Friday, May 6, 2022

Αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο, τότε έχει αναγνωρίσει τη Μεγάλη Αλβανία



Σταύρη Μάρκο

Η επίσημη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται "Ιερουσαλήμ της Σερβίας", ενώ η εθνική στρατηγική της Ελλάδας παραλληλιζόταν με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου, όπως και η Βόρεια Ήπειρος. (Κωσταντίνος Μητσοτάκης, 1993)

Ανώτατοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες στην Αθήνα κατανοούν ότι αυτό συμβαίνει και δεν μπορούν να το αποφύγουν, καθώς θα είναι άλλη μια εθνική υπόθεση, όπου εκτός από το όνομα της Μακεδονίας που «πουλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», μια άλλη υπόθεση είναι αναπόφευκτη για τη «ΝΔ», το Κόσοβο. . Αυτή η στάση έρχεται σε βαθιά αντίφαση με τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά και σε αυτή την περίπτωση επικρατεί σιωπή. Αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Η Αθήνα πρέπει να ζητήσει αποζημίωση για τη Βόρειο Ήπειρο.

Για λόγους που είναι ήδη γνωστοί, η Ελληνική Κυβέρνηση είναι τελευταία στις διεκδικήσεις εθνικού συμφέροντος για τη Βόρειο Ήπειρο, γιατί είναι κατά της αλλαγής στα Βαλκάνια. Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί απειλή για τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Η υπόθεση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται βαθιά επιβεβλημένη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όπως συνέβη με την Αλβανία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία αξίωση για τη Βόρεια Ήπειρο. Για αυτήν την αναμενόμενη εξέλιξη, εναπόκειται στην Ελλάδα να πάρει θέση εθνικού της συμφέροντος, διαφορετικά αυτή και όλα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν τη Δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Οι ηγέτες της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, αλλά έχουν λάβει οριστική απάντηση: «Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει τη Βόρεια Ήπειρο και όχι τις ΗΠΑ». Μια πολύ δραματική θέση της Αθήνας με τους Βορειοηπειρώτες, που συνεχίζουν να νιώθουν διωγμένοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία, που χρησιμοποιεί μεθόδους εθνοκάθαρσης μέσω στρατηγικών επενδύσεων.
Ο Κούρτι καλεί την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κόσοβο

 5/03/2022 



Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι συναντήθηκε την Τρίτη με την Επικεφαλής του Γραφείου Διασύνδεσης της Ελλάδας, Πρέσβη Ελένη Βακάλη, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε την αναγνώριση του Κοσόβου.

Ο Κούρτι εξήρε τους καλούς διμερείς δεσμούς, αλλά πρόσθεσε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα με την ενίσχυση του εμπορίου, της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων.

Η Πρέσβης Βακάλη είπε ότι αισθάνεται τιμή που αναλαμβάνει μια τόσο σημαντική θέση και ότι η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός και ειλικρινής φίλος του Κοσσυφοπεδίου.
«Αν και δεν αναγνωρίζουμε ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα μπόρεσε να αναπτύξει διμερείς δεσμούς χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε ο Βακάλη.
Η Βακάλη είπε ότι «εντυπωσιάστηκε» από τις μεγάλες δυνατότητες του Κοσσυφοπεδίου και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για διμερή συνεργασία.
Η Πρέσβης επαίνεσε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης να επιβάλει τις δημοκρατικές αξίες και τα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο Πρωθυπουργός Κούρτι και η Πρέσβης Βακάλη συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να προχωρήσουν τα κοινά τους έργα στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθώς και τη διοργάνωση του επικείμενου οικονομικού φόρουμ.




Related: http://smarkos.blogspot.com/2015/10/albin-kurti-whats-happening-with.html

No comments: