Monday, April 8, 2019

Το ‘Κίνημα της Αυτοδιάθεσης’ μεταφέρεται στην Αλβανία

SManalysis



Απρίλιος 8, 2019. Echedoros

Το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης (Lëvizja Vetëvendosje) του Κοσσυφοπεδίου μεταφέρεται επίσημα στην Αλβανία. Σχετική αίτηση καταχώρισης του στα Δικαστήρια των Τιράνων κατατέθηκε  στις 11 Μαρτίου  2019.


Η κατάθεση έγινε από τον ‘γραμματέα εσωτερικών σχέσεων’ Μπόικεν Αμπάζι. Στο έγγραφο αναφέρονται  τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, τα οποία είναι όλα πολίτες της Αλβανίας.


«Αναμένουμε από τη Δικαστική Περιφέρεια των Τιράνων την απόφαση σχετικά με την εγγραφή αυτού του Κέντρου εντός των νομίμων προθεσμιών», δήλωσε ο Μπόικεν Αμπάζι.


Σύμφωνα με το έγγραφο:


«Το Κέντρο έχει ως στόχο να παρέχει υποστήριξη για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος στην Αυτοδιάθεση του αλβανικού λαού για την υλοποίηση της Ένωσης σε ένα  ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, βάσει της αρχής των λαών στην αυτοδιάθεση όπως εκφράζεται στο κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Κέντρο εμπνέεται από τις αξίες που εκφράζει η Αυτοδιάθεση- VETËVENDOSJE!»


«Το Κέντρο θα λειτουργήσει για την αύξηση της ευαισθητοποίησης της εθνικής ενότητας και της ολοκλήρωσης της Αλβανίας των Αλβανών του εξωτερικού στις ευρωατλαντικές δομές (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ), είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και του πολιτικού ακτιβισμού στη Δημοκρατία της Αλβανίας σχετικά με τα θέματα με τους αυτόχθονες Αλβανούς που ζουν στην Αλβανία, αλλά και εκτός του αλβανικού εδάφους».


Η Αυτοδιάθεση υποστηρίζει μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή στρατηγική για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου.

Θα καταστεί, επίσης, συνήγορος για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στις αυτόχθονες περιοχές τους στα Βαλκάνια, όπως αναφέρεται.

No comments: