Saturday, November 20, 2021

Κούρτι: «Δεν αποκλείω τίποτα από δημοψήφισμα». Θα ψήφιζα την ένωση με την Αλβανία

SManalysis




20 Νοεμβρίου 2021 7:43 μ.μ

Μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, προκάλεσε την Ελλάδα, μέσα από την Ιστορία της Τσαμουριάς, στους τοίχους του Προεδρικού Μεγάρου, έρχεται η πρώτη αντίδραση από το Κόσοβο. Ο Κούρτι, ο οποίος έχει αποφύγει σειρά δηλώσεων για ένωση με την Αλβανία, τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος με την Αλβανία. 

Την ίδια δήλωση έκανε δύο φορές τον τελευταίο μήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, για τον οποίο από την Ελλάδα υπήρξε αντίδραση μόνο για τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα. Και, μην κρίνετε τους Αλβανούς ηγέτες, μπορεί μια μέρα, να ανακοινώσουν το δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι κάποιος θα πει: «είναι ανεύθυνοι, έβαλαν φωτιά στα Βαλκάνια. Αλλά θα γίνει.



Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε στο Radio Monocole ότι στο μέλλον θα ψήφιζε υπέρ του δημοψηφίσματος για την ένωση με την Αλβανία μόνο εάν παρουσιαζόταν σε δημοκρατική μορφή.

Ωστόσο, ο Κούρτι τόνισε κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης ότι αυτή δεν είναι η προτεραιότητά του κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας και σε οποιαδήποτε μελλοντική θητεία δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο ενοποίησης.

«Νομίζω ότι αν γίνονταν δύο δημοψηφίσματα, ο κόσμος θα ψήφιζε για την ένωση. Έχω εκλεγεί Πρωθυπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και γυναίκες. «Αλλά στο μέλλον δεν θα το απέκλεια, ωστόσο για τη σταθερότητα στην περιοχή θα ήταν καλύτερο να ενταχθούν οι έξι βαλκανικές χώρες στην ΕΕ», είπε.

«Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι δύο κράτη αλλά ένα έθνος, δεν κηρύσσουμε την ανεξαρτησία ενάντια στην Αλβανία, αλλά ενάντια στη Σερβία», είπε ο Κούρτι.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε πώς θα ψήφιζε σε ένα ενδεχόμενο συνδικαλιστικό δημοψήφισμα, είπε ότι θα ψήφιζε ναι μόνο εάν η παρουσίαση του δημοψηφίσματος γίνει με δημοκρατικό τρόπο.

«Νομίζω ότι στο μέλλον, αν παρουσιαζόταν ως δημοκρατικό δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί με ειρηνικό τρόπο, θα ψήφιζα ναι, αλλά το επαναλαμβάνω μόνο εάν γίνει με δημοκρατικό τρόπο», είπε. 

No comments: