Sunday, February 21, 2021

Βαλκάνια σε πυρετό. Ο αρχηγός της Μεγάλης Αλβανίας, ο Άλμπιν Κούρτι, απλώνει το χέρι του στις αλβανικές εκλογές

SManalysis




Στάυρη Μάρκο
Δημοσιογράφος


Ο Άλμπιν Κούρτι ενεργοποιεί την Αλβανική ιθαγένεια για τις Εκλογές στην Αλβανία, με το ίδιο κόμμα "Αυτοκαθορισμός". Τα κουδούνια χτυπούν δυνατά για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, ενώ η Ελλάδα πρόσφατα εμπλέκεται σε έναν σκληρό πόλεμο ενάντια στους Βόρειος Ηπειρώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα.

Ίσως οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν ο Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος κέρδισε μια μεγάλη νίκη στις πολιτικές εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, δεν θα είναι σε θέση να διαταράξει τις ισορροπίες και τα συμφέροντα των δυνάμεων στα Βαλκάνια, αλλά συμβαίνει. Οι Αλβανοί πολιτικοί θα μπορούν να τους αντιμετωπίσουν ως ασήμαντους και χωρίς λόγο να εισέλθουν σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τα Βαλκάνια, αλλά αυτό συμβαίνει και δεν θα υπάρξει αύριο χρόνος για να φωνάξει κάποιος από την Ευρώπη: είναι ανεύθυνοι, μας έβαλαν φωτιά . Ο πρωθυπουργός Ράμα έστειλε τον Παντελή Μάγκο, υπουργό της Διασποράς, να μιλήσει στον Κούρτι, να μειώσει τους εθνικιστικούς τόνους της Μεγάλης Αλβανίας και να του πει ότι δεν έχει καμία γεωπολιτική υποστήριξη για την πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα για ένωση με την Αλβανία.

Αλλά αυτό στην πραγματικότητα, αυτό, δεν είναι πειστικό επιχείρημα, ενώ ο Άλμπιν Κούρτι, έχει πολλούς υποστηρικτές στην Αλβανία, οι οποίοι ταυτόχρονα απαιτούν την Ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που, σύμφωνα με τον Galup, αυτό απαιτείται από περίπου το 75% των Αλβανών. Ο Κουρτί προφανώς, μέσω της αλβανικής ιθαγένειας που κατέχει όσο πολλούς πολίτες και πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου, επιδιώκει να εισέλθει στην επίσημη αλβανική πολιτική υπογράφοντας για ορισμένες υποψηφιότητες του Κόμματος Αυτοκαθορισμός, στα Τίρανα.

Όμως, ενώ οι Αλβανοί εργάζονται σε ένα ενωμένο μέτωπο για να αυξήσουν τις δυνατότητές τους και τα εδάφη τους, προκαλώντας τη Μεγαλύτερη Αλβανία ως αιτία αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, η Ελλάδα, που έχει παγιδευτεί σταθερά στη σύγκρουση με την Τουρκία, δεν παρουσιάζει καμία εναλλακτική λύση. για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα (πέρα από τα ζητήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει εθνικά συμφέροντα τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Αλβανία, για τη Βόρεια Ήπειρο, ως παγωμένες συγκρούσεις), ακόμη και, έχει περάσει σε ένα πολύ αντιφατικό ασαφές για τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, αντιμετωπίζοντας τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 Η έλλειψη ενδιαφέροντος ή αδιαφορίας που παρουσιάζει η Αθήνα στους Έλληνες που ζουν στην Αλβανία, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, με τις ενέργειες των αρχών του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους συμπατριώτες τους από τη Βόρεια Ήπειρο ως «Αλβανούς», ακόμη και τους αρνούνται επίσης το δικαίωμα θεραπείας σε δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η γενική κατάσταση των 300 χιλιαδες αυτόχθονων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση, χάνοντας την περιουσία και την επικράτειά τους, που εθνικοποιούνται από το αλβανικό κράτος, αλλά και μια κατάσταση τρόμου σε υψηλό επίπεδο ενάντια στους δημόσιους εκθέτες της ελληνικής μειονότητας.

Αυτές οι παράμετροι δεν είναι καθόλου ευχάριστες, ενόψει των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, που κάνουν τα Τίρανα πιο επιθετικά να αναστατώνουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες των ελληνικών συμφερόντων στη Βόρεια Ήπειρο, ένα κενό στο οποίο εμπλέκεται και η Τουρκία. Λίγοι γνωρίζουν ότι το έδαφος που θα δημιουργηθεί το αεροδρόμιο της Αυλώνας , το οποίο στοχεύει η Τουρκία, είναι περιουσία που κληρονομήθηκε από τους Έλληνες της Νάρτα, μια συμπαγή ελληνική κοινότητα, αλλά η οποία έχει εθνικοποιηθεί από το κράτος. Εάν η Ελλάδα, σταθεί στους πατριώτες της, και τους αντιμετώπισε ως εθνική μειονότητα, διεξάγοντας ισχυρούς πολέμους, πιέσεις, οικονομικά βέτο από την ΕΕ ή πολιτικά βέτο κ.λπ. μια ισχυρή σφήνα της Ελλάδας, να διεκδικήσει μια περιοχή διπλάσια από το μέγεθος της πόλης Αυλώνα

Οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, ωστόσο, έχουν τη συνταγματική νομιμότητα ότι πρέπει να προστατεύονται από την Ελλάδα, και αυτή η δέσμευση δεν είναι μόνο το μονοπώλιο ορισμένων πολιτικών της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της εθνικής πνευματικής σφαίρας, της Εκκλησίας και των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Σήμερα, δεν υπάρχει πιθανότητα, μέσω νόμων, μιας χώρας όπως η Αλβανία, εκτός δημοκρατικών προτύπων, και που φιλοδοξεί να προσχωρήσει στην ΕΕ, να ληστέψει περίπου το 70% της γηγενής επικράτειας των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή Χειμάρρα  - Αγία Σαράντα  και στην Ελλάδα, διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Αλβανία, για λόγους που σχετίζονται με την Τουρκία.

Και για να είμαστε πιο ακριβείς στη λογική των γεγονότων, για τον λόγο ότι η Αθήνα, η οποία ενδιαφέρεται πολύ για το Κοσσυφοπέδιο, αρκεί να κρατά ένα τάγμα στρατιωτών για 20 χρόνια, και από την άλλη πλευρά δεν το αναγνωρίζει ως κράτος, θα ήταν έκπληξη το γεγονός ότι οι «βόμβες» που έριξε ο Άλμπιν Κούρτι, για μια Μεγάλη Αλβανία, μπορεί κάποια μέρα να γίνει πραγματικότητα και μπορεί να βρει απροετοίμαστη την κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορά της, όπως συνέβη το 1997.

No comments: