Friday, February 22, 2019

Μια «ανάσα» πριν το εμφύλιο η Αλβανία – Αντιπολίτευση: «Πάρτε τα όπλα, θα κλείσουμε τα σύνορα στον Ράμα & θα τον βάλουμε φυλακή»

SManalysis

Δημοσίευση: 21 Φεβρουαρίου 2019,


Τι γίνεται και που είναι ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα; Ο ίδιος αναχώρησε  βιαστικά από τον χώρο του κοινοβουλίου πριν μερικές ώρες με την προστασία αυτοκινητοπομπής από θωρακισμένα οχήματα…προς εντελώς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ κατά τη διαδικασία αποχώρησής του ήρθε αντιμέτωπος με ομάδα διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.



Πάντως το όλο σκηνικό μυρίζει μπαρούτι και η χώρα βρίσκεται μια πριν το εμφύλιο.

Ουσιαστικά όμως έχουμε σε εξέλιξη πιθανόν, ανώμαλα σενάρια στην Αλβανία μετά και την προτροπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης να απαγορευθεί η έξοδος από την χώρα του Έντι Ράμα, και την προτροπή του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα να εξοπλιστούν οι πολίτες.

Η αμερικανική, η γερμανική και άλλες πρεσβείες ανακοίνωσαν ότι η βία δεν πρέπει να επικρατήσει στην χώρα, ενώ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΕ.

Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά στη σημερινή μεγάλη διαμαρτυρία, ο ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης Lulzim Basha έκανε μια άκρως περίεργη δήλωση, με την οποία προεξοφλεί-αναγγέλλει την αναχώρηση του Έντι Ράμα από τη χώρα.




Ο Μπάσα κάλεσε την αλβανική αστυνομία να μην επιτρέψει στον Ράμα να εγκαταλείψει τη χώρα, για να δικαστεί αργότερα από δικαστήριο για τα σκάνδαλα τα οποία εμπλέκεται ο ίδιος.

¨Καλώ την αστυνομία της χώρας  να μην επιτρέψει στον Ράμα να φύγει από τα σύνορα της χώρας», δήλωσε ο Μπάσα μπροστά στους διαδηλωτές προκαλώντας κύμα αγανάκτησης .

Την ίδια στιγμή ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει διανείμει ένα βίντεο στο οποίο μιλά κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας όπου ακούγεται να καλεί τον αλβανικό λαό να οπλιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα το είχε διανείμει μέσω διαφόρων πρεσβειών και κυβερνήσεων ως απόδειξη των προθέσεων της αντιπολίτευσης προχθές και σήμερα.

Στο βίντεο όντως ο Μπερίσα μιλώντας στο κοινοβούλιο καλεί τους Αλβανούς πολίτες να κινηθούν με σκοπό την αυτοπροστασία τους, αποκτώντας οπλισμό, επειδή σύμφωνα με αυτόν, το κράτος δεν υπάρχει πουθενά.

Μιλάμε για ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό στο οποίο η παραμικρή ενέργεια των αρχών είναι ικανή να πυροδοτήσει εντάσεις.

Η ουσία παραμένει όμως, ότι η Αλβανία είναι μια χώρα στην οποία βασιλεύει η διαφθορά, οι συμμορίες, η μαφία, τα ναρκωτικά και πολλά άλλα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού βιώνει ανεργία, σκληρές συνθήκες εργασίας  και ανασφάλεια.

Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί θυμίζει «έφοδο» κατάληψης της εξουσίας από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λ.Μπάσα ο οποίος σχημάτισε με τα χέρια του τον αετό της Μεγάλης Αλβανίας. Μα αυτά τα ιδεώδη θα σχηματίσει κυβέρνηση και αυτός κάνοντας πάνω κάτω τα ίδια με τον Ράμα.

Η Ελλάδα έχει λόγο σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και τέτοιες καταστάσεις οφείλει να τις στηλιτεύει διότι πρωτίστως απειλούν την ελληνική μειονότητα και τα δίκαια της.

Όταν πάντως φυλακίσουν τον Έντι Ράμα, διότι προς τα εκεί πάει η κατάσταση, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έχει την εξουσία τότε, πρέπει να του προσάψει και την εν ψυχρώ δολοφονία του Κ .Κατσίφα.

Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχάσει κανένας. Pentapostagma

No comments: