Friday, June 12, 2009

ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο συρρικνωθεί, και επεκταθούν στην Αδριατική!

Σταύρος Μάρκος

Συναντήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνάντηση των Υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες χθες, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν για την απόσυρση των στρατευμάτων της KFOR από το Κόσοβο. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια γίνονται σήμερα υπό την εντολή του ΝΑΤΟ. Όλες οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου Αμερικανό Joe Biden, ο οποίος πέρασε το τελευταίο μήνα στα Βαλκάνια.

Αναλυτές γεωπολιτικής περιγράφαν την επίσκεψη ως αποστολή ημιτελή Ουάσιγκτον στα Βαλκάνια. Απλά φαίνεται ότι ξεκίνησε oι πρώτη κίνηση. Γαλλoς διαμεσολαβητής, Σαρκοζί, καλώντας τον Πρόεδρο της Σερβίας Τάντιτς, όπως και το Κοσσυφοπέδιο προέδρου, Sejdiu. Μετά από συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο συζητούν άλλα θέματα που ανήκουν σε μια νέα διπλωματία στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.. πρόκειται για ανταλλαγή!

Στη συνέχεια, έχουμε και άλλη συνάντηση αρχηγών στρατού στα Βαλκάνια, που είναι η δημιουργία διαδρόμων συνεργασίας του Βελιγραδίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ διπλωματία. Αποστολή αλλαγές "ημιτελής στα Βαλκάνια" προχωρεί με άλλη προσφορά του, τη μείωση των στρατευμάτων της από το Κοσσυφοπέδιο. Είχε αποφασιστεί εδώ και πολύ καιρό, τότε αποπέμπεται μια απόφαση που θα πρέπει να μειωθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, ίσως να σταλούν στο Αφγανιστάν ή στην περιοχή μας.

Το ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι ικανοποιημένος, ενώ το Παρίσι θέλει να έχει μεγάλη βαρύτητα σε οδηγεί η συμμαχία της στρατιωτικής ηγεσίας. Και ενώ στο Κοσσυφοπέδιο, αποφάσισε να μειώσει τα στρατεύματα, χάρη στη διπλωματία του Τάντιτς, ο οποίος Joe Biden εγγύηση ότι "το Βελιγράδι δεν έχει την πρόθεση να κάνει πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι πρόθυμη να προτείνει νέες ιδέες, ακόμη και την ανταλλαγή" , στην Αδριατική, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι αρκετές μέρες από μια ναυτική στρατηγικης με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των στρατευμάτων υπό τη διοίκηση της Bruxelles.

10 φρεγάτες και άλλα πολεμικά σκάφη από την Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Αλβανία, πάνω από 1000 στρατιώτες στο έδαφος ανατολικά της Αδριατικής Θάλασσα Δυρραχίου - Avlona, υπό ασκήσεις "Adrion Livex 09". Η αποστολή του ΝΑΤΟ, παρέχει προσγείωσης κόμμα σε περίπτωση διασυνοριακής κρίσης.
Και είναι πρωταγωνιστής η Τίρανα, oxι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην περιοχή. Μπορεί να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο Ασφαλείας Σώματος, στο πλαίσιο της KFOR. Μεγάλη παιχνίδι, αφενός καταρτίζει στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και στην άλλη πλευρά του εκτείνεται στην Αδριατική.

www.gazetalibertas.com

No comments: