18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Η Ιταλία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, τόσο για εισαγωγές όσο και για εξαγωγές, αν και το εμπόριο με τη χώρα αυτή μειώθηκε το 2023.
Τα στοιχεία της INSTAT αποκάλυψαν ότι το 2023 οι εξαγωγές στην Ιταλία έφτασαν τα 189 δισ. ALL, με συρρίκνωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Ιταλία έχει κυρίαρχο βάρος στις αλβανικές εξαγωγές, αφού σε αυτήν πηγαίνει περίπου το 43% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων στο εξωτερικό. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα υποδήματα είναι τα κύρια προϊόντα που πωλούνται σε υπερπόντιους γείτονες, με το 51% του συνόλου και ακολουθούν τα δομικά υλικά και μέταλλα (52%), τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός και τα ανταλλακτικά (11%).
Το δεύτερο για εξαγωγές συνέχισε να είναι το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο οι εξαγωγές ήταν 40 δισεκατομμύρια ALL το 2023, ή 9% του συνόλου. Είχαμε θετική πρόοδο με το Κοσσυφοπέδιο, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 8% σε ετήσια βάση το 2023. Τα κύρια προϊόντα που εξάγονται στο Κοσσυφοπέδιο είναι οικοδομικά υλικά και μέταλλα (41% του συνόλου), ορυκτά, καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια. (20%), Τρόφιμα, καπνός (16% του συνόλου).
Η Ελλάδα έγινε ο τρίτος εταίρος για εξαγωγές το 2023, καταλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας. Προς την Ελλάδα, η αξία των πωληθέντων αγαθών έφτασε τα 28,6 δισ. ALL, ή το 7% του συνόλου. Σε σύγκριση με το 2022, οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13%. Τα κύρια προϊόντα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν Ορυκτά, καύσιμα, ενέργεια. εκλεκτ. (30% του συνόλου), Κλωστοϋφαντουργία και παπούτσια (24%), Τρόφιμα, καπνός (16,6%).
Η Γερμανία έπεσε στην τέταρτη θέση, αφού υποχώρησε κατά 28%, και η Ισπανία στην πέμπτη, αφού συρρικνώθηκε κατά 19%. Μειώθηκαν και οι πωλήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, με -19%.
Εισαγωγές, η Κίνα ανεβαίνει στη δεύτερη θέση
Η Ιταλία συνέχισε να παραμένει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας και για τις εισαγωγές. Από τη χώρα αυτή αγοράσαμε εμπορεύματα αξίας 194 δισ. ALL, με μείωση περίπου 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η εξάρτησή μας από την Ιταλία για εισαγωγές είναι μικρότερη. Το 22% των συνολικών εισαγωγών το 2023 προήλθε από τη γειτονική χώρα. Τα κύρια εισαγόμενα προϊόντα είναι Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα (21,8%), Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (21,2%), Τρόφιμα, καπνός (15%).
Η Κίνα έγινε ο δεύτερος εταίρος της Αλβανίας το 2023 όσον αφορά τις εισαγωγές. Από αυτή τη χώρα αγοράσαμε 93 δισεκατομμύρια ALL αγαθών, ή το 10,7% του συνόλου.
Οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν σημαντικά κατά 21% σε ετήσια βάση. Τα κυριότερα προϊόντα που προέρχονται από την μακρινή χώρα είναι Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (48,5%), τα οποία έχουν επίσης σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση, Κλωστοϋφαντουργία και παπούτσια (15,1%), Οικοδομικά υλικά και μέταλλα (14,3%).
Η Τουρκία έπεσε στην τρίτη θέση, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 26% στα 84 δισ. ALL. Το 9,7% των συνολικών αγορών από το εξωτερικό προήλθε από αυτή τη χώρα. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι οικοδομικά υλικά και μέταλλα (25%), Κλωστοϋφαντουργία και υποδήματα (17%), Μηχανήματα, εξοπλισμός και ανταλλακτικά (15%).
Ο κατάλογος των εισαγωγέων συνεχίζεται με τη Γερμανία (7% του συνόλου) και την Ελλάδα (6,5%). Μία χώρα που σημείωσε υψηλή αύξηση στις εισαγωγές το 2023, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, ήταν η Ινδία, η οποία είδε τις εισαγωγές να τετραπλασιάζονται στα 32 δισεκατομμύρια ALL.
Η τάση αυτή επηρεάστηκε από τη διοχέτευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη χώρα αυτή, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο/Monitor
No comments:
Post a Comment