Thursday, February 25, 2021

Οι Βόρειοι Ηπειρώτες, να μην περιμένουνε από το ουρανού, να κυριαρχήσουν στην επικράτειά τους

SManalysis









Σταυρη Μάρκο 
Δημόζιογράφος 

Δεν είναι ούτε το 1914, ούτε το 1946, ούτε το 1991, ούτε το 1997, όταν ήταν το τέλος του "ονείρου τους", σήμερα οι βόρειοι Ηπειρώτες είναι διχασμένοι, δεν έχουν σχέση με την πολιτική και των δύο πλευρών, της Αλβανίας και της Ελλάδας, περιφρονούνται και χωρίς εξουσία, υπέστη στις φυλακές της δικτατορίας από την Αλβανία επειδή καταδικάστηκαν ως Έλληνες και αντιμετωπίστηκαν χωρίς αξιοπρέπεια από την Ελλάδα, ότι κρίθηκαν ως Αλβανοί.

Οι Βόρειοι Ηπειρώτες, είναι μια ελληνική γεννήτρια κοινότητα, με τα πόδια τους στην Ελλάδα, και οι ρίζες τους στην Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο, ένας όρος που ούτε η Αλβανία ούτε η επίσημη Ελλάδα αναφέρεται, αποτελούν έναν συμπαγή πληθυσμό 320 χιλιάδων κατοίκων, και με δικαίωμα ψήφου, 200 χιλιάδες. Η Αλβανία, το 1991, τους απέσυρε από τον κατάλογο των πολιτικών κομμάτων, καθώς αποτελούσαν εθνοτικά κόμματα, αυτή ήταν η επιθυμία της Αθήνας, οι Έλληνες, να ενταχθούν στα αλβανικά πολιτικά κόμματα. Αλλά διοργάνωσαν ένα πολιτικο κόμμα, και το κάλεσαν για Ελευθερίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, ως σύνολο, άφησαν λοιπόν τους Έλληνες να υπάρχουν στη Βόρεια Ήπειρο, αλλά να μην πεθάνουν.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Σε τρεις ημέρες, συνέβησαν τα ακόλουθα: 1. Επανάσταση των βόρειων Ηπειρωτών, μετά την επισήμανση ότι η ασθένεια των covid, οι Αλβανοί φέρνουν στα Ιωάννινα, από τον Νομάρχη των Ιωαννίνων. 2. Ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δύο νόμοι, ο νόμος της Διασποράς και το δικαίωμα εμβολιασμού. 3. Ένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης φτάνει επειγόντως στα Τίρανα, λίγες μέρες πριν κλείσει η διαδικασία εγγραφής του κόμματος στα Τίρανα. 

Θυμάστε το ξέσπασμα των βόρειων Ηπειρωτών εναντίον του Νομάρχη των Ιωαννίνων, τον οποίο ονόμασε Αλβανυς, τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου που νοσηλεύονται επειγόντως στο Δημόσιο Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι η αιτία που έχει αυξήσει τον αριθμό των ασθενών? Από την άλλη πλευρά, είδαν τα Αλβανικά Δικαστήρια τι κάνουν με εκφραστές Ελλήνων πατριωτών, οι οποίοι καταδίκασαν τον Μόντη Κολίλας? Το κίνημα φαίνεται να είναι συντονισμένο, τόσο από τα Τίρανα όσο και από την Αθήνα !!! ή αφήστε κάποιο να μας αποδείξει το αντίθετο.......

Εδώ και επόμενο, αυτές τις μέρες ο νόμος για τη διασπορά και τις μειονότητες αναμένεται να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου δεν επωφελούνται από τον εμβολιασμό και τους εξισώνουν με τους Έλληνες της Αιγύπτου, καθώς φροντίζονται μόνο από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν επωφελούνται καν από την ψηφοφορία για τη διασπορά, επειδή ζουν στην Αλβανία, μια χώρα που θα εισέλθει στην Ευρώπη, λέει ο υπουργός Ντέντια. 

Και για να μαλακώσουν τον θυμό των βόρειων Ηπειρωτών, έστειλαν δύο ασθενοφόρα για να ταυτοποιήσουν τους ασθενείς με covid-19, στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας (που δεν λένε ποτέ στη Βόρεια Ήπειρο), μια ενέργεια χωρίς αξιοπρέπεια καθόλου, όταν σκεφτείτε ότι από αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, προκειμένου να φροντίσει τις δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο εντός της Ελλάδας, στους οποίους παρέχονται επίσης γρήγορα ελληνικά διαβατήρια, χρησιμοποιεί τέλος 500 εκατομμυρίων ευρώ, και ταυτόχρονα αφήνει τα αδέρφια τους στο λάσπη στη Βόρεια Ήπειρο?

Και όπως το κερασάκι στην τούρτα, όπως πάντα, την παραμονή των εκλογών, η Αθήνα στέλνει στα Τίρανα, έναν μυστικό εκπρόσωπο, για να μιλήσει για την ελληνική μειονότητα, και αναφέρει την ένταξη στην ΕΕ, μια διαδικασία που έχει κλείσει και δεν έχει ανοίξει, η Γαλλία βέτο στα Βαλκάνια. Όμως η αποστολή δεν είναι μυστικό, γιατί είναι γνωστό για το οποίο γίνεται λόγος με τη φωνή, απαιτείται όπως πάντα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντουλς, να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ακόμη και να εισέλθει ψηφίζοντας από τα μέλη της Τσαμουρίας με τον οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό, και τελειώνει, μια συνάντηση όπως πάντα, με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος, αφού έλαβε το αλβανικό διαβατήριο, δεν φροντίζει την ελληνική περιουσία και έδαφος.

Εν ολίγοις, η πατρίδα μας, όπου οι γονείς και οι παππούδες μας, μεγάλωσαν διατηρώντας και υπερασπίζοντας με τα δόντια τους το έδαφος και τις εκκλησίες τους, είτε σε φυλακές είτε σκοτώθηκαν από πόλεμο και δικτατορία, αφέθηκαν να εξομοιωθούν από μουσουλμάνους Αλβανούς, και για αυτό στην πραγματικότητα , δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η αναγέννηση της πίστης, της εκκλησίας, της περιουσίας, του εδάφους, της ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της ορθοδοξίας, να αφήσουμε στα χέρια των άλλων, εμείς, πρέπει να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να οργανωθούμε και να προστατεύουμε με αξιοπρέπεια το μέλλον των παιδιών μας. 

No comments: