Sunday, March 19, 2017

Σκοπιανος Τυπος¨Τα Σκόπια «παρακαλάνε» να τα προστατέψει ο Κοτζιάς – «Η Ελλάδα ηγέτης των Βαλκανίων»


Greek News

 Οι εφημερίδες των Σκοπίων την Τετάρτη επικεντρώθηκαν στην επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον με «ανησυχία» αλλά και… παράπονο, αφού καθώς το σκοπιανό κρατίδιο ταλανίζεται από την πολιτική του κρίση και τους αλβανικούς αλυτρωτισμούς φαίνεται ότι θα ήθελαν να είχαν αυτή τη δύσκολη περίοδο την Ελλάδα προστάτιδά τους, παρά την καπήλευση του ονόματος της «Μακεδονίας» και τη συστηματική διαστρέβλωση της ελληνικής ιστορίας…

Υπό τον τίτλο «Ο Κοτζιάς ξέρει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κρίση στη “Μακεδονία”, αλλά δεν το λέει δημόσια», η σκοπιανή εφημερίδα DNEVNIK αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η Ελλάδα είναι η αρχαιότερη δημοκρατία και στενή φίλη και σύμμαχος των ΗΠΑ, με τις οποίες βρέθηκαν πλάι-πλάι στους απελευθερωτικούς πολέμους.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και παρουσίασε την Ελλάδα ως την πιο σταθερή χώρα-εταίρο των ΗΠΑ σε μία ασταθή περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάνοντας λόγο για τουρκική νευρικότητα.

«Οι πηγές σημειώνουν ότι στη συνάντηση δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για τη “Μακεδονία” και για την Κύπρο, κάτι που είναι πολύ παράξενο, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής διπλωματίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, έγινε λόγος για “την κατάσταση στα βόρεια”, δηλαδή για την κρίση στη “Μακεδονία”. Επ’ αυτού, η Ελλάδα παρουσιάστηκε ως περιφερειακός ηγέτης, υπογραμμίζοντας την πρωτοβουλία τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, “Μακεδονίας” και Αλβανίας», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Πηγές της DNEVNIK λένε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αποφεύγει να σχολιάσει την πολιτική κρίση σε μας. Αυτό που σίγουρα θα πουν [οι Έλληνες], σημειώνει η διπλωματική πηγή, είναι ότι “εμείς σας τα λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, αλλά ότι αυτοί [τα Σκόπια] δεν είναι σε θέση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ”».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Κοτζιάς, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, είπε ότι γνωρίζει ποιοι ευθύνονται για την κρίση στη “Μακεδονία”, ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση που του ζητούσε να τους κατονομάσει, ανέφερε ότι “ας είναι αυτό το δημοσιογραφικό καθήκον σας να το ερευνήσετε”».

Η εφημερίδα UTRINSKI VESNIK, με τίτλο «Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τίλερσον για την “Μακεδονία”», αναφέρει ότι στη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στον Αμερικανό ομόλογό του για την προβληματική κατάσταση στα Σκόπια και τις ελληνικές προσπάθειες για την σταθεροποίηση της χώρας, παραθέτοντας σχετικές δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση.

Επίσης, επικαλούμενη την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η UTRINSKI VESNIK σημειώνει ότι στη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε χάρτη της περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προκειμένου να δείξει ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα σταθερότητας σε μία ασταθή περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του τις ελληνικές πρωτοβουλίες για εντατικοποίηση της επικοινωνίας και βελτίωση των σχέσεων με άλλες χώρες, όπως η πρωτοβουλία τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σκοπίων και Αλβανίας.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα NOVA MAKEDONIJA, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα και επικαλούμενη ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του χάρτη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και υπογραμμίζει πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει συχνά χαρακτηρίσει αυτήν την περιοχή ως «τρίγωνο αστάθειας», στο οποίο η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας.

Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον χάρτη και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

«Το “τρίγωνο” του Κοτζιά είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ το μνημονεύει σχεδόν πάντα για να προσδώσει στη χώρα του τον σημαντικό ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι τα Σκόπια δεν αποτέλεσαν θέμα συζήτησης στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ, «αλλά μνημονεύθηκαν από τον Κοτζιά στο πλαίσιο της σταθερότητας/αποσταθεροποίησης της περιοχής».

Οι Σκοπιανοί σαφώς και θερίζουν τις θύελλες που έσπειρε στον τόπο τους ο ελληνικής καταγωγής «γενίτσαρος» πρώην πρωθυπουργός τους Νίκολα Γκρουέφσκι (Νικόλας Γρούιος).

Η συστηματική παραχάραξη και καπηλεία της ελληνικής ιστορίας για να αποκτήσουν μια χούφτα βουλγαρικής και σλαβικής καταγωγής άνθρωποι «εθνική συνείδηση», λες και δεν είχαν, αποτέλεσε και αποτελεί τεράστια προσβολή στην Ελλάδα και ασύμμετρη απειλή.

Τα Σκόπια θα μπορούσαν να διασωθούν για πάντα μόνο εάν αποκήρυσσαν τις παλαβομάρες ότι αποτελούν απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδου μη Έλληνες ή εάν αναγνώριζαν ότι είναι Έλληνες σλαβόφωνοι. Η ανιστόρητη και εξωφρενική επιμονή στην ύπαρξη κάποιου αρχαίου μακεδονικού έθνους διαφορετικού από το ελληνικό του οποίου είναι απόγονοι τους οδηγεί στον αφανισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι η μοναδική γείτονας των Σκοπίων που δεν «παίζει» μαζί τους. Είναι βέβαιο ότι όσοι έχουν μυαλό στα Σκόπια βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο για το πώς τα κατάφεραν με την Ελλάδα.



No comments: