Tuesday, December 5, 2017

OMONIA FILLON REGJISTRIMIN ETNIK NE HIMARE

Image result for greeks of himara

SManalysis

Eshte hera e dyte qe Organizata Politike e Komunitetit Etnik Grek ne Shqiperi, kryen procesin e vetedeklarimit te etnise, nje kerkese kjo, per te zgjidhur zyrtarisht, Ceshtjen Himara, nje padrejtesi me se 70 vjecare e qeverive shqiptare, per te mohuar origjinen kombetare te himarioteve.Gjithesesi, sipas burimeve te SManalysis, prej dy javesh, Omonia Dega Himare, ka shperndare nepermjet strukturave te saj Organizative, formulare per vetedeklarimin e qytetareve nga Himara me origjin greke, nje praktike e njohur nga Bashkimi Europian. Sipas formularit, deklarata per kombesine, do te sherbeje prej autoriteteve shqiptare, per te identifikuar nepermjet deklarimit, etnine perkatese, nje procedure kjo qe po aplikohet per here te pare, pas ndryshimeve te Ligjit per Minoritetet, e votuar nje muaj me pare, nga Parlameni I Shqiperise, pas trysnise te bere nga Bullgaria dhe Greqia.

Numerimi I Popullsise ne vitin 2011, solli kundershti te madhe thuajse nga te gjitha shtetet kufitare me Shqiperine, por ne vecanti Greqia, nuk e njohu rezultatin, duke e quajtur ate skandaloz ndaj komunitetit orthodokz Grek. Sipas ketij Census, greket e Shqiperise perfaqesonin 0.7% te popullsise ne Shqiperi, ndersa orthodokset 6.7%, shifra keto te papranueshme nga Kisha Autoqefale e Shqiperise.
Nderkaq, Omonia, organizoi nje vit me pas, nje process vetedeklarimi me bashkekombasit e vete qe jetonin de fakto ne Shqiperi, duke deklaruar pas procesit 285 mije greke etnike qe jetonin ne territorin e Shqiperise.

Por nga ana tjeter, sipas deklaratave te bera ne shtetin Grek, numri i grekeve te Shqiperise ose Vorio Epirioteve, te cilet kane perfituar nenshtetesine greke, shkon rreth 450 mije, nderkohe qe numri i shqiptareve qe jetojne ne Greqi ne total eshte rreth 900 mije. Numrin me te madh te vorio epirioteve me nenshtetesi greke, e zene qytete si Vlora, Korca dhe Gjirokastra por shume te tjere vijne nga kryeqyteti I Shqiperise Tirana.

Po sipas burimeve, ne Himare, kane perfituar nenshtetesine greke reth 95% te qytetareve autoktone, ndersa pritet qe ky numer, te barazohet me vetedeklarimin ne zyrat e gjendjes civile. Ligji per minoritetet ne Republiken e Shqiperise, i jep te drejta veteadministrimi territorial, cdo grupi etnik qe ka ne perberjen e vete, jo me pak se 20% te populates locale, per te formuar institucione edhe ne gjuhen ametare. 

Pasi Bullgaria kerkoi nga Tirana qe Ligji per Minoritetet te jete funksional sipas standarteve te BE, duke mbrojtur pakicen e vete bullgare ne Shqiperi, mbeshtetur ne nje marveshje nderkombetare midis Shqiperise dhe Bullgareise ne vitin 1921, per njohjen e Minoritetit Bullgar. Per kete, Keshilli Kombetar I Minoritett Bullgar, paraqiti 3 mije firma nga vetedeklarimi personal, dhe ja paraqiti Kuvendit te Shqiperise, I cili e njohu me ligj.

Ne te njejten rruge, Athina, nepermjet Ministrit te Jashtem Niko Kotzias, i kerkoi Tiranes, zbatimin e Marveshjes se vitit 1921, per njohjen zyrtare te Komunitetit Grek ne Shqiperi, nje forme e zgjatimit te Autonomise se Republikes se Epirit te Veriut, e njohur si Protokolli i Korfuzit. Mirepo pas vitit 1929, qeverite shqiptare, nuk e zbatuan plotesisht statusin e grekeve ne Jug te Shqiperise, vecanerisht per Rajone si Himara, Vlora dhe Korca, duke iiu hequr Shkollat dhe simbolet greke. Por Keshilli Grek Himariot, ne vitin 1935, iu drejtua Lidhjes se Kombeve, duke paditur Shqiperine per mos respektim te konventave nderkombetare per Minoritetet, dhe duke e detyruar Shqiperine, pas vendimit te Gjyqit te Hages.

Nderkaq, paralelisht me inisiativen e qeverise shqiptare, e detyruar edhe nga Greqia, Bullgaria dhe vete BE, Ligji per Minoritetet, eshte nje fillim per te patur standartet europiane, por qe vende si Himara, Korca apo Vlora, ku ka nje komunitet grek te koncentruar dhe te madh, do te duhen te ndryshohen nje seri ligjesh dhe reforma, per te cilen me kryesorja eshte prona dhe territory i tyre historic. 

No comments: