Thursday, January 25, 2018

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΘΈΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ ΣΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.


Panajot Barka's Profile Photo, Image may contain: 1 person, sky and outdoor

(Παναγιώτης Μπάρκας)


Ακούμε τελευταία, περισσότερο από τα επίσημα Τίρανα, ότι στην ατζέντα των θεμάτων προς λύση μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας -Αλβανίας, έχει ανέβει αρκετά ψηλά το θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία !!! Δεν γνωρίζουμε την πραγματική αλήθεια από ελληνικής πλευράς, Όμως από αλβανικής γνωρίζουμε ότι ως αμοιβαιότητα των ζητημάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (τα οποία δεν αναφέρονται σε λεπτομέρειες αλλά γενικόλογα) η Αλβανία θέτει δικό της θέμα, αλβανικό στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση πότε στο θέμα των Αλβανών μεταναστών, πότε αφήνοντας να εννοηθεί θέμα αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, πότε επιτρέποντας να υποφώσκει το τσάμικο, είτε βάζοντας θέμα απεγκλωβισμού των αλβανικών περιουσιών στην Ελλάδα, θέμα το οποίο από κοινού με την προπαγάνδα ανθελληνισμού προβάλλεται και ως κίνητρο ρεβανσισμού.


Αληθές είναι ότι το αλβανικό σκέλος αμοιβαιότητας στην προκειμένη περίπτωση, αφορά την Ελλάδα, υπό το σκεπτικό ότι μπορεί να προκύψει ένα καθαρά ενδοελληνικό θέμα. Εμείς, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι για το σκέλος εθνική ελληνική μειονότητα. Όχι τόσο επειδή αποτελούμε σκέλος μιας, να το πούμε από την αρχή, ανισόρροπης αμοιβαιότητας, αλλά επειδή καταλαβαίνουμε εύκολα ότι θα χρησιμοποιηθούμε ανεπανόρθωτα.

Και δε θα χρησιμοποιηθούμε τόσο για την προώθηση στην επικαιρότητα και προς την Ελλάδα των αλβανικών διεκδικήσεων, ή και για την αλλαγή κατεύθυνσης όσον αφορά το γεωπολιτικό βάρος και τη σημασία του εθνικού θέματος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (από "ανταλλάξιμο" εθνικό θέμα για να αποκτήσει η Ελλάδα λόγου χάρη, τα Δωδεκάνησα και τ άλλα ελληνικά νησιά του Αιγίου, στο τελευταίο άλυτο, αλλά ξεχασμένο θέμα, από τα τρία που εκκρεμούσαν από τη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1946, στη συνεχή αδήλωτη αμοιβαιότητα με τους μουσουλμάνους στη Θράκη, όπου η Τουρκία είχε και έχει εταίρο την Αλβανία και από αυτόνομη περιοχή σε μια ισότιμη εθνική μειονότητα με άλλες οκτώ ανύπαρκτες στην Αλβανία ) Τώρα λοιπόν ενδέχεται να αποτελέσει το αντίβαρο αλβανικού σκέλους αμοιβαιότητας, με την Ελλαδα, μάλιστα με ειδικό βάρος, πολύ μεγαλύτερο απ΄ό τι η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, - όπως τουλάχιστον η Αλβανική πλευρά σκιαγραφεί.

Εκείνο που μας νοιάζει περισσότερο στην χρησιμοποίηση που επιδιώκεται, είναι ότι η ελληνική πλευρά και ασφαλώς η πολιτική ηγεσία της ε.ε. μειονότητας , δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο και αποτελεσματικό για να διεκδικήσουν από την Αλβανία. Τουλάχιστον δεν είναι γνωστό προς τα έξω, - αλλά προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει και μακάρι να διαψευσθώ !!! Όχι ότι δεν υπάρχουν θέματα, αλλά γι΄αυτά δεν υπάρχει τίποτε συγκροτημένο επί χάρτου. Δεν έχει συζητηθεί τίποτε δεν υπάρχουν διαβουλεύσεις, συμπεράσματα στρατηγικές κλπ. Υπάρχει το κλισέ και τα γενικόλογα περί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πλέον όλοι το γνωρίζουν ότι τα γενικόλογα είναι σε όφελος της πλευράς που παραβιάζει τα εθνικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχει μάλιστα, ούτε για το περιουσιακό το οποίο τελευταία έχει ανέλθει πολύ ψηλά στους διαξιφισμούς μεταξύ των δύο χωρών ;!!!! Και αυτό το θέμα όμως έχει κριθεί. Με δικαστικές αποφάσεις !! Και όπως είναι γνωστό στο έργο της δικαιοσύνης δεν έχει λόγο η πολιτική. (!!) Από την άλλη πλευρά, οι δικοί μας είναι συνυπεύθυνοι στο θέμα. Μπορεί να φωνάζουν γενικά, αλλά επί του πρακτέου.... είναι μουγκοί γιατί κάτω απ΄αυτό που δεν φαίνεται τόσο με γυμνό μάτι, βρίσκεται το δικό τους μειοδοτικό έργο.... όπως πρόσφατα στη Χιμάρα !!!

Υπό το σκεπτικό αυτό τα Τίρανα "τα δίνουν" όλα όσο να λάβουν αυτά που θέλουν. Σε μια τέτοια παγίδα έχουν πέσει όχι μόνο η Αθήνα, (δε μιλούμε για τους δικούς μας οι οποίοι είναι μονίμως προέκταση του παιχνιδιού της αλβανικής πλευράς) αλλά και παράγοντες μας στις ΗΠΑ, τους οποίους παρέσυρε στο αφήγημα αυτό ο Πρωθυπουργός για να αποσπάσει τη δική τους στήριξη, πράγμα το οποίο έχει πετύχει αρκετά.

Πάντως, στο αυλάκι αυτό νερού που άρχισε να φουσκώνει, μπήκαν να κολυμπήσουν και οι δικοί μας. Όπως είπαμε, όχι για να παρουσιάσουν τα πραγματικά θέματα που μας ανήκουν ως εθνική ελληνική μειονότητα και πρέπει να διεκδικήσουμε, αλλά για να μπορέσουν να επικρατήσουν οι ίδιοι στην πολιτική. Για το σκοπό αυτό τελευταία δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν, παρουσία ανθρώπων που μπορεί να μεταφέρουν "τα μηνύματά τους" στην Αθήνα, την ευγνωμοσύνη τους προς τον Υπουργό των Εξωτερικών κύριο Κοτζιά για το ενδιαφέρον που δείχνει διαρκώς για την εθνική ελληνική μειονότητα.

΄Ετσι λόγου χάρη, ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε μια συνάντηση σε ένα ορεινό χωριό όπου παρευρίσκονταν και εκπρόσωπος του διπλωματικού σώματος της Ελλάδας στην Αλβανία, μιλώντας σε δεκαπέντε γέροντες, ανέφερε πέντε φορές τον Υπουργό Εξωτερικών για το έργο του προς την εθνική ελληνική μειονότητα και έμμεσα για την υπόθεση για την οποία οι παρήλικες είχαν συγκεντρωθεί. Το αφήγημα αυτό ασφαλώς θα ακούσουν και όσοι γέροντες θα παρευρεθούν μεθαύριο στις 28 Γενάρη στην πίτα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ !!! (έτσι αποκαλούν τώρα "τον εορτασμό" της επετείου ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.... και δεν έχουν άδικο

No comments: