Monday, May 8, 2017

Τα Βαλκάνια σε αναβρασμό οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών τους στην Αθήνα



Από Π. Καρβουνόπουλος - 09/05/2017

Τα Βαλκάνια ακόμη  δεν φλέγονται όπως συχνά το τελευταίο διάστημα ακούμε και διαβάζουμε,αλλά είναι βέβαιο ότι η ατμόσφαιρα είναι βαριά και σίγουρα “μυρίζει μπαρούτι”. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην αστάθεια που επικρατεί στα Σκόπια. Όλη η περιοχή μοιάζει να “βράζει” και είναι δεδομένο ότι η μόνη “γωνιά” που είναι ήρεμη και ασφαλής είναι η Ελλάδα.

Σ΄ αυτό το κλίμα είναι σημαντικό το γεγονός ότι από σήμερα και μέχρι τις 11 Μαίου οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών κρατών βρίσκονται στην Αθήνα.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι ο οικοδεσπότης της 11ης ετήσιας διάσκεψης του FORUM των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των βαλκανικών κρατών (Balkan Countries Chiefs of Defence Forum), στην Αθήνα από 09 έως 11 Μαΐου 2107. Η εν λόγω πρωτοβουλία πρωτοξεκίνησε το 2007 και αποτελεί έναν επιτυχημένο τρόπο συνεργατικού διαλόγου για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Κύριοι συμμετέχοντες είναι οι Α/ΓΕΕΘΑ της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, πΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Σερβίας, και Τουρκίας. Επιπρόσθετα, ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει προσκαλέσει τους Προέδρους των Στρατιωτικών Επιτροπών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Α/ΓΕΕΘΑ της Κροατίας και της Σλοβενίας, καθώς και τη Ναύαρχο M. Howard (USN) ως Διοικητής του Joint Force Command Νάπολης και εκπρόσωπο του Διοικητή των Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη, Στρατηγού Scaparrotti (USA).

Απώτερος σκοπός του Forum είναι η βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών της Βαλκανικής, ώστε να δύνανται να ανταποκρίνονται επιτυχώς στην αντιμετώπιση πιθανών ασύμμετρων απειλών και μη στρατιωτικών κρίσεων.
Στο πλαίσιο των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας από συμβατικές και μη απειλές, το εν λόγω Forum αποτελεί ένα πρώτης τάξεως βήμα για την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου και πόλου σταθερότητας.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης ΠΝ θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει στους ομολόγους και τους προσκεκλημένους του το εύρος της αμυντικής πολιτικής μας και να προωθήσει περαιτέρω τη διεθνή εξωστρέφεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριοι τομείς συζήτησης είναι η εκτέλεση κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Στην φετινή ετήσια διάσκεψη η θεματολογία έχει εμπλουτιστεί και με την ανάλυση της γεωπολιτικής σταθερότητας στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη και την ασφάλεια των ενεργειακών οδών, με κύριο ομιλητή το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Πρέσβη Lamberto Zannier.

Μέρος των εργασιών της διάσκεψης θα παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες. Link

No comments: