Tuesday, November 1, 2016

CNN Greece : Χειμάρρα: συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών για την κατεδάφιση των σπιτιών τους


Χειμάρρα: συγκέντρωση διαμαρτυρίας ομογενών για την κατεδάφιση των σπιτιών τους (vid)
Πηγή: www.himara.gr
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, ομογενείς στη Χειμάρρα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της δημοτικής αρχής να κατεδαφίσει τα σπίτια 19 οικογενειών που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού.

Διαβάστε επίσης

Οι πολίτες έσκισαν συμβολικά τα ειδοποιητήρια, τα οποία η δημοτική αρχή τους επέδωσε ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου και τους έδινε προθεσμία πέντε ημερών να αδειάσουν και να εγκαταλείψουν τα σπίτια ώστε αυτά να κατεδαφιστούν από συνεργεία της πολεοδομίας.

Οι ιδιοκτήτες των υπό κατεδάφιση σπιτιών δήλωσαν πως δεν θα παραδώσουν τα σπίτια τους αλλά ούτε θα αποδεχθούν ούτε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Ζήτησαν, επίσης, την ακύρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.


ΥΠΕΞ: η Αλβανία εάν θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 το υπουργείο Εξωτερικών,  συνδέει την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων με την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε. Επισημαίνει ότι είναι αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».
14938247 1409224765774264 9221321961404213559 nΠηγή: Facebook/Χειμάρρα
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου. «Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

No comments: