Friday, November 19, 2021

"Να πειράζω λίγο την Ελλάδα, με τσάμηδες"

SManalysis



Με δύο λόγια τη συμβένι 

Ο Ιλίρ Μέτα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, έκανε μια τελευταία μπλόφα, πριν αποχωρήσει από την προεδρία (θέμα ημερών ή στο τέλος της θητείας) περιφρονώντας την Ελλάδα για τη «Γενοκτονία της Τσαμέριας».

Ο Πρόεδρος Μέτα δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει καμία Διεθνή Συμφωνία που παραβιάζει την Εδαφική Ακεραιότητα της Αλβανίας, όπως το Θέμα των Θαλάσσιων Συνόρων με την Ελλάδα, που αναμένεται να πάει (επ' αόριστον) στη Χάγη.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τις «μυστικές» συμφωνίες Ελλάδας – Αλβανίας, Κοτζιάς – Μπουσάτι, και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να μην αναφέρουν ούτε τον όρο Τσαμερία από την Αλβανία, ούτε τον όρο Βόρειο Ήπειρος από την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική συνεχίζεται επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με μία αλλαγή: ο πρωθυπουργός Τσίπρας δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση Ράμα να υιοθετήσει νόμους που τελειώνουν επί τόπου και πρακτική, «Εθνοκάθαρση Ελλήνων, ειδικά στη Χιμάρα», ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέχεται. το στο μέγιστο.



Είναι πολύ γνωστό ότι ο Ράμα στην περασμένη Βουλή μπλόκαρε ακόμη και την είσοδο βουλευτών από την Τσαμερία, τηρώντας τη συμφωνία, αλλά στη σημερινή Βουλή, «περιέργως από τις λίστες των δύο μεγάλων κομμάτων, SP και PD, ήταν 6 βουλευτές. περιλαμβάνονται, από τη λίστα Τσαμερία.

Η σημερινή κατάσταση, αν και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ξύπνησε για να στοχοποιήσει τα Τίρανα, μέσω πρέσβη στα Τίρανα που είναι σχεδόν ανύπαρκτη, επίσημη Αθήνα, δεν παρενόχλησε ούτε στιγμή σε δήλωσή του τον Πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος μόλις μέσα σε ένα μήνα, έχει κάνει δύο δηλώσεις για τη Μεγάλη Αλβανία, και καμία αντίδραση από την Αθήνα.



Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η λεγόμενη «Δημοκρατία της Τσαμερίας», μέλη της οποίας εμφανίζονται στα αλβανικά ΜΜΕ, έχει προσχωρήσει στο κάλεσμα για μια Μεγάλη Αλβανία, σε μια περίοδο ενοποίησης Τιράνων - Πρίστινα, περιμένοντας το φαινόμενο του ντόμινο, ενώ για οι βορειοηπειρώτες, Ελλάδα, δεν δίνονται ούτε διαβατήρια ούτε φλουριά, φτάνοντας στο πιο καυτό σημείο των συγκρούσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τα φόρουμ των Βορειοηπειρωτών.

Τέλος, αυτό που ήταν σημαντικό αξίζει να πούμε: Στην Αλβανία υπάρχει μια κυβέρνηση ιρεντιστών, με τον λεγόμενο Στρατό της Δημοκρατίας της Τσαμερίας, ο οποίος πλέον δεν είναι οργανωμένος όπως παλιά στην Ολλανδία, αλλά αποτελεί προέκτασή του, δραστηριοποιείται στην Αλβανία και εν τω μεταξύ, η Αθήνα, αφήνει τους Βορειοηπειρώτες αδερφούς της στη λάσπη, για να απευθυνθούν στην Αλβανία, υποστήριξη για την ένταξη της, στην Ενωμένη Ευρώπη.

No comments: