Tuesday, November 1, 2016

Edi Rama: Η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό


Ο κ. Rama όχι μόνο με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο δηλώνει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν αλβανό, αλλά εγείρει και ένα ακόμη θέμα: ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους, θέλοντας έτσι να στηρίξει την ακραία θεωρία του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού ότι κάθε ...αρβανίτης είναι μέλος αλβανικής μειονότητας!
Ο κ. Rama δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια  χάρη σε έναν αλβανό, τον  Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός") μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Εντι Rama στο Facebook.
Νωρίτερα το αλβανικό υπουργείο εξωτερικών είχε  απορρίψει πλήρως την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ με την όποια ζητούσε την λήψη μέτρων ώστε να προστατεύουν οι περιουσίες των μειονοτικών της Χειμάρρας.
Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αναχρονιστική την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Χειμάρρας να προχωρήσει στην κατεδάφιση οικιών 19 οικογενειών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και ο εκπρόσωπος του Γκλεβις Ντερβισι πρόσθεσε: «Οι απειλητικοί τόνοι της ανακοίνωσης και η επιπόλαια ανάγνωση της κατάστασης και των συνθηκών, δεν μπορεί να γίνουν κατανοητά στην Ευρώπη του σήμερα, παρά ως ένα μήνυμα που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση.
Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους δικαίου.
AdTech Ad
Οι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι επανειλημμένες δηλώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η αναχρονιστική γλώσσα για την περιοχή της Χιμάρας είναι απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Αρχές που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους».
Στο αλβανικό ΥΠΕΞ επρόκειτο να κληθεί και η ελληνίδα πρεσβευτής στα Τίρανα, Ελενη Σουρανή.
Η κυβέρνηση εισπράττει τώρα τα αποτελέσματα της εντελώς λανθασμένης πολιτικής που ακολούθησε ο Νίκος Κοτζιάς έναντι των Τιράνων, με την τουλάχιστον άστοχη επίσκεψη του τον Ιούνιο. Τότε που ο Edi Rama τον «κάθισε» κάτω από μια τεραστία γκραβούρα της Μεγάλης Αλβανίας, τότε που δέχθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, ενώ έξω από το ΥΠΕΞ του είχαν στήσει υποδοχή με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης υποδοχή οι Τσάμηδες και όταν ο ίδιος αναγνώρισε ότι στο «καλάθι» των διμερών εκκρεμών προβλητών μπορούν να θέσουν οι δυο πλευρές τα προβλήματα που θεωρούν εκκρεμή. Ήταν η ιδία επίσκεψη που ο κ. Κοτζιας άρχισε να κάνει την διαφοροποίηση μεταξύ "καλών" Τσάμηδων και εκείνων που συνεργάστηκαν με τους Ναζί βάσει δικαστικών αποφάσεων και όταν αποδέχτηκε ότι οι ελληνικές περιουσίες στην Χειμάρρα μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» με αλβανικές περιουσίες στην Ελλάδα χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται μόνο για τις περιουσίες που τελούν υπό μεσεγγύηση ή και για τις περιουσίες Τσάμηδων όπως υποστηρίζουν τα Τίρανα.


No comments: