHEDOROS

«Η Σκιπέρια (Αλβανία) σήμερα καλύπτει  ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της  από την παράνομη διακίνηση  ναρκωτικών. Ο ισχυρός σοσιαλιστής των Τιράνων, Έντι Ράμα, είναι φίλος με τον Τούρκο πρόεδρο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει η ‘Die Presse’, η πιο έγκυρη βιεννέζικη εφημερίδα, η οποία εκδίδεται  από τα μέσα του 19ου αιώνα, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.


Σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Καρλ Πίτερ Σβάρτς, η Die Presse, αναλύει την επιδείνωση του κράτους δικαίους, όσον αφορά τα προβλήματα διαφθοράς και της εγκληματικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και τον τρέχοντα ρόλο της Τουρκίας με τον Ερντογάν.




Η διαφθορά έχει γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία χρησιμοποιούν τα πρώην κομμουνιστικά εγκληματικά δίκτυα στην περιφέρεια της ΕΕ για να επεκτείνουν την επιρροή τους.


Ιδιαίτερα δεν πρέπει να υποτιμάται η τουρκική επιρροή.

Και δεν πρόκειται μόνον με την οικοδόμηση τζαμιών και την προώθηση των τουρκόφωνων μειονοτήτων.

Στην πΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, ο Ερντογάν λειτουργεί υπό τον έλεγχο μουσουλμανικών κομμάτων, ενώσεων, ιδρυμάτων και μέσω ενημέρωσης και προσπαθεί να εξαλείψει τους οπαδούς του Φετιουλάχ Γκιουλέν. Πρόσφατα το Ίδρυμα Μααρίφ απέκτηση το Πανεπιστήμιο «Νέα Υόρκη» των Τιράνων.


Κατά την ίδρυση της «Air Albania» και την κατασκευή του αεροδρομίου του Αυλώνα, η συμμετοχή της Τουρκίας ήταν βασικός παράγοντας. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει  στο Κοινοβούλιο αυτά τα σχέδια και προβαίνει σε σειρά καταγγελιών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν ζητά τους ενοχλητικούς κανόνες χρηστής διακυβέρνησης, όπως ανοικτές δημόσιες συμβάσεις και ανταγωνισμό.


Οι τουρκικές επενδύσεις δεν είναι καθόλου δημοφιλείς. Γιατί υπάρχει η υποψία ότι η οικονομική δέσμευση προς την Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για την στρατηγική του Νεοθωμανισμού που στοχεύει στην ανάκτηση των χαμένων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


politiko.al, diepresse.com,

Wednesday, November 28, 2018

Ο Ρώσος πρόεδρος συγχαίρει τον Αλβανό πρόεδρο για τη γιορτή της Σημαίας

SManalysis



Νοέμβριος 28, 2018. Echedoros

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας.



Η ρωσική πρεσβεία στο Facebook δημοσίευσε το μήνυμα του Πούτιν προς τον πρόεδρο Μέτα.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα ο Πούτιν αναφέρει ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων και η διμερής συνεργασία σε διάφορους τομείς θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών.


«Αποδεχθείτε τα συγχαρητήριά μου με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Αλβανίας, την Ημέρα της Σημαίας. Είμαι βέβαιος ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων και η διμερής συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αλβανίας σε διάφορους τομείς θα ήταν προς το συμφέρον των λαών των δύο χωρών μας καθώς και ολόκληρης της Ευρώπης. Σας εύχομαι προσωπική υγεία και επιτυχία, συγχαίρω όλους τους συμπολίτες σας ευχόμενος ευημερία και  πρόοδο. Με σεβασμό, Βλαντίμιρ Πούτιν- Μόσχα Κρεμλίνο 28 Νοε 2018»

Αλβανία: Πως θα πάρετε ελληνικό διαβατήριο με ‘λάδωμα’ 1000 ευρώ

SManalysis


Νοέμβριος  28, 2018. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ


Στην εκπομπή ‘Στοπ’ της τηλεόρασης ΄΄tvklan΄΄ είχε θέμα πως οι Αλβανοί  μπορούν να αποκτήσουν ένα διαβατήριο από μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καν να βγουν από την Αλβανία.


Αναφέρει ο παρουσιαστής:

Μια κρυφή κάμερα δείχνει πως με 1000 ευρώ στο χέρι, γινόσαστε κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου.
Ο «έμπορος» αυτής της επιχείρησης είναι ο Αντέμ Πιτσάρι που δίνει εγγύηση 100% για την επιτυχία αυτής της υπόθεσης  και θα μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεσθε με μια νέα ταυτότητα για μια νέα ζωή, σε όποια χώρα της Ευρώπης θέλετε.


Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά:


Ένας  πολίτης υπέβαλλε μόνο 2 φωτογραφίες και το απαιτούμενο ποσό και σε τέσσερις ημέρες ή το πολύ σε μία εβδομάδα πήρε στο χέρι το ελληνικό διαβατήριο με στοιχεία ταυτότητας  ‘Γιάννης Γκοργκούλας’ / «Janis Gorgulas».


Στην εκπομπή  παρουσιάζεται βίντεο στο οποίο δημοσιογράφοι πήγαν να συναντήσουν στο Δυρράχιο τον μεσολαβητή Αντέμ Πιτσάρι για να δουν πως μπορούν να αποκτήσουν  ελληνικό διαβατήριο και να νοιώσουν Ευρωπαίοι πολίτες.


Ακολουθεί ένας διάλογος με την κρυφή κάμερα και κατά τη συζήτηση ο Πιτσάρι τους υπόσχεται ότι το πολύ σε μία εβδομάδα θα έχουν ελληνικό διαβατήριο από την Αθήνα, αρκεί να του δώσουν το ποσό των 1000 ευρώ…

Tuesday, November 27, 2018

Serb mayors in north resign, end communication with Pristina

SManalysis
(Tanjug)
The mayors of the four Serb municipalities in northern Kosovo have signed a four-point declaration, after which they resigned all their functions.

SOURCE: B92 TUESDAY, NOVEMBER 27, 2018

At Tuesday's extraordinary meeting of the mayors of the municipalities of Kosovska Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok and Zvecan, a declaration was signed by which the leaders of these municipalities withdrew from their functions and severed any communication with the authorities in Pristina.

As stated during a press conference, after the conclusion of the extraordinary session, the mayors of the four Serb municipalities signed a joint declaration consisting of four points, stating the reasons for their decision to abandon the functions and any communication with the authorities in Pristina.

According to the first point, such a decision was made due to the introduction of inhuman3 charges of 100 pe cent on Serbian goods, which severely threatened the right to life, medical treatment and survival of Kosovo Serbs, leading into an even deeper crisis.

The second point states that the declaration is signed because of continuous violence, the beatings of Serbs, the unlawful arrests and an attempt to kill Milan Radoicic, which also jeopardizes the right to life to Serbs in Kosovo.

Point three lists violations of all international agreements, from (UN Security Council) Resolution 1244, the Brussels agreement, and CEFTA (regional free trade agreement), while point four states that the decision is made due to Pristina violating its own legal acts according to which the rights of the Serbs must be respected.

It is also explained that this gesture should not be interpreted as unwillingness to defend one's own people.

In the meantime, Tanjug is reporting that the court in Kosovska Mitrovica, along with the court units in Zubin Potok and Leposavic, and all the judges and employees of these courts, stopped working 09:00 hours.

In this way, they expressed their solidarity with the citizens and the protests organized because of Pristina's measures and violations of the human rights of Serbs in Kosovo. Court President Nikola Kabasic sent a letter to the heads of international missions and certain influential embassies in Kosovo and Metohija.

A protest is expected to be held at noon over Pristina's increasing of taxes on goods from central Serbia by 100 percent.

Monday, November 26, 2018

Εκτός ελέγχου ο Ε.Ράμα: «Ποιος γ@@μάει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;» – Ο Αλβανικός αετός στο Κοσσυφοπέδιο – Χωρίς ρεύμα οι Έλληνες της Χιμάρας

SManalysis

Δημοσίευση: 26 Νοεμβρίου 2018, Pentapostagma


Συνεχίζει να προκαλεί με κάθε τρόπο ο αυταρχικός Έντι Ράμα, σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, υπερασπιζόμενος το ρόλο του κρατιδίου στα σχέδιά του και τα ιδεώδη της Μεγάλης Αλβανίας.



Την ίδια στιγμή, το αλβανικό καθεστώς συνεχίζει τις τακτικές τρομοκρατίας κατά των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο, καθώς οι Έλληνες της Χιμάρας δεν έχουν ρεύμα, γεγονός που έχει ενορχηστρωθεί από την αλβανική κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Ο στόχος της Μεγάλης Αλβανίας, είναι το μόνο πράγμα που βρίσκεται στο μυαλό του Αλβανού πρωθυπουργού και κάνει ότι μπορεί για να το υλοποιήσει. Κόσοβο, Βόρεια Ήπειρος και ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων κινδυνεύουν από τον αλβανικό εξτρεμιστικό εθνικισμό.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα έχει δημοσιεύσει μια φωτογραφία στο ‘Facebook’ που την ονόμασε ‘φωτογραφία της ημέρας’, στην οποία βρίσκεται με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι και άλλα μέλη των κυβερνήσεων Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, τη στιγμή που όλοι μαζί σχηματίζουν τον ‘αετό’ της αλβανικής σημαίας.

Ενώ όλοι φαίνονται εξοικειωμένοι με το παιχνίδια αυτό των χεριών, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι δεν είχε ιδέα πως κάνουν αυτό το σύμβολο (φωτό). Το περιστατικό αυτό τράβηξε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.




Αλλά δεν είναι μόνο ο Χοτζάι που δεν γνωρίζει το παιχνίδισμα αυτό, αφού πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, Αλί Αχμέτι, δεν μπορούσε να κάνει αυτό το σύμβολο, προκαλώντας το γέλιο του προέδρου Μέτα, γράφει η αλβανική Fax web.

Περνάει κάθε όριο προκλητικότητας ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο. Αφού σχημάτισε τον δικέφαλο αετό με τα χέρια του στη συνέχεια εκφράστηκε χυδαία για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Ποιος τους γ@@μεί;” αναρωτήθηκε ο Έντι Ράμα «Ποιοι είναι αυτοί οι ευρωβουλευτές;” πρόσθεσε ενώ υπερασπίστηκε με απόλυτο τρόπο τα ιδεώδη της Μεγάλης Αλβανίας.


Related image

Παράλληλα, η πίεση στη Βόρειο Ήπειρο συνεχίζεται από το αλβανικό καθεστώς, καθώς οι πολίτες της Χιμάρας διαμαρτύρονται στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα για σκόπιμη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πολίτες με ελληνική ιθαγένεια, σημειώνει ο Σταυρί Μάρκο.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο κατά της ελληνικής μειονότητας και σημειώνει ότι ενώ το θέμα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα είναι απούσα.

«Προσέξτε, κόβουν την γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας Χιμάρα- Δρυμάδες, όχι στους ολιγάρχες αλλά μόνο για τους πολίτες με ελληνική ταυτότητα. Αυτό γίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια. Αυτή η γραμμή έχει πληρωθεί από τους φόρους μας και από την ΕΕ και δεν έχουμε φως. Η κατάσταση είναι φριχτή, την κατάσταση την δημιουργεί σκόπιμα το διεφθαρμένο σύστημα».

Οι διακοπές ρεύματος στην Αλβανία είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όμως στις ελληνικές περιοχές το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο και για μεγάλο χρονικό διάστημα.



Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο στην τρομοκρατία κατά των Ελλήνων. Πότε θα το καταλάβουν;

"Some countries gave birth to political monster in Pristina"

SManalysis
(Tanjug, file)
Ivica Dacic said on Monday he would not be surprised if Pristina had indeed banned members of the Serbian government from entering Kosovo and Metohija.

SOURCE: TANJUG MONDAY, NOVEMBER 26, 2018

The first deputy PM and foreign minister stressed that this would run contrary to all agreements reached in Brussels (during EU-mediated Belgrade-Pristina negotiations).

Dacic told reporters he would not be surprised by such a decision, given that imposing a 100 percent tax on goods (from central Serbia) was proof there was no rational and reasonable policy in Pristina now - " we have moved into the sphere of political insanity."

"This issue is not for us but for the international community, the EU, and the question is what they will do about it. Some countries have given birth to a political monster in Pristina and it's time they've set boundaries for it," Dacic said, adding that he did not believe in the stories coming from "the international community" that Pristina "would not listen to them."

The head of diplomacy said that Kosovo Minister Shala had posted a photo with (Albanian PM) Edi Rama, and the inscription "100 percent" on Facebook - and that "Rama may have been abused, but it is in any case necessary for him to distance himself."

Dacic stressed that Albania and Kosovo are talking about removing borders and abolishing customs and the border police, and added that there was no purpose in Serbia participating in regional cooperation meetings - "if Europe really does not see what this is about, and the level of hypocrisy of Albania and Pristina."

Asked if he would suggest that Serbia should not be taking part in regional meetings, Dacic said that a conference on revitalization of regional cooperation should be held first. "This is not a hallmark of the 21st century, something like this only happens in Kosovo, and if someone thinks that we will stop or get scared, or stop fighting for our state interests, and that we will recognize Kosovo, they are mistaken. If somebody thinks we're scared of Haradinaj - it's time to wake him up from the hypnosis he's in. I'm afraid he is not alone, those are puppets managed by someone from the side," Dacic said.

Asked if Moscow could be to Belgrade what Washington is to Pristina, Dacic said that Serbia is "not seeking support from anyone, but respect of international law."

He pointed out that officials in Serbia "will not listen to the international community that they were to blame for Pristina's mindless moves and that they caused them by (Pristina) not being admitted to Interpol."

"This is not about somebody wanting to do something to Serbia, they want to disturb regional peace and stability. Serbia will not allow itself to be drawn into that mud, but will defend its national interests," said Dacic.

He said Russia and China can help Serbia in the sense that these two countries guarantee the UN will not revise Resolution 1244, and will not recognize Pristina's unilateral acts. "We would like this to be a shared approach by all permanent members of the UN Security Council," Dacic concluded.

"What the f*ck": Albanian PM's news conference profanities

SManalysis

Speaking after a joint session of the governments of Albania and Kosovo, the Albanian PM used "inadequate vocabulary," Tanjug is reporting on Monday.

SOURCE: TANJUG MONDAY, NOVEMBER 26, 2018

According to the report, during a news conference held in the town of Pec he repeated used the phrase "what the fuck" - and he was uttering this profanity in English.

Speaking about the trade dispute between Serbia and Kosovo after the latter increased by 100 percent taxes on goods coming from central Serbia and from Bosnia-Herzegovina, Rama said that Kosovo was "absolutely ready to play its international role" - but that Belgrade was "not always clear and honest in the Brussels dialogue."

Rama also told reporters that Kosovo is "a complete state" whereas Pristina "always had a sincere approach to dialogue with Belgrade."

Having continued his criticism at the expense of Serbia, he mentioned one time when "Serbia asked from one Kosovo minister" to remove the term "Republic of Kosovo" from his speech. "The EU would say to that, 'what the fuck'," said Rama.

The Albanian prime minister used this profanity in English several times during his address.

«Persona non Grata» η Πρωθυπουργός και υπουργοί της Σερβίας - για το Κοσσυφοπέδιο!

SManalysis




Νοέμβριος 25, 2018. echedoros


«Εάν η πρωθυπουργός Μπρανάμπιτς ή  υπουργοί πάνε στο Κοσσυφοπέδιο θα συλληφθούν. Στη μαύρη λίστα είναι επίσης, ο Ντάτσιτς, ο Στεφάνοβιτς και ο Βουλίν, καθώς και δικαστές του Συνταγματικού και Ανωτάτου Δικαστηρίου και βουλευτές», γράφει η σερβική ‘Νόβοστι’, αναφερόμενη στα μέτρα  της ηγεσίας της Πρίστινα κατά των Σέρβων αξιωματούχων.



Η σερβική εφημερίδα σημειώνει ότι  ο κατάλογος αυτών των ανεπιθύμητων/ «Persona non Grata» που εξέδωσε η αλβανική ηγεσία της Πρίστινα είναι  από την 1η Νοεμβρίου, αλλά τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά δηλαδή, από τα μέτρα υπερ-φορολόγησης  των εισαγομένων σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο.


Η Νόβοστι σημειώνει ότι ο κατάλογος των ‘ανεπιθύμητων’ Σέρβων αξιωματούχων έχει διανεμηθεί σε όλες τις διόδους του Κοσσυφοπεδίου


«προκειμένου να μην επιτραπεί η διέλευση μέσα από τις  διοικητικές διαβάσεις που οδηγούν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».


Αναφέρεται, επίσης, ότι μετά την παραβίαση της συμφωνίας CEFTA, η Πρίστινα παραβίασε και τη συμφωνία των Βρυξελλών του 2014 που εφαρμόζονταν για τις επίσημες επισκέψεις των Σέρβων αξιωματούχων στη σερβική κοινότητα  του Κοσόβου.


Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι εάν οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν το διάλογο με τη στροφή που έχουν λάβει οι σχέσεις των δύο πλευρών και αν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα ακυρώσουν τις αποφάσεις αυτές.


Πάντως, στην κατάσταση που περιπλέκεται, η σερβική κυβέρνηση θα συντονισθεί με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Αποκαλυπτήρια αγάλματος από πρόεδρο Αλβανίας και πρωθυπουργό στο Κοσσυφοπέδιο

SManalysis


Νοέμβριος 25, 2018. Echedoros

Στο πλαίσιο του έτους Γκιέργκι Καστριώτη Σκερντέμπεη και με την ευκαιρία του εορτασμού της 140ης επετείου της  Ένωσης (Συνδέσμου) της Πρίζρεν, πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή, τα αποκαλυπτήρια τριών ιστορικών ηγετών της Ένωσης αυτής. Συμμετείχαν ο  πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα  και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας και Κοσόβου, Έντι Ράμα και Ραμούς Χαραντινάι.



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στην ομιλία του,  τόνισε:


«Η  Ένωση της Πριζρένης είναι το σύμβολο της ενοποίησης των εδαφών.Οι Σκιπτάροι του Κοσσυφοπεδίου βρήκαν το σωστό δρόμο όταν εντάχθηκαν στη διαμόρφωση της Ένωσης της Πριζρένης. Και μέσα από τέτοιες προσωπικότητες όπως ο Ουμέρ Πριζρένι, ο Αμπντούλ Φράσερι και ο Σουλεϊμάν Βόκσι, καθώς και άλλες προσωπικότητες σπάνια η ιστορία συνδέει. Ο γιος του Αμπντούλ Φράσερι, ο Μιδάτ Φράσερι, έγραψε κάποτε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ήταν αποτέλεσμα εκείνων που κάποτε σχημάτισαν την Ένωση της Πριζρένης»


[Σημείωση: Η Ένωση της Πριζρένης ( ή Σύνδεσμος της Πριζρένης ) ήταν μια πολιτική οργάνωση των επικεφαλής των τεσσάρων αλβανικών βιλαετίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε επίσημα στις 10 Ιουν 1878 στο Μπαϊρακλί Τζαμί στην πόλη Πρίζρεν, που ήταν τότε το κέντρο του βιλαετίου του Κοσσυφοπεδίου]

Sunday, November 25, 2018

Σκοτεινό παρασκήνιο στο Κόσοβο: Βρετανοί και Αμερικανοί οι «ενορχηστρωτές» των γεγονότων στην Μιτρόβιτσα – Σχέδιο ΝΑΤΟ κατά Σερβίας-Ρωσίας

SManalysis

Δημοσίευση: 24 Νοεμβρίου 2018, Pentapostagma


Ένα πολύ «σκοτεινό» σενάριο επικαλούνται οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας, για το οποίο φέρονται να είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες την πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι.



Οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν υποβάλει έκθεση η οποία ανέφερε ότι, «οι Αλβανοί, με τη βοήθεια των ισχυρών συμμάχων τους, προετοιμάζονται να υφαρπάξουν το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, να διώξουν τους Σέρβους και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση για την οποία θα κατηγορηθούν οι Σέρβοι και το Βελιγράδι”, αναφέρει ο  σερβικός τύπος.

Έτσι οι αλβανικές αρχές της Πρίστινα από την Παρασκευή άρχισαν να εφαρμόζουν το σχέδιο αυτό φέρνοντας την περιοχή στο χείλος του πολέμου, με την εκ νέου εισβολή της δύναμης ROSU στην βόρεια Μιτρόβιτσα, αναφέρει σερβική εφημερίδα.

Γι ‘αυτό το ύπουλο σχέδιο, οι Αλβανοί ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζονται κυρίως από τις πρεσβείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτές οι δύο χώρες έχουν άμεση σχέση και είναι ύποπτες για κινήσεις στα παρασκήνια, με σκοπό να «κατευθύνουν» την δράση της Πρίστινα, η οποία με την δραστική αύξηση των φόρων επί των εμπορευμάτων από την κεντρική Σερβία και την παρουσία των κομάντος, απειλεί τον σερβικό λαό τόσο νότια όσο και βόρεια του ποταμού Ibar.




Με τον ήχο συναγερμού αεροπορικής επιδρομής, την Παρασκευή τα ξημερώματα στις 4:40 πμ, οι Αλβανοί κομάντος της Rosu, οπλισμένοι με αυτόματα τουφέκια, εισέβαλαν στην Βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα με πάνω από δέκα αυτοκίνητα και κατέλαβαν ζωτικά σημεία της πόλης, με το πρόσχημα της αναζήτησης υπόπτων για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς.

Με τη χρήση βίας, οι ειδικές δυνάμεις, συνέλαβαν τον ηγέτη του σερβικού κόμματος GI SDP, Νεντέλικο Σπαζόγιεβιτς, αλλά και τον Ντραγκίσα Μάρκοβιτς, τον Μάρκο Ρόσιτς και τον Σάσα Κιούριτς. Προσπάθησαν να συλλάβουν και τον αντιπροέδρο Milan Radojicic, αλλά δεν τον βρήκαν.

Εκείνη τη στιγμή η Μιτρόβιτσα έμοιαζε με πεδίο μάχης. Σέρβοι πολίτες ήταν συγκλονισμένοι από τις βόμβες κρότου λάμψης ενώ ακούγονταν ριπές από αυτόματα όπλα.

Το πλήθος των Σέρβων εγκατέλειψε τα σπίτια του και άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Τσάρ Λαζάρ. Πολλοί έτρεξαν στη γέφυρα που χώριζε την πόλη σε δύο μέρη, φοβούμενοι για κάτι χειρότερο.

Ταυτόχρονα είχαμε μια μαζική αλβανική προπαγάνδα ειδήσεων για την δήθεν δράση των Αλβανών κομάντος σε μια επικίνδυνη αποστολή τους.

Οι συλληφθέντες Σέρβοι πολίτες χτυπήθηκαν άγρια ​​στα χέρια και τα πόδια, μπροστά στα μέλη της οικογένειάς τους.

Η ένταση ήταν αισθητή στον αέρα και θα ήταν αρκετή μια μικρή σπίθα για να τινάξει τα πάντα στον αέρα, από την απερίσκεπτη δράση των Αλβανών, έτσι ώστε να έχουμε ξανά τις φλόγες του πολέμου.

Ο Goran Rakic, δήμαρχος της Μιτρόβιτσα, αργότερα θα αναγνωρίσει ειλικρινά και απρόθυμα ενώπιον των δημοσιογράφων, ότι αν έχουμε οποιαδήποτε συνέχεια όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πραγματοποίησε συναντήσεις και σήμερα Σάββατο με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων και τους υπουργούς, ακυρώνοντας όλες τις προηγούμενες προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Το Βελιγράδι αναμένει βοήθεια από Πεκίνο και Μόσχα ενώ οι Ρώσοι κινούνται αργά και σταθερά προς μια ενεργοποίηση των «συμβούλων τους” στα Βαλκάνια ενόψει εξελίξεων.

Την ίδια στιγμή το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Zvezda» δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με την υψηλή ετοιμότητα μάχης των πυραυλικών συστημάτων «S-300PMU Favorit», κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις έγιναν κοντά στην πόλη Ροστόφ, αμέσως μετά την δράση των Αλβανών κομάντος και πιθανολογείται ότι μπορεί να ήταν ένας προϊδεασμός κινήσεων για την στάση κατά της Πρίστινα.

Τα συστήματα S-300 έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν σημαντικές βιομηχανικές και διοικητικές εγκαταστάσεις, καθώς και στρατιωτικές βάσεις από αεροπορικές επιδρομές.

Σε παλαιότερο άρθρο μας με τίτλο (H Σερβία συμφώνησε για 4 συστήματα S-300 και μαχητικά MiG-29 με την Λευκορωσία – Η σερβική δημοκρατία της Βοσνίας αρνείται το ΝΑΤΟ) αναφέραμε ότι η Σερβία είχε συμφωνήσει για την αγορά τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων S-300 και έξι αεροσκαφών MiG-29 από τη Λευκορωσία, ανέφερε Σέρβος αξιωματούχος στο Βελιγράδι.

Η όλη αμυντική ενίσχυση του σερβικού στρατού θα αναγάγει την χώρα στην κορυφή, σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με πηγές, η Σερβία θα αποκτήσει τις εκδόσεις V και PMU2 των πυραύλων S-300, ενώ «τα αεροσκάφη MiG-29 θα είναι παρόμοια με την πρόσφατη δωρεά από τη Ρωσία.

Θα ρωτούσε κάποιος όμως γιατί όλα αυτά;

Μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εσωτερικών Υποθέσεων του Σερβικού Κοινοβουλίου ανέφεραν σε Ρώσους συναδέλφους ότι το Βελιγράδι αισθάνεται τρομερή πίεση από το ΝΑΤΟ για να ενταχθεί στη Συμμαχία, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Κλιμόφι.

Νομίζουμε ότι το «κλειδί» των εξελίξεων είναι ακριβώς εδώ και αφορά την αμυντική συμφωνία Ρωσίας και Σερβίας η οποία έχει στοχοποιηθεί πλέον ανοικτά από το ΝΑΤΟ, έχοντας προεκτάσεις πλέον και στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.