Monday, April 1, 2019

Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

SManalysis
Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
1 Απριλίου 2019, 20:16

Tribune

Η Αλβανία σε «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ – Κόλαφος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Κοινοποίηση


Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Εμπόριο Ναρκωτικών, Έντι Ράμα, ΗΠΑ, Καρτέλ Ναρκωτικών, Λουλζίμ Μπασά, Ναρκωτικά, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,
Ισχυρό ράπισμα στην Αλβανία του Έντι Ράμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο, περιγράφει την Αλβανία ως χώρα διακίνησης – τράνζιτ των σκληρών ναρκτικών.

Επίσης, διατηρεί αμετάβλητο το καθεστώς χώρας παραγωγής και διακίνησης χασίς.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την Αλβανία, έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει νέα επίθεση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω του προέδρου του Λουλζίμ Μπάσα και του πρώην βουλευτή του Ενκελάϊντ Αλιμπέαϊ, αντέδρασαν έντονα.

Ο Μπάσα τη χαρακτήρισε ως «καταστρεπτική για τη χώρα» ενώ, ο Αλιμπέαϊ τόνισε ότι «θα πρέπει να φύγει ο υπαίτιος αυτής της κατάστασης, ο Ράμα».

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση, Λουάν Ράμα, δήλωσε ότι:

«Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι η Αλβανία εξακολουθεί να είναι μια χώρα που κατηγορείται για:

»Εμπορία ναρκωτικών, ξέπλυμα χρημάτων, διαφθορά και διαμετακόμιση για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα».

Αναλυτικά
Στην έκθεση στρατηγικής για την καταπολέμηση των ναρκωτικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το έτος 2019, η Αλβανία αποτιμήθηκε ως:

«Χώρα προέλευσης κάνναβης και, όλο και περισσότερο, χώρα διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης.

»Που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από στοιχεία οργανωμένου εγκλήματος που μεταφέρουν παράνομα ναρκωτικά από χώρες προέλευσης σε ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αυξημένος όγκος κατασχέσεων ναρκωτικών και συλλήψεων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά κατά το 2018, αν και σημαντικός, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη διεθνή πίεση και στις προσπάθειες της Αλβανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο ρόλος της Αλβανίας ως πηγής ή αγοράς για παράνομες ναρκωτικές ουσίες πέραν της κάνναβης είναι ήσσονος σημασίας, αλλά σημειώθηκε αύξηση στις κατασχέσεις κοκαΐνης που διέρχονται από την Αλβανία στην Ευρώπη, εκτός από τις ανακαλύψεις εργαστηρίων επεξεργασίας ηρωίνης και κοκαΐνης στη βόρεια και κεντρική Αλβανία».

Περαιτέρω, υπογραμμίστηκε ότι, εκτός από τους θεσμούς που είναι μέτρια εξοπλισμένοι για την καταπολέμηση των εγκλημάτων με τα ναρκωτικά, η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους.

«Η επίσημη διαφθορά είναι διαδεδομένη και ενθαρρύνει ένα περιβάλλον στο οποίο οι διακινητές ναρκωτικών είναι σε μεγάλο βαθμό σε θέση να λειτουργούν με ατιμωρησία», αναφέρει η έκθεση.

«Το υψηλό ποσοστό ανεργίας και το αδύναμο κράτος δικαίου δημιούργησαν ένα ιδανικό περιβάλλον για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος».

«Η εξαγωγή της κάνναβης από την Αλβανία και η διακίνηση παράνομων ναρκωτικών στις ευρωπαϊκές αγορές είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση για τους εμπόρους ναρκωτικών.

»Το status quo, το οποίο σπάνια οδηγεί σε καταδίκες ή φυλάκιση, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους εγκληματίες», αναφέρει η έκθεση.

Πώς ξεπλένονται τα χρήματα από ναρκωτικά
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατατάσσει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο.

Η έκθεση αναφέρει τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της.

«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια.

»Αυτοί είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 η Αλβανία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια.

Αυτός αναμένεται να περιορίσει κάπως την ικανότητα του οργανωμένου Εγκλήματος να ξεπλένει χρήματα.

Ωστόσο, οι άλλοι δύο τομείς της οικονομίας, των κατασκευών και των επενδύσεων στις επιχειρήσεις, παραμένουν πλυντήρια εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Μόνο πέρυσι δόθηκαν στην Αλβανία άδειες κατασκευών αξίας 470 εκατομμυρίων ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατασκευασθεί στα Τίρανα.

Πώς “προδίδονται” από την Τράπεζα Αλβανίας
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι καθώς οι οικοδομές αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, η πίστωση στον τομέα ολοένα και μειώνεται.

Αυτό το παράδοξο δείχνει με σαφήνεια ότι ο κατασκευαστικός τομέας χρηματοδοτείται με χρήματα εκτός των επίσημων οδών.

Χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως από την εμπορία ναρκωτικών αλλά και τη διαφθορά.

Ταξιδιωτική οδηγία για τις Λαζαράτες
Σε ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Ιουνίου 2018, διαβάζουμε:

«Η κατάσταση ασφαλείας στις Λαζαράτες παραμένει ευμετάβλητη λόγω εγκληματικότητας και βίας που συνδέονται με την καλλιέργεια μαριχουάνας.

»Η τοπική Αστυνομία έχει περιορισμένη ικανότητα να προστατεύει και να βοηθά τους ταξιδιώτες.

»Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πολίτες των ΗΠΑ στις Λαζαράτες, καθώς οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ απαγορεύεται να ταξιδεύουν εκεί».

Νομίζουμε ότι αυτή η ταξιδιωτική οδηγία δικαιολογεί απόλυτα το παρατσούκλι «Κολομβία της Ευρώπης».

Ολλανδικά κόμματα ζητούν να μην μπαίνουν ανεξέλεγκτα Αλβανοί στη χώρα
Η αλβανική εγκληματικότητα που έχει κατακλύσει την Ευρώπη σκληραίνουν τη στάση ευρωπαϊκών χωρών.

Η ολλανδική εφημερίδα De Telegraf έγραψε ότι τα τρία μεγάλα κόμματα της Ολλανδίας ζήτησαν από την κυβέρνησή τους την επαναφορά των θεωρήσεων για τους Αλβανούς.

Ο στόχος είναι η ανακοπή των διαστάσεων που έχει λάβει το έγκλημα στην Ολλανδία με δράστες Αλβανούς.

No comments: