Wednesday, December 9, 2020

Μεγάλη νίκη: Πέρασαν από τη Βουλή οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέσα από το νομοσχέδιο για την Άμυνα των ΗΠΑ

SManalysis



Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, ERIK S. LESSER

 09/12/2020


Αποθρασύνουν το θηρίο και θα το βρουν μπροστά τους: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», λένε εταίροι μας και ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του

Οι Γερμανοί μας κοροιδεύουν: Ο Πρωθυπουργός οφείλει να κερδίσει την τιμωρία της Τουρκίας, αλλιώς…

Πραγματικές ή “επιφανειακές” κυρώσεις; Οι Τούρκοι βασίζονται στις διαφωνίες των Ευρωπαίων…
Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το συμβιβαστικό νομοσχέδιο για την Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με συντριπτική πλειοψηφία, ικανή να νικήσει ένα πιθανό βέτο από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συντριπτική πλειοψηφία αποδέχθηκε και την πρόνοια του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και άλλων νομοθετών για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, σε 30 ημέρες από την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Τουρκία θα τιμωρηθεί επιτέλους για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-4000, εάν ο κ. Τραμπ δεν υποβάλει το βέτο.

Τώρα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου αναμένεται και πάλι μεγάλη αποδοχή του νομοσχεδίου για την άμυνα. Αναμένεται να περάσει με πλειοψηφία της τάξης του 75%.

Ο Αμερικανός Πλανητάρχης απείλησε να καταθέσει βέτο στο νομοσχέδιο (National Defense Authorization Act) επειδή δεν καταργήθηκε από αυτό μια “ασπίδα” αστικής ευθύνης για τις εταιρείες κοινωνικών μέσων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί υποστηρικτές του νομοσχεδίου ήλπιζαν σε ένα ισχυρό αποτέλεσμα, που θα μπορούσε να νικήσει το πιθανό βέτο του Προέδρου. Τα κατάφεραν με 355 ψήφους υπέρ και 78 κατά. Έτσι ψηφίστηκε ο νόμος για την εθνική άμυνα του 2021, ένας νόμος που αφορά τις δαπάνες του επόμενου έτους για στρατιωτικά και άλλα εθνικά προγράμματα ασφάλειας.

Ενώ οι Δημοκρατικοί ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του νομοσχεδίου, 40 Ρεπουμπλικάνοι αγνόησαν τις αντιρρήσεις του Τραμπ και ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς νομοθέτες. Άλλοι 37 Δημοκρατικοί βουλευτές το καταψήφισαν.


«Σήμερα το Σώμα έστειλε ένα ισχυρό, δικομματικό μήνυμα στον αμερικανικό λαό: Τα μέλη των υπηρεσιών μας και η εθνική μας ασφάλεια είναι πιο σημαντικά από την πολιτική», δήλωσε ο βουλευτής Άνταμ Σμιθ, πρόεδρος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων της Βουλής.

«Ψηφίζοντας το νομοσχέδιο NDAA για το 2021 με μια σαρωτική πλειοψηφία που ανατρέπει το (προεδρικό) βέτο, το Σώμα έχει αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να νομοθετήσουμε και να επιτύχουμε συμβιβασμούς που οδηγούν σε καλά αποτελέσματα πολιτικής», δηλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτηση στο Twitter, γνωστοποίησε πως προτίθεται να ασκήσει βέτο στο σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ του 2021, ύψους 740 δισ. δολαρίων, το οποίο, μεταξύ των υπολοίπων, προβλέπει και την υποχρεωτική επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την αμερικανική κυβέρνηση, για την αγορά ρωσικού πυρυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

“Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν ‘όχι’ στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο” ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δυστυχώς γιά τον κ. Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν τον άκουσαν…

No comments: