Friday, December 8, 2017

TIRANA "DOREZON" HIMAREN, VENDIM I PRESIDENTIT TE PARLAMENTIT EUROPIAN

Image result for himara greke

Njohja e Rajonit te Himares me Kombesi Greke dhe Bllokimi i Planit Urban per tu njohur pronat himarioteve dhe Kishes, ka qene mesazh i prere i Presidentit te Parlamentit Europian Antonio Tajani, drejtuar Parlamentit dhe Qeverise Shqiptare.

Vetem nje dite me pare, Tirana, ka mare nje mesazh te forte nga Presidentit i Parlamentit Europian, Antonio Tajani, ne te cilen, ai ka dashur ti tregoje qeverise Shqiptare, se Procesi i pakthyeshem i anetaresimit te Shqiperise ne Bashkimin Europian, do te kaloje nepermjet detyrimeve qe Shqiperia ka me te drejten e Kombesise Greke dhe te pronesise territorial qe ka Rajoni historik i Himares.

Ky eshte mesazhi me i forte dhe i pakundershtueshem, pas kercenimit te Athines me VETO, ndaj Shqiperise ne BE, praktikat e ndryshimeve Kushtetuese, Ligjore dhe vendimet e qeverise shqiptare, jane bere terresisht ne menyren me te kamufluar, per te grabitur toka dhe implementimin e nje Mater Plani Urban, te financuar nga Projekti i Qeverise Shqiptare prej 1 Bilion dollare, me partneritetin Publik dhe Privat.

Presioni i Athines zyrtare per te mare nen mbrojtje Komunitetin Grek ne gjithe Shqiperine edhe ndaj zonave ne te cilen nuk njihen zyrtarisht nga harta e shtetit shqiptar, me ne fund iu dha zgjidhje, nepermjet Brukselit dhe ndryshimeve Ligjore per Minoritetet. Sipas ketij kalendari europian, dhuna e fundit qeveritare ndaj Komunitetit Grek ne Himare, e cila rezultoi me shkaterimin e shtepiave qe preken nga Plani I Zhvillimit Urban, I dha fund praktikave te qeverise shqiptare, per te grabitur Territorin dhe pronat e qytetareve me kombesi greke ne gjithe Rajonin e Himares.

 Nderkohe, sipas burimeve nga SManalysis, ne Himare, procesi i deklarimit te kombesise greke, ka kaluar kufijte dhe numri i qytetareve qe po deklarohen ne zyrat e gjendjes civile i kalon 5 mije vete. Ka nje pjese qytetare te cilet ende jane ne process te marjes se Nenshtetesise greke por jane deklaruar prane gjendjes civile Greke autoktone, ndersa mesohet se vetem ne lokalitetin Borsh, nje nga fshatrat e Bashkise se Himares me relixhion kryesisht myslyman, kane detyruar gjendjen civile te deklarohen te kombesise greke.Nderkaq Organizata e Bashkimit Demokratik Grek, Omonia, ka kerkuar qe Bashkia dhe Zyrat e Gjendjes Civile ne Himare, Brenda 15 ditesh ne baze te Ligjit te Ri per Minoritetet, nga dorezimi formularit, te japin detajet me trasparence rreth ketij procesi, por duket se nga presioni i BE dhe Parlamentit Europian, Tirana, ka mare mesazhe te qarta: Respektoni lirite dhe te drejtat humane duke lejuar procesin e vetedeklarimit me trasparence, bllokoni Planin Urban te Turizmit dhe ktheni pronat dhe territorin qe i takon Rajonit te Himares. 

No comments: