Monday, December 17, 2018

Σε πολεμικό συναγερμό η Μόσχα: «Έρχονται συγκρούσεις στα Βαλκάνια» – Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Πούτιν

SManalysis

Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2018, 8:36 μμ Pentapostagma


Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, υπο την παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, με κύριο θέμα τις τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις στα Βαλκάνια.



Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στα Βαλκάνια και την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης στα θέματα των βαλκανικών χωρών. Η στρατιωτική εξέλιξη της Αλβανίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η κλιμακούμενη κατάσταση στο Κόσοβο αποτελούν ζητήματα που έχουν θορυβήσει το Κρεμλίνο.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε συγκεκριμένα πως,«η κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου”, σύμφωνα με το OPEN.

 Embedded video

Open News
@OpenNewsGr
 Λαβρόφ για Βαλκάνια: "Θυμίζει τις παραμονές του Α' Παγκόσμιου Πολέμου" #OpenNews @ElliStai
Ρεπορτάζ @AvgerinosMoscow

3
6:45 PM - Dec 17, 2018
See Open News's other Tweets
Twitter Ads info and privacy
Οι δυτικές παρεμβάσεις στα Βαλκάνια πραγματοποιούνται με στόχο τον αποκλεισμό της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, και την μετατροπή των Βαλκανίων σε μια απέραντη «βάση” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τον πλήρη έλεγχο των ενεργειακών εξελίξεων και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.

Έντονη κινητικότητα από τη Δύση υπάρχει στην Αλβανία, καθώς η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα είχε την Παρασκευή κοινή συνέντευξη Τύπου με την αναπληρώτρια Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρόζε Γκότεμούλερ η οποία τόνισε ότι η Ευρω-ατλαντική συμμαχία θα επενδύσει 51 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης στην Κουσόβα.




Η Όλτα Τζάσκα στις δηλώσεις της επεσήμανε:

«Είμαστε πού ενθουσιασμένοι που το ΝΑΤΟ επέλεξε την Αεροπορική Βάση Κουσόβα ως τακτική βάση για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο έργο δίνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς επιβεβαιώνεται η χώρα μας ως επικεφαλής ασφάλειας στην περιοχή και πέραν αυτής.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η συμβολή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη απόδειξη της πραγματικής συμβολής των μικρών χωρών στη συλλογική ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, η Αλβανία σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει τριπλασιάσει την παρουσία των στρατευμάτων της (136 στρατιώτες) στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, υποστηρίζει σθεναρά την αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και έχει δεσμευθεί με την παρουσία της στη Σύνθετη Αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λετονία καθώς και στη ναυτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο».

Από την πλευρά της η Ρόζε Γκότεμούλερ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα χορηγήσει 51 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της βάσης στην Κουσόβα.

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα πρόσθεσε:

«Εκτιμώ το γεγονός ότι η Αλβανία πραγματοποιεί πολλές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν μόνο μια χρηματοδότηση, αλλά μια πραγματική επένδυση στις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Η αλβανική βάση θα είναι καθοριστικής σημασίας για την δυτική επιρροή καθώς θα αποτελεί άλλον ένα «δορυφόρο” του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και θα αναβαθμίσει την Αλβανία προωθώντας παράλληλα το γνωστό σχέδιο σύστασης της «Μεγάλης Αλβανίας”.

Επίσης, το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μάχη επιρροής Δύσης-Ρωσίας στα Βαλκάνια. Όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, έτοιμη να «μπλοκάρει» την Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Μόσχα, με τον ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ να καταγγέλλει χρηματισμούς στα Σκόπια. Κατηγόρησε ανοιχτά τον Ζάεφ ως όργανο του ΝΑΤΟ.

H Mόσχα στέλνει άμεσο μήνυμα στα Σκόπια και έμμεσο στον Α. Τσίπρα. Με εντολή Πούτιν, το βαρύ πυροβολικό της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας κάνει τρομερές αποκαλύψεις και δείχνει τις διαθέσεις της Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να επιτρέψει τα ύποπτα παιχνίδια που παίζονται στα Βαλκάνια.

Η πορεία του κρατιδίου επηρεάζει άμεσα τόσο την Δύση, όσο και την Ρωσία καθώς αποτελεί γεωγραφικό «κλειδί” επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν σφοδρές κατηγορίες για παρεμβάσεις, ωστόσο η Μόσχα πλέον είναι ξεκάθαρη για τη θέση της στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαχητικά αεροσκάφη μεταφέρει η Ρωσία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κριμαίας
Μαχητικά Su-27SM και Su-30M2 θα πετάξουν, στις 22 Δεκεμβρίου, από την αεροπορική βάση του Κριμσκ στην περιοχή του Κρασνοντάρ στη Ρωσία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας.

Περισσότερα από 10 μαχητικά αεροσκάφη Su-27SM και Su-30M2 θα μεταφερθούν, αυτήν την εβδομάδα, από την αεροπορική βάση του Κριμσκ στην περιοχή του Κρασνοντάρ στη Ρωσία, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας, μετά από το πέρας της ανάπλασής του, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και μεταδίδει το Sputnik.

«Στις 22 Δεκεμβρίου, περισσότερα από 10 μαχητικά αεροσκάφη Su-27SM και Su-30M2… θα πετάξουν από την αεροπορική βάση του Κριμσκ στην περιοχή του Κρασνοντάρ στη Ρωσία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

No comments: