Sunday, October 29, 2017

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Image result for gentiana sula
Published on: October 29, 2017
Hellenic News
by Hellenic News
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας μνημόνευσε την 70η επέτειο από το θάνατο 15 βουλευτών που θεωρούνταν αντίπαλοι  του προηγούμενου κομμουνιστικού καθεστώτος, παρά τις συνεχείς κατηγορίες ότι οι πολιτικοί έχουν δεσμούς με το κομμουνιστικό παρελθόν.

Η Αλβανία μνημόνευσε την 70η επέτειο από την εκτέλεση 15 Αλβανών βουλευτών, την Τρίτη 10/10. Η ομάδα αυτή είχε τολμήσει να παρεμποδίσει τα σχέδια του πρώην δικτάτορα Enver Hoxha, για την εγκατάσταση ενός κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αναμνηστικές δραστηριότητες διοργανώθηκαν από την Αρχή Πληροφόρησης για τα Μυστικά Αρχεία της πρώην κομμουνιστικής αστυνομίας, η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο 1947, συγκάλεσε τις τρέχουσες πολιτικές τάξεις της Αλβανίας, διπλωμάτες, εκπροσώπους των κομμουνιστικών θεσμών και τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν και διώχθηκαν.

Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να μιλήσουν για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο καθένας, για να καταδικάσουν τον κομμουνισμό και να ενθαρρύνουν τη διαφάνεια, όσον αφορά το κομμουνιστικό παρελθόν, ενώ παράλληλα κατηγορούν ο ένας τον άλλο ότι διατηρούν δεσμούς με την κομμουνιστική κληρονομιά.

Σε ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τόνισε ότι το οδυνηρό παρελθόν θα συνεχίσει να εμφανίζεται στο παρόν.

«Το παρελθόν τείνει να κρατά ως ομήρους το παρόν μας μέσα από φαντάσματα και τα άτομα που έχουν χρησιμοποιήσει τη δημοκρατία», είπε.

.    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή, επειδή το αλβανικό κοινοβούλιο σήμερα διευθύνεται από κάποιον που ήταν μέρος του παλαιού καθεστώτος. “Αυτός ο τόπος [κοινοβούλιο], με κάποιο τρόπο, έχει διδαχθεί από τον Enver Hoxha”, ανέφερε.

Έμμεσα, ο Μπάσα αναφέρθηκε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, τον σοσιαλιστή βουλευτή Gramoz Ruci ο οποίος, το 1990  , όταν το κομμουνιστικό καθεστώς δεν είχε ακόμη πέσει  ,κατείχε για μερικούς μήνες τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών.

       Οι εκπρόσωποι του Αντικομμουνιστικού Ινστιτούτου ρίχνουν περισσότερο φως στις κομμουνιστικές μεθόδους δολοφονίας και δίωξης, όπως οι κατασκευασμένες  κατηγορίες που επιβάλλονταν στους πολιτικούς τους αντιπάλους και στις οικογένειές τους.

Οι βουλευτές που εκτελέστηκαν πριν από 70 χρόνια δεν ήταν κομμουνιστές. Είχαν εκπαιδευτεί στη Δυτική Ευρώπη και πίστευαν στην ανάγκη της Αλβανίας να αναπτύξει ένα πλουραλιστικό σοσιαλδημοκρατικό σύστημα, μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι, κατά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1945  – οι πρώτες του είδους τους μετά από τον  Αλβανικό Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο.

Ωστόσο, σύντομα κατέληξαν να εκτελούνται μαζί με εκατοντάδες άλλους διανοούμενους, οι οποίοι διείδαν επίσης έναν μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα να δεχτεί τον κομμουνισμό.

Αφού το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, η μυστική υπηρεσία του καθεστώτος ξεκίνησε έναν «πόλεμο» ενάντια στα άτομα που δεν τα εμπιστευόταν το κόμμα. Γέμισαν φακέλους με λεπτομέρειες για τις λεγόμενες ¨αντιδραστικές δραστηριότητες¨ και κατηγορίες για αμερικανική και βρετανική συνομωσία, με σκοπό την ανατροπή του

νέου καθεστώτος που είχε εγκατασταθεί στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 1945  – αργότερα ανακαλύφθηκε ότι βασίστηκε σε χειραγωγημένες αποδείξεις και μαρτυρίες – 21 διανοούμενοι , συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, καταδικάστηκαν  σε εκτελέσεις και μακρόχρονες φυλακίσεις.

Πριν περίπου ένα χρόνο , η Αλβανία ίδρυσε επίσης μια Αρχή για να ανοίξει τα αρχεία της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας Sigurimi



ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Οι κρατικοί θεσμοί και τα άτομα έχουν αρχίσει να ζητούν πρόσβαση σε πληροφορίες που διατηρούνται εμπιστευτικές σε μυστικούς αστυνομικούς φακέλους  για περισσότερα από 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η Αρχή Πληροφόρησης για τα πρώην Μυστικά Αρχεία της Κομμουνιστικής Αστυνομίας, η οποία ιδρύθηκε στις αρχές του  Ιανουαρίου, άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα αιτήματα από αλβανικά ιδρύματα, τα οποία ερευνούν για να επαληθεύσουν το παρελθόν των ανθρώπων που επιδιώκουν την προαγωγή τους σε ανώτερες θέσεις ή τη λήψη μεταλλίων από το κράτος.

“Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει τα πρώτα τέσσερα αιτήματα. Ένα αίτημα αφορά ένα όνομα που έχει υποβάλει αίτηση για ανώτερη επίσημη θέση, ενώ μας ζητήθηκε να ελέγξουμε και άλλα δύο ονόματα που αναμένεται να παρασημοφορηθούν”, δήλωσε η  διευθύντρια της Αρχής , Gentiana Mara Sula Το τέταρτο αίτημα προέρχεται από την οικογένεια του Musine Kokalari, διακεκριμένου διανοούμενου και ακτιβιστή, που διώχθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς του Enver Hoxha.

Το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάιο του 2015 ένα νόμο για το άνοιγμα των φακέλων της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής, επιτρέποντας στους ανθρώπους που διώχθηκαν στο πλαίσιο του πρώην συστήματος, και τους συγγενείς τους να δουν τους φακέλους τους και ελπίζουμε να μάθουν τα ονόματα των ανθρώπων που τους κατασκόπευαν. Έχει επίσης δοθεί στην Αρχή η εξουσία να διενεργεί ελέγχους επί των αξιωματούχων των πολιτικών κομμάτων και των κατόχων δημόσιας θέσης, προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν συνεργάτες της τότε αστυνομίας

Ωστόσο, η Αρχή δεν ασκεί εξουσία και αφήνει τα θεσμικά όργανα να αποφασίσουν τα ίδια, αν θα προωθήσουν ή θα παρασημοφορήσουν το πρόσωπο που μπορεί να είχε προσληφθεί από την μυστική κομμουνιστική αστυνομία.Η Sula δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα, ώστε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν τα αιτήματα, αν και η Αρχή εξακολουθεί να εργάζεται σε προσωρινό γραφείο, καθώς το δικό της είναι ακόμα υπό κατασκευή.

Η Αρχή δεν έχει ακόμη αρχίσει να συλλέγει τα μυστικά αρχεία στο δικό της κεντρικό αρχείο και βρίσκεται στη διαδικασία της λήψης αδειών για την ανάκτησή τους από μια σειρά ιδρυμάτων όπου τα έχουν αποθηκευμένα μέχρι τώρα.

“Είμαστε στη διαδικασία λήψης αδειών από τα θεσμικά όργανα που έχουν αποθηκεύσει φακέλους και αρχικά θα έχουμε πρόσβαση στους πρώτους που υπάρχουν εκεί, βοηθούμενοι επίσης από το προσωπικό των θεσμικών οργάνων”, δήλωσε η Sula.

Είπε ότι αργότερα, όταν η Αρχή θα έχει το δικό της κτίριο και θα κερδίσει περισσότερη χρηματοδότηση, θα αρχίσει να δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο των πρώην αρχείων της μυστικής αστυνομίας.

“Έχουμε μόλις πάρει ένα προϋπολογισμό περίπου 400.000 δολαρίων, αλλά ελπίζουμε και περιμένουμε για περισσότερα, αφού πρέπει να γίνουν πολλά. Θα είναι μια μακρά διαδικασία και θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως”, δήλωσε η Sula.

Δήλωσε επίσης ότι ήταν στη διαδικασία πρόσληψης των 60 υπαλλήλων που θα έχει η Αρχή.

Αν και οι δημόσιες προσδοκίες είναι υψηλές, σε σχέση με το άνοιγμα των μυστικών φακέλων,  ορισμένοι από αυτούς πιθανόν να εξαφανίστηκαν  καθώς έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού στην Αλβανία.

Η Sula  υποσχέθηκε ότι η Αρχή θα ενημερώσει το κοινό για κάθε περίπτωση, κατά την οποία τα θεσμικά όργανα που είχαν στην κατοχή τους τα αρχεία λάβουν την απόφαση να απαλλαγούν από αυτά.

Επιμέλεια  Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ


Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ, GENTIANA MARA SULA, Photo: LSA

No comments: