Tuesday, June 9, 2020

Άρχισε το «κυνήγι των ακινήτων» στη νότια ακτή της Αλβανίας

SManalysis


Ιούνιος 9, 2020. Echedoros

H διαδικασία αρχικής εγγραφής των ιδιοκτησιών στην Ακτή της νότιας Αλβανίας σύμφωνα με τους δικηγόρους αφήνει περιθώρια για κατάχρηση.

  Ο νόμος ορίζει ότι τα έγγραφα που αναφέρονται σε γεωργική γη (χωράφια) δεν καλύπτονται νομικά, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να γίνουν ιδιοκτήτες όσοι έχουν κάνει κατάχρηση εγγράφων ιδιοκτησίας γης όλα αυτά τα χρόνια.


Αυτό θα γίνει στις περιοχές Παλάσα, Λούκοβο, Χειμάρρα,  Βούνο, Νίβιτσα κλπ.

Ο  Αρταν Λάμε είπε ότι η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή θέρετρων και τουριστικών χωριών.

Ο Αρταν Λάμε έχει ξεκινήσει να εργάζεται ως διευθυντής Κτηματολογίου από τις περιοχές της νότιας ακτής, μιας ζηλευτής περιοχής για τον τοπικό τουρισμό.
Σε δελτίο τύπου, παρουσίασε χθες την έναρξη των εργασιών για την αρχική καταχώριση των περιοχών Παλάσα, Δρυμάδες, Βούνο, Λούκοβο, Γιλέκα, Ιλιάς, Χειμάρρα και Νίβιτσα.


Στην ομιλία του, ο Λάμε είπε ότι αυτή είναι το μεγαλύτερο κτηματολογικό εγχείρημα που έχει αναληφθεί ποτέ για  την εγγραφή των ακινήτων, το οποίο θα ωφελήσει, σύμφωνα με τον ίδιο, 16.500 ακίνητα που αντιμετωπίζονται με τον νόμο για την απόκτηση γης (AMT), ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως αγροτικές περιοχές,  αλλά και παλιά παραδοσιακά σπίτια, αντικείμενα που βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης, παλιά ακίνητα, ιδιωτικοποιημένα αντικείμενα κ.λπ.

 
Μεγάλες καταχρήσεις στη νομιμοποίηση ακινήτων -ωφελούνται οι κλέφτες


Με την πρώτη ματιά, ο νόμος φαίνεται να επιλύει το ζήτημα της ιδιοκτησίας, αλλά οι νομικοί στον τομέα, λένε ότι στην πραγματικότητα αυτό θα νομιμοποιήσει υποθέσεις κλοπής γης οι κάτοχοι των οποίων έχουν πλαστά στοιχεία ιδιοκτησίας που παρουσιάζονται στο «Νόμο για την Απόκτηση Γης σε χρήση»- ΑΜΤ.


  Το άρθρο 7 του νόμου «Κατά την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών ιδιοκτησίας» ορίζει ότι ο ΑΜΤ που διατίθεται πριν από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου δεν υπόκειται σε επαλήθευση της εγκυρότητας από τον Κρατικό Οργανισμό Κτηματολογίου, απλά να πληροί ορισμένα κριτήρια,ότι πρέπει να έχουν να είσαι κάτοικος τη στιγμή της διαίρεσης της γης, να έχεις επωφεληθεί από το νόμο της εποχής και ούτω καθεξής.
 
Εν τω μεταξύ, είναι ήδη γνωστό ότι η κατάχρηση μεγάλης κλίμακας έχουν λάβει χώρα κατά την κατανομή της γης, και ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα των γεωργικών συνεταιρισμών έχει αυξηθεί πλασματικά.

 Η Κρατική ιδιοκτησία

Και δεν τελειώνει εκεί, αλλά όπως είπε ο Λάμε, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, 5200 κρατικές ιδιοκτησίες θα νομιμοποιηθούν, για τους κατοίκους εκεί ή για τα άτομα που έχουν μεταναστεύσει.


 Είναι περίπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια μη εγγεγραμμένης γης που σήμερα εμφανίζεται ως κρατική γη.
 Οι ειδικοί λένε ότι η διαδικασία αφήνει λίγο χώρο για κακοποίηση. 


Δεδομένου ότι αρκεί να είναι κάποιος κάτοικος της περιοχής τη στιγμή που υπήρχαν οι συνεταιρισμοί ή η Εθνική Τράπεζα, να έχει περιφράξει μια κρατική γη και να την εκμεταλλεύεται επί χρόνια και με βάση τη διαδικασία που ξεκίνησε από το Κτηματολόγιο θα κηρυχθεί ιδιοκτήτης της. 
Ή για να αποδείξει ότι ένας από τους συγγενείς του, πατέρας ή παππούς, ήταν εκεί τη στιγμή της ίδρυσης των συνεταιρισμών και ότι ήταν χρήστης της κατεχόμενης γης.


Η άλλη περίπτωση αφορά τα άτομα που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρήστες γης κοντά στην ακτή.  Αυτό αναφέρεται σε έκταση περίπου 30% του συνόλου.


Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πίσω από αυτά τα άτομα υπάρχουν επιχειρήσεις τουριστικών επιχειρήσεων που θέλουν να χτίσουν θέρετρα στην περιοχή, αλλά που επιδιώκουν να πάρουν τη γη στην πιο προσιτή τιμή, όπως αναμένεται να συμβεί με τα τουριστικά χωριά. 


Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο διευθυντής του κτηματολογίου προέβλεψε ότι:

 «Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, στη Νότια Ακτή, θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για νόμιμες επενδύσεις, από τον ιδιοκτήτη που θα ανοίξει ένα, δύο ή τρία δωμάτια δωμάτια για τουρίστες κοντά στο σπίτι του, στα συγκροτήματα. και τα μεγάλα τουριστικά ξενοδοχεία».

No comments: