Friday, March 24, 2017

Προσωπάρχης Τραμπ: «Είμαστε περήφανοι για τον ελληνικό λαό»








Περήφανος για τον ελληνικό λαό και ενθουσιασμένος για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην αμερικανική πρωτεύουσα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημητρίου και στην οποία παρέστη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μαικ Πενς.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου παρέθεσε δείπνο στο Blair House παρουσία 72 επίτιμων καλεσμένων, με αφορμή τη σημερινή ειδική τελετή που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος από το 1986, τιμώντας την 25η Μαρτίου, σύμφωνα με τη real.gr

Στην εκδήλωση παρέστη, χωρίς να είχε ανακοινωθεί, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση.



Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν επιφανείς Ελληνοαμερικανοί, ομογενειακοί παράγοντες και επιχειρηματίες από την Ελλάδα.

Προσερχόμενος στο δείπνο, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους απάντησε σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην ελληνοαμερικανική κοινότητα;

«Είμαστε υπερήφανοι για τον ελληνικό λαό, είμαστε ενθουσιασμένοι για τον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, της 25ης Μαρτίου 1821. Είναι μία σπουδαία παράδοση εδώ στον Λευκό Οίκο που ξεκίνησε από έναν σπουδαίο πρόεδρο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν».

Τι σημαίνει αυτή η γιορτή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;


«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, από τη χώρα που ξεκίνησε η δημοκρατία και ανθεί εδώ στην Αμερική».

Θα υποστηρίξετε την Ελλάδα;

«Φυσικά».

Στην εκδήλωση, στο Blair House, παραβρέθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου.

Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις στους Έλληνες ανταποκριτές είπε:

«Είναι νομίζω μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Μας τιμά ιδιαιτέρως ο πρόεδρος Τραμπ και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου εδώ στο Blair House, σε μια επέκταση του Λευκού Οίκου στην εθνική εορτή της Ελλάδας. Αυτό, όπως ξέρετε γίνεται για την Ελλάδα και την Ιρλανδία μόνο, αποτελεί μια ιδιαίτερη τιμή και δείχνει τη σημασία που δίνουν και οι ΗΠΑ στη συνεργασία τους με την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, αλλά και τις διμερής σχέσις, οι οποίες έχουν βελτιωθεί και νομίζω βρίσκονται στην καλύτερη φάση τα τελευταία χρόνια μέσω και της αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Τιμητική και η αυριανή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Έχουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Γνωρίζουν την διάθεση που υπάρχει εκ μέρους της Ελλάδας για μια στενότερη συνεργασία. Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ, όπως είπα και χθες στην Γερουσία, σε δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα βρέθηκαν δίπλα και για την οικονομική κρίση στον Ιούνιο του 2015, αλλά και τώρα, όπου πράγματι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από μια οικονομική κρίση και ζητάμε την συμπαράσταση όλων συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.



Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική Ομπάμα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους;

«Δεν μπορώ να είμαι άδικος με τον Πρόεδρο Ομπάμα διότι και εκείνος προσωπικά παρενέβη όταν χρειάστηκε υπέρ της πατρίδας μας. Είμαι βέβαιος όμως ότι η διοίκηση Τραμπ, όπως και δημόσια έχει εκφέρει και πριν από τις εκλογές και φαίνεται και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του, ότι θεωρεί την Ελλάδα ένα σημαντικό και αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι και η διοίκηση Τραμπ θα είναι προς την Ελλάδα ιδιαίτερα φιλική στα πλαίσια και της συμμαχίας αλλά και των διμερών σχέσεων.

Εγώ το είχα πει και από πριν, όπως ξέρετε είμαι ένας από τους πρώτους που στήριξαν την υποψηφιότητα Τράμπ και στους Ελληνοαμερικανούς, διότι θεωρώ ότι οι δημόσιες θέσεις που πήρε από την πρώτη στιγμή για την αναβάθμιση τη γεωπολιτική της χώρας μας θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να ξεπεράσουμε και την κρίση την οικονομική».

O κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο σημερινό ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Ματίς στο Πεντάγωνο.

«Η συνάντηση στο Πεντάγωνο είναι ιδιαίτερα τιμητική. Μετά την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός δέχεται την Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική είδηση. Θα έχουμε αρκετό χρόνο για να συνομιλήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις, για τις σχέσεις μας στο ΝΑΤΟ, για την ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω συνεργασία. Είναι μια συνάντηση, η οποία αναδεικνύει και τον ρόλο της Ελλάδας στη συμμαχία και την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα με τη βάση της Σούδας. Μην ξεχνάμε ότι είναι η μόνη βάση που μπορεί να φιλοξενήσει ένα αεροπλανοφόρο από το Norfolk μέχρι τον Κόλπο.

Τα εξοπλιστικά είναι και αυτά στην ατζέντα. Περνάμε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, όμως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί την ετοιμότητα της, το αξιόπιστο των ενόπλων της δυνάμεων. Το ηθικό μας είναι αρκετά υψηλό από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε και τα μέσα εκείνα με τις δεδομένες δυνατότητες τις οποίες έχουμε, και αυτό το έχουν αποδείξει οι ΗΠΑ και με τα δωρεάν ελικόπτερα τα Σινούκ, αλλά και τα τελευταία 70 ελικόπτερα, τα οποία παρέχει προς την Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια και πιστεύω ότι με την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας πέραν του ενός έτους θα έχουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Δηλώσεις για την εκδήλωση στο Blair House έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικότερα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.

«Γιορτάζουμε τη μεγάλη εθνική μας επέτειο και τη γιορτάζουμε σε μια χώρα που τιμά την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία. Είμαστε στον καλύτερο χώρο για να γιορτάσουμε αυτό το πολύ μεγάλο γεγονός, το οποίο είναι γεγονός μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία ότι ένας λαός μικρός και απομονωμένος, ύστερα από 400 χρόνια, ξεσηκώθηκε και διεκδίκησε την ελευθερία του.

Αύριο στον Λευκό Οίκο θα έχουμε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας που θα γίνει από τον πρόεδρο και επομένως θα έχουμε μια δυνατότητα να πούμε και κάτι περισσότερο και πιο άμεσο για τη δική μας περίπτωση της Ελλάδος.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η εκδήλωση και το γεγονός ότι σας τιμά σήμερα ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου;

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τιμά ο προσωπάρχης τον Αρχιεπίσκοπο. Είναι τιμή που δεν έχει σχέση τόσο με το πρόσωπο, έχει σχέση με το πρόσωπο ως θεσμό με την έννοια του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και αυτό είναι όντως κάτι πολύ μεγάλο, για το οποίο αισθανόμαστε υπερήφανοι και ευγνωμοσύνη προς τον Θεό της Ελλάδος, όπως λέμε, και του κόσμου. Και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η μέρα θα είναι μια ευκαιρία. Μπορεί να είναι κάτι που θα είναι ένας καταλύτης για συνέχεια γεγονότων».

Τι σκοπεύετε να μεταφέρετε αύριο στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της τελετής;

«Τα συγκεκριμένα είναι off the record. Το θέμα είναι αν έχουμε να πούμε πράγματα. Το τι θα είναι αυτά τα πράγματα, that’s another story».

O κ. Πρίμπους έχει εκφραστεί θετικά για το Πατριαρχείο. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει;

«Ο προσωπάρχης είναι δικός μας άνθρωπος. Είναι άνθρωπος πιστός. Η μητέρα του είναι εξαιρετική γυναίκα, η γυναίκα του έγινε Ορθόδοξη την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας του προέδρου. Το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι ένα θέμα, το οποίο είναι σημαντικό εδώ στην Αμερική. Για εμάς είναι βασικό στοιχείο για το οποίο πολεμούμε εδώ για τα θέματα του Πατριαρχείου, διότι είναι ένα παγκόσμιο θέμα και είναι κάτι για το οποίο η Αμερική έχει μια φοβερή ευαισθησία στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας, καθώς οι πρώτοι μετανάστες που ήρθαν εδώ από την Ευρώπη, ήρθαν για λόγους θρησκευτικής ελευθερίας. Επομένως, είναι ευαίσθητο θέμα και για αυτό τον λόγο ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τα θέματα του πατριαρχείου μας, τα οποία επειδή τα προωθούμε μέσω της ιδέας της θρησκευτικής ελευθερίας έχουν τη δυνατότητα να περάσουν ευκολότερα και σε μεγαλύτερα στρώματα».

Ιδιαίτερα τώρα που κατά πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν φημολογείται ότι θα πάει στην Αγία Σοφία πριν από το δημοψήφισμα για να προσευχηθεί…

«Έχουμε αυξημένες προκλήσεις και επομένως χρειάζονται αυξημένα αντίδοτα».

Πενταποσταγμα

No comments: