Saturday, February 27, 2021

Μπορεί το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στην Αλβανία; Ναι, μπορεί, αλλά το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει.

SManalysis



27 Φεβρουαρίου 2021

Το θέμα της ενοποίησης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία επέστρεψε ξανά στο προσκήνιο, μετά από αρκετές δηλώσεις του Ραμούς Χαραντινάι και του Άλμπιν Κούρτι. Ο Χαραντινάι έχει δηλώσει ότι εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέσα σε 4 χρόνια, δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το να ενταχθεί στην Αλβανία. Ο Κουρτί δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στο "Euronews" ότι θα ψηφίσει "υπέρ" εάν διοργανωθεί δημοψήφισμα για την ενοποίηση των δύο χωρών.

Αλλά πόσο εφικτή είναι μια τέτοια επιλογή;

Ο Βρετανός καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και ειδικός στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο James-Ker Lindsay, ανέφερε ορισμένα επιχειρήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολευτούν να υλοποιήσουν μια τέτοια ιδέα.

Η Lindsay αρχικά λέει ότι μια τέτοια ιδέα φαίνεται να απολαμβάνει πολλή λαϊκή υποστήριξη, ωστόσο λέει ότι στις πρόσφατες μετρήσεις που έγιναν, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία, παρατηρείται μείωση σε εκείνους που υποστηρίζουν την ένωση των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός καθηγητής προσθέτει το ερώτημα πώς θα λειτουργήσει η ένωση. Στη συνέχεια, τα Τίρανα θα κατευθύνουν όλες τις επίσημες πολιτικές ή θα είναι ένα είδος ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας.

"Αυτό πρέπει να ειπωθεί", πρόσθεσε ο Lindsay.

Επιπλέον, οι Βρετανοί αναφέρουν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο ορίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν προτίθεται να προσχωρήσει σε κανένα άλλο κράτος. Ωστόσο, ο Lindsay λέει ότι το Σύνταγμα μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όταν είναι γνωστό ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος, τα 2/3 των 10 Σέρβων βουλευτών στη Συνέλευση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ».

"Ένα τέτοιο πράγμα φαίνεται εντελώς αδύνατο", λέει ο καθηγητής του LSSE.

Ωστόσο, ο Lindsay λέει ότι ακόμη και αν βρεθούν στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου ορισμένες ψήφοι για την ψηφοφορία για τις Συνταγματικές αλλαγές, μια πιθανή ένωση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας θα παράγει αλυσιδωτό αποτέλεσμα στα Δυτικά Βαλκάνια. Εκτός από το γεγονός ότι θα υπήρχαν αιτήματα για ενοποίηση από τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, λέει ότι αργότερα θα υπήρχαν αιτήματα από τους Σέρβους για να κάνουν το ίδιο.

Ο Βρετανός καθηγητής λέει τελικά ότι κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς θα υπάρξει μεγάλη αντίθεση από διεθνείς που δεν επιθυμούν περαιτέρω αλλαγές στα σύνορα στα Βαλκάνια. 

No comments: