Wednesday, February 20, 2019

“Oτιδήποτε τεθεί προς αλλαγή στα Βαλκάνια να είναι μέσα και ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου”

SManalysis

Θοδωρης Ασβεστόπουλος

Παρουσία εκατοντάδων Βορειοηπειρωτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου οι κεντρικές εκδηλώσεις για την 105η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914).

Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε το ιστορικό στέλεχος της βορειοηπειρωτικής οργάνωσης «Ομόνοια» Κώστας Κυριακού, ένας εκ των  καταδικασθέντων για την πολιτική του δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Μπερίσα στην «Δίκη των Πέντε» στα Τίρανα το 1994.

Ο κ. Κυριακού περιέγραψε τις συνθήκες που οδήγησαν τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να ξεσηκωθούν τον Φεβρουάριο του 1914 κατά της απόφασης των Μεγάλων Δυνάμεων, με την οποία η ιδιαίτερη πατρίδα τους αποδόθηκε στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, παρά το γεγονός ότι είχε απελευθερωθεί ένα χρόνο πριν από τον Ελληνικό Στρατό κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Σε κατάσταση τρόμου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός
Επίσης μίλησε συνοπτικά για την κατάσταση τρόμου που βιώνει έως και σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από τις αλβανικές αρχές με αποκορύφωμα την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Τον Μάρτιο του 1916 στην Ελλάδα εκδόθηκε Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο προσαρτούσε την Βόρειο Ήπειρο, μία απόφαση η οποία δεν έχει ανακληθεί και πάνω σε αυτήν μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε», τόνισε ο κ. Κυριακού.

Στην συνέχεια διαβάστηκε ένα ποίημα – θρήνος αφιερωμένο στον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα από τον συγγραφέα Γεώργιο Καραμαδούκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος, του αρχαιότερου βορειοηπειρωτικού σωματείου (έτος ίδρυσης 1920), το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αλβανία με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Έντι Ράμα περί συζήτησης για αλλαγή συνόρων.

Η Β. Ήπειρος είναι το τελευταίο έδαφος με γηγενή ελληνικό πληθυσμό
«Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως οτιδήποτε τεθεί προς αλλαγή στα Βαλκάνια, να ξέρουν και οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί και οποιοιδήποτε ενδιαφέρονται, σε αυτή την αλλαγή θα είναι μέσα και ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου. Να ξέρει ο κύριος Ράμα, και ο κάθε Ράμα που θα προκύψει, ότι αν θέλει να ενώσει στην Αλβανία το Κοσσυφοπέδιο και το Τέτοβο και όποια άλλη περιοχή, τότε θα χάσει το κομμάτι της Βορείου Ηπείρου. Η Βόρειος Ήπειρος είναι το τελευταίο έδαφος με γηγενή ελληνικό πληθυσμό μετά τα σύνορα μας, που ακόμα αντέχει, αγωνίζεται, παλεύει και θα νικήσει», είπε ο κ. Καραθάνος.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας ξεκίνησε το 1904, λίγα χρόνια μετά την μεγάλη ήττα του 1897, όταν ένας Παύλος Μελάς θυσιάστηκε και αυτή η θυσία του έγινε κύμα, έγινε φωτιά που απελευθέρωσε τη Μακεδονία. Η θυσία του Κωνσταντίνου Κατσίφα μπορεί να γίνει φλόγα, όπως έχει ξεκινήσει να γίνεται. Αλλά πρέπει εμείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να μείνουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, κάνοντας ιστορικούς παραλληλισμούς ανάμεσα στο Μακεδονικό και το Βορειοηπειρωτικό.

«Εμείς είμαστε αυτοί που εκφράζουν πραγματικά το πνεύμα των Ελλήνων και όχι κάποιοι που κάθονται σε καρέκλες και περιμένουν να πάρουν Νόμπελ προδίδοντας τα συμφέροντα της πατρίδας μας. Το αίμα, ο ιδρώτας, οι κακουχίες, οι φυλακίσεις, οι δολοφονίες και οι θυσίες των Βορειοηπειρωτών από το 1914 μέχρι σήμερα, δεν θα μείνουν ανεκπλήρωτες. Η λύση και ο τελικός σκοπός αυτού του αγώνα είναι ένας, η Ένωση!», τόνισε κλείνοντας ο κ. Καραθάνος.

Ακολούθησε πορεία μέσω της οδού Σταδίου, με προπορευόμενη την φιλαρμονική του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών και μέλη του Συλλόγου Διβριωτών Β. Ηπείρου με παραδοσιακές ηπειρώτικες ενδυμασίες, προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

No comments: