Saturday, February 21, 2015

Αλβανικές μειονότητες εναντιώνονται σε εδαφική διαίρεση


27/01/2015
Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στην Αλβανία καλούν για δημοψήφισμα με θέμα την αντιστροφή της νέας εδαφικής αναδιοργάνωσης της χώρας για εκτόνωση των εθνοτικών εντάσεων.


Η νέα εδαφική διαίρεση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις και εθνοτικές αντιπαραθέσεις, δήλωσε ο Σταυρί Μάρκο, εκπρόσωπος της Komuniteti Himarjot στον πρώην ελληνικά πλειοψηφικό δήμο Χιμάρας.
"Πλήττει τον πλούτο και την περιουσία του δήμου Χιμάρας", δήλωσε ο Μάρκο στους SETimes.

Του Ερλ Μουράτι για τους Southeast European Times στα Τίρανα -- 27/01/15
photoΕκπρόσωποι της μειονότητας της πΓΔΜ στην Αλβανία συνεδριάζουν στο δήμο Πούστετς. [Ευγενική χορηγία του Δήμου Πούστετς]
Η κοινωνία των πολιτών της Αλβανίας καλεί τους αξιωματούχους να εκτονώσουν τις εντάσεις και να προστατεύσουν τις μειονότητες από διακρίσεις και πιθανές βιαιοπραγίες ως αποτέλεσμα της απόφασης για κατάργηση των υπαρχόντων δήμων και δημιουργία νέας εδαφικής διοίκησης.
Η κυβέρνηση μείωσε τις 384 μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης σε 65, δημιουργώντας ουσιαστικά δήμους απόλυτης αλβανικής πλειοψηφίας.

Εκπρόσωποι μειονοτήτων Ελλάδος, πΓΔΜ και άλλων χωρών ανέφεραν πως η κίνηση της κυβέρνησης παραβιάζει τα δικαιώματά τους και τα διεθνή πρότυπα.
"Η εδαφική μεταρρύθμιση εναντιώνεται στο πνεύμα της Σύμβασης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, ενώ συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποδεκτών ευρωπαϊκών προτύπων", δήλωσε ο Βανγκιέλ Ντούλε, επικεφαλής της Κομματικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Τίρανα, στους SETimes.

Η νέα εδαφική διαίρεση δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις και εθνοτικές αντιπαραθέσεις, δήλωσε ο Σταυρί Μάρκο, εκπρόσωπος της Komuniteti Himarjot στον πρώην ελληνικά πλειοψηφικό δήμο Χιμάρας.
"Πλήττει τον πλούτο και την περιουσία του δήμου Χιμάρας", δήλωσε ο Μάρκο στους SETimes.

Εκπρόσωποι μειονοτήτων ανέφεραν πως η κίνηση αποτελεί παραβίαση του συντάγματος, καθώς τα δημόσια σχολεία σε μειονοτικές γλώσσες θα κλείσουν και θα χαθούν και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.
"Πρόκειται για δικαιώματα που διασφαλίζονται από το σύνταγμα το οποίο και πρέπει να εφαρμοστεί", δήλωσε ο Μάρκο.
Οι μειονότητες ανέφεραν πως η φωνή τους δεν εισακούστηκε κατά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ή στο κοινοβούλιο.
"Πρόκειται για ζήτημα το οποίο ανήκει στην κοινότητα. Ο κόσμος πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του, ο κόσμος γνωρίζει καλύτερα την ισορροπία της συνύπαρξης", δήλωσε ο Ένιο Τεοντόρι, φοιτητής νομικής στα Τίρανα από το χωριό Δρόπολη, στους SETimes.
Η μειονότητα της πΓΔΜ έχει αιτηθεί εκπροσώπηση σε τρεις δήμους, ωστόσο η νέα εδαφική διευθέτηση έφερε δύο -- Γκόλο μπρντο και Γκόρα -- στον τρίτο δήμο Πούστετς.
"Η βούληση της κοινότητας της πΓΔΜ στην Αλβανία δεν έγινε σεβαστή. Εμείς, οι υπήκοοι της πΓΔΜ, συγκεντρωνόμαστε σε τρεις περιοχές, ωστόσο τα αιτήματά μας εξετάστηκαν μόνο εν μέρει", δήλωσε ο Έντμοντ Τεμέλκο, επικεφαλής του δήμου Πούστετς, στους SETimes.
Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η νέα εδαφική οργάνωση θα εφαρμοστεί στις τοπικές εκλογές της Αλβανίας τον Ιούνιο.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών ανέφεραν πως ο νέος χάρτης του δήμου πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να συμπεριλάβει τους δήμους και κατόπιν να εγκριθεί εκ νέου από το κοινοβούλιο.
Η Ένωση Κοινοτήτων και Δήμων στην Αλβανία υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) για λαϊκό δημοψήφισμα με στόχο την ακύρωση της νέας αναδιοργάνωσης.
"Έχουμε ήδη τις απαιτούμενες υπογραφές, θα τις προσκομίσουμε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Βασφί Αποστόλι του Συμμαχικού Κόμματος της πΓΔΜ για Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, στους SETimes.
Τουλάχιστον 20.000 υπογραφές ανά δήμο πρέπει να συγκεντρωθούν για να θεσπιστεί ένα δημοψήφισμα.
Το Αλβανικό δίκαιο ορίζει πως δεν μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα τρεις μήνες πριν ή μετά από εκλογές. Οι τοπικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου και όλες οι διαδικασίες που σχετίζονται με το δημοψήφισμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.
Ωστόσο, απαιτούνται πέντε ψήφοι στην CEC για έγκριση του δημοψηφίσματος. Η CEC λειτουργεί εδώ και καιρό με τέσσερα μέλη, λόγω παραίτησης των υπολοίπων τριών.
"Η εδαφική μεταρρύθμιση έλαβε χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σίγουρα έβλαψε τις εθνοτικές μειονότητες. Υπάρχουν μειονοτικές περιοχές, στοιβαγμένες σε διάφορες τοπικές μονάδες. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στη διατήρηση της γλώσσας και των εθίμων, καθώς επίσης σε εκδόσεις και στη ραδιοτηλεόραση, για τα οποία έχουν δικά τους δικαιώματα", δήλωσε ο Φάτος Μπατζάκου, αναλυτής της Shqip στα Τίρανα, στους SETimes.
Ο Μπατζάκου σημείωσε πως το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύντομα, καθώς προκαλεί τοπικές εντάσεις, καθώς επίσης να διασφαλιστεί και η περιφερειακή ασφάλεια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με το νέο εδαφικό χάρτη δεν έχει παραβιάσει τις εθνοτικές μειονότητες, αντιθέτως τις έχει ευνοήσει.

"Η εδαφική διαίρεση έχει σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων προβαίνοντας σε ανοχές σχετικά με τα γενικά κριτήρια. Όταν συντάξαμε το νέο εδαφικό χάρτη, θέσαμε αρκετά κριτήρια εξαίρεσης ακριβώς για να ευνοήσουμε τη μειονότητα και να μην παραβιάσουμε τις εθνοτικές αναλογίες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Μπλέντι Κούτσι.
Οι εθνικές εντάσεις σημείωσαν αύξηση τον περασμένο μήνα, όταν το UHRP ζήτησε από το Κοινοβούλιο η ελληνική μειονότητα να έχει δικό της εκπρόσωπο στο εθνικό συμβούλιο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ωστόσο το κοινοβούλιο αρνήθηκε.

Οι μειονότητες της Αλβανίας δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011, καθώς τα έντυπα της απογραφής δεν περιελάμβαναν στοιχείο εθνότητας, αντ' αυτού έδιναν στους πολίτες τη δυνατότητα να επιλέξουν "άλλο". Υποστηρικτές των μειονοτήτων αναφέρουν πως η διαδικασία υποβάθμισε σημαντικά τον αριθμό πολιτών μειονοτήτων.
"Τα εδαφικά ζητήματα αποτελούν πάντα ευαίσθητο ζήτημα. Πρέπει να μελετηθούν σε βάθος και δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, κάθε φορά που αλλάζουν", δήλωσε ο Χασάν Σελιμπάσι, ειδικός του Κέντρου για την Ασφάλεια και τη Δέσμευση στα Τίρανα.
"Η εδαφική διαίρεση είναι κάτι που ξεπερνάει τις πολιτικές δυνάμεις και επηρεάζει όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά το σύνολο του πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν και οι διοικητικές διαιρέσεις δεν μπορούν να αλλάζουν βάσει ιδιοτροπιών. Πρέπει να λειτουργούν με προσοχή, καθώς δύναται να προκαλέσουν βία, κοινωνικές συγκρούσεις και εθνοτικές αντιπαραθέσεις σε μειονοτικές περιοχές. Σε αυτές τις ζώνες, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τυχόν νέοι διοικητικές χάρτες μπορούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά", δήλωσε ο Σελιμπάσι στους SETimes.
Τι μπορούν να κάνουν οι μειονότητες για να εξασφαλίσουν ισότιμη εδαφική διαίρεση και μείωση των εθνικών εντάσεων; Μοιραστείτε τις απόψεις σας στα σχόλια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

No comments: