Friday, December 11, 2020

Βέτο Γερμανίας, Ισπανίας & Ιταλίας για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

SManalysis



Προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία  
Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έστειλε ο Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. 

''Pacta sunt servanta'', δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Με αυτή τη φράση στα Λατινικά έκλεισε τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας.


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ ως το διακύβευμα της συζήτησης, εξηγώντας ότι «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρξουν συνέπειες. Ορίσαμε από κοινού ότι η ημερομηνία θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα θα φανεί αν ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι. Pacta sunt servanta», είπε ο πρωθυπουργός.   


Τριπλό βέτο Γερμανίας – Ισπανίας – Ιταλίας για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας  
 

Σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου, οι αλλαγές που υπάρχουν είναι βασικά διακοσμητικές. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι τα τρία βασικά αιτήματα της Αθήνας, δηλαδή η συμπερίληψη αντιμέτρων για τις παραβιάσεις της Τελωνειακής Ένωσης από την Τουρκία, η εξέταση τομεακών περιοριστικών μέτρων/κυρώσεων και το εμπάργκο όπλων, δεν γίνονται αποδεκτά. 
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες τρεις χώρες – πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – έχουν προβάλει βέτο σε κάθε προσπάθεια κάποια από τις τρεις επιλογές να μπει στο κείμενο.


 

Προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία  
 

Σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας πρoωθείται στη Σύνοδο Kορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία. Τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται από τις 2 το μεσημέρι, που αρχίζει η Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.


Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.   

No comments: