Thursday, November 3, 2016

Διάβημα στον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα για τις κατεδαφίσεις στην Χιμάρα


Σε διάβημα προς τον Αλβανό πρέσβη στην Ελλάδα, προχώρησε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τις κατεδαφίσεις σπιτιών που ανήκαν σε Έλληνες, στην περιοχή της Χιμάρας.
Ο Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου, κάλεσε τον Αλβανό πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, θέμα που με τη σειρά του προκάλεσε τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, περί της αλβανόφωνης Αθήνας και της σωτηρίας της Ακρόπολης από ομοεθνείς του.
Ο κ. Μαυροειδής τόνισε στον Αλβανό πρέσβη ότι είναι απαράδεκτο να έχουν σταλεί ειδοποιητήρια κατεδάφισης μόνο σε ελληνικής καταγωγής πολίτες, λέγοντας πως αυτή η κίνηση αποδεικνύει πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.
Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κανενός, δεν απειλεί κανέναν, ούτε όμως πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις. Η Αλβανία, υπογράμμισε, οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις δηλαδή να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονοτικά στη Χιμάρα.
Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε πως το συγκεκριμένο θέμα θα διαδραματίσει ρόλο στην αξιολόγηση της Αλβανίας για την ένταξή της στην ΕΕ.
Τονίστηκε δε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων – και δη των μειονοτικών- δικαιωμάτων αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί με σύγχρονο και δημοκρατικό τρόπο. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Αλβανίας, της οποίας οι επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο παρακολουθούνται εξονυχιστικά στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Οι τελευταίες, υπογράμμισε, εξαρτώνται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προστασία των μειονοτήτων.
Πηγή: http://www.himara.gr

No comments: