Thursday, January 31, 2019

«Ζοφερό» μέλλον στα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

SManalysis



Ιανουάριος 31, 2019. Echedoros

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι Πληροφοριών των ΗΠΑ,  όπως ο διευθυντής του FBI, Κρις Γουάι και η διευθύντρια της CIA Γκίνα Χάσπελ, προειδοποιούν ότι οι απειλές για την εθνική ασφάλεια και την παγκόσμια ασφάλεια των ΗΠΑ προέρχονται από τη συνεργασία Κίνας με Ρωσία.


Στην ετήσια έκθεσή τους που υπέβαλλαν στην Επιτροπή της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών,  παρουσίασαν τεκμήρια των προκλήσεων για την ασφάλεια των κρατών επιρροής τους.
Αναφορικά με τα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνονται τα παρακάτω:


«Η αμερικανική έκθεση προβαίνει σε ανασκόπηση  των πληροφοριών που οδηγούν στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2019, σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια  καθώς προβλέπεται  ένα ζοφερό μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», σημειώνει το δημοσίευμα.


Η έκθεση επισημαίνει:


Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα παραμείνει ευάλωτη στη βία,  αλλά, σε χαμηλό επίπεδο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση σε όλο το 2019.


Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις εθνοτικές εντάσεις στην περιοχή και επίσης να επωφεληθεί από την υψηλή διαφθορά που μαστίζει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να αποφευχθεί  η συμμετοχή των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Βορειοατλαντική Συμμαχία- ΝΑΤΟ.


Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο




Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση που προβλέπει η ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρεται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο,  δεν ήταν ποτέ σε τόση κακή κατάσταση- τουλάχιστον στα 30 χρόνια της μετακομμουνιστικής περιόδου- με δράσεις αντίθετων ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα της  Ρωσίας και της Τουρκίας και σε ελάχιστο βαθμό από την Κίνα.


Η υψηλή διαφθορά, η κακή οικονομική κατάσταση και η πολιτική αστάθεια, τόσο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν ένα αδύνατο σημείο και πεδίο δράσης και εκμετάλλευσης – ελλείψει αλβανικής πολιτικής και οικονομίας- για αντι-αλβανισμό (anti-shqiptare)  της Ρωσίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και άλλων.


Όπως προκύπτει από την αμερικανική έκθεση οι απειλές και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι τόσο για την εθνική τύχη  όσο και τα εθνικά συμφέροντα και την ασφάλεια των Αλβανών στο έδαφός τους.


Πρέπει να ασκηθεί πολιτική και διπλωματία με σύνεση - αλλά πάνω από όλα με πατριωτισμό- γιατί  σε αυτόν τον αβέβαιο κόσμο που είναι γεμάτος με απειλές και επεμβάσεις ξένων συμφερόντων και προκλήσεων- ιστορικά ποτέ δεν είναι προς όφελος των Αλβανών.


Αυτές τις ανησυχητικές στιγμές, για να μην πούμε επικίνδυνες, απαιτούν έμπειρους και ευφυείς ανθρώπους για το έθνος, σημειώνεται χαρακτηριστικά.


No comments: