Wednesday, October 26, 2022

Καιρίδης: Τελεσίγραφο στα Τίρανα, για την ΑΟΖ και για την προστασία της Ελληνικής Μειονότητας

SManalysis

Σταυρη Μάρκο
Δημόζιογράφος  




Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ συναντήθηκε με την ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, Ελίζα Σπυροπάλι, για να δει την πορεία του εμπορίου της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Αλλά στην απόλυτη φράση του, στο τέλος της κουβέντας, έγινε κατανοητό ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, εδώ και 12 χρόνια η Ελλάδα περίμενε μια επίσημη θέση ναι ή όχι για τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ με την Αλβανία το συντομότερο δυνατό. , ενώ υπενθύμισε στην κ. Σπυροπάλι, ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία είναι απροστάτευτη.

Και για να καταλάβουμε με τον πιο διπλωματικό τρόπο, αυτές οι δύο φράσεις δεν έτυχαν καλής υποδοχής από την αλβανική πλευρά, αν και καμία πρωταρχική δέσμευση δεν τονίστηκε από αυτήν, παρά μόνο ένα κούνημα του κεφαλιού με τον πιο απελπισμένο τρόπο.

Η συνάντηση έρχεται αφού η Αθήνα είναι πολύ εκνευρισμένη από τον αποκλεισμό της ΑΖ με την Αλβανία, για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά δεν το δείχνει δημόσια, ενώ ελπίζει ότι στα Τίρανα κάποιος πρέπει να μάθει από την αποτυχία. Αν θεωρηθεί ότι αυτός ο εκνευρισμός προέρχεται από τις πολύ ιδιωτικές σχέσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, ο οποίος έχει παραδώσει όλη την εξωτερική και εσωτερική πολιτική στην Τουρκία, υποτιμώντας τον ρόλο της ΕΕ, φυσικά αυτό. πέφτει σε βάρος της Ελλάδας.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Έντι Ράμα έκανε κωμικές πράξεις μέσω selfies στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε μια πολύ συγκεκριμένη, σχεδόν επιθετική αντίδραση της Ομόνοιας, της Ελληνικής Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας, στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Και μετά, προφανώς σε ένδειξη εκδίκησης, η Εισαγγελία Αυλώνα εξαπέλυσε επίθεση σύλληψης τα μεσάνυχτα, σε βάρος 24 Ελλήνων κατοίκων της Χιμάρας, ανεξαρτήτως των κατηγοριών που αφήνουν φανερά, για διαφθορά και ληστεία εδαφών μεταξύ της κοινότητας, αυτό είναι άλλο πράγμα, αφού οι αντιανθρώπινοι νόμοι περί ιδιοκτησίας της Αλβανίας και η διαίρεση των Βορειοηπειρωτών από τις επεκτατικές πολιτικές των Τιράνων κάνουν το θέμα περίπλοκο.

Όμως η γνώμη των Βοριοηπειρωτών μέσω της Ομόνοιας, αναφέρει ξεκάθαρα ότι η επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων στην Αλβανία, έχει πρόβλεψη, την Εθνοκάθαρση των Ελλήνων από τις ιστορικές περιουσίες και το έδαφος τους.

Εν τω μεταξύ, κάποιος στην Αθήνα πιστεύει ότι πρέπει να δώσει στην Αλβανία την ευκαιρία να εκπληρώσει τον όρο που συμφωνήθηκε με την Ελλάδα AOZ, αλλά δυστυχώς αυτή η έκδοση έκλεισε στα Τίρανα και η Αθήνα πρέπει να καταλάβει ότι οι προσπάθειές της, ακόμη και με την προϋπόθεση για ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2008 , παρέκκλινε μια για πάντα.



... το σχόλιο 

Δημήτρης Καιρίδης-Dimitris Kairidis 

Ελλάδα-Αλβανία

"Συνάντησα σήμερα την Υπουργό Επικρατείας της Αλβανίας, υπεύθυνη για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, κα Elisa Spiropali και συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρ της εισόδου όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, αρκεί να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να διασφαλίζεται ο ειλικρινής ευρωπαϊκός προσανατολισμός της πολιτικής τους. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισα τη σημασία της γρήγορης επίλυσης της εκκρεμότητας καθορισμού της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες (χωρίς παρεμβάσεις τρίτων...) και της προστασίας της ελληνικής μειονότητας. 
Η Αλβανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί ζουν, εργάζονται και προοδεύουν στην πατρίδα μας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της." 

No comments: