Friday, February 16, 2024

Σερβιά - Αλβανία, στα άκρα: Ράμα «Κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, επίθεση στην Αλβανία», απαντά ο Βούτσιτς, Τρομερή δήλωση!

SManalysis




16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

«Οποιαδήποτε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο, επίθεση στην Αλβανία»,
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκτίμησε ως «ανατριχιαστική» τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι «κάθε επίθεση στο Κόσοβο είναι επίθεση στην Αλβανία». Πρόσθεσε ότι η χώρα μας «δεν θα επιτεθεί σε κανέναν».

Ωστόσο, θέλουμε να προσθέσουμε ότι οι δημόσιες φωνές τα βράδια της αλβανικής τηλεόρασης ενίσχυσαν την εθνικιστική ιδέα ότι Σερβία και Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια γραμμή ενάντια στα συμφέροντα των Αλβανών στην περιοχή, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Βελιγράδι..

«Σήμερα άκουσα από μια γειτονική χώρα ότι αν κάποιος επιτεθεί στο Κοσσυφοπέδιο, παρόλο που δεν ξέρω ποιος θα επιτεθεί, η Αλβανία δεν θα το επιτρέψει και θα είναι σε αυτή την πλευρά. Μετά από μια τόσο τρομερή δήλωση, ακούστηκε μόνο μια μεγάλη σιωπή, τόσο δυνατή που η σιωπή ήταν άβολη», είπε ο Βούτσιτς στην Προεδρία της Σερβίας.

«Κανείς δεν απάντησε σε τέτοιες δηλώσεις, φανταστείτε αν κάποιος από εμάς το έλεγε αυτό, θα είχατε ακούσει τις βροντές κατάρες, τις βρισιές και τις πιο βρώμικες εκστρατείες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.


Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα προστατεύσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά και ότι «δεν θα παραβιάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Κίνα».

«Σε ό,τι μας αφορά, δεν χρειάζεται να επιτεθούμε σε κανέναν και δεν θα το κάνουμε. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, ίσως όχι την υποκρισία της, αλλά δεν μπορούμε χωρίς αυτήν», είπε ο Βούτσιτς.

Θυμίζουμε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες στην εκπομπή Kontekst στο ATV ότι «κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίθεση στην Αλβανία».

Είπε ότι το Κόσοβο δεν είναι μόνο του, όχι μόνο γιατί έχει την Αλβανία, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο γιατί έχει και στρατηγικούς συμμάχους.

«Η Αλβανία δεν είναι μόνο μια γεωγραφική οντότητα ή μια κρατική οντότητα που έχει ειδική σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Κάθε επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο είναι επίθεση στην Αλβανία, αλλά από την άλλη δεν πρέπει ποτέ να σας ξεχάσουμε. Γι' αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πάντα όταν λαμβάνουμε μέτρα σχετικά με τους συμμάχους, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μόνο του, όχι μόνο επειδή έχει την Αλβανία, αλλά επειδή έχει στρατηγικούς συμμάχους, τους οποίους γνωρίζουμε καλά ποιοι είναι, χωρίς τους οποίους το Κοσσυφοπέδιο δεν θα υπάρχει σήμερα ως κράτος και με το οποίο το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να πετύχει όλα όσα θέλουμε όλοι να πετύχει το Κοσσυφοπέδιο.

Γι' αυτό λοιπόν, θα πρέπει να σκέφτεστε το βάρος και τη σημασία των συμμάχων κάθε μέρα, ακόμα και όταν είστε σε απόλυτη ειρήνη και όχι πια όταν χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και όταν χάνετε φίλους, ή να χαλαρώσουν οι καρδιές τους, είναι το πιο ανεπιθύμητο πράγμα», είπε ο Ράμα.

Ωστόσο, θέλουμε να προσθέσουμε ότι οι δημόσιες φωνές τα βράδια της αλβανικής τηλεόρασης ενίσχυσαν την εθνικιστική ιδέα ότι Σερβία και Ελλάδα βρίσκονται στην ίδια γραμμή ενάντια στα συμφέροντα των Αλβανών στην περιοχή, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο Βελιγράδι..

No comments: