Tuesday, November 1, 2016

Κλιμάκωση προκλήσεων στη Χειμάρρα


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Αθήνα το... πλιάτσικο που επιχειρεί η αλβανική κυβέρνηση στις περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Το θέμα δεν είναι νέο.

Είχε μάλιστα προβληθεί εκτενώς στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου του «Εθνους της Κυριακής», με τίτλο «Πλιάτσικο στις περιουσίες των Ελλήνων με πρόσχημα την... αλβανική Ριβιέρα». Οι προκλήσεις ωστόσο πλέον κλιμακώνονται, με τις αλβανικές Αρχές να ακυρώνουν τίτλους ιδιοκτησίας Ελλήνων και να κατεδαφίζουν σπίτια ως αυθαίρετα, για να παραδώσουν εν συνεχεία τα οικόπεδα σε εισαγόμενους «ημετέρους», με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής που τυγχάνει... παραθαλάσσια.
Στόχος η εκτόπιση των Χειμαρριωτών
Στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής επετείου, 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας παρέλαβαν ειδοποιητήρια που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους μέσα σε πέντε ημέρες, γιατί αυτές θα κατεδαφιστούν. Τα ειδοποιητήρια έφεραν μάλιστα την υπογραφή του... ελληνικής καταγωγής δημάρχου της Χειμάρρας, Γιώργου Γκόρου, τον οποίο πολλοί κατηγορούν ως «τσιράκι» της κυβέρνησης Ράμα. «Πρόκειται για ωμό βανδαλισμό έξω από κάθε λογική, που στόχο έχει να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Χειμαρριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιρειών», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια».
Εντονες αντιδράσεις
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου... Εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ΝΔ από την πλευρά της (Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Κεφαλογιάννης), κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση με την οποία καλεί τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά «να εγκαταλείψει τη λογική του ?one man show?» και να συγκαλέσει «άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι νέες αλβανικές προκλήσεις». Την ίδια ώρα πάντως, πίσω στη Χειμάρρα, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις περιουσίες ακόμη και με το σώμα τους.

No comments: