Monday, October 31, 2016

Αθήνα: Τα Τίρανα να ακυρώσουν την κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων στην Χειμάρρα


Αθήνα: Τα Τίρανα να ακυρώσουν την κατεδάφιση σπιτιών Ελλήνων στην Χειμάρρα


Ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» οι αρχές της Χειμάρρας ζήτησαν από Έλληνες της περιοχής να εγκαταλείψουν τις οικίες τους διότι πρόκειται να κατεδαφιστούν 

Νέο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα προκάλεσε η απόφαση της γείτονος να παραδώσει σε Έλληνα της Χειμάρρας ειδοποιητήριο -και μάλιστα ανήμερα της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ»- με το οποίο ζητείται να εκκενώσουν τις οικίες τους οι οποίες πρόκειται να κατεδαφιστούν.  Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, καλώντας τις αλβανικές αρχές να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως», αναφέρει το ελληνικό ΥπΕΞ.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας.

No comments: