Thursday, February 18, 2021

Τα Τίρανα, από την παραβίαση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πηγαίνει στις κατηγορίες, εναντίον των Ελλήνων, για τις σημαίες της Βόρειας Ηπείρου

SManalysis



Προσβολή στην Αλβανία και εθνικά σύμβολα, καταδικασμένη σε φυλάκιση 8,6 ετών Μόντης  Κολίλας. Το δικαστήριο της Αργυροκάστρας έχει καταδικάσει σε ερήμην 8 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση, πρόεδρο του Κινήματος για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου. Είναι η πρώτη φορά που ένα αλβανικό δικαστήριο τον καταδίκασε για υποκίνηση μίσους και βίας για προσβολή εθνικών συμβόλων.

Ο 58χρονος Μόντης  Κολίλας, γεννημένος και ζει στη Χιμάρα με αλβανική ιθαγένεια και ελληνική ιθαγένεια, καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Αργυροκάστρας για τα εγκλήματα «υποκίνηση μίσους ή διαμάχες», «Διανομή αντισυνταγματικών γραπτών» και «Οργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις εκδηλώσεων παράνομων ". Ωστόσο, είναι στην Ελλάδα και έχει κηρυχθεί καταζητούμενος.

Η ποινή  ήρθε επειδή στις 12 Μαΐου 2018, στην περιφέρεια της Αργυροκάστρας, οργάνωσε μια συγκέντρωση για την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας και της αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου, για τους μαχητές που έπεσε το 1914, από το Κίνημα για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου. Στη συγκέντρωση αυτή παρακολούθησαν περίπου 30 άτομα, όπου τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από την Ελλάδα και μέλη της κοινότητας χωριών του Δήμου Δερόπουλης. Η εναρκτήρια ομιλία δόθηκε από τον διοργανωτή αυτού του αγώνα, ο πολίτης Μόντης  Κολίλας, πρόεδρος του Κινήματος για την Αναβίωση της Βόρειας Ηπείρου. 

Σε αυτήν τη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες για το λεγόμενο ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου όπου διανεμήθηκαν βιβλία, στα Ελληνικά παρουσιάζοντας παραπληροφόρηση σχετικά με ιστορικές συνθήκες και γεγονότα που σχετίζονται με το θέμα που υποκινούν μίσος ή διαμάχη μεταξύ φυλετικών και φυλετικών εθνικοτήτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του αγώνα παρουσιάστηκαν δύο ελληνικές σημαίες με την επιγραφή του 1914 (σημαίες της Βόρειας Ηπείρου), οι οποίες αφαιρέθηκαν μετά το τέλος αυτής της δραστηριότητας, η οποία κράτησε περίπου 45 λεπτά. Η τοπική αστυνομία δεν ενημερώθηκε για το ράλι. Αυτή η συγκέντρωση έχει καλυφθεί ως ειδήσεις από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές εφημερίδες της Αλβανίας.

Το 2018, η Εισαγγελία της Αργυροκάστρας ξεκίνησε έρευνα μετά από το υλικό αναφοράς από την Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση. Η απόφαση της ποινής του για 8 χρόνια και 6 μήνες ελήφθη από το Πρωτοδικείο της Αργυροκάστρας στις 11 Φεβρουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ Top Channel,, το εν λόγω βίντεο γυρίστηκε επίσης από τον Έλληνα εξτρεμιστή Κωνσταντίνο Κάτσιφα, ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπυλαράτ από τις δυνάμεις της RENEA μετά από πυροβολισμό στην αστυνομία στις 28 Οκτωβρίου 2018.


Η Διεύθυνση κατά της Τρομοκρατίας παρέπεμψε την Εισαγγελία στο Πρωτοδικείο της Αργυροκάστρας, διαδικαστικό υλικό σχετικό με αυτήν την εκδήλωση.

Από τη δίκη που διεξήχθη σε σχέση με αυτό το γεγονός από το Πρωτοδικείο Αργυροκάστρα, για τα ποινικά αδικήματα "υποκίνηση μίσους ή διαμάχες", "Διανομή αντισυνταγματικών γραπτών" και "Οργάνωση και συμμετοχή σε συγκεντρώσεις παράνομων εκδηλώσεων", έχουν αποδειχθεί ποινικές κατηγορίες εναντίον του κατηγορούμενου Μόντης  Κολίλας ως διοργανωτής αυτού του αγώνα.
Top Channel.al

No comments: