Thursday, January 31, 2019

Αποκαλυπτική έκθεση της CIA: «Έρχονται συγκρούσεις στα Δυτικά Βαλκάνια» – «Κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Β. Πούτιν»

SManalysis


Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2019, Pentapostagma


Η πιθανότητα ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης και επέκταση της επιρροής της Ρωσίας παραμένουν οι κύριες απειλές για την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων για το 2019, σύμφωνα με έκθεση της CIA για την παγκόσμια αξιολόγηση απειλών για το 2019.



Bέβαια κίνδυνος για τα σχέδια της Δύσης είναι ο Πούτιν, για την περιοχή, ίσως είναι μία λύτρωση.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ρωσία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις εθνοτικές εντάσεις στα Βαλκάνια και τη διαφθορά υψηλού επιπέδου που υπάρχει για να αποτρέψει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών αυτής της περιοχής.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια θα βρρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο να βιώσουν χαμηλής έντασης ένοπλη βία και ίσως οποιασδήποτε είδους στρατιωτική σύγκρουση το 2019.

Η Ρωσία θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τις εθνοτικές εντάσεις και τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς για να αποτρέψει τις χώρες αυτής της περιοχής, να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», ανέφερε η έκθεση.




Σύμφωνα με την έκθεση, η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους και η τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να θεωρούνται νο1 κίνδυνος ασφαλείας τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια περίοδο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να θέλει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων και να χαλάσει τα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ θα λύσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, γράφουν  οι New York Times.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Μόσχα προσπαθεί όλο και περισσότερο να αντικαταστήσει την ΕΕ ως μεσολαβητή στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Συνεπώς, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν η Ρωσία δημιουργήσει σύντομα τον δικό της «οδικό χάρτη» ​​για την ομαλοποίηση των σερβο-αλβανικών σχέσεων.

Σε ένα άρθρο με τίτλο «το επόμενο βήμα του Πούτιν ή η τελευταία ηθική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,» το American Journal εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την παράλυση της περιοχής, ανοίγοντας την πόρτα στον Πούτιν να εισέλθει στο προσκήνιο.

«Η πολιτική της ΕΕ έναντι των Βαλκανίων καθοδηγείται από την εθνική ιδεολογία από ότι  σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, και σε συνάρτηση με την ιδεολογική ακαμψία της Ευρώπης έχουμε την παράλυση της περιοχής.

Η Ευρώπη με προεξάρχουσα την Γερμανία τηρεί μια άκαμπτη στάση αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον  Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την Ρωσία, για να εισέλθουν στο προσκήνιο και να αναλάβουν ένα διαμεσολαβητικό ρόλο. Αυτό έχει να κάνει με την πολιτική της ΕΕ», αναφέρει ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ιβάν Κράστεφ, επικεφαλής του Κέντρου για τις φιλελεύθερες στρατηγικές με έδρα την Σόφια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προοπτικές για τη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα είναι πολύ μεγαλύτερες σήμερα από ό, τι πριν από μερικούς μήνες, αλλά και ο κίνδυνος εθνοτικών συγκρούσεων είναι υψηλότερος.

«Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην ΕΕ πρέπει τώρα να ενθαρρύνουν τη Σερβία και ούτω καθεξής. Το Κοσσυφοπέδιο θα βρει τον δικό του δρόμο στον συμβιβασμό.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παραμείνει ήρεμη η περιοχή και όχι από το γεγονός της παρουσίας δύο υπερδυνάμεων που λένε ότι θέλουν τη διατήρηση ενός ειρηνικού status quo», αναφέρει   ο Krastev.

«Η διάλυση της διεύρυνσης της ΕΕ αποκαλύπτει την αποτυχία μιας ελκυστική προοπτικής ένταξης  των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η οποία με την σειρά της αντικατοπτρίζει την αδυναμία των Βρυξελλών.

Αυτό ανοίγει χώρο για την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών ως περιφερειακού μεσολαβητή, αλλά και σε  άλλους παίκτες όπως η Μόσχα, το Πεκίνο και η Άγκυρα.

Η Μόσχα δεν αναμένεται  να απομακρυνθεί από μια περιοχή στην οποία έχει νόμιμα ιστορικά συμφέροντα.

Ωστόσο, οι προθέσεις της είναι περιορισμένες λόγω της απουσίας στρατιωτικών επιπτώσεων. Το νέο κράτος του  Κοσσυφοπεδίου, θα αποτελέσει προϊόν συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ενώ οι Βρυξέλλες θα είναι απλός παρατηρητής» τονίζει ο ίδιος .

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της Σερβίας και αξιόπιστος σύμμαχος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως παγκόσμια δύναμη έχει νόμιμα συμφέροντα στην περιοχή αυτή.

Η ΕΕ έχει δείξει μεγάλη ανικανότητα στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου επικροτώντας μόνο μία πλευρά.

Ο πιθανός «ρωσικός χάρτης» για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος. Θα υπάρξει αντίδραση της ΕΕ, αλλά δεν θα έχει μεγάλη  σημασία, δεδομένων των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η ένωση»,  καταλήγει ο Βούλγαρος αναλυτής.

Ρωσία και ΗΠΑ λοιπόν θα κονταροχτυπηθούν για τις σφαίρες επιρροής τους στα Βαλκάνια και τίποτα δεν μας λέει ότι αυτό θα γίνει με ειρηνικό τρόπο σε μια σειρά από χώρες , συμπεριλαμβανομένων της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.

No comments: