Tuesday, May 9, 2017

Η Bορειοηπειρώτισσα σύζυγος του Tom Hanks





«Είμαι περισσότερο Έλληνας από τους Έλληνες», δήλωνε σε κάθε ευκαιρία ο Τομ Χανκς, διευκρινίζοντας πως έπειτα από 29 χρόνια γάμου με την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Ρίτα Γουίλσον αισθάνεται «110% Έλληνας».

Η Ρίτα, μυημένη στα ελληνικά ήθη και έθιμα από τη μητέρα της Ντόροθι –η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Σωτήρα (Άνω Δερόπολη) της Βορείου Ηπείρου-, μετέδωσε την αγάπη της για τη χώρα των προγόνων της στον Τομ.

Η Ρίτα Γουίλσον γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1956 και μεγάλωσε στο Hollywood ως Μαργαρίτα Ιμπραήμοφ, είναι ηθοποιός, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια και παραγωγός. Ο πατέρας της Hassan Halilov Ibrahimoff, άλλαξε το όνομά του σε Allan Wilson, ήταν Πομάκος (Μουσουλμάνος Βούλγαρος), ο οποίος γεννήθηκε στη Δυτική Θράκη.

Ο πατέρας της εγκατέλειψε τη Βουλγαρία το 1947, δύο χρόνια μετά την κατάληψη της κυβέρνησης από τη Σοβιετική Ένωση. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Μαΐου 1949. Λόγω της συμπάθειας του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κηρύχθηκε εχθρός του κράτους από τη βουλγαρική κυβέρνηση.


Η μητέρα της, Δωροθέα / Dorothy George, (Genkos), γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ελληνικό χωριό Σωτήρα της Βορείου Ηπείρου και μετανάστευσε στην Αμερική, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της.
Η Ρίτα παντρεύτηκε τον Τόμ Χανκς το 1988 και απέκτησαν 2 παιδιά.

Από το μακρινό κιόλας 1999, όταν οι δυο τους αποφάσισαν να κάνουν μια καλοκαιρινή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο με νοικιασμένη θαλαμηγό και κατόπιν προτροπής του καπετάνιου γνώρισαν την Αντίπαρο, ξετρελάθηκαν με το νησί όπου γυρίστηκε κάποτε η «Μανταλένα». Εκτοτε κάθε καλοκαίρι επισκέπτονταν μαζί με τα παιδιά τους την Ελλάδα. Από τότε, μάλιστα, που έχτισαν και την περίφημη βίλα των 450 τ.μ. στο νησί με το ζόρι ξεκολλούσαν από την αύρα του Αιγαίου για να επιστρέψουν στις υποχρεώσεις τους στο Λος Αντζελες.

Με τη Ρίτα και τους δύο τους γιους ο Τομ Χανκς χαλάρωνε αφήνοντας το βλέμμα του να ταξιδεύει στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αποφορτιζόταν από το άγχος της ερμηνείας ρόλων και τις παραγωγές των μεγάλων στούντιο, γεμίζοντας τις μπαταρίες του με την ενέργεια και το φως του νησιού, καθώς και το μελτέμι του πελάγους.

No comments: